HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Ocak 2023 Pazartesi - 13:51

Başkan Soyer iktidarı eleştirdi: Tarımsal üretime yatırım yok!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, temelini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun attığı Bayındır Süt İşleme Fabrikası’nda test üretimini başlattı. Kumu kurumlarını yatırımlarını eleştiren Başkan Soyer, “Kamunun tarımsal üretime yatırım yaptığını görmüyoruz” dedi.

Başkan Soyer iktidarı eleştirdi: Tarımsal üretime yatırım yok!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda başlatılan Mera İzmir projesi kapsamında çiftçiden alınan sütlerin işlenerek “İzmirli” markasıyla satışa sunulacağı Bayındır Süt İşleme Fabrikası, test üretimine başladı. Başkan Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun temelini attığı fabrikanın faaliyetlerini incelemek üzere tesise gitti. Başkan Soyer, İzTarım A.Ş. Genel Müdürü Murat Onkardeşler ile son teknoloji üretim makineleriyle donatılan dev tesisi inceledi. Üretim birimlerini gezerek teker teker bilgi alan Başkan Soyer, test üretimi başlattı.

“Kamunun tarımsal üretime yatırım yaptığını görmüyoruz”
Fabrika turunun ardından değerlinderme yapan Başkan Soyer, “Yaklaşık 200 milyon lirayı aşan bir yatırım bu. Sadece rakamlarla ifade edilebilecek bir şey değil elbette. Bölgedeki üreticimize nefes aldıracak, kooperatifleri güçlendirecek ve tarıma muazzam bir destek sağlayacak. Bugün Türkiye’de kamunun tarımsal üretime yatırım yaptığını görmüyoruz. Kamu eliyle yapılan bir üretim yatırımı görmüyoruz. İlk kez İzmir, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘her fabrika bir kaledir’ düsturundan yola çıkarak bu ölçekte, bu büyüklükte bir yatırımı yapıyor. Bunun gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Büyük bir gururla açılış anını bekliyoruz”
Çiftçiden alınan sütlerin uluslararası standartlarda üretilerek, “İzmirli” markasıyla dünya piyasasına açılacağını söyleyen Başkan Soyer, “Hakikaten çok uzun yıllardır hayalini kurduğumuz bir şeydi. Bütün Ege Bölgesi’nde toplanan sütler, UHT firmalarında kutulanmak için şehir dışındaki tesislere gönderilmek zorunda kalıyordu. Artık üreticinin ürettiği sütü, ambalajlayacak bir tesis var. Çok sayıda yan ürün üreteceğiz. Mozerelladan gravyer peynirine, dondurmadan yoğurda birçok ürün üreteceğiz. Olağanüstü büyük bir tesis, olağanüstü güzel ürünler çıkacak. Hepsi İzmirli markasıyla çıkacak. 128 personel çalışacak. Burada Finlandiya’dan, İtalya’dan gelen son teknoloji makinalar var. Hepsi üretime hazır hale getirilmiş” diye konuştu.

“Ticari gelir değil, sürdürülebilir üretim”
Üreticinin kendi kaderine terkedilmiş durumda olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık köyler boşalıyor, gençler dışarda iş arıyor. Birçoğu işsiz ordusuna katılıyor. Maalesef üretimden vazgeçiliyor. Elde avuçta ne varsa, gübreye, mazota gidiyor. Bu tesis vasıtasıyla üretim maliyetleri de aşağı çekilecek. Nakliye masrafları aşağı çekilecek. Belediyemiz bir ticari kuruluş olmadığı için, hedefimiz ticari gelir elde etmekten ziyade üretimi sürdürülebilir kılmak. O nedenle herkesin kazançlı çıkacağı bir tesis olacak.”

Çiftçinin sütü İzmirli ile dünyaya açılacak
Bayındır’da kurulan ve günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip Süt İşleme Fabrikası’nda 10 milyon litresi koyun, keçi ve manda sütü olmak üzere yılda yaklaşık olarak 35 milyon litre süt işlenecek. Çiftçiden alınacak sütlerin bir kısmı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Süt Kuzusu” projesiyle yurttaşlara ulaştırılacak. Fabrikada UHT süt kutu, UHT süt poşet, pastörize süt cam, İzmir mozerellası, burrata peyniri, beyaz peynir, feta peyniri, kaşar peyniri, örgü, dil, tulum, kaşkaval/gravyer peyniri, dondurma, kaymak, tereyağı ve yoğurt ve benzerleri üretilerek İzmirli markasıyla yurt içi ve yurt dışındaki tüketiciyle buluşturulacak.

 
Eşini katletti... 'Canan'ı öldürdüm' diye mesaj attı!
 
Konteyner eve kaçak sigara baskını!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tireli 31 Ocak 2023 Salı 12:53

Tire süt koop. Türkiyenin en büyük süt koop.olup üreticilere büyük destek sağlıyor, özellikle Azîz KOCAOĞLU döneminde süt kuzusu projesi ile ortaklaşa büyük işler yapılmıştı,umarız aynı başarılı şekilde olur...

Yorumu oyla      5      3  
Kentli 31 Ocak 2023 Salı 09:54

Önce Izmirin dağ gibi olan sorunlarını çözün,çöp deposu dolmuş,yağmur ve sel suları davetsiz ev ve işyerlerine giriyor,maskesiz kordonda kokudan gezilmiyor,bu ülkenin köylüsü çiftçisi kazanamasada inadına üretim yapıyor yapmayada devam ediyor önce belediye kendi işine baksın hepsi göstermelik işler bunlar inandırıcılığı yoktur...

Yorumu oyla      6      3  
SOKAK 30 Ocak 2023 Pazartesi 14:16

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarıma ve hayvancılığa verdiği önemi, gün geçtikçe daha iyi anlıyor ve doğru bir strateji olduğunu görüyoruz. Tarım ve hayvancılık yok olursa bu kuraklık döneminde inanın kıtlık kaçınılmazdır.

Yorumu oyla      5      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mübadelenin 100'üncü yılı Karşıyaka'da anılacak!
Karşıyaka Belediyesi, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleşen ve derin ...
Avrupa'da iklim krizi zirvesi... Başkan Gümrükçü, Brüksel yolcusu!
Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçisi seçilen ...
Buca'da çocuklara karne sürprizi!
Buca’da yarıyıl tatili keyifli etkinliklerle geçiyor. Buca Belediyesi’nin ...
 
Bayraklı'da can dostlar sahipsiz değil!
Bayraklı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, kış aylarında ...
39 mahallede kuruldu... Kitap dayanışması büyüyor!
Dayanışmanın kenti İzmir’de kitaba erişimde zorluk yaşayan mahalleler ...
Torbalı'da bir mahalle taşkın belasından kurtuldu
İZSU Genel Müdürlüğü’nün Torbalı’daki Özbey Mahallesi’nden geçen Mersinli ...
 
Köy Enstitüleri ve Yerel Yönetimler Çalıştayı, Balçova'da düzenledi
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Merkezi (YKKED) ve Balçova Belediyesi ...
Torbalı'da deve güreşi heyecanı başlıyor!
Torbalı’da geleneksel olarak düzenlenen ‘Deve Güreşi Festivali’nin bu ...
Bornova'da Sömestr Şenliği
Yarı yıl tatiline giren çocuklara yoğun bir ders programı ardından eğlenceli ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva