HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Şubat 2023 Cumartesi - 16:45

Başkan Engin 'çok doğru yaptık' dedi ve ekledi: Narlıdere'de 5 kat üstüne izin yok!

Deprem bölgesinde Adıyaman ve Kahramanmaraş ile ilçelerinde incelemelerde bulunan Narlıdere'nin İnşaat Mühendisi Belediye Başkanı Ali Engin, "Narlıdere kentsel dönüşüm anlamında örnek bir ilçe. Şu an itibariyle Narlıdere'de 5 bin konutluk bir imarımız var, onaylanmış durumda. Biz oradaki konutları ısrarla beş katta tuttuk. Daha yüksek kat talepleri olmuştu, ısrar ettiler ama biz iyi direnç gösterdik ve en fazla beş kata izin verdik" dedi. Başkan Engin, depremzedelerin bölgede kalmalarının sağlanması için öncelikle barınma sorunlarının çözülmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Başkan Engin  çok doğru yaptık  dedi ve ekledi: Narlıdere de 5 kat üstüne izin yok!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Adıyaman, Kahramanmaraş ve bu iki ilin ilçelerinde gördüklerini, yaşadıklarını, duygularını Egedesonsöz' anlattı. İnşaat mühendisi ve 35 yıldır müteahhitlik yapan, yapı üreten bir başkan olarak gördüğü manzaralar karşısında çok büyük bir şok yaşadığını, televizyon ekranlarına gelen yürek yakan görüntülerin kat kat fazlasına tanık olduğunu anlatan Başkan Engin, "Bundan sonra önceliğimiz büyük evde oturmak değil, güvenli evde oturmak olmalı. Bu anlayışa uygun bir şekilde yeniden yapılaşma ve şehirleşmeye yönelmek zorundayız" dedi.

DEPREM BÖLGESİNDE YILLARIN İHMALİNİ GÖRDÜM
Narlıdere Belediyesi olarak, 9 saat arayla gelen iki büyük depremin ardından hızlı bir refleks göstererek deprem bölgesine arama kurtarma, yardım ve ihtiyaç malzemelerini gönderdiklerini belirten Başkan Ali Engin, "İlçemizde başlattığımız seferberlikle 5 TIR, 25 kamyon, 17 kamyonetle malzeme, bölgeye ulaştırılmak üzere ilgili ekiplere teslim edildi. İki ayrı ekibi bölgeye gönderdik ve arkadaşlarımız çok sayıda vatandaşımızı enkaz altından sağ çıkardı. İlaç ve tıbbi malzeme ihtiyaçları da kısmen karşılandı. Çocuklarımıza oyuncaklar dağıttık, onların korkularını, üzüntülerini hafiflettik. Belediye ekiplerimizin kendi çadırlarını, sokakta kalmış depremzedeye bir aileye vermesiyle ayrıca çok gururlandım" diye konuştu. Depremde, yılların ihmalini net biçimde gördüklerini anlatan Başkan Ali Engin, şu değerlendirmelerde bulundu:

ŞEHİRLEŞME VE YAPILAŞMAYLA İLGİL YENİ BİR ANLAYIŞA İHTİYAÇ VAR
"Çok büyük bir felaket yaşadık ve bu büyük felaketin sonuçlarını gözlerimle gördüm, çok üzüldüm. Yılların ihmali vardı bu felaketin temelinde. Bu bir sonuç aslında, kesinlikle sürpriz bir şey değil. Yapılaşmayla ilgili, şehirleşmeyle ilgili yeni bir anlayışa ihtiyaç olduğu çok net bir şekilde görüldü. Adıyaman, Kahramanmaraş ve bu illerimizin ilçelerine gittim, depremzedelerin yaralarını sarmaya çalıştık. Adıyaman'da binalar ya oturulamaz, ya da yıkılmış halde. Sağlıklı, ayakta kalabilmiş sağlam bina yok denecek kadar az. Oradaki sanayi, üniversite, belediye binası, hastane, tüm binalar aynı akıbeti yaşamış. Dükkanlar genelde apartmanların altında olduğu için haliyle bir tane dükkan bile kalmamış. Yardımlar insanlara ulaştırılıyor ama öncelikli ihtiyaç barınma. Konteyner kentlerle bu sorunu çözmek lazım. Bu da geçici bir şey tabii ki. Konutların yapılması konusundaki sıkıntıyı Bayraklı'da da gördük. Öyle bugünden yarına olacak bir şey değil. Bir yıl, iki yıl içinde olacak işler değil bunlar. Depremzede kardeşlerimizin orada kalmasını sağlamak lazım. Orada çok güçlü bir tarım potansiyeli var. Oralarda üretimin devam etmesi için insanlarımızın orada kalmalarını sağlayacak çalışmaların ivedilikle yerine getirilmesi lazım."

NARLIDERE'DE İYİ Kİ BEŞ KATTA ISRAR ETMİŞİZ
Deprem bölgesinde gördüklerinden sonra "İyi ki Narlıdere'de beş kattan yüksek imar vermeyi kabul etmemişiz" demekten kendini alamadığını belirten Belediye Başkanı Ali Engin, kentsel dönüşümle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu deprem, kentsel dönüşümün artık kaçınılmaz bir şey olduğunu gözler gönüne serdi. Narlıdere kentsel dönüşüm anlamında örnek bir ilçe. Şu an itibariyle Narlıdere'de 5 bin konutluk bir imarımız var, onaylanmış durumda. Biz oradaki konutları ısrarla beş katta tuttuk. Daha yüksek kat talepleri olmuştu, ısrar ettiler ama biz iyi direnç gösterdik ve en fazla beş kata izin verdik. İyi ki daha yüksek kat vermemişiz. Çünkü Adıyaman'da, Kahramanmaraş'ta, ilçelerde, yıkılan binaların çoğunun, zeminin taşıyabileceğinden çok daha fazla katlı binalar olduğunu gördük. Kentsel dönüşüm, yeni bir yapılaşmanın, işin projesine, kent yapısına uygun ve mühendislik kurallarına harfiyen uyulmuş olarak yapılması gerektiğini artık anladık diye düşünüyorum. Bu depremden böyle bir dersi çıkarmış olduğumuza inanıyorum. Kentsel dönüşüm yetmez, o binaların sağlıklı bir şekilde inşa edilmesi lazım. Ayrıca binaların büyük değil, güvenli olması, öncelikli tercihimiz haline gelmeli. Ülke insanımızın bir alışkanlığı vardır, büyük evlerde oturmak ister. Büyük evde oturmak yerine, güvenli evde oturmak gibi bir kültürümüzün oluşması lazım. Yeni yaşam biçimimizde güvenli binalarda oturmak olmalı ve güvenli yapılar inşa etmek üzerine bir şehirleşme mantığını benimsememiz lazım."

SADECE DEPREM BÖLGESİ DEĞİL, TÜM YURTTA YAPI YENİLENMESİNE İHTİYAÇ VAR
İnşaat Mühendisi bir belediye başkanı ve 35 yıldır konut üreten bir müteahhit olarak depremde yıkılan konutlarla ilgili yaptığı tespitleri de dile getiren Başkan Ali Engin, sağlıklı şehirlerin kurulmasına yönelik önerilerini de sıraladı:

"Orada gördüğüm, yıkımlara yol açan hatalar, hep bildiğimiz, yaptığımız, konuştuğumuz hatalar. Binaların ovalara inşa edilmesi, rastgele yapılmış, mühendislik hizmetinden yoksun, mühendislik kurallarına uymayan imalatlar, ilk göze çarpan çarpıcı hatalar. Kaçak yapılaşma çok fazla. Kaçak yapılaşmanın bedelini ödedik bir bakıma o bölgede. Kahramanmaraş ve çevresindeki illerde meydana gelen, çok büyük yıkıma yol açan deprem, yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilmeli. Sadece deprem bölgesinde değil, tüm yurtta yenilenmeye ihtiyaç var. Bu işin finansal kısmı, en zorlu kısmı. Büyük konutlar yaptırmak yerine ekonomik binalar inşa ederek küçük ama güvenli konutlarda oturmayı yaşam biçimi haline getirmemiz gerekiyor. Evlerin küçültülerek yenilenmesi bence zorunlu olarak kabul edilmesi gereken bir gerçek. Ancak bu şekilde kentsel dönüşüm ve yıkılan binalar yenilenebilir, çünkü çok büyük konutlar için ne devletin öyle bir finansmanı var, ne belediyelerin, ne de vatandaşlarımızın..."

 
Pınar Karşıyaka, özel maçta Ayos Konyaspor'u yendi
 
Depremzede çocuklara eğlenceyle terapi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet 27 Şubat 2023 Pazartesi 14:47

2.inönü Mahallesi''nde imarlar en az 9 kat yani bunlar hikaye

Yorumu oyla      2      3  
Yusuf 27 Şubat 2023 Pazartesi 02:23

Atatürk Mahallesi''nde uğur Mumcu caddesi arkasindaki göğü delen binalar kimin doneminde yapıldı başkan .ormandan kaç çam ağacı kesildi

Yorumu oyla      2      3  
K yaka 26 Şubat 2023 Pazar 22:53

Ali Engin inşaat mühendisi değil.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer tarih verdi... Başvurular başlıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ücretsiz deprem güvenlik ...
Karabağlar'ın afet bölgesine destekleri sürüyor
Karabağlar Belediyesi, Türkiye'yi derinden sarsan depremlerin ardından ...
Çiğli’de Deprem Dayanışması Büyüyor
Çiğli Belediyesi'nin öncülüğünde depremzedelerin yaralarını sarmak amacıyla ...
 
5 TIR yem yola çıktı... 'Başka Bir Tarım Mümkün' vizyonu nefes aldıracak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in deprem bölgesinde üretimin ...
Selçuk'un ata tohumları afet bölgesinde filizlenecek!
Selçuk Belediyesi afet bölgesinde tarımsal üretime destek oluyor. Efes ...
İzmir Büyükşehir afetin yaralarını sarıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Hatay’da sahra hastanesinin ...
 
'Yaparken, kontrol ederken, imza atarken unutma!'
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Gaziantep’teki evleri hasar gören genç ...
Başkan Batur’dan vatandaşlara ‘kolon’ uyarısı: Tereddüdünüz varsa haber verin!
Sisam Depremi’nin ardından Bayraklı’da yıkılan binalarda gündeme gelen ...
JMO İzmir'den Başkan Soyer'e 'rapor' uyarısı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir Afet Planı-Deprem ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva