HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Şubat 2023 Cumartesi - 17:18

Başkan Soyer'den köy enstitüleri mesajı: Düşman aramaya gerek yok

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği İzmir Şubesi'nin 9. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Deprem sonrasında yeni Türkiye'nin kurulmasında köy enstitülerinin önemine vurgu yapan Başkan Soyer, “Bizim kendimize verdiğimiz zarar için düşman aramaya gerek yok. Kendi kendimize nasıl bu güzelim kurumları yok etmişiz, kıymışız, kapatmışız büyük akıl tutulması. Yeni Türkiye kurulacak, yine hafızamızı tazelemek zorundayız. Geçmişin görkemli kurumunu hayatla bilimi buluşturan, eğitimle hayatı buluşturan o büyük kurumu tekrar hayata geçirmek zorundayız” dedi.  

Başkan Soyer den köy enstitüleri mesajı: Düşman aramaya gerek yok

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği İzmir Şubesi'nin 9. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Toplantının açılışından konuşan Başkan Soyer, “Çok büyük bir acı, felaket. Hiçbirimiz enkaz altından çıkamıyoruz. Başka bir Türkiye kurulacak. Hiroşima 200 bin insanın canına mal olmuştu yeni bir dünya kuruldu, Birleşmiş Milletler ortaya çıktı. Türkiye'de de muhtemelen 100 binin üzerinde canımızın kaybına sebep olan felaket yeni bir Türkiye'nin kurulmasına da öncülük edecek gibi gözüküyor. Yeni Türkiye'nin nasıl şekilleneceğine dair akıl ve fikir üretmemiz gerekiyor. Tam da bu noktada köy enstitülerine çok ihtiyaç var” dedi.

“Düşman aramaya gerek yok”
Osmaniye'de Düziçi Köy Enstitüsü'nü ziyaret ettiğini hatırlatan Başkan Soyer, “Binalar duruyor. 75 senedir yağmur, çamur, kar, kış, deprem demeden duruyor. 3 bin dönüm arazisi varmış ve gerçekten oradaki öğrenciler öğretmenler ekip biçerlermiş. İçeride bir müze yapmışlar sadece Düziçi Köy Enstitüsü'nden kalan malzemelerle. İnsan çok etkileniyor, 75 yıl önce kapatılan bu okullarda ne kadar yüksek kaliteli eğitim verilmiş olduğunu görüyorsunuz. Temelleri 1923 İktisat Kongresi'nde atılmış. Nasıl olmuş da kıymışız, kapatmışız, yok etmişiz anlaşılır gibi değil. Aynı akıl tutulması Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü için de geçerli. Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü başbakanı Refik Saydam, tifüs aşısını buluyor. Eğer o enstitüyü kapatmamış olsalardı belki de pandemi döneminde biz dışarıya muhtaç olmadan kendi aşımızı bulmuş olacaktık. Bizim kendimize verdiğimiz zarar için düşman aramaya gerek yok. Kendi kendimize nasıl bu güzelim kurumları yok etmişiz, kıymışız, kapatmışız büyük akıl tutulması. Yeni Türkiye kurulacak, yine hafızamızı tazelemek zorundayız. Geçmişin görkemli kurumunu hayatla bilimi buluşturan, eğitimle hayatı buluşturan o büyük kurumu tekrar hayata geçirmek zorundayız” dedi.  

Bayır: “İzmirli olarak gurur duydum”
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Depremde ilk 48 saat devlet baba yoktu. Bu bizi çok hırpaladı. Bizi şoka soktu. Biz ne Gölcük ne Bayraklı depreminden devlet olarak ders almamışız. İzmirli olarak gurur duydum. Antakya'da Arsuz'da kafamı çeviriyorum İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları konteyner imalatı yapıyorlar. Büyükşehir'in bunu düşünüyor olması beni çok mutlu etti” dedi. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Özgün Utku, “Hepimiz oradayız, enkazın altındayız, çıkamadık. Çıkabilir miyiz bilmiyorum. Bu deprem 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir' diyen başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü yine haklı çıkardı” dedi.

 
'173 bin bina yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı'
 
Deprem fırsatçılarına ağır cezalar geliyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emekli öğretmen 26 Şubat 2023 Pazar 11:37

Köy enstitüsü mü? Kaldı hapsi tarih oldu,şimdi öğretmen okulu ve öğretmen lisesi mezunları var onlarda 24 Kasım öğretmenler gününde anımsanır,bu gün bazı belediye eğitim komisyon üyeleri müteahit,avukat,mühendis gibi meskenlerden teşkilidir çünkü hasbelkader ailesi kalabalık emekli öğretmeni meclis üyesi yaparlar liyakat hiç önemli değil oylar gelsin yeterki böyle bir durum vardır...

Yorumu oyla      7      3  
İZMİRLİ 25 Şubat 2023 Cumartesi 17:42

DEPREMİN İLK SAATLERİNDEN İTİBAREN BUGÜNDE DAHİL DEVLETİ ELEŞTİRE ELEŞTİRE YORULMADINIZ...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Engin 'çok doğru yaptık' dedi ve ekledi: Narlıdere'de 5 kat üstüne izin yok!
Deprem bölgesinde Adıyaman ve Kahramanmaraş ile ilçelerinde incelemelerde ...
Başkan Soyer tarih verdi... Başvurular başlıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ücretsiz deprem güvenlik ...
Karabağlar'ın afet bölgesine destekleri sürüyor
Karabağlar Belediyesi, Türkiye'yi derinden sarsan depremlerin ardından ...
 
Çiğli’de Deprem Dayanışması Büyüyor
Çiğli Belediyesi'nin öncülüğünde depremzedelerin yaralarını sarmak amacıyla ...
5 TIR yem yola çıktı... 'Başka Bir Tarım Mümkün' vizyonu nefes aldıracak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in deprem bölgesinde üretimin ...
Selçuk'un ata tohumları afet bölgesinde filizlenecek!
Selçuk Belediyesi afet bölgesinde tarımsal üretime destek oluyor. Efes ...
 
İzmir Büyükşehir afetin yaralarını sarıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Hatay’da sahra hastanesinin ...
'Yaparken, kontrol ederken, imza atarken unutma!'
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Gaziantep’teki evleri hasar gören genç ...
Başkan Batur’dan vatandaşlara ‘kolon’ uyarısı: Tereddüdünüz varsa haber verin!
Sisam Depremi’nin ardından Bayraklı’da yıkılan binalarda gündeme gelen ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva