HABERLER>EGE
16 Mart 2022 Çarşamba - 10:51

Belediyenin tartışmalı uygulamasına AYM'den fren!

Anayasa Mahkemesi, Söke Belediyesi'nin parmak iziyle mesai takibi yapmasını kişisel verilerin korunması hakkının ihlali olarak değerlendirdi.

Belediyenin tartışmalı uygulamasına AYM den fren!

Anayasa Mahkemesi, parmak izi kayıt sistemi ile mesai takibi yapılması nedeniyle özel hayata saygı hakkı kapsamında kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, parmak izi uygulamasından vazgeçilmesi için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre AYM'ye taşınan olay, Aydın Söke Belediyesi'nde yaşandı. R.Ş. adlı memur, belediyede 2016'dan itibaren parmak izi sistemi ile mesai takibi yapılmasına itiraz etti. Sistemin kaldırılmasını isteyen Ş.; belediyeye verdiği dilekçede, parmak izinin bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan kişisel bilgi olduğunu, bunun özel hayatın gizliliği kapsamında kaldığını vurguladı.

Buna karşı açılan davada Aydın 1. İdare Mahkemesi'ne savunma gönderen belediye, "uygulamanın kamu hizmetinin etkin yürütülmesine hizmet ettiği, çalışanın mesai saatlerine uyup uymadığının kontrolü amacıyla yapıldığı, bunun özel hayata saygı hakkını ihlal etmediği"ni öne sürdü.

İDARE MAHKEMESİNDEN İPTAL
İdare mahkemesi, 2017 yılında idari işlemin hukuka aykırı olması nedeniyle iptaline karar verdi. Kararın gerekçesinde; personelin parmak izi tarama sistemi ile mesai kontrolünün yapılması durumunun özel hayata saygı hakkı kapsamında kişisel verilerin işlenmesi çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Kamu görevlilerinin mesaiye devam durumlarının kontrolü konusunda ayrıntılı bir yasal düzenlemenin mevzuatta bulunmadığı anlatılan kararda, temel hakların kısıtlanabilmesi için yasal bir dayanağın bulunmasının anayasal bir zorunluluk, aynı zamanda da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de temel ilkelerinden biri olduğu belirtildi.

İSTİNAF KARARI KALDIRDI
Söke Belediyesi bu karara itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 2. İdare Dava Dairesi, 29 Kasım 2017 tarihinde yerel mahkemenin kararını kaldırarak, belediyeyi haklı buldu. Kararda, davacı memurun mesaiye devam etme zorunluluğunun olduğu, idarenin de bunu kontrol ve denetim yükümlülüğünün bulunduğu belirtilerek, parmak izi alınarak teknik cihazlarla mesai takibinin yapılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı, bunun özel hayatın ihlali olmadığı savunuldu.

AYM'DEN PARMAK İZİ KARARI
Memur R.Ş., kararın kesinleşmesinin ardından 2018 yılında Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, 10 Mart tarihli toplantısında başvuruyu kabul etti. Parmak izi kayıt sistemi ile mesai takibi yapılması nedeniyle özel hayata saygı hakkı kapsamında kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine karar verildi. Yeniden yargılama kararına da hükmeden AYM; yerel mahkemeden hak ihlaline neden olan kararın kaldırılmasını istedi.

AYM'nin gerekçeli kararını tamamlanmasının ardından karar, yerel mahkemeye tebliğ edilecek. Yerel mahkeme, davayı R.Ş. lehine sonuçlandırarak belediyenin parmak izi kararını iptal edecek.

 
8 terörist etkisiz hale getirildi
 
Uyuşturucu ile mücadele rakamları açıklandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VfV 17 Mart 2022 Perşembe 09:52

Şu kişisel verilerin korunması diye çıkarılan ve kimsenin anlamadığı ucube uygulamayı uygulayanlar da bilmiyor inanın.İZMİRGAZ gönderdiği faturalarda artık isim ve soyisimi açık yazmıyor, sadece baş harflerini yazıyor. Ben bina panosuna toplu bırakılan faturaların içinden bulmaca çözer gibi kendi faturamı tahmin etmeye çalışıyorum.Aynı isim ve soyisim harfiyle başlayan başka aboneler de var. Sonra daire numarası arama faslı. Zaten küçücük, silik yazılar var. Bunu İzmirgaz'a sorduğum zaman bana verilen yanıt 'bilmem ne sayılı yasa gereği kişisel verilerin korunması cartı curtu. Faturanın kişisel verisi mi olur. Benim adımı soyadımı orada görünce ne olacak? Kişisel bilgilerim mi yazıyor, kredi kartı numaram mı yazıyor? Yahu kardeşim beni her gün onlarca yerden hem de ismimle tanımadığım, bilmediğim firmalardan, kurumlardan, oradan buradan telefonlar arayıp rahatsız ediyorlar.Her kurum işine gelince kişisel verileri koruyoruz diyor, ancak her önüne gelen firmaya benim kişisel verimi satıyor. Yasa masa yok kardeşim hepsi hikaye.Hadi sende...Kişisel verilerin korunmasıymış. Benim kişisel verim de ülke sınırları gibi korunuyor galiba. Giren çıkan belli değil....

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EİB'in ABD'ye gıda ihracatında yüzde 65’lik artış
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ...
Depoyu doldurup kaçan şüpheliler yakalandı
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, akaryakıt istasyonunda otomobilin deposunu ...
Dengesini kaybedip düşen yaşlı kadın öldü!
Aydın'ın Nazilli ilçesinde, üçüncü kattaki pencereden toprak zemine düşen ...
 
Mezarlıkta izinsiz kazı yapan profesöre idari işlem
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bolvadin ilçesinde eski mezarlıkta izinsiz ...
Kazaya müdahale ederken TIR'ın altında kalan polisin bacağı kesildi
Muğla'daki trafik kazasına müdahale edip dubaları kaldırdığı sırada otomobilin ...
Profesör kaçak kazıda yakalandı: Cahillik yaptık
Afyonkarahisar'da mezarlıkta kazı yapıp define ararken bekçilerin yakaladığı ...
 
5 öğrencinin öldüğü servis kazasında araç sahibine tahliye
Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde 5 öğrencinin hayatını kaybettiği, ...
Yedinci kez yaşandı... Turgutlu canisi yakalanamıyor!
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bir kedi, daha 4 bacağı kesili halde ölü ...
Profesör mezarlıkta define kazısı yaparken yakalandı
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesindeki mezarlıkta kazı yapıp define ararken ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva