HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Mayıs 2023 Salı - 20:39

Bayraklı Meclisi'nde afet tartışması... 'İduğ'a katılmam mümkün değil'

30 Ekim depreminde büyük felaketi yaşayan Bayraklı'da belediye bünyesinde oluşturulması planlanan arama kurtarma ekibi ve eğitim çalışmaları için SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği ile İşbirliği Protokolü için Başkan Serdar Sandal'a imza yetkisi verilmesi konusu, gerilim yarattı. AK Parti grubu Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un afet bölgesi ile ilgili sözlerini hatırlatması üzerine Başkan Sandal "Ben de bölgeye gittim ama sayın başkanla pek çok konuda aynı fikirde değilim. Üç gün ulaşılamadı deprem bölgesine" dedi.

Bayraklı Meclisi nde afet tartışması...  İduğ a katılmam mümkün değil

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediye Meclisi Mayıs ayı birinci oturumu, Belediye Başkanı Serdar Sandal yönetiminde gerçekleştirildi. Oturuma, SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği ile Bayraklı Belediyesi'nin işbirliği protokolüyle ilgili tartışmalar damga vurdu. AK Parti ve CHP Grupları, uzun süre işbirliği protokolü üzerine sert konuşmalar yaptı.

HIZAL: PROTOKOLÜN İÇERİĞİNİ OKUYUNCA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM
Birimlerden gelen önergeler, ilgili komisyonlara çoğu oybirliğiyle olmak üzere gönderildi. İhtisas komisyonlarından gelen raporlar da aynı şekilde çoğu oybirliğiyle kabul edildi. Ancak SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği ile belediyenin işbirliğini ve protokol için Belediye Başkanı Serdar Sandal'a yetki verilmesini içeren madde, tartışmalara sebep oldu. Bayraklı Belediyesi ile SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği aasında işbirliği protokolü imzalaması için Belediye Başkanı Serdar Sandal'a yetki verilmesiyle ilgili madde, Hukuk, Araştırma ve Geliştirme, Deprem ve Afetler komisyonlarından oyçokluğuyla gelmişti. Bu madde, AK Parti ve CHP gruplarını karşı karşıya getirdi.

AK Parti Meclis Üyesi Özgür Hızal, "Geçtiğimiz ay bu protokol önümüze geldiğinde çok mutlu olmuştum; Bayraklı Belediyesi sonunda depreme ilişkin olarak özellikle arama kurtarma anlamında bir hamle yapıyor diye. Protokolle bir takım eksikleri tamamlayacak diye düşünmüştüm. Protokolün içeriğini okuyunca hayal kırıklığına uğradım" dedi ve şu eleştirileri yöneltti:

BAYRAKLI BELEDİYESİ ÜÇ YILDIR YAN GELİP YATTI
"Öncelikle şunu söylemek isterim ki, hukuk tekniği açısından bakıldığında bu protokolün hiçbir sakıncası yok. Hukuk komisyonu olarak biz buna oybirliği verebilirdik. Ama başka teknikler açısından sorunları olan bir protokolden bahsediyoruz. Biliyorsunuz, 30 Ekim 2020'de bir deprem yaşadık. Depremin merkez üssü Bayraklı değildi ama Bayraklı, depremin en yıkıcı etkisinin olduğu yerdi. 117 vatandaşımızı kaybettik. Diğer depremlere göre etki alanı küçük olabilir ama arama kurtarma çalışmaları çok hızlı yapılabildi. AFAD, Büyükşehir Belediyesi gibi kurumların çabaları çok güzel bir şekilde gerçekleşti. Fakat 6 Şubat'ta asrın felaketini yaşadık, 11 ilimizi etkileyen, milyonlarca vatandaşımızı evsiz barksız bırakan, 50 binden insanımızın hayatını kaybettiği bir deprem yaşadık. Deprem bize şunu gösterdi: Bayraklı belediyesinin aslında bu konuda ne kadar yetersiz olduğunu gösterdi. Ben sizin yerinizde olsaydım Sayın Başkan, 30 Ekim'in ardından 350 bin nüfusu olan, 117 hemşehrisini kaybetmiş bir şehrin belediye başkanı olarak hemen talimat verirdim, arama kurtarma ekibi oluştururdum. Bayraklı belediyesi bunu yaptı mı? Yapmadı. Peki Serdar Sandal ne yaptı? Serdar Sandal, sadece şikayet etti, bize para vermediniz, bizi engellediniz, dedi. Elazığ ile Bayraklı'yı kıyasladı. Eleştirebilirsiniz ama önce kendi ödevlerinizi yapacaksınız. Kendi ödevlerini yapmayan bir Serdar Sandal, üç yıl boyunca meseleyi algılarla yönetmeye çalıştı. Üç yılın sonunda önümüze bir protokol geldi. Çok umutlandım ve mutlu oldum. Acaba geç de olsa böyle bir faaliyetin içine mi girecek, dedim. Ama komisyonda protokolü incelediğimde hayal kırıklığına uğradım. Bu protokol, yapılmış olsun diye yapılmış bir protokol. Neymiş, SAR Arama Kurtarma Derneğiymiş. Derneğin merkezi, Kocaeli İzmit... İzmir'de böyle onlarca dernek var. Protokolün maddelerini hızlıca inceledim, arama kurtarma ekibi oluşturma anlamında bir madde göremedim.  Hatay'da, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremde ülkenin tüm kurum ve kuruluşları büyük destek verdi. Bunlardan biri de Bayraklı Belediyesi. Belediyemizin desteğini asla inkar etmiyoruz. Elinden ne geldiyse, personeliyle, tüm imkanlarıyla oraya gitti. Elbette bu konuda bir eleştiri getirmiyoruz. Ama uzman zabıta ekipleriyle arama kurtarma faaliyetlerine katıldı. Nasıl bir uzmanlığa sahip zabıta arkadaşlar? Bayraklı belediyesi, üç yıl boyunca yan gelip yatmış, bu deprem sonrasında uzman zabıta ekiplerimizle arama kurtarma yapmış! Arkadaşlar, elbette güzel çalışmalar yapmıştır, yapmamıştır demiyorum. Bu eleştirim, haklı bir eleştiridir. Protokolün elbette faydaları da vardır. Hiç faydasız da diyemeyiz. Ama eksikleri var."

SANDAL: O BÜYÜK AFETİ 300 BİNE YAKIN KONUTU İMAR AFFIYLA GEÇİRDİĞİMİZ İÇİN YAŞADIK
Belediye Başkanı Serdar Sandal, bu eleştiriye, "Özgür Bey'in haklı olduğu eleştiriler var, haklı olduğu yerler var. Yaşadığımız o büyük afetİ, 300 bine yakın konutu imar affıyla geçirdiğimiz için yaşadık. Deprem konusunda çok hassasız ama 300 bin kaçak yapıyı imar affından geçirmeseydik, bu kadar büyük acılar yaşanmayacaktı" sözleriyle yanıt verdi.

ÇAMUR: ARAMA KURTARMA EKİBİ ONLİNE OLARAK EĞİTİLEMİYOR
CHP'li Meclis üyesi Gamze Gül Çamur, Özgür Hızal'ın eleştirilerine yönelik şu açıklamalarda bulundu:

"Özgür Bey eleştirilerinde haklı olabilir. 2020'deki deprem hepimizi derinden etkiledi, 6 Şubat depreminde olduğu gibi. Elbette arama kurtarma ekibinin olması çok güzel bir şey. Ancak şunu atlıyoruz. 2020 yılından sonra arama kurtarma kurulabilmesi için gerekli olan kıstaslara çok geç ulaştık. Pandemi sorun oldu. Online sistemle bu olmuyordu, yüz yüze eğitimler gerekiyordu. Bir yıldır normal hayata döndüğümüz düşündüğünde, bu konuda yeterli eğitimi verecek ortamı yeni bulduk. İkincisi arama kurtarma ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Uzmanlar eğitimler veriyor. Özgür Bey'in, derneğin yeriyle ilgili endişesi var. Merkezinin Kocaeli'de olması sorun değil. Bu derneğin referansları, eğitimleri önemli bulunmuştur ve her yerde şubesi vardır. Polise, deniz kuvvetlerine, holdinglere eğitimler vermiş bir dernektir. Eğitmen sayısı çok fazladır. Bu nedenle SAR ile işbirliği yapmayı doğru bulduğumu söylemek istiyorum. Son depremde AFAD'ın ne kadar yeterli olduğunu gördük!"

UZMAN ZABITA EKİBİMİZ ORDUDAN TECRÜBELİ
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Hatay'a giden belediye ekibindeki tüm arkadaşlarının asker kökenli ve bu işin ehli insanlar olduğuna vurgu yaptı. Sandal, "Ekibimizin elemanları, sertifikası olanlardan daha fazla bilgili ve yeteneklidir" ifadesini kullandı ve "Bugüne kadar arama kurtarma ekibinin kurulmaması bir eksikliktir. Bunu halletmemiz lazım" itirafında bulundu.

SAR Arama Kurtarma Derneğiyle ilgili protokole yönelik eleştiriler,  Dilek ve Temenniler bölümünde de devam etti.

İDUĞ İLE PEK ÇOK KONUDA AYNI FİKİRDE DEĞİLİM
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş da Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un, deprem bölgesiyle ilgili "Hiç kimse kusura bakmasın, devletimize oraya buraya laf atmasın. Yetişilemezdi. Öyle bir hasar var ki orada, hiçbir şekilde yetişmek mümkün değil. İstediğiniz kadar arama kurtarma ekibi getirin, yetişemezsiniz" sözlerini hatırlattı. Aktaş'ın, "Yaşanan depremin büyüklüğünü iyi kavramak lazım. Ben olsaydım, böyle bir protokolü imzalamazdım. Protokolün içini doldurun" sözleri üzerine Bakan Serdar Sandal, şu açıklamalarda bulundu:

"Bornova Belediye Başkanımız Mustafa İduğ, bölgeye gitmiş, tespitlerde bulunmuş. Ben de bölgeye gittim ama sayın başkanla pek çok konuda aynı fikirde değilim. Üç gün ulaşılamadı deprem bölgesine. Türkiye Cumhuriyeti'nde bir ilk yaşandı. Normalde enkazın dışında olanlar Kimse Yok mu diye bağırırdı. Hatay depreminde enkaz altındakiler, Kimse Yok mu diye bağırıyordu. Biz oraya gidip vatandaşın problemini çözdük mü, çözebildik mi, ona bakmak. lazım. Önemli olan ilk 72 saattir. Bu yüzden arama kurtarma ekibinin kurulması için protokol imzalamak istiyoruz."

Bayraklı Belediye Meclisi'nin Mayıs ayındaki ikinci oturumunun 5 Mayıs günü saat 18.00'de yapılması kararlaştırıldı.

 
Kurdela İzmir'de kesildi... 55 bin kişiye istihdam!
 
AK Partili İnan, Bayraklı Şehir Hastanesi’nden muhalefete yüklendi: Takoz değil, eser siyaseti yapıyoruz
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet 3 Mayıs 2023 Çarşamba 07:39

Mustafa İduğu'n tespiti doğru . Serdar başkan 3 gün geç ulaşıldı. Daha erken olabilirdi demek istedi.

Yorumu oyla      4      3  
tahsin 3 Mayıs 2023 Çarşamba 00:08

sandal bir işe yaramıyorsun bari kes sesini

Yorumu oyla      3      3  
Namık Aydın 2 Mayıs 2023 Salı 21:35

Mustafa iduğbaskana katılmanız mümkün deyil beş bin çadır yüzlerce tir yardım ulaştırmış daha dün bir tir fide göndermiş katılmadığınız söylem cımbızla alınarak degerlendirener konunun tümünü dinlerlerse bölgenin çok zor günler geçirdiğini anlatmıştır.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Gümrükçü'den AK Partililere çağrı: Ne oldu bizim planlar?
Çiğli Belediyesi'nin Mayıs ayı olağan meclis oturumunda konuşan Çiğli ...
Karşıyaka’da örnek projeye onay... Tasarruf yapana katı atık bedeli iade!
Karşıyaka ilçesi sınırları içerisinde elektrik ve su tüketimini azaltarak ...
Aliağa Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısı yapıldı
Aliağa Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısı Belediye Başkanı Serkan ...
 
Karabağlar’da 151 milyonluk borçlanmaya onay... Selvitopu: Banka kredilerini sıfırladık!
Karabağlar Belediyesi Mayıs ayı meclis oturumunda ana gündemi borçlanma ...
Bornova Meclisi’nde ‘spor alanı-otopark’ tartışması ve rötar kararı!
Bornova Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu Bornova ...
Konak'ta 'pilot bölge' hamlesi... Beslenme çantaları dolacak
Yoksulluk yaşayan ailelerin okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarının ...
 
Başkan Kılıç ‘tüm yükü biz çekiyoruz’ dedi, talep etti: Hipodrom geliri belediyeye!
 Buca Belediyesi Mayıs ayı olağan meclisi ilk oturumu gerçekleştirildi. ...
Menderesli kadınlar da sinemaya adım attı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar’da başlattığı ...
Aydın'da 'Bardakçı Baba' sanatseverlerle buluşuyor
Bugüne kadar binlerce tiyatroseveri birbirinden güzel oyunlarla buluşturan ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva