HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Aralık 2012 Çarşamba - 10:32

Bergama'da UNESCO Kurulu'dan ilk zirve

Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası adaylık çalışmalarına destek için danışma kurulu oluşturuldu.

Bergama da UNESCO Kurulu dan ilk zirve

İZMİR - Bergama’nın UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık hazırlıkları kapsamında yürütülen çalışmalarda önemli gelişmeler yaşanıyor. Adaylık çalışmaları kapsamında yer alan ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile 26006 sayılı Alan Yönetimi hakkındaki yönetmelik gereği oluşturulması gereken kurulların üyeleri belirlenmeye başladı.
 
Yasa ve yönetmelik gereği Bergama’nın adaylık çalışmalarında özellikle de; kültürel koruma, tanıtım ve turizm planlaması gibi konuların ele alınacağı yönetim planı hazırlıkları kapsamında iki farklı kurul oluşturulması gerekiyor. Bu kurullar “Danışma Kurulu” ve “Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu” adı altında oluşturuluyor. Danışma Kurulu’nda; yönetim planı hazırlıkları esnasında bilgisine, verilerine ve danışmanlığına ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşları, STK temsilcileri ve akademisyenler yer alırken, Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu üyeleri ise Bergama’da yürütülecek restorasyon, tanıtım, bakım ve turizm faaliyetlerinde yetki ve sorumluluğu bulunan kurum, kuruluş ve STK temsilcilerinden oluşturuluyor.
 
Bergama Belediyesi son bir yıldır yürüttüğü Dünya Miras Listesi adaylık çalışmaları kapsamında üç adet eşgüdüm toplantısı düzenlemiş ve birçok kez ise farklı kamu kuruluş ve STK temsilcileri ile bir araya gelmişti. Bu çalışmalar ve görüşmeler esnasında çalışmalara katkısı olan kişi ve kurumların temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu, Bergama Belediyesi Encümeni’nin 5 Aralık 2012 tarihli kararı ile resmen oluşturuldu. Karara göre oluşturulan Danışma Kurulu’nda; Kültür Bakanlığı, İzmir Valiliği ve Alman Arkeoloji Enstitüsü temsilcileri, ICOMOS Türkiye temsilcisi, üniversite temsilcileri, STK temsilcileri ve mahalle muhtarları yer alıyor.
 
KURULUN İLK TOPLANTISI
Kuruluşunun hemen ardından ilk toplantısını gerçekleştiren Bergama Danışma Kurulu; toplantıda Bergama’nın adaylık dosyası ve yönetim planı hakkındaki gelişmeleri ele aldı. Hazırlıklar kapsamında adaylık taslak dosyası ve UNESCO Dünya Miras Merkezi’nin raporu toplantıda katılımcılar ile paylaşıldı. Rapor hakkında bilgi veren Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Miras Merkezi ve Alan Yönetimi Ofisi Koordinatörü Yaşagül Ekinci; UNESCO’dan gelen raporda, Bergama’nın tarihi ve kültürel dokularının en iyi şekilde korunması için hazırlanan yönetim planının tamamlanması ve kültürel koruma ve yaşatma çalışmalarının takibi için de sistemli bir izleme yönteminin oluşturulması gerektiği konularının ön plana çıktığını belirtti.
 
Toplantıda, yönetim planı ile ilgili olan çalışmaların Haziran 2013’e kadar tamamlanması ve UNESCO’ya teslim edilmesi yönünde karar alındı. Yönetim planının tamamlanması için ise; Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi tarafından hazırlanan taslakların üyeler tarafından incelenmesi ve görüş ile önerilerinin en kısa sürede iletilmesi kararlaştırıldı.
 
Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bergama’nın Dünya Miras Kenti olmak için yaptığı başvuru, umuyorum ki kalıcı listeye girmekle sonuçlanacak” dedi. Danışma Kurulu, Şubat 2013’te tekrar bir araya gelerek gelişmeleri takip edecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Şiddet gören kadının tanığa ihtiyacı yok’
İnsan Hakları Günü’nün 64. yılı nedeniyle Konak Belediyesi, İzmir Valiliği ...
12.12.2012 çiftlerine Başkan Solak’tan gelinlik
Evlilik tarihlerini 12.12.2012 olarak belirleyerek, unutulmaz bir gün ...
Şemikler'e yaya alt geçidi ihalesi tamam
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun talimatı ile Şemikler’de ...
 
Tarihe saygı ödülleri için büyük kutlama
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi yapıların korunmasını ...
‘Bilim’den İzmir için önemli ‘yapılaşma’ uyarısı
Jeoloji Mühendisi Hakkı Batur Demiray, “Diri faylar üzerinde yapılaşma ...
Konak'da insan hakları tartışıldı
İzmirliler Dünya İnsan Hakları Günü’nde Konak Belediyesi ve Konak Kent ...
 
1300 yıllık yas bir kez daha hatırlandı
Bornova Belediyesi’nin destek verdiği etkinlikte 800 kişiye tavuklu pilav, ...
Minik Öykü: Başkan amca bizim kralımız
Çocuk, kadın, öğrenci dostu olduğunu her fırsatta kanıtlayan Konak Belediye ...
Bosnalı Bakan: Kendimi evimde gibi hissediyorum
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Bosna-Hersek Çevre ve Turizm ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva