HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Mayıs 2022 Salı - 19:35

Karabağlar'da 'faiz' gerginliği... Selvitopu: Kriz olmasaydı borcumuzu sıfırlardık!

Karabağlar Belediyesi’nin kesin hesabı, mecliste tartışmalara neden oldu.  AK Partili meclis üyeleri personel ve faiz giderlerinin fazla, yatırım bütçesinin yetersiz olduğunu belirterek eleştirilerde bulunurken Başkan Selvitopu, Karabağlar bütçesine oranla en çok yatırım yapan belediyelerden olduğunu söyledi. Faiz eleştirileri hakkında da konuşan Selvitopu, "Bugün itibari ile Karabağlar Belediyesi’nin bankalara olan borcu faiz dahil 18,5 milyon. Kriz olmasaydı bu yıl sıfırlamıştık. Önümüzdeki süreç ne olacak bilmiyoruz" açıklamasında bulundu.

Karabağlar da  faiz  gerginliği... Selvitopu: Kriz olmasaydı borcumuzu sıfırlardık!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi'nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu başkan Muhittin Selvitopu’nun yönetiminde belediyenin meclis toplantı salonunda gerçekleşti.

Meclis, divan katibi seçimi ile başladı. Divan katip üyeliğinden istifa eden AK Partili Meclis üyesi Derya Pala’nın yerine, AK Parti grubunun önerisi üzerine yapılan gizli oylama ile Serap Eyice seçildi.

Meclis toplantısının ana gündemi ise 2022 yılı ek bütçesi ve 2021 yılı bütçesi kesin hesabı oldu... Belediyenin 170 milyonluk ek ödenek bütçesi hazırlanmasına yönelik önerge, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oybirliği ile geçti. Bütçenin 165 milyonun vergi gelirleri, mülkiyet gelirleri, bağışlar ve merkezi idare vergi gelirlerinden sağlanmasına ve 5 milyonun ise bankalardan borçlanarak sağlanmasına karar verildi.

İLLER BANKASI TARTIŞMASI
AK Partili meclis üyelerinin ek bütçede yer alan 141 milyonluk İller Bankası kalemini vurgulaması üzerine konuşan Başkan Muhittin Selvitopu, “İller Bankası’na giden paralar da bu halkın verdiği vergiler. Kimsenin hayrına bize verilmiyor. Bunu belirteyim... Birçok vergi arttı. Bunun doğal olarak yansıması olacaktır. Biz belediye olarak fedakarlık yapıyoruz ve hiçbir vergimizi arttırmadık” diye konuştu.

GELİRLERİN YÜZDE 97’Sİ GERÇEKLEŞTİ
Belediye tarafından hazırlanan rapora göre 2021 yılında 395 milyonluk gelir elde edilmesi beklenirken net gelir 385 milyon 10 bin 417 lira oldu. Gelirler arasında en yüksek kalem ‘diğer gelirler’ arasında yer alan ‘kişi ve kurumlardan alınan paylar’ oldu. Bu kalemin getirisi ise 266 milyon 900 bin 675 lira olarak gerçekleşti. İkinci en yüksek kalem ise vergi geliriydi... Karabağlar Belediyesi 2021 yılında 81 milyon 11 bin 152 lira gelir topladı. Belediyenin tahmini vergi geliri ise 94 milyon 459 bin TL'den oluştu. Belediye, bankalardan 11 milyon 195 bin 524 lira da borçlandı.

EN FAZLA GİDER MAL VE HİZMET ALIMLARINA
2021 yılı içi 425 milyon 669 bin 248 TL’lik harcama ayıran Karabağlar Belediyesi bu miktarın 391 milyon 546 bin 573 lirasını harcayabildi. Bütçede yüzde 92’lik hedef tutturuldu. Gider kalemleri arasında en yüksek miktar ‘mal ve hizmet alımları’ oldu. Bu kalem için 186 milyon 709 bin 674 lira ayrıldı. Bütçenin neredeyse yarısı bu kaleme harcanmış oldu. Pek çok kez yüksekliği nedeniyle tartışmalara neden olan ‘Personel giderleri’ 96 milyon 954 bin 542 lira olarak gerçekleşti. Bütçenin neredeyse dörtte biri bu kalem için harcandı. Üçüncü sıradaki ‘sermaye giderleri’ için de 69 milyon 353 bin 112 lira bütçeden kullanıldı. Cari transferler için 16 milyon 662 bin 114 lira, faiz giderleri için de 13 milyon 897 bin 277 lira harcandı.

FAİZ GİDERLERİNE ELEŞTİRİ
Kesin hesap bütçesine yönelik söz alan AK Partili Meclis üyesi Hüseyin Uzun "Giderlerin yüzde 92’si sizler için başarılı olabilir ama bizim için başarılı olması için ne kadarının Karabağlar halkı için harcandığının değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Faiz giderleri noktasında bir eleştirimiz olacak. 2021 yılında 13 milyon 893 bin lira faiz ödenmiştir. Buna karşın sosyal yardımlar için 5 milyon 580 bin lira harcanmıştır. Hane halkı yardımları yüzde 1,3’ünü oluşturdu... Daha önce de sizleri bu konuda ikaz ettik. Karabağlar ilin en fazla ihtiyaç sahibi yaşayan ailelerinin olduğu bir kent... Bu şekilde sosyal belediyecilik olmaz. Faiz gelirleri olmasaydı daha fazla kişiye yardım ederdik. Sosyal yardımların daha fazla yapılmasını bekliyoruz. Bütçemizi incelediğimizde inşaat giderleri için yaklaşık 40 milyon ayrılmış. Yatırımlar için harcanan para yüzde onuna denk geliyor. Bu yatırımlar Karabağlar için çok yetersiz. Personel giderleri için ayrılan para diğer kalemlerle birlikte yüzde 66’sına karşılık geliyor. Bu bütçelerle Karabağlar ilçemizin modern bir yerleşim yeri olması için çok daha zamana ihtiyacımız var. Daha büyük bütçelerle daha fazla yatırımlarla halkımızın kullanılmasını bekliyoruz. Sonuca baktığımızda 391 milyonun halka yüzde 10’unu yansımıştır. Karabağlar’da çok büyük projelerin olmadığını görüyoruz. Sizlere önerimiz Karabağlar ilçemizin çok daha büyük yatırımlarla gelişen bir ilçe olması için elinizden geleni yapmanızdır. Büyükşehir Belediyesi’nin Karabağlar Belediyesi’ne 15 milyon ayırmıştır ama bizim öngördüğümüz 25 milyondu... Umarız Büyükşehir Belediyesi de Karabağlar halkına gerekli hizmetleri sunacaktır" ifadelerini kullandı. 

'BORÇSUZ YATIRIM YAPILAMIYOR'
Ekonomik koşullardan dolayı yatırımların borçsuz yapılamadığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Murat Baran Uygun, "Dolayısıyla büyük projeler için borçlanmak durumunda kalıyorsunuz... Ben çok da yüksek faiz giderimizin olduğunu düşünmüyorum. Personel giderlerimizin de çok yüksek olduğuna dair bir eleştiri geldi... Birçok yatırımımızı kendi personelimizle yapıyoruz. Bundan dolayı çok daha uygun oluyor. Yatırım giderleri ne kadar az gibi olsa da Karabağlar Belediyesi kendi yatırımlarını kendi personeli ile başarılı bir şekilde yapıyor. Son derece yüksek düzeyde bütçe gerçekleşme oranı bulunmaktadır." diye konuştu. 

'BÜTÇENİN SADECE YÜZDE 10'U YATIRIMA'
AK Parti Grubu Başkan Vekili Alper Güldalı da kesin hesabı karneye benzeterek şunları söyledi:

 "Biz her defasında yatırımlar konusunda destek olduğumuzu söyledik... Bu kadar mega bir proje ile bu kadar personele sahibiz ama yönetimden kaynaklı bir sorun mu var bilemiyorum... Bütçenin yüzde 70’ini personele verdiğimizde kalanla ne yapabiliriz ki? Bütçenin yaklaşık yüzde 10’u ayrılmıştır. Gelir kalemlerine evet ama gider kalemlerine yatırımlara sadece yüzde 10 ayrıldığı için ret oyu vereceğiz." 

'KARABAĞLAR ÜLKEDEN SOYUT MU?'
CHP Grubu Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır da belediyenin çok başarılı bir performans sergilediğini ifade ederek, "Bizim açımızdan mevzuata uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Personel sayısı konusu daha önceki yıllarda da tartışmalara neden olmuştu... TİS döneminde az verdiniz şeklinde eleştiriler yapılıyordu... Şimdi ise maaşlar yüksek bulunuyor. Sadece 2021 yılının yatırımlarını mı görüyorsunuz? Burada bu mecliste ülkenin ekonomik, sosyal, adalet, siyaset olarak nereye geldiğini konuşmuyoruz... Karabağlar ülkeden soyut bir ilçe mi? Sorunlarla belediyenin olanakları çerçevesinde ilgileniyoruz, gerekli yatırımları yapıyoruz. Neden ek bütçeyi yaptık? Biz doğru tahminler yaptık ama merkezi hükümetin yaptığı yanlış tahminlerden dolayı yaptık. Tartışmalar bütçe ile sınırlı kalmalıdır ki konu başka yerlere kaymasın" dedi. 

'MAAŞLARA DEĞİL SAYIYA DİKKAT ÇEKTİK'
Tekrar söz alan Alper Güldalı, "Biz hiçbir zaman personele neden fazla maaş veriyorsunuz demedik. Biz sayının fazlalığını dikkat çekiyoruz. Biz Karabağlar Belediyesi hiçbir şey yapmadı demedik ama biz yatırımların yeterli olmadığını dile getiriyoruz." açıklamasında bulundu.

'ÖNCELİĞİMİZ KENT PLANLAMASI'
Konuşmaların ardından değerlendirme yapan Başkan Selvitopu, Karabağlar Belediyesi'ne gelir sağlayacak büyük sanayi tesisleri, ticaret merkezleri, gökdelenler gibi yatırımların ilçede bulunmadığını hatırlattı. Bu nedenle kent planlamasını öncelediklerini ve çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmaya çalıştıklarını vurgulayan Başkan Selvitopu, “Bunlar tabiki gözle görülen işler değil. Planlama beyin, emek, mühendislik ve mimarlık işi. Karabağlar'da bu altyapı hazırlandı. Gelecekte de birçok ilçeden bütçe anlamında daha iyi hale gelecek ve bunu yatırıma dönüştürecek” dedi.

GELİR GİDER İSTİKRARI!
Başkan Selvitopu, Karabağlar Belediyesi'nin bugünkü dar bütçesini en iyi şekilde kullandığını belirterek, “Şunu iddialı şekilde söylüyorum, Karabağlar Belediyesi var olan bütçesiyle Türkiye'de yatırım yapan sayılı belediyelerden biridir. İsteyen herkes bunu araştırabilir. Bu belediyenin ne kadar yatırım yaptığını herkes istatiksel olarak bulabilir. Bu bütçeyle önemli yatırımların altından kalkan bir belediyeyiz. Bütçe gelir gider dengesini istikrarlı hale getiren belediyelerin başında geliyoruz” diye konuştu.

Başkan Selvitopu, Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi'nin yapımını hızla sürdüren, Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi, Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi, Mobilya Akademi gibi bir çok projeyi yaşama geçiren Karabağlar Belediyesi'nin, kentin temiz tutulması, park, kaldırım yapımı ve asfaltlama gibi çalışmaları da kendi personeliyle yerine getirdiğine dikkat çekti. “Karabağlar'da personel ordusu yok” diyen Başkan Selvitopu, “1500 kişilik dinamik ekibimizle 500 bin insanımıza hizmet etmeye gayret ediyoruz. Tüm bu işleri ihaleyle yaparsak, bunun altından kalkma şansımız yok” dedi.

'SOSYAL YARDIM SADECE KART DEĞİL'
Başkan Selvitopu, sosyal yardımların yetersiz kaldığı eleştirilerine, “Birçok tesis Karabağlar'a kazandırıldı. Yenilerinin de yapımı sürüyor. Bunları yaparken sosyal boyutuna da dikkat ediyoruz. Sosyal yardımı sadece alışveriş kartı olarak algılamıyoruz. Örneğin bir yurt yaptıysak, bu dar gelirli ailelerin bütçelerine katkıdır. Dersanemizde 1000'in üzerinde öğrenciye ücretsiz eğitim veriyor ve 38 öğretmen istihdam ediyorsak, bu bir katkıdır. Bu ve benzer örnekler dikkate alındığında, çok yüksek rakamların vatandaşlarımızın lehine kullanıldığı görülür” yanıtını verdi.

'FAİZİN ÇOĞU DEVLETE'
Başkan Selvitopu faiz ödemelerine ilişkin de, “Biz de faiz ödeme meraklısı değiliz ancak faiz giderlerimizin büyük bölümü devlete. Bankalara olan borcumuz ise faiz dahil 18.5 milyon lira. Eğer ekonomik kriz olmasaydı bu yıl içinde banka borçlarımızı sıfırlayacaktık” yorumunu yaptı.

'YENİ KAYNAKLAR YARATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Kesin hesap cetvelinde gider bütçesinin yüzde 92, gelir bütçesinin de yüzde 97 oranında gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, “Kısacası Karabağlar Belediyesi'nin 2021 yılı kesin hesabı, bütçede öngörülen işler için harcanmıştır. Sizlerden de farklı işler için harcandığına yönelik bir eleştiri duymadım. Karabağlar'ın çok şeye ihtiyacı var ve bütçe yetersizliğinin farkındayız. Yeni kaynaklar yaratmak için çalışıyoruz. Bulduğumuz her kaynağı Karabağlar'da yaşayan insanlarımız için yani toplum çıkarına kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kesin hesap madde madde oylandı. Gider kalemleri ile maddeler meclisten oy çokluğu ile geçerken diğer kalemler oy birliği ile kabul edildi. 

 
Gece müzik yayın saati uzatıldı
 
İzmirliler farkındalık yaratmak için yürüdü!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fırat 12 Mayıs 2022 Perşembe 19:44

Salihomurtak bahriyeucok çevre sehirplancilari mahkemelerde iptal davası açan zavallı aklınca hizmeti durduruyor hizmet yok koltuk işgali aziz in beceriksiz adamları bunlar kaldırım bile yapamaz belediye berbat hizmet yok

Yorumu oyla      4      3  
T.C. Vatandaşı 11 Mayıs 2022 Çarşamba 08:41

Bir dönem, parlamenterlerden birde " Şu okullar olmaydı, Milli Eğitim Bakanlığı ne güzel yönetilirdi" demiş. Ben duymadım ama duyanların anlattıkları ile aklımızda kalmış. Ne eylersin insan işte, neler neler durup dururken akla geliyor...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pehlivan 'bütçe' eleştirilerine tepki gösterdi: Gerçek dışı bilanço!
Yaklaşık 25 dakikada, jet hızıyla tamamlanan Menemen Belediye Meclisi'nin ...
Konak'ın kesin hesabına oy çokluğu... Gelir - gider arasında 100 milyonluk fark!
Konak Belediye meclisi, 2021 Mali Yılı Kesin Hesap görüşmesini tamamladı. Hazırlanan ...
Demokrasinin geleceği Selçuk'ta konuşuldu
Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından ...
 
Başkan Demirezen, o sözlere yanıt verdi: Destek yoksa stant da yok!
Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, ilçede 23. kez yapılan Uluslararası ...
Çerçioğlu'nun yargılandığı davalar birleştirildi
Aydın Büyükşehir Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun da aralarında bulunduğu sanıklar ...
Bergama'da Engelliler Haftası'nda anlamlı sergi
Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Bergama Belediyesi Rahmi Yeşilsoy ...
 
Başkan Gümrükçü'nün yelken ekibi Marmaris'e ulaştı
İklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Hopa'dan yola çıkan "Gelecek ...
Ödemişli öğrencilerden dev tesise ziyaret
Ödemiş’te “Sıfır Atık” projesi kapsamında Ödemiş Belediyesi, Ödemiş İlçe ...
Başkan Soyer Finlandiya heyetini ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva