HABERLER>EKONOMİ
24 Ocak 2015 Cumartesi - 15:55

Becker Türkiye CEO'su Kebir'den AR-GE'ye destek çağrısı

Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile 27.2 Milyar TL'ye ulaşan faiz dışı fazlanın bir bölümünün Ar-Ge destekleri için kullanılmasını öneren Becker Türkiye CEO'su Volkan Kebir, seçim öncesinde siyasi partilerin Ar-Ge ve inovasyo nstratejilerini açıklaması gerektiğini söyledi.

Becker Türkiye CEO su Kebir den AR-GE ye destek çağrısı

Petrol fiyatlarının son altı ayda yarı yarıya azalması, Türkiye'nin enerji ithâlatını düşürürken, bütçe dengelerini de olumlu etkiledi. 2014 yılında merkezi bütçe 27.2 Milyar TL faiz dışı fazla verirken, bütçe açığının Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranı yüzde 1.3'e geriledi.
 
Almanya merkezli endüstriyel otomasyon sistemleri üreticisi Becker'in Türkiye CEO'su Volkan Kebir, petrol fiyatlarında son altı ayda yaşanan düşüşün Türkiye'nin enerji ithâlatına ve kronik cari açık sorununa olumlu yansıdığını belirterek,
 
"Enerji ithâlatındaki düşüşle birlikte bütçede faizdışı fazlamız 27.2 Milyar TL gibi çok yüksek bir rakama ulaştı. Ekonomi yönetiminden beklentimiz, faiz dışı fazla olarak elimizde bulunan bu kaynaktan, Kobi'lerin Ar-Ge ve inovasyon projelerine daha çok destek verilmesi.Petrol ve temel emtia fiyatlarındaki düşüşün getirdiği fırsatı, katma değeri daha yüksek malları üretmeyi teşvik etmek için kullanmalıyız." dedi.
 
Yaşanan olumlu tabloda en önemli problemin büyüme rakamında yaşanan düşüş olduğunu kaydeden Kebir,  2014 büyümesinin yüzde 3'ün altında kalacağını, bu olumsuzluğu aşmanın, ihracata dayalı büyüme ile mümkün olduğuna dikkat çekti.
 
 “IMF VARKEN FDF'Yİ KONUŞMAK BİLE YASAKTI”
Volkan Kebir, şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"Türkiye'de işletmelerin yüzde 95'i Kobi düzeyindeki şirketlerden oluşuyor. Bu işletmelerin  ihracat kabiliyetlerini artırmak için Ar-Ge ve inovasyon teşvikleri hayati önemde. Hükümetimizin, Ar-Ge teşviklerinin kapsamını  genişletecek, küçük işletmelere yayılımını sağlayacak, üniversite ile sanayi işbirliğini Avrupa'daki örnekler seviyesine yükseltecek  önlemleri süratle devreye almasını bekliyoruz.  Ar-Ge harcamalarının GSMH'ya oranı, 2014 sonu itibarıyla % 0.95 seviyesine ulaştı. Ancak bu oran Güney Kore’de % 4, Japonya’da % 3.25, Almanya’da % 2.88 düzeyinde. Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği yüzde 3’lük hedefi yürekten destekliyoruz. Bunun için Ar-Ge projelerine daha çok kaynak ayırmak zorundayız. Merkezi bütçedeki faiz dışı fazla rakamı, ihracatta katma değeri yüksek ürünlerin üretimi için kullanılmalı. Türkiye'nin IMF'nin boyunduruğunda olduğu yıllarda faiz dışı fazlaya dokunmayı bırakın, bunu konuşmak bile yasak sayılırdı. Ama bugün denk bütçeyi başarabilecek noktaya geliyoruz."
 
SİYASİ PARTİLER SEÇİM ÖNCESİ  AR-GE STRATEJİLERİNİ AÇIKLAMALI
Seçim öncesinde partilerin siyasi vaatlerinin çok fazla öne çıktığını anımsatan Volkan Kebir, iş dünyasının ekonomiye ilişkin vaatleri de duymak istediğini dile getirdi. 
 
"İşsizlik sorununu çözmek istiyorsak, daha çok yatırım yapmaya; daha çok yatırım yapmak için finansal kaynak bulmaya, o kaynağı bulmak için de katma değeri yüksek ihracat yapmaya ihtiyacımız var" diyen Kebir, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Partilerimizin ekonomiye ilişkin vaatleri, en az siyasi vaatler kadar önemli. Mevcutta 3 Milyondan fazla işsizimiz bulunuyor. Buna ek olarak, her yıl işgücüne katılan 700 bin gencimize iş imkanları yaratmak zorundayız.  Siyasi partilerimizin, seçmenlerine bu yönde de vaatler vermesini bekliyoruz.  Partilerin seçim programlarında Ar-Ge, inovasyon, üniversite-sanayi işbirliği, ihracatta katma değer gibi kavramlarını net olarak tanımlanmasını ve bu vaatlerine ilişkin stratejilerini açıklamalarını istiyoruz.  Unutmayalım ki, siyasi vaatlerin gerçekleşmesi, ekonomide sağlanan başarıyla mümkün. Vatandaşlarımızın da oy vereceği partilerden bu yöndeki vaatleri konusunda ısrarcı olmaları gerekiyor."    
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
JEWEX 2015 defilesine büyük ilgi
Kuyumculuk sektörünün yeni yıldaki ilk önemli ve kapsamlı organizasyonu ...
Öğretmen adaylarına müjde: İşte o tarih
MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu kişisel Twitter hesabında ...
O raporun analizi: İzmir en gelişen 2.şehir ama…
Düşünce kuruluşu Brookings Institution’un ekonomisi en hızlı gelişen şehirler ...
 
Ülker ‘yolsuzlukla mücadele başkanlığı’nı kabul etmemiş
Murat Ülker, Davos'taki "Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu"na başkanlık ...
Kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün büyük buluşması
26-28 Şubat tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek ...
Yorgancılar: İzmir ‘ben buradayım’ dedi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Washington ...
 
Merkez Bankası’ndan kritik euro açıklaması
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Avrupa Merkez Bankası’nın kararının ...
Kuyumculuk sektörünün kalbi İzmir’de atıyor
Sektörün sabırsızlıkla beklediği JEWEX 2015 6. Alyans, Altın, Mücevher, ...
İzmir büyümede dünya zirvesini zorluyor!
Brookings Institution ve JP Morgan, ekonomide yükselen kentleri sıraladı. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva