HABERLER>EKONOMİ
5 Mayıs 2021 Çarşamba - 10:19

‘Batsın bu dünya’ dedirten haber… ‘A2 ehliyet, diplomadan daha değerli’

Çok büyük hayallerle girmişti fakülteye Eray Uluçay... Makine mühendisi oldu ama kader onu kuryeliğe sürükledi.  Okuduğuna pişman mı? Pişman değil, bir gün mutlaka mühendislik yapacağına inanıyor ama "Diploma şu anda bir işe yaramıyor. Bugün için A2 motosiklet ehliyeti, diplomadan daha değerli" diyor.

‘Batsın bu dünya’ dedirten haber… ‘A2 ehliyet, diplomadan daha değerli’

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - TÜİK, her ne kadar Türkiye'de işsizliğin azaldığını iddia etse de gerçek, kapı gibi karşımızda duruyor. Üniversite mezunu milyonlar, İŞKUR önünde kuyruklar oluşturuyor. Üniversiteli işsizler temizlik işçiliğini bile kabul eder hale gelirken, sonunda mühendis kuryemiz de oldu.  Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirip diploma alan ama mesleğini stajlar dışında hiç yapamayan bir gencin öyküsünü bulacaksınız bu yazıda...

28 YAŞINDA, MESLEĞİNİ STAJYERLİK DIŞINDA HİÇ YAPAMAMIŞ BİR KURYE
Asker bir babanın oğlu, Eray Uluçay... Baba nereye, aile oraya taşınmış. Son görev yeri Manisa... Emeklilik gelince, soluğu İzmir'de almışlar, yerleşmişler Karataş'a... 2010 yılında Kocaeli Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisliği okumuş Eray... Bir sağlık sorunu yaşayınca, ailesinin yanına dönmek zorunda kalmış, yani Manisa'ya... "Elektrikte bir şeyler öğrendim, makine okuyayım" demiş ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne girmiş. 2019'da diplomasına kavuşmuş. Eray, bugün 28 yaşında. Ve motorlu kuryelik yaparak ekmeğini kazanıyor.

FAKÜLTEYE GİRDİĞİMDE ÖYLE BÜYÜK HAYALLERİM VARDI Kİ...
Sordum Eray'a, "Mühendislik fakültesine girerken duyguların nasıldı, şimdi ne değişti o duygularda?" diye... Tüm samimiyetiyle yanıt verdi:

"Zorunlu staj dışında mesleğimi hiç yapamadım ya, yanarım ona yanarım. 2010'da Kocaeli Üniversitesi'nde elektrik okurken çok iddialıydım. Fakat elektrik bölümü bana hitap etmedi, bu mesleğin bana göre olmadığını anladım. Bir de sağlık sorunu yaşayınca, okulu bıraktım. Celal Bayar Üniversitesi'ne girdiğimde çok büyük hayallerim vardı. Fabrikalarda, çeşitli alanlarda çalışırım, mesleğimi en iyi şekilde icra ederim, diye düşündüm. Ufak bir yerden başlarım, yükselirim, diyordum. Okul bittiğinde stajımı yaparken, o fabrikada kalmamı istediler. Hayallerim gerçekleşmek üzereydi. Ama pandemi çıktı. Çarkların hepsi durdu. Artık orada bana ekmek yoktu."

İYİ Kİ A2 EHLİYETİMİ ALMIŞIM
Eray, sonrasında pazarlama sektörüne girmiş. 4-5 ay çalıştım ama alışamadım. Bir yıl önce motosiklet ehliyeti aldım. Ehliyeti alınca aklıma düştü; kuryelik yapabilirim, dedim. İyi ki o ehliyeti almışım. Aralık başında bir yerde kurye olarak işe başladım. Bir ay sonra motorun üstündeyken bir araba çarptı; kaskım ve diğer koruma malzemelerim sayesinde bana bir şey olmadı. Motorun üstünde özgür olmayı seviyorum. Mühendisliğe dönsem bile motorlu hayatım olacak. Kurye olunca, mühendislik hayallerim bitmedi.  Hala bir umudum var. Şu pandemiden bir kurtulalım, ondan sonra mühendisliğimi yapabileceğim iş peşinde koşacağım."

KURYELİK YAPARKEN YUVA KURMAK MI? MÜMKÜN DEĞİL!
Kuryelik yaparak ekmeğini kazanan bir makine mühendisi... Acaba hayatından memnun mu? Mühendis apoletli kurye olarak evlenin bir yuva kurmak istiyor mu? Böyle bir şeye cesareti var mı? Tüm bu soruları birbiri ardına sordum. Eray Uluçay, "Kurye olmaktan hiç yüksünmüyorum. Aileme yük olmamaya çalışıyorum. Sonuçta ailem benim eğitimim için dünyanın parasını harcadı, diplomamı aldım. Doğrusunu isterseniz, diplomanın bir işe yaramadığını gördüm. Öyle ki, A2 ehliyet, şu anda diplomadan çok daha değerli" yanıtını verdi. Evlilikle ilgili soruya yanıt vermeden önce, derin bir nefes aldı, "Bir kız arkadaşım bile yok Muhittin Abi... Olsa da öyle bir şeye cesaret edemezdim. Kuryelik yaparken yuva kurmak mı? Mümkün değil!" dedi.

EVE DÖNÜNCEYE KADAR AİLEM DİKEN ÜSTÜNDE YAŞIYOR
Merak ettiğim bir şey de şuydu: Acaba Eray, elinde mühendislik diploması olduğu halde kuryelik yapacağını söylediğinde, ailesi nasıl bir tepki vermiş olabilir? Eray, bu diyaloğu yaşadıkları anı şöyle anlattı:

"Annem de babam da çok üzüldüler. Biz seni kurye olasın diye mi okuttuk, dediler. Haklıydılar ama şartlar böyle, yapacak bir şey yok. Gittikleri her yerde, her dost muhabbetinde bana mühendislik işi arıyorlar. Ben de çok aradım. Maaştan, paradan vazgeçmiştim, tecrübe kazanmak için parasız çalışayım dedim, onu bile kabul etmediler. Annem babam, ben işten eve dönünceye kadar hep diken üstünde. Tedirginler. Bana bir şey olacak diye ödleri kopuyor."

ÜNİVERSİTEYİ BİTİRENLER, HAYATIN SÜRPRİZLERİNE HAZIR OLMALI
Peki, Eray, üniversite mezunu olup da kuryeliği küçümseyenler için ne düşünüyor? Onlara kurye olmalarını tavsiye ediyor mu? Eray Uluçay, "Hayattaki her şey bir tecrübedir" dedi ve diplomalı işsiz olarak kendisiyle aynı kaderi paylaşanlara ve üniversiteye büyük hayallerle girmeye çalışan gençlere şu mesajları verdi:

"Baştan söyleyeyim; kuryelik yapmak için motoru sevmek lazım. Eğer motor kullanmayı sevmiyorsanız, harçlığımı kazanayım, bari kuryelik yapayım, demeyin. Çok zor bir iş. Paket gecikse sana söyleniyorlar. Sabır isteyen bir meslek. İki tekerlek üzerinde her dakikanız tehlikede. Ama hayat sürprizlerle dolu. Üniversiteyi bitirenler, hayatın sürprizlerine hazır olmalı. Gördüğünüz gibi ben Eray Uluçay, mühendisliğe niyet ettim, kurye oldum. Şartlar ne olursa olsun, insanlar hayallerinden vazgeçmemeli. Şu anda pandemi nedeniyle olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Ben üniversiteyi bitirdiğimde işsiz kalacağım, diye önyargılı olmasınlar; bitirsinler okullarını, mesleklerini kazansınlar. "

 
Yıl sonu enflasyon tahmini yükseldi
 
Erdek Körfezi'nde 4 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Baki gunes 8 Mayıs 2021 Cumartesi 18:26

Muhittin abicim hayata dair cok guzel bir haber ulas i da tebrik ediyorum cok akilli mucadeleci genc lerimiz var ins allah sanslari acik guzel mutlu gunler ve kazanclar diliyorum

Yorumu oyla      2      3  
Sevil Dokuzer 5 Mayıs 2021 Çarşamba 19:36

Bence Eray çok iyi yapıyor boş Üniversite diploması durduğu yerde bir işe yaramaz umudunu yitirmeden kendi ayakları üzerinde durmalı işin ayıbı yoktur.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 5 Mayıs 2021 Çarşamba 18:12

Ah be güzel kardeşim daha yaş sınırı, iş tecrübesi ve referans şartı getirecekler önüne umudun anlamını yitirdiği yerde yaşıyoruz sağ olsunlar!

Yorumu oyla      2      3  
Helal olsun 5 Mayıs 2021 Çarşamba 14:25

Pandeminin neden olduğu bir durum bu maalesef.Ama bu mühendis kardeşimiz ileride övünçle anacağı onurlu bir süreç yaşıyor.

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 5 Mayıs 2021 Çarşamba 10:54

Malesef AKP nin ülkeyi getirdiği nokta bu ! AKP ye oy verenler de böyle gençlerin en az 20 senesini çaldılar malesef. Gençlerin geleceklerini çaldılar !

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıl sonu enflasyon tahmini yükseldi
Merkez Bankası, mayıs ayı beklenti anketi sonuçlarına göre yıl sonu dolar ...
Bitcoin 55,000 doların altına geriledi
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın, ülkesinde kripto paralar ile ilgili ...
Mehmet KARABEL yazdı... Çakıyla girmenin yasak olduğu AVM'de bıçak satılır mı?
Mehmet KARABEL yazdı... Çakıyla girmenin yasak olduğu AVM'de bıçak satılır mı?
 
Hanzade ÜNUZ yazdı... Huni almak serbest mi?
Hanzade ÜNUZ yazdı... Huni almak serbest mi?
Pazar yerleri cumartesi günleri açık
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Pazar Yerleri” konulu genelge gönderdi. ...
TÜİK'in sınıflandırma işlemlerine dijital çözüm
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı sınıflamalarda yapılacak değişikliklerde, ...
 
Apple’dan kullanıcılarına uyarı: Verileriniz tehlike altında olabilir
Teknoloji devi Apple, iPhone ve Mac kullanıcılarına, büyük ve tehlikeli ...
Metro ve Tramvay için TİS süreci başladı: Sendikadan çarpıcı ‘maaş’ örneği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Metro A.Ş'de görev alan 621 personel ...
MSB paylaştı: HİSAR-A hedefi 12'den vurdu
Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) füzesi, Aksaray'da yapılan ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva