HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Ocak 2023 Salı - 14:41

Başkan Soyer ‘ok yaydan çıktı’ dedi: Karabağlar-Gaziemir Metrosu start aldı!

Karabağlar Gaziemir Metro hattı tanıtımında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer " Buca Metrosu 765 milyon Euro’luk bedeliyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olmuştu. Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı’nın toplam maliyeti 2 milyar 105 milyon Euro. Kendi rekorlarımızı kırmaya devam ediyoruz. Bu bütçe rakamı sadece İzmir'in değil Türkiye’nin en önemli rakamlarından biri olacak. Üstelik bunu da baştan sona İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla başaracağız" dedi.

Başkan Soyer ‘ok yaydan çıktı’ dedi: Karabağlar-Gaziemir Metrosu start aldı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları ile kentte hayata geçirmeyi planladığı Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı için lansman töreni gerçekleştirildi.

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP’li Belediye Başkanları, CHP’li ilçe başkanları, İYİ Parti temsilcileri ve çok sayıda partili katıldı.

SOYER: OK YAYDAN ÇIKTI
Kürsüye çıkarak katılımcılara seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Heyecanımız çok büyük. Gerçekten tarihi bir an. İçinde bulunduğumuz durumu düşünürseniz nasıl tarihi bir an olduğu daha iyi anlaşılır. Dediğimiz gibi ok yaydan çıktı, bugün hedefe doğru ilk adımı atıyoruz” dedi.

ULAŞIM 15 DK’YA İNECEK
Mevcut metro hatlarına dikkat çeken Başkan Soyer, “Üç buçuk yıl önce yola çıktığımızda çalışma arkadaşlarıma şu talimatı vermiştim: İzmir’i demir ağlarla öreceğiz. Ülkemizin kurucu iradesinin bu evrensel vizyonuna sadık kalarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında İzmir’i iki yeni metro hattı ile kavuşturuyoruz.  Karşıyaka’yı Çiğli’ye bağlayan 11 kilometrelik, 14 istasyondan oluşan hattımızın yapım çalışmalarına bu dönemde başladık ve tamamladık. Çiğli Tramvay hattını önümüzdeki aylarda İzmir’in hizmetine sunacağız. Görevi devraldığımızda yüzde 12’si yapılmış olan Fahrettin Altay – Narlıdere Metrosu’nda da sona yaklaştık. 7.2 kilometrelik Narlıdere Metrosu’nu Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında İzmir’e ve ülkemize kazandıracağız. Diğer yandan İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu için inşaata başladık. Buca Metro hattı tamamladığında her gün İzmir nüfusunun onda birini, yani 400 bin kişiyi taşıyacak. Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi 15 dakikaya inecek” ifadelerini kullandı.

 32,6 KİLOMETRELİK OLACAK
Metro hattında 24 istasyonun yer alacağını vurgulayan Soyer, “Diğer yandan, Karşıyaka Tramvayı ile bağlantılı olacak Örnekköy tramvay hattı için de ihale sürecine yaklaşıyoruz. Otogar - Kemalpaşa Metro hattı için de hazırlıklarımız yoğun şekilde devam ediyor. İlgili makamların onayı sonrası bu hatta da yapım ihalesi aşamasına geçeceğiz.  Bu hatlarla birlikte tüm hatlarımızdaki yoğunluğu karşılamak üzere 26 adet tramvay aracı alımını da gerçekleştirdik.  Özetle, dünyanın tüm çağdaş kentleri gibi İzmir’in her karışını demir ağlarla örüyoruz. İzmir’de bugüne kadar son derece yavaş gelişmiş olan raylı sistem ağını büyük bir hızla genişletiyoruz. Bugün, İzmir’in raylı sistemler ağının yeni halkası olacak Karabağlar - Gaziemir Metro hattını sizlerle paylaşmak üzere buluştuk. Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin altıncı aşaması.  32,6 kilometrelik bu hat, tamamlandığında İzmir’in en uzun metro hattı unvanını alacak.  Tamamı yer altında hizmet verecek bu hatta 24 istasyon yer alacak. Bu istasyonlardan üçü Menderes sınırları içinde kent merkezi ile Menderes arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak. Karabağlar-Gaziemir Metro hattıyla günde 340 bin yolcu taşımayı öngörüyoruz.  Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Buca metrosu 765 milyon Euro’luk bedeliyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olmuştu.  Karabağlar-Gaziemir Metro hattının toplam maliyeti 2 milyar 105 milyon Euro. Kendi rekorlarımızı kırmaya devam ediyoruz. Bu bütçe rakamı sadece İzmir’in değil Türkiye’nin en önemli rakamlarından biri olacak. Üstelik bunu da baştan sona İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla başaracağız."

BİRÇOK HAT İLE BAĞLANTILI OLACAK
“Karabağlar-Gaziemir Metrosu’nun Konak bağlantısını da sağlayacağız. Bunun için Konak’ta ayrı bir istasyon inşa edeceğiz.  Yolcular, ‘kılçık hattı’ dediğimiz bu hatta, halen inşaatı devam eden Buca Metrosu’nun General Asım Gündüz İstasyonu’na bağlanabilecek. Buradan Buca-Üçyol Metrosu’na ve Konak Kılçık Hattı’na geçiş yapılabilecek.  Hattın bir diğer özelliği ise İzmir’in uluslararası ticaret merkezi Fuar İzmir’i kent merkezine bağlayacak olmamız. Hatta yer alacak istasyonların isimleri ve bulundukları yerler şöyle olacak… Menderes, Görece, Sanayi, Adnan Menderes Havalimanı, Gaziemir Güven Park, Gaziemir Stadyum, Abdullah Arda, Gaziemir Eski Kaymakamlık, ESBAŞ, Fuar İzmir, Altan Aydın, Atatürk A.T.M.L, Dostluk Bulvarı, Seniha Mayda, Eski İzmir, Çalıkuşu, General Asım Gündüz / Kılçık Hattı, Yeni Yol, Gürçeşme, İstikbal, Tepecik, Gıda Çarşısı, Halkapınar ve Konak… Bu hattın tamamlanmasıyla birlikte, kent içi entegre toplu ulaşım sistemimizde oluşturduğumuz aktarma merkezlerinde, farklı ulaşım alternatiflerine geçişler kolaylaşacak.  Böylece, Halkapınar’da İZBAN, Metro ve Tramvay;  Konak’ta Vapur, Tramvay ve Metro, General Asım Gündüz İstasyonu’nda Buca Metrosu ve Konak Kılçık Hattı, ESBAŞ ve Havalimanında istasyonlarında İZBAN bağlantıları sağlanacak.”

İZMİR’İN HAK ETTİĞİNİ YAŞAMASI İÇİN…
“Bu hattımıza ilişkin proje ihalemizi gerçekleştirdik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün, projemiz üzerindeki incelemeleri, Raylı Sistemler Dairesi Başkanlığımıza bağlı teknokrat arkadaşlarımızla birlikte sürüyor.  Onayın ardından Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı’na gidecek ve yatırım programına dahil edilecek. Biz de finansman ve yapım ihalesi süreçlerini başlatacağız. Özetle, tüm bu ekonomik koşullar altında, dar boğazda, dolar, Euro başını alıp gitmişken biz çalışmaya devam ediyoruz.  2023 yılı Yatırım Programında Otogar - Halkapınar metrosu için 9. Kez, yani 2014 yılından bu yana 3 bin liralık bir bütçe koydular. Sadece bu hatta değil Selçuk-Ortaklar, Ödemiş-Kiraz demiryolu projelerine de ayrılan bütçeler biner lira.  Sanmayın ki geri kalan çalışmalarda durum farklı. Şunu açıkça ifade edeyim: İzmir merkezi bütçeye 40 koyuyor fakat sadece 1 alıyor. Hiç merak etmeyin.  İzmirlinin hak ettiği kent yaşamını kurmak için kaynağı nerede olursa olsun bulup İzmirlilere hizmet etmeye devam edeceğiz. İzmir’in kent içi ulaşımda bir dünya kenti olması için bütün gücümüzle çalışıyoruz.  Kaybedilen yılları telafi etmek için varımızı, yoğumuzu ortaya koyuyoruz.  Ve gururla söylüyorum…  İstanbul’da birçok metronun girişinde U harfi yazıyor. Bunlar, Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı hatlar. İzmir’de ise hükümetin 1 metre dahi U tabelası yoktur.  İşte bu yüzden bizim için, çıktığımız bu yoldan geri dönüş yok. Ok yaydan çıktı! Tüm zorluklara karşın İzmir’e hizmet getirmeye kararlıyız. İzmir’i demir ağlarla öreceğiz dedik, yaptık. Ve buna kararlılıkla devam edeceğiz.  Karabağlar - Gaziemir metrosunun İzmir’e ve İzmirlilere şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.  Ve biliyoruz ki… Çok az kaldı, bir şey değişecek, her şey değişecek" ifadelerini kullandı.

ÇOK YAKIŞMAZ MI?
Metro hattında bir durağa Neşet Ertaş isminin verileceğini de belirten Soyer, “Bizi birbirimizden ayıran farklardan çok daha farklı ve güçlü olarak bizi birbirimize bağlayan bağlar var. Bunlardan en önemli örneği İzmir’de Karabağlar’da uzun yıllar yaşamış. Sevgili Neşet Ertaş… Gerçekten hepimizi, herkesin yüreğinin bam telini titreten bir isimdir. İstasyonun adı Neşet Ertaş’a çok yakışmaz mı? İnşallah onun adını vereceğiz" dedi.

ÖZKAN: HAYIRLI UĞURLU OLSUN
Menderes Belediye Başkan vekili Erkan Özkan, "Bugün burada tanıtımı yapılan ve ilçemizi de kapsayacak olan metro projemiz ilçemize artı değerler katacaktır. Menderesli hemşehrilerimiz ulaşım konusunda konfora kavuşacaklar. Bu mutluluğu bize yaşattığı için tüm kısıtlamalara rağmen İzmir’i demir ağlarla ördüğü için Tunç Soyer’e inancımızın tam olduğunu belirterek kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

ARDA: TARİHİ BİR ANA TANIKLIK EDİYORUZ
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise Gaziemir'in ilk belediye başkanı Abdullah Arda'nın ismini taşıyan meydanın altından hattın geçmesinden dolayı heyecanını vurgularken, "Tunç Başkanımıza çok büyük alkış istiyorum. Cumhuriyetimizin 100'ncü yılına yakışacak, İzmir'in en büyük yatırımı. Şu anda tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Gaziemir ilçesi Tunç Başkanımız ile altın çağını yaşıyor. Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü’nde yaptığım konuşmada bugünün en mutlusu benim demiştim. Çünkü dönüşüm on yıllardır sürüncemede olan bir şeydir ve sizin döneminizde temeli atılmıştı. 31 Mart seçiminden 1 ay sonra Tunç Başkanım ziyaretime geldiğinde bana 1 numaralı proje ne demişti ve ben de Gaziemir Metrosu demiştim. Başkanımızın vizyonu, öngörüsü, çevreci yaklaşımı o kadar önemliydi ki Tunç Başkanım notunu aldı, 1 hafta sonra gitti ve  basından bir açıklama okudum 'metro geliyor' diye. O gün çığlık attım sevinçten. Dedim ki 'ok yaydan çıktı, metro geliyor'. Biz 6 aylık belediye başkanıyken metro hattının ön projesi yapıldı. En son Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü’nün ÇED raporu sorunları aşıldı. Gaziemir için 100 yıllık bir hayal. Buna sadece ulaşım projesi olarak bakmamak lazım. İklim değişikliği ve küresel ısınma dünyamızı tehlikeye atıyor. Bu proje aynı zamanda birçok aracın trafikten çekilmesini sağlayacak. Hiç tahmin etmediğim hızda ilerleyen bir proje oldu. İnşallah iktidar değişimini de yaşayacağız ve İzmir'e bir metro hattını hak görmeyenler sandıkta cevabını alacaklar" diye konuştu.

SELVİTOPU: BU SADECE BİR METRO PROJESİ DEĞİL
Kürsüye çıkan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise “2014 yılında Karabağlar’ın 4 temel sorunu tespit etik. Biri ulaşım, biri kentsel dönüşüm biri mevcut plan revizyonları ve Karabağlar’ın dar gelirleri insanlar için yapacağımız sosyal yardımlar. Bunların çözümü konusunda Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi var gücüyle çalışmakta. Karabağlar’ın 2040’lı yıllara doğru yürüyeceği yol belli. Kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar hızla ilerliyor. Bakanlığın ilan ettiği 540 hektarlık alanda somut bir adım atılamadı. Umuyorum ki o adımda Mayıs’tan sonra bizlere kısmet olacak. Orada da sağlıklı bir yerinde dönüşümü 17 mahallemizde gerçekleştireceğiz. Bunların içinde kenti dönüştürecek konulardan biri de Karabağlar’ın iç ulaşım astarının genişlemesi ve metronun Karabağlar’a gelmesi. Bu proje anlamında Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. Bu aynı zaman dönüşüm ve kentin bir gelişim projesi. Bugün proje aşamasında yarın uygulamaya geçecek emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sosyal yardımlar konusunda da bir teşekkür etmek istiyorum. Karabağlar iyi yolda bunu da Büyükşehir Belediyemizle hep birlikte modernleşmeye doğru yürüyoruz” dedi.

 

 
Uyuşturucu tacirlerine darbe: 7 tutuklama
 
İzmir Büyükşehir'de kadro revizyonu: Kimler geldi/kimler gitti?
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özg?r karasu 2 Şubat 2023 Perşembe 09:27

Sayin baskan kemeralti esnafiyiz bir de su bizim 2 aydan fazla bozuk olan yollara bir el atsaniz.Esnaf mahvoldu dr. Faik muhittin adam cad. Baglanti yollari berbat kazip biraktilar.

Yorumu oyla      2      3  
1 Şubat 2023 Çarşamba 08:30

akepeliler neredesiniz? hangi icraatiniz oldu şimdiye kadar İzmire? Büyükşehir çalışıyor.

Yorumu oyla      4      4  
Seydiköy Çarşı Meydanı 1 Şubat 2023 Çarşamba 00:11

Metro şovu yapacağına işçi ve emekçi çalışan insanların Ocak 2022 den beri hak ettikleri halde vermediğin zamlı maaş farkını ver.. İşçi ve emekçi düşmanı Halil Arda!!

Yorumu oyla      4      4  
zülfikar 31 Ocak 2023 Salı 23:59

Menderesten başlaması lazım,ama sayın tunç başkan tek kelime etmemiş

Yorumu oyla      2      5  
Eski İzmirli vatandaş 31 Ocak 2023 Salı 23:21

Başkan bu güzel icraatlardan tebrik ederim bir de işin diğer yönü vatandaşa sade vatandaşa (beyaz İzmirliler hariç) diğer vatandaşa ne kadar fatura cikaricaksiniz bu konu önemli çünkü izmir

Yorumu oyla      4      3  
Objektif Yorum 31 Ocak 2023 Salı 21:01

İzmirimiz her şeyini en güzelini hak ediyor. Helal sana Tunç başkan.

Yorumu oyla      4      4  
otogar metrosu 31 Ocak 2023 Salı 20:38

hukumet otogar metrosu için 3000 tl ayırsın belediye ozkaynaklarıyla metro yapmaya devam edıyor.. akp izmirde hiç bir zaman oy almadı almıcak seçimden sonra izmiri terk etsinler

Yorumu oyla      4      3  
Hayırlı olsun! 31 Ocak 2023 Salı 19:58

Malum kesim rahatsız olmuş, açıklama üstüne açıklama yapıyorlar.

Yorumu oyla      4      3  
gezici 31 Ocak 2023 Salı 18:14

ak trollerin gözü yaşlı. şimdi nereden saldırsak diye düşünüyorlardır.

Yorumu oyla      4      3  
Kentli 31 Ocak 2023 Salı 17:18

Sayın SOYER,yapında bitsin Buca metrosu gibi rötar yapmasın,süslü gösterişli törenleri bırakın da çabuk bitsin...

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak’ta bir asırlık acıya duygusal anma
Ege’nin her iki yakasında derin izler bırakan nüfus mübadelesi 100’üncü ...
Menemen AGROEXPO’da fark yaratacak!
Menemen Belediyesi, yarın açılacak Türkiye’nin en büyük Uluslararası Tarım ...
İzmir İtfaiyesi'nde 1 yılda 12 bin 500 kişiye eğitim
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, özel sektörde ...
 
17 farklı branşta 200 video... ‘TV BEK’ eğitime ışık oldu!
Bayraklı Belediyesi tarafından pandemi döneminde hayata geçirilen ve sonrasında ...
2 gün sürecek... Karşıyaka'da çocuklara özel etkinlikler!
Karşıyaka Belediyesi tarafından 4-5 Şubat günlerinde düzenlenecek etkinlikler ...
Mübadelenin 100'üncü yılında 'Koridor' açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mübadelenin 100'üncü yıldönümünü ...
 
Bornova'da yeşil seferberlik!
Kişi başına düşen yeşil alan miktarını her geçen gün artıran Bornova Belediyesi, ...
Narlıdere'nin çehresini değiştiren proje!
Narlıdere Belediyesi, ilçenin tarihi dokusunu korumak için hayata geçirdiği ...
Mehmet KARABEL yazdı... Başkanın altın çocukları!
Mehmet KARABEL yazdı... Başkanın altın çocukları!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva