HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Mayıs 2022 Salı - 20:13

Bayraklı'da 'devlet' polemiği! Sandal'dan AK Partili Aktaş'a: Kim sana emanet etti de savunuyorsun?

Bayraklı Belediyesi Başkanı Serdar Sandal başkanlığında Bayraklı Belediyesi'nin 2021 yılı Mali Yılı Kesin Hesabı görüşmeleri tamamlandı. Yaklaşık iki saat süren görüşmelerde AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi,  karşı karşıya geldi. AK Partili Meclis Üyesi Abdullah Aktaş'ın "devlet ve yatırım" ifadeleri üzerine mecliste sesler yükselince, Başkan Sandal "Kim sana emanet etti de savunuyorsun?" ifadelerini kullanarak oturumu sonlandırdı.

Bayraklı da  devlet  polemiği! Sandal dan AK Partili Aktaş a: Kim sana emanet etti de savunuyorsun?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı olağan Meclisi'nin ikinci oturumunu gerçekleştirdi. Belediye Meclis toplantı salonunda düzenlenen oturuma, Bayraklı Belediyesi Başkanı Serdar Sandal başkanlık yaptı. Tartışmalara neden olan meclisin gündeminde ise Bayraklı Belediyesi'nin 2021 Mali Yılı Kesin Hesap görüşmeleri yer aldı.

TOPTAŞ: KREDİ BORCUMUZUN 93 MİLYONU ÖDENMİŞTİR
CHP sıralarından söz alarak Kesin Hesap ile ilgili konuşan Meclis Üyesi Mehmet Toptaş, Bayraklı Belediyesi’nin mali borcu olmadığını ifade ederek, “Bütçe muhasebe ve bunları ilişkin mali işler mesleki tecrübe isteyen işlerdir. Okunması, bilgi ve tecrübe gerektirir. Nasıl oluştuğu nasıl süreçlerden geçtiği bilinmezse yapılan yorum ve eleştiriler yanlış anlaşılmalara sebep verebilir. Biz detaylı bir çalışma yaptık arkadaşlarımızla... Bilanço 320 hesap kodu ile bütçeyi etkiliyor. Toplam 101 milyon banka kredi borcu vardır. 2021 yılı sonu itibarıyla banka kredi borcumuzun 93 milyonu ödenmiştir. Bilanço 300 hesapta görülen 52 milyon tutar kalan kredi borcu tutarıdır. Belediyenin hiç mali borcu bulunmamaktadır. Belediyemizin mali durumu gayet olumludur, başarılı bir bütçe gerçekleşmiştir” dedi.

AKTAŞ: BAKIYORUZ Kİ BELEDİYENİN BORÇLARI İKİYE KATLANMIŞ
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, yapılmadığını iddia ettiği çalışmalar üzerinden eleştirilerini dile getirirken, "CHP'li arkadaşlara teşekkür ederim yazılı bir raporu bize okudular. Nedense bardağın bir yüzüne bakmışlar, diğer yüzüne bakmamışlar... Bütçenin iyi olduğunu ve borcun olmadığını söylediler. Keşke borç var mı, yok mu diye baksaydınız. Gelir gider tablosuna göre yakın bir sürede borçları ödeyemeyecek duruma dönüşeceğini söylemiştim.  'Bütçe kalemlerini çok iyi kullanıldı, borçlar ödendi ya da tasarruf yapıldı' denildi. Belediyenin borcu 176 milyon TL. Belediye şirketlerinin borcu 121 milyon TL. Toplam 295 milyon TL. Bu geçen sene sonu itibari ile... Ancak görüyoruz ki bize verilen bu evrak da yanlış. 4 ay önce 300 milyon borcumuz var diyerek evrak verdiniz ve tabelalara pankartlar astınız. Ancak bakıyoruz ki belediyenin borçları ikiye katlanmış. Bayraklı Belediyesinin borcu 267 milyon TL. Siz nasıl 253 milyon borç ödediniz? Yaklaşık 300 milyonluk borcun üzerine bize verilen belgeleri eklediğinizde 388 milyon TL borç gözüküyor. SGK'ya ve Büyükşehir'e devredilen yerler ise 100 milyon civarında. Yani toplam borç 500 milyon civarı.

Siz nasıl borç ödediğinizi söylüyorsunuz. Siz ilk göreve geldiğinizde borçlu bir belediye devraldığınızı söylediniz... Ben sizin performansınıza bakmak istiyorum. Siz belediyeyi devraldığınızda belediye çok yatırımlar yapmıştı. Buna içinde bulunduğumuz bina dahil. Sıfırdan bir belediye meydana çıktı. Ve doğaldır, bir belediye kurarken borçlanmak doğaldır... Bu kadar yatırıma rağmen borç 176 milyon TL'di. Sizin ilk yıllarınızda hiçbir yatırım yapmadınız ve sadece günü kurtarma çalışmaları yaptınız. İlk yılınızda bunu ekstra olarak yaklaşık 60 milyonluk borç eklediniz. Bir sonraki yıl ise bu borcu 280 milyona çıkardınız. Geldiğiniz günden beri borçla aldığınız belediyeyi hiçbir yatırım yapmadan 191 milyon TL daha borçlandırmışsınız. Her defasında söylüyorsunuz deprem, pandemi diye... Bir tek bunun sıkıntısını siz mi çektiniz? O günkü şartlara göre kendiniz ayarlamanız lazımdı. Zamlardan bahsediyorsunuz… Siz zam yapmadınız mı? Belediyenin öz sermayesi önceki dönem 685 milyon TL'di. Bugün ise borçlar ile 1 katrilyon 728 milyon TL. Burada heba olan Bayraklı halkının zamanı ve paraları... Şu an 4'üncü yılınıza girmek üzeresiniz. Bence siz bir an önce vaat ettiğiniz projeleri hayata geçirin. Her defasından merkezi hükümetten yardım gelinmiyor denildi. İller Bankası gelirinden bahsetti. Bu devletten gelen devir. Bu bütçenin neredeyse yarısı" diye konuştu.

HIZAL: KONGRE ZAMANI ALINAN KİŞİLER İHTİYAÇTAN MIYDI?
Söz alan AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal personel sayısı üzerinden Serdar Sandal'a yüklenirken,"Kesin hesap yıl içinde yapılmış harcamaların ve elde edilmiş gelirlerin ne olduğu yönünde rakamsal veriler... Burada rakamları tartışıyoruz... Kesin hesap Faaliyet Raporu'nun yansıması. Biz muhalefet grubu olarak sizin tercihleriniz üzerinden eleştiririz. Biz bütçenizin rakamı üzerinden değil, bütçeyi kullanırken tercihlerinizi eleştiririz. 3 yıllık süreç boyunca sizler ve bizler arasında yaşanan tartışmaların temelinde sorduğumuz sorulara net bir cevap almamamız var. Siz yürütmenin başındasınız ve normal olarak beklentiler var. Biz size geldiğiniz günden bu yana yapısal olarak Bayraklı'da neler yaptığını soruyoruz. Biz bu soruları her sorduğumuzda karşımıza farklı tartışma konuları ile geliyorsunuz. Biz bu soruyu sorunca siz belediye başkanı olarak bazen kozmik odaya bazen başka konuya giriyorsunuz ancak yaptığınız çalışmaları net bir şekilde ortaya koyamıyorsunuz. Bazen öyle bir noktaya geliyor ki siz meclis oturumunu kapatıp çıkmak zorunda kalıyorsunuz... Bakıyoruz 1 yıl içinde 313 milyon bütçe arttırmışsınız. Bu bütçenin kullanım tarzı konusunda tercihleriniz eleştireceğiz biz. 313 milyon gibi bir bütçesi olan belediyenin sermaye gideri kaç olur? Yüzde 20-30… Bayraklı'da binlerce şehircilik sorunu varır. Buna karşılık belediye ne yapmıştır? Sermaye gideri olarak sadece bütçenin yüzde 8'ini kullanmıştır. Bu da 18 milyon civarı bir şey. Sermaye giderlerinin içinde sıfırdan başlayıp bitirdiğinizi yatırımların bütçesi kaçtır? En fazla yüzde 5… O kadar acı tablo ki. Şimdi deprem, pandemi, sel oldu diyorsunuz. Yatırım bütçenizi sosyal yardımlara ayırdığını söylüyorsunuz... Sosyal yardım yaptığınız müdürlüğün bütçesi 3 milyon TL. Yani bütçenin yüzde 1'i. Biz bir kez daha soruyoruz. Bayraklı Belediyesi kendi finansman kabiliyeti ile 3 yıl boyunca sosyal belediyecilik anlamında ne kadar bütçe ayırmıştır? Eğer verdiğimiz rakamlar doğru ise sosyal belediyecilik anlayışınız sosyal medya belediyeciliğinize çevirmişsiniz demektir. Bayraklı Belediyesi önümüzdeki 2 yılda bütçenin yüzde kaçını yatırıma ayıracak ve vaatlerin kaçı hayata geçirilecek? Personel maaşlarını ödediğinizi söylüyorsunuz. Tabii ki ödeyeceksiniz. Ben merak ediyorum sizin döneminizde kaç personel alındı? İlçe kongresi zamanı 25-30 personel aldığını ben biliyorum. Bu kişiler gerçekten ihtiyaç mıydı yoksa Sayın Sandal'ın kendi siyasi yanını güçlendirmek için yaptığı bir hamle miydi?" diye sordu.

Sözlerine deprem vergisi konusunda konuşarak sürdüren Hızal, "150 milyar TL'lik deprem vergisi toplanmış... Devletin depremlerde harcadığı ise 1 katrilyon 35 trilyon... Depremde kimin nerede olduğunu kimse ön göremez. Bazen evde, bazen okulda bazen de benim gibi İBB binasında yakalanabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti aldığı vergiler ile okulların, yolların, kamu binalarının da dönüşümünü yapar. Eğitim yatırımlarına 202 milyar, hastaneler için 105 milyar, kentsel dönüşüm için 112 milyar TL para harcanmış. Gönül isterdi ki Cindi Bey 1,5 yılda İBB binasının dönüştürülmesini dile getirseydi" ifadelerini kullandı.

SANDAL: HÜKÜMET ELİ İLE YAPILAN YERLERİ GEZDİRİN
Eleştirilere yanıt vermek için söz alan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Kamu kurum ve kuruluşları, kurumun başında olan arkadaşlarımızın inisiyatifi üzerinden yürüyen işler değildir. Tabii ki ele aldığınızda borçlar, insan kaynağı gibi konular size bağlı değildir. Bayraklı Belediyesi'nde gelirimizin yüzde 74'ü personel gideri... Bu nedenle yatırım yaparken önce bu 74'ü düşüp geri kalan üzerinden konuşacağız. Çünkü buraya her müdahaleniz çalışanların ücretini vermemek demek. Geri kalanın yüzde 16'sını mal ve hizmet alımı. Tabii ki herkes farklı borç kaleminde bir şeyler çıkarabilir. Bu dönemde çalışan arkadaşlarımızın bir ekmediğini iki ekmek yaptık. Bu kente hizmet eden, çöpünü toplayan arkadaşlarımızın belli bir sınırın üstünde gelir alaması hepimizin talebiydi. Pandemi oldu. Olmadı mı? Bütün piyasalar altüst olmadı mı? Biz bundan etkilenince mi pandemi mesele oluyor... Merkezi hükümet tarafından belediyelere genelge geldi mi? Yatırım yapmayın genelgesi geldi. 102 milyon banka kredisinin 95 milyonunu ödemiş miyiz? Ödemişiz. Kredi çekmeden bu. Eğer bu borcumuzu olmasa 95 milyon ile ne yaptığımızı siz görürdünüz. Bugün personel maaşını ödeyemeyecek duruma gelirdik. Buna rağmen ödediğimizi kredi ve borçlardan sonra size Bayraklı'ya yapılan yatırımları söyleyeyim. 250 bin ton asfalt döküldü. Biz de bunun içindeyiz. 92 bin ton yama yapıldı, 40 bin metrekare kilit parke yapıldı. Sizin belediyelerinize merkezi hükümet yaptığında oluyor da bize Büyükşehir yaptığında olmuyor mu? 14 yeni park yaptık. 54 parkta revizyon yaptık. 98 adet spor aletlerinin alanını yeniledik. 12 okul bahçesini yeniledik. 36 bin metrekare yeşil alan kazandırdık. İzmir'de plan ve imar noktasında bizim arkadaşlarımızı kadar çalışan arkadaş yok. Yeni kent merkezi hem bizden hem Büyükşehir'den geçti. Kentsel dönüşüm işinde yetki Büyükşehir'deyken bizi ilgilendirmezken gövdemizi taşın altına koyarak sorumluluğu almış mıyız? Tüm bunlara rağmen çalışmıyor derseniz ayıp olur... Siz kamu kurumu olan bir belediyenin neler yaptığına gülerken, biz sizi yaptığımız yerleri gezdirelim ancak siz de bizi merkezi hükümetin yaptığı yerleri gezdirin" dedi.

SANDAL VE HIZAL ARASINDA 'RAKAM' GERİLİMİ
AK Partili Özgür Hızal söze girerek Başkan Sandal'a kaç ton asfalt döküldüğünü yönünde soru yöneltti. Sandal ise 3 yılda 250 bin ton olduğunu vurgularken, Hızal, İZBETON'un verilerindeki rakam ile Sandal'ın verdiği rakamların uyuşmadığını belirtti. Bunun üzerine konuşan Hızal, "Her verdiğiniz rakam gibi bu da yanlış. İZBETON'un rakamları ile bu rakamlar uyuşmuyor sayın başkan" diye konuştu. İddialar üzerine konuşan Sandal ise "Tekrar araştırırız" ifadelerini kullandı.

Tartışma sonrası sözlerine devam eden Sandal, "Belediyenin toplam borcu… 400 milyon vs… Bizim kamuya ve kendi şirketlerimize olan borcumuzu düştüğümüzde belediyenin 8 milyon kadar bir borcu var. Bizim piyasaya borcumuz yok. Kamuda ihaleye girilmezken bizim ihalelerimize 10-15 firma giriyor. Bunun nedeni de paralarını almaları. Bunların anında 2018 yılında bizim öz kaynağımız 491 milyon lira. Bugün 1 milyar 391 milyon lira. Yüzde 300 artış" diye konuştu.

Tartışmalar sonrası oylamaya geçilen Kesin Hesap tablosu AK Parti ve MHP'nin 'ret' , CHP'nin 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

POLAT: BU SADECE KONUYU MANİPÜLE ETMEKTİR
CHP'li Cindi Can Polat ise, "Deprem vergileri ile ilgili geçen mecliste söylediklerim Özgür Bey’in zoruna gitmiş... Gerçi yalanlayamadı, doğru bilgiler. Büyük depremden sonra Türkiye’de yapılan yatırımın 150 milyar üzerinde olduğunu söyledi. Düzelteyim; bu yatırımı devlet değil hükümet yapıyor. Bu deprem konusunda da merkezi hükümeti eleştiriyorum. Bayraklı’da devletin parasıyla yapılan bir şey yok. Rezerv konutları yapılıyor ama vatandaşa parayla satıyorlar. Ben gerçekleri söylüyorum, zorunuza gitmesin. Diğer depremzedelere ise kaderiyle baş başa bırakılmış durumda. Çünkü paraları yok. Deprem bu şehrin ve Bayraklı'nın gerçeği. Bizim dediklerimiz doğru. Siz de bunu yalanlamıyorsunuz. Dile getirdiğimiz için kızıp sitem ediyorsunuz. Söylemeye devam edeceğiz, biz popülizm yapmıyoruz, bunu siz yapıyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binası ne olacak falan diyorsunuz, olanı takip ediyorsunuz. Bu sadece konuyu manipüle etmektir" dedi.

AKTAŞ: BU GÖREVLERİNİZİN İÇERİSİNDE
Polat'ın ifadelerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş'ın, "Yapılan konutlara baka baka yalan söylüyorsunuz... Sen de satış yapıyorsun, bu paralara mı satıyorsun? Bu yanlış. Bu konutlara kaç para harcanıyor bilmeden konuşuyorsun. Burada 7 tane proje uygulandı. Harcanan para 750 milyon lira. Sadece 7 tane proje alanına harcanan para bu. Yukarıda 8 bin 100 tane konut yapılıyor. Bunun çoğu tamamlanmak üzere. Devlet yapılan projelere toplam para 6 milyar TL harcadı. Şimdi diyorsunuz ya, “belediye binalarını devlet kullanıyor” diye. Bu belediye kimin kurumu, devletin kurumu. Valiliğe de kaymakamlığa da vereceksiniz. Halka hizmetse budur. Bu görevlerinizin içerisinde. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Gene siyasete girmeyecektim ama gireceğim. Son 20 yılda yapılanlara bakın” demesi sonrası mecliste sesle yükseldi.

SANDAL VE AKTAŞ ARASINDA 'DEVLET' TARTIŞMASI
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş gündem dışı konuşmalarda söz alırken, konuşmasında kullandığı "Devletin her yere gereğinden fazla vermesini bekleyemezsiniz" sözü tartışmaya neden oldu. Aktaş'ın ifadeleri sonrası söze giren Sandal, 'Arkadaşlar biz devleti neden tartışıyoruz, devlet hepimizin. Devleti kim sana emanet etti de savunuyorsun? Devlet benim! Merkezi hükümet ayrı, devlet ayrı" diyerek tepki gösterdi.

AK Parti ve CHP'li meclis üyeleri arasında tartışmanın boyutunun büyümesi ve seslerin yükselmesi sonrası ise Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal meclis oturumunu kapatma kararı aldı.

Sözlerine devam eden Aktaş, “Bu meclisi yöneten belediye başkanısınız. İlgili belediye kanunu der; dile ve temennilerde lehte ya da aleyhte söz verilir. Siz mazeretleri oylamadan çekip gittiniz. Biz protesto amacıyla terk ettik. Biz yaptık, siz yapamazsınız. O zaman yerinize vekil bırakın o meclisi kapatsın” demesine üzerine Sandal, “İşlemlerde sorun varsa, size gelen bilgi varsa şikayetlerinizi iletirsiniz. Devlette gerekli incelemeleri yapar. Bizim ne hakim ne savcı olmamıza gerek var” dedi.

Tekrar kesin hesaba döneceğini ifade eden Aktaş’a Sandal, “Abdullah Bey sabote etmek için uğraşıyorsunuz” ifadelerini kullanarak meclisi sonlandırdı.

 
İzmirliler farkındalık yaratmak için yürüdü!
 
Büyükşehir'in en özel bahçesi açıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar'da 'faiz' gerginliği... Selvitopu: Kriz olmasaydı borcumuzu sıfırlardık!
Karabağlar Belediyesi’nin kesin hesabı, mecliste tartışmalara neden oldu.  ...
Pehlivan 'bütçe' eleştirilerine tepki gösterdi: Gerçek dışı bilanço!
Yaklaşık 25 dakikada, jet hızıyla tamamlanan Menemen Belediye Meclisi'nin ...
Konak'ın kesin hesabına oy çokluğu... Gelir - gider arasında 100 milyonluk fark!
Konak Belediye meclisi, 2021 Mali Yılı Kesin Hesap görüşmesini tamamladı. Hazırlanan ...
 
Demokrasinin geleceği Selçuk'ta konuşuldu
Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından ...
Başkan Demirezen, o sözlere yanıt verdi: Destek yoksa stant da yok!
Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, ilçede 23. kez yapılan Uluslararası ...
Çerçioğlu'nun yargılandığı davalar birleştirildi
Aydın Büyükşehir Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun da aralarında bulunduğu sanıklar ...
 
Bergama'da Engelliler Haftası'nda anlamlı sergi
Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Bergama Belediyesi Rahmi Yeşilsoy ...
Başkan Gümrükçü'nün yelken ekibi Marmaris'e ulaştı
İklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Hopa'dan yola çıkan "Gelecek ...
Ödemişli öğrencilerden dev tesise ziyaret
Ödemiş’te “Sıfır Atık” projesi kapsamında Ödemiş Belediyesi, Ödemiş İlçe ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva