HABERLER>İŞ DÜNYASI
25 Nisan 2023 Salı - 17:14

Başkan Uçak rakamlarla konuştu… İhracata yaş sebze, meyve dopingi!

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “2022 yılı ihracatımıza baktığımızda, 797 ihracatçı firmamız ile ihracatımızı %6 oranında artışla 1 milyar 250 milyon dolara çıkardık. 5 buçuk milyar dolarlık yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatının %22’sini birlik olarak gerçekleştirdik. 2023’ün ilk çeyreğinde %18 artışla ihracatımızı 272 milyon dolardan 322 milyon dolara çıkardık. Bu artış hızı ile 2023 yılında, 1 milyar 400 milyon dolar olan hedefimize rahatlıkla ulaşacağımızdan eminim. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına ithafen bir buçuk milyar barajını aşmak için çalışacağız

Başkan Uçak rakamlarla konuştu… İhracata yaş sebze, meyve dopingi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- EİB 7. Kat Konferans Salonu’nda Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2022 yılı olağan mali genel kurul toplantısına ev sahipliği yaptı. Toplantıda denetim ve yönetim kurulu oy birliği ile ibra edildi.

İHRACAT REKORU  TURŞUDA
2022 yılı ihracat rakamları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Başkan Uçak,  “Yaşanan tüm zorlu süreçlere rağmen, 2022 yılı ihracatımıza baktığımızda, 797 ihracatçı firmamız ile ihracatımızı %6 oranında artışla 1 milyar 250 milyon dolara çıkararak, Türkiye’nin 5 buçuk milyar dolarlık yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatının %22’sini Birlik olarak gerçekleştirmeyi başardık. Bu yıl birliğimizde ihracat şampiyonu 257 Milyon dolarla turşular olurken, Üzüm, Kiraz, Mandalina, Dondurulmuş meyveler, konserve sebzeler, kurutulmuş domates ve domates salçası, ihracatımızda ön plana çıkan ürünler oldu.2023 Yılı ilk çeyreğinde yüzde 18 artışla ihracatımızı 272 milyon dolardan 322 milyon dolara çıkardık. Bu artış hızı ile 2023 yılında, bir milyar dört yüz milyon dolar olan hedefimize rahatlıkla ulaşacağımızdan eminim. Bizler, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına ithafen bir buçuk milyar barajını aşmak için çalışacağız. Sizlerle birlikte bu hedefi yakalayacağımıza inanıyorum.” dedi

Hayrettin Uçak'ın kardeş acısı - İzmir Haberleri

HIZ KESMEDEN ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİK
6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlerini anarak sözlerine devam eden Uçak, “2022 yılında ihracatımızı yeni bir rekorla tamamlamışken, 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilimizde yaşadığımız deprem felaketi hepimizin yüreğine kor gibi düştü. Bu sebeple içimiz buruk ve hüzünlü.Ülke olarak halen yaralarımızı sarmaya çalıştığımız depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, depremzede vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bugün genel kurul sonrasında ihracatçılarımızın başarılarını taçlandırmak için ödül töreni düzenleme düşüncemiz vardı. Ancak deprem sebebiyle ödül törenimizi önümüzdeki aylara ertelemeyi uygun bulduk. İnşallah ileriki dönemlerde tekrar bir araya gelerek ihracatımızın artışında büyük pay sahibi olan değerli üyelerimize ödüllerini takdim etmeyi planlıyoruz.Genel Kurul Üyelerimizin, bizlere layık gördüğü ikinci çalışma dönemimizin ilk yılını tamamlamış bulunuyoruz. Pandemi, sel, yangın ve 2023 de yaşadığımız deprem felaketi ile Ülkemiz son 3-4 yılda son derece zorlu süreçlerden ve sınavlardan geçti. Birliğimizin, bu zorlu süreci ve sınavları…! Tüm üyeleri, birlik çalışanları, üretici ve tedarikçileri ile her zaman birbirine kenetlenmiş olarak, çok çalışarak, başarılı bir şekilde verdiğine inanıyorum. İkinci dönemimizin ilk yılında da hız kesmeden çalışmaya devam ettik” ifadelerine yer verdi.

PESTİSİT PROJELERİNDE İKİ YIL TAMAMLANDI
Birliğin çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Uçak, ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’Projemizin ikinci yılını tamamladık, bu yıl üretim bölgelerinden aldığımız numune sayılarını da artırarak proje alanımızı genişlettik, olumsuz değerlendirdiğimiz bazı bölgelerde işletme bazlı eğitimlerimize başladık. Bu yıl hem ürün çeşitlerini hem de eğitim sıklıklarını biraz daha artırarak projemizin 3.yılını gerçekleştireceğiz.İkinci URGE Projemiz, Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi Programı Projemiz, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yürüttüğümüz İyi Tarım Uygulamaları Projemiz, Ege Üniversitesi ve Bornova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Gıda Kayıpları Projemiz, Hız kesmeden geliştirilerek devam ediyor.Sürdürülebilirlik ilkesi ile devam eden projelerimizin yanı sıra, Hem taze meyve sebze hem meyve sebze mamulleri sektörlerinde ihracatçı firma temsilcilerimizin yer aldığı komiteler kurduk.Faaliyetlerine başlamış olan komitelerimizin, Başkan ve üyelerine, mesailerinden zaman ayırarak büyük bir özveri ile, ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları için sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.İhraç ürünlerimizde yaşanan sorunları hem yönetim kurulu üyelerimizle hem de komite üyelerimizle istişare ederek çözüm yolları bulmaya çalıştık. Domates, domates salçası, dondurulmuş patates ve soğan gibi ürünlerde yaşanan sorunları bir an önce çözüme kavuşturmak için Ankara-İzmir arasında adeta bir köprü kurduk ve var gücümüzle çalıştık.Özellikle salça ve dondurulmuş ürünlerdeki kotalar, şeker tedarik sorunu gibi konularda sorunları gidermek için büyük bir mesai ve efor sarf ediyoruz.Yurtdışı faaliyetlerimiz bu dönemde devam etti, fuar ve heyetlerle ihracatçılarımıza yeni pazarlar açmak için çalışmalarımızı sürdürdük. Urge heyetimizle Hindistan, Endonezya ve Singapur ülkelerinde etkinlikler gerçekleştirdik. Haziran ayı itibariyle Urge projemiz sonlanıyor. Hiç vakit kaybetmeden hem taze meyve sebze hem de meyve sebze mamulleri sektörlerini kapsayan geniş katılımlı yeni bir Urge projesi başlatacağız.Ticaret Bakanlığımızın %75 oranında desteklediği yeni Urge projemizde sizleri de aramızda görmek bizleri mutlu edecektir. Duyurumuzu yaptıktan sonra başvurularınızı beklediğimizi, bu tür heyet programlarının büyük bir fırsat olduğunu belirtmek istiyorum.Proje ve komitelerimizde aktif olarak yer almak isteyen üyelerimize, her zaman birlikte çalışabileceğimiz ve yeni projeler üretebileceğimiz konusunda seslenmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Uçak son olarak şu ifadeleri kullandı:
Her zaman yanımızda olan ve ihracatçı ailemizin sahada ve masa başında en önemli üyeleri; Diğer sektörlerin Birlik Başkan ve yardımcılarına, Genel Sekreter ve Yardımcımıza, Basın ve Kurumsal İletişim Departmanımıza, Şube Müdürümüze ve Şefimize, Üye İlişkileri Ekibimize, Ziraat Mühendisimize, Urge Uzmanımıza ve Ege İhracatçılar Birliğinin tüm çalışanlarına verdikleri destek ve gayretlerinden dolayı tüm üyelerimiz adına teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında, ihracatımızı ve değerli üyelerimizin memnuniyetini artırmak için sizlerin desteğiyle dış ticaret fazlası veren bir ülke olmak hedefinde çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğimizi bilmenizi isterim.

 

 
Başkan Öztürk’ten ‘kruvaziyer’ mesajı ve sitem: Bizi abartarak dövdüler!
 
İZENERJİ’de seçim öncesi grev kapıda… Yarım gün iş bırakacaklar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Öztürk’ten ‘kruvaziyer’ mesajı ve sitem: Bizi abartarak dövdüler!
DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, kruvaziyer gemilerinin rezervasyonları ...
Egeli madencilerden ekonomiye 40 milyar dolarlık katkı!
Egeli ihracatçıların genel kurul maratonu devam ediyor. Maden İhracatçıları ...
'Merkez Bankası rezervlerinde 5,4'lük azalma'
Reuters için hesaplama yapan beş bankacı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ...
 
10 milyar dolara yükselecek... Egeli tarımcılar hedef büyüttü!
Türkiye’de tarım ürünleri ihracatında lider konumda olan Ege İhracatçı ...
Küçükkurt'tan üretim mesajı: Türkiye’nin gelecek anahtarı
İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) heyeti, geçtiğimiz günlerde ...
Memleket Partili başkana konkordato şoku!
Memleket Parti Tire İlçe Parti Başkanı Nihat Koç’a ait şirketin konkordato ...
 
İcradan satılık benzinlik!
Karabağlar Hali Edip Bulvarı’ndaki akaryakıt istasyonu 42 milyon 580 bin TL’den satışa çıkarıldı.
Türk Hava Yolları'ndan uçuş ve yolcu rekoru
THY, dün gerçekleştirilen 1653 sefer ve taşınan 278 bin 299 yolcu ile ...
EBSO'da dönüşüm için master planı çağrısı!
EBSO Meclisi'nde kentsel dönüşüm ve inşaat sektörünün son durumu hakkında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva