HABERLER>GÜNCEL
2 Haziran 2021 Çarşamba - 12:44

Bilim'den müsilaj ve deniz maruluna karşı öneriler!

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, tarımsal üretim nedeniyle kimyasal içerikli toprağın denize gitmesi başta olmak üzere insan ve sanayinin denizleri kirletmesinin Marmara'da müsilaja, Ege'de ise deniz marulu sorununa yol açtığını söyledi. Prof. Dr. Yaşar, "Vahşi sulamadan bir an önce vazgeçmeliyiz. Gübreleri kullanırken dikkatli olmalıyız. Mümkünse arıtma tesislerini sübvanse edilerek hepsinin çalıştırılması gerekli. Yoksa çok şey kaybedeceğiz. Hem denizlerimizi hem balıkçılığımızı hem de toprağımızı kaybedeceğiz" dedi.

Bilim den müsilaj ve deniz maruluna karşı öneriler!

Prof. Dr. Doğan Yaşar, Marmara'da müsilaj, Ege'de ise deniz marulu gibi sorunların temelinde kirlilik olduğunu belirterek, temel problemin ise erozyonla denize taşınan kimyasal içerikli topraklar olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yaşar, şunları söyledi:

"Dünyada kilometre kara bazında erozyon oranı, 360 bin ton civarıdır. Türkiye'de ise denize taşınan toprak 800 bin tonlara ulaşıyor. Vahşi sulama nedeniyle aşırı toprak kaybı yaşıyoruz. Verimli kısımlarını kaybediyoruz. Aynı zamanda denizleri de kirletiyoruz. Çünkü tarımda kullanılan kimyasallar çok arttı. Erozyonla çok fazla gübre denizlere gidiyor. Bir ikinci etmen sanayi kaynaklı kirlilik. Dikkat edin sanayiler, hep deniz kıyısındadır. Bütün bunların kirliliği de sahile geliyor. Ayrıca nüfusumuz 85 milyon. Bunların kirliliği de denize geliyor. Sanayi, tarım ve insan yükü maalesef denizlerimizi perişan etti."



'TARLAYA FAZLA GÜBRE VERİRSENİZ YAKARSINIZ'
Müsilajın zaman zaman dünya denizlerinde kapalı koylarda görüldüğüne değinen Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Türkiye'de ilk defa 2007 yılında görüldü. Biz oşinograflar, Marmara'da 1978 yılından beri çalışırız. Marmara, kirliliğe doydu. İlk olarak 2007'de müsilaj gözüktü. Marmara'ya artık fazla yük vermeyin dedik. Ama göz ardı edildi. En son Marmara Denizi, müsilaj olayını yaratmakla kendisi isyan etti. Şu an balıkçılar ciddi zararda" dedi. Ege kıyılarında da benzer sorunlar yaşandığına değinen Prof. Dr. Yaşar, Marmara'da müsilaj, Ege'de ise deniz marulu sorunun temelinde aşırı kirlilik olduğunu söyleyip, "Denizdeki aşırı besin kirliliği nedeniyle oluşuyor. Bazen makro alg'ler patlar deniz marulu gibi. Bazen planktonlar patlar. 1 litre deniz suyunda yaklaşık 1 milyon plankton yaşar. Bunlar bu dönemde sayısı 2 milyona çıkar. Bir anda ortamdaki oksijen çekildiği için ölürler. Plankton patlaması dediğimiz olay bu. Müsilaj bu nedenle oluşuyor. Planktonların zehirli olduğu dönemlerde, balıklar da ölür. Müsilaj şu dönemde Marmara deniz tabanını da kaplamış durumda. Deniz marulu da denizin kirlendiğini gösteriyor. Aşırı bir besin yoğunluğu olduğunu gösteriyor. Diğer bir deyişle, eğer bir tarlaya çok fazla gübre verirseniz o tarlayı yakarsınız" dedi.    

ÖNERİLERİNİ SIRALADI
Önerilerini de sıralayan Prof. Dr. Yaşar, "Vahşi sulamadan bir an önce vazgeçmeliyiz. Gübreleri kullanırken dikkatli olmalıyız. Mümkünse arıtma tesislerini sübvanse edilerek hepsinin çalıştırılması gerekli. Yoksa çok şey kaybedeceğiz. Hem denizlerimizi hem balıkçılığımızı hem de toprağımızı kaybedeceğiz. Şu an görüyorsunuz kurak bir dönemdeyiz, çünkü su yok. Barajlardan kapılı sistemle borularla su gelseydi pek bu kadar kuraklığı hissetmeyecektik. Borularla gelen suyun tarlalara damıtmayla verilmesiyle hem gübre hem su tasarrufu yapmış olacağız. Yüzde 65 oranında bir su tasarrufu sağlanmış olacak. Ayrıca suyu temiz tutmuş olacağız. Böylelikle balıkçılığımızı ve turizmi kurtaracağız" ifadlelerini kullandı. (DHA)

 
Akşener'den Ayasofya imamına tepki!
 
Kızılay gönüllülerine yangın söndürme eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de apartman yangını... Ölüme kıl payı!
İzmir'in Buca ilçesinde 4 katlı bir apartmanın üçüncü katında çıkan yangın, ...
Mimarlar Odası'ndan alternatif proje... Depremin simge binası için öneri
İzmir depreminin sembolü olan ve 10'u çocuk 37 vatandaşın hayatını kaybettiği ...
Selçuk'tan 'LGS' açıklaması: Hatırlatmamız var...
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 6 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi ...
 
İç çamaşırları çalınınca kamera yerleştirdi: Görüntüleri izleyince şaşkına döndü
İstanbul Tuzla’da yıkadığı çamaşırları oturdukları apartmanın damına asan ...
Yol araması yapan time roketli saldırı
Yüksekova'da yolda mayın araması yapan askerlere İran topraklarından roketli ...
Osmaniye'de 4,2 büyüklüğünde deprem
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde ...
 
Cumhurbaşkanlığı'ndan İzmir'in cennet köşesi için karar: Çivi bile çakılmayacak!
İzmir’in Ödemiş ilçesindeki Gölcük Gölü bölgesi doğal sit alanının statüsü ...
Ege Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yeniden kavuşuyor!
Bazı yükseköğretim kurumları bünyesinde fakülte ve yüksekokul kurulması ...
Teröristlerle çatışma: 2 şehit, 4 asker yaralı!
Bitlis'in Tatvan ilçesi kırsalında güvenlik güçleriyle PKK’lı teröristler ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva