HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Aralık 2022 Pazartesi - 19:46

Başkan Soyer'den AK Partili Dağ'a teşekkür, hükümete 'yatırım' eleştirisi: İzmir bunu hak etmiyor mu?

AK Parti tarafından yöneltilen 'yatırım' eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Burada alternatif bir belediye yok. Biz neler yaptık bu şehre diye başlayan cümleler var. Sen devletsin tabii ki yapacaksın. Benim belediye olarak yaptıklarım ile devletin yaptıklarını karşılaştırdığımda sınırda kalıyorum. Bu normal. Devlet tabii ki daha fazlasını yapmak mecburiyetinde. Artık teşekkür etmeyin, yapın. Bir metre metro hattını da devletimiz yapsın İzmir'e. İzmir bunu hak etmiyor mu?" ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer den AK Partili Dağ a teşekkür, hükümete  yatırım  eleştirisi: İzmir bunu hak etmiyor mu?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclisinin ilk oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen oturuma Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

Tüm gündem maddeleri oy birliği ile kabul edilen meclise gündem dışı konuşmalar bölümünde İzmir'in aldığı vergiler ve yatırım konusu damga vurdu.

ŞAHİN: SİSTEMİN ÇÖZÜMÜ VAR ANCAK SİZDE ÇÖZECEK İRADE YOK
Gündem dışı konuşmalarda söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, altyapı sorunlarına değinerek “Eskiden adrenalin seviyemizi arttırmak için Alfred Hitehcock flimleri seyrederdik. Şimdi her deprem ve her yağmurda adrenalin seviyemiz tavan yapıyor. Depremi de yağmur suyu ayrıştırılmasını da defalarca konuştuk. Biz gündeme getirmekten bıktık, siz inatla gerekenleri yapmama noktasında direnç göstermekten bıkmadınız. Coğrafi alan insan refahını doğrudan etkiler. Sözü tarihsel bir gerçeklik olmakla beraber, çağdaş kent yaşamında akıl ve bilime dayalı yöntemlerle aşılamayacak sorun yoktur. Örneğin Hollanda ana karası deniz seviyesinden aşağıda olmasına rağmen dünyaya tarım ürünleri ihraç etmektedir. Venedik kenti deniz üzerinde insan eliyle yapılmış bir yerleşkedir. Dubai’de benzer uygulamalarla yerleşim alanları kullanıma açılmıştır. Yani çağımızda coğrafya kader değildir. Yağışlar başlamadan önce mazgal temizlikleri neden yapılmıyor? Zaten birleşik sistem başlı başına bir sorun, ayrıştırılabilen küçük bir bölümünde temizlik ve bakımı yapılmayınca yağmur İzmir’de çileye dönüyor. Sıkça sorduk ayrıştırılan yağmur suyu kanallarında toplanan su nereye deşarj ediliyor? Geçtiğimiz meclis birleşiminde Sayın Murat Aydın itirafta bulundu. Yağmur suyu kanallarını ayrıştırsanız bile ayrı bir kolektör sisteminiz, çöp filtreleriniz ve çökertme havuzlarınız olmadığı için, bu sular tekrar pis su kanallarına deşarj ediliyor. 25 sene önce yapılan bu altyapı yükü kaldırmadığı için bir kısmı, rögarlardan pis suyla beraber taşıyor, arıtmaya giden kısım ise aşırı yükten dolayı tam arıtma yapılmadan Körfeze akıyor. Sistemin çözümü var ancak sizde çözecek irade yok Büyükşehir olarak” diye konuştu.

YILDIZ : ANKARA’DA YATIRIMLARINIZI ENGELLEYECEK HİÇBİR ŞEYE RASTLAYAMADIK
Şahin'in ardından söz alan ve sıkça tartışmalara neden olan “İzmir’de yatırımların engellendiği” konusu hakkında açıklama yapan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "Nisan ayına geldiğimizde mecliste 4’ncü yılınızı tamamlamış olacağız. 3,5 yıldır İzmir'in sorunları adına görevimizi yürütüyoruz. Bugün ek gündem dahil gelen tüm gündem maddeleri oy birliği ile geçti. Ancak gerek bütçe görüşmelerinde gerek faaliyet görüşmelerinde sizden bazı konularda hükümet tarafından engellendiğiniz yönünde eleştiriler alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde  Grup Başkanvekiliniz bizzat Ankara'ya giderek konuyu takip eti. Çiğli’deki artıma tesisinin tadilatı ile ilgili kredi onaylandı. Kredinin artması yönünde talebiniz var onu da takip ediyoruz. Hızlıca belediyemizin önündeki bürokratik durumları çözmeye çalışıyoruz Geçtiğimiz mecliste siz de ifade ettiniz. İzmir’de toplanan vergilerin karşılığının alınamadı yönünde. Biz bu konuyu da çalıştık. 2021 yılında İzmir’de 139 milyar vergi toplanmış. Vergi tekniği açısından 139 milyarın 60 milyar TL’si sigara fabrikalarından alınan verdi. Bu fabrikalardan Türkiye’de 2 tane var. Yani İzmir'in kendi ekonomisi ile ortaya koyduğu 79 milyar TL var. Biz sosyal bir devletiz. Yani tüm vatandaşlara eşit bir şekilde barınma ve eğitim sağlamakla mükellefiz. İzmir 79 milyar TL’lik gelirinin yanında 30 milyar TL gideri olan bir kent. 81 ilimizde 64 tanesi eksi bakiye veriyor. İzmir toplanan  vergilerin geri dönüşümü konusunda İstanbul ve Ankara'dan sonra 3’ncü sırada. Biz soruşturduğumuz hiçbir yerde 71’nci sırada olduğumuzu göremedik. Bunu bize belge ile göstermenizi dileriz.  AK Parti İzmir'den aldığını fazlasıyla vermeye devam ediyor. Ankara'da bekleyen ne kadar konunuz varsa, ki biz yatırımlarınızı engelleyecek hiçbir şeye rastlayamadık.  Biz İzmir'i siyaset üstü görmeye devam edeceğiz. Çözüm noktasında üstümüze düşen her noktada varız, olmaya devam edeceğiz" dedi.


AYDIN: BÜROKRATLARIN TALEBİ YETERLİ DEĞİL Mİ?
Yıldız'a yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "2021 yılında 139 milyar TL İzmir'de vergi toplandığı ve 60 milyarı tütün fabrikalarından aldığı için bu sadece İzmir'in sayılmaz dedi. Ben vergi toplama tekniklerini bilirim. İzmir'in ürettiği her bir vergi İzmirlinin hakkıdır. 79 milyarı İzmir üretmiş ve 30 milyarı gidermiş. Biz bütçemizin yüzde 42'si yatırım dediğimizde bunu yatırım olarak kabul etmeyip doktorların ücretini yatırım olarak kabul ediyorlarsa bir şey diyemeyeceğim kendilerine. Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal bir devlet olduğunu hatırlamasından dolayı sayın grup sözcüsüne minnettarım. 17 il ürettiği vergiler ile giderlerini karşılıyormuş... Bu ülkenin ekonomisini getirdiğiniz durumu ortaya koyuyor. Vergi alımında ise İzmir'in 3'ncü sırada olduğunu söyleniyor. Peki ne yapıldı? Biz bütçeye İzmir halkının verdiği verginin tamamının dönmesini beklemiyoruz. Tabii ki daha düşük gelirli illerin gelişmesini istiyoruz. İlla kendilerinin takibi ile mi bir şey olacak. İlla ki Hamza Bey veya Bakan Bey'in takibi mi gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili bürokratlarının talepleri yeterli değil mi?" diye konuştu.

HIZAL: SOMUT DELİLLER ÜZERİNDEN SUNAMAZSANIZ İZMİRLİLERİ YANILTMIŞ OLURSUNUZ
Söz alarak CHP'li Aydın'a yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal belgelerle konuştuklarını vurgularken, "Bugüne kadar CHP grubundan veya CHP siyasilerinden biz yapmak isterdik yatırımı 'hayır biz size yaptırmayız' çıkışları olurken bugün CHP Grup Başkanvekilinin 'neden yapmadınız 'eleştirilerini yapması bizi mutlu etmedi değil. Biz İzmir'de ne kadar vergi toplanıyor, bu verginin ne kadarı geri geliyor tartışması yaparken, bizim temel görevimiz İzmir'in menfaati. Elbette siz genelde muhalefet olarak ülkeyi yöneten partiyi eleştirmeniz çok doğal.Ancak eleştiri yaparken meseleleri ve konuları algısal faaliyetler ile başka yere taşımaya çalışırsanız orada dur deriz. İzmir'de son dönemlerde son 1-1,5 yıldır yaptığımız eleştirinin dozu arttıkça 'bizim vergilerimiz şu kadar şu kadar pay alıyoruz' ifadeleri ile karşılaşıyoruz. Elinizde belge varsa sunabilir, Söyleyebilirsiniz ancak bunu somut deliller üzerinden sunamazsanız İzmirlileri yanıltmış olursunuz.Sigara ve tütün fabrikaların tüm Türkiye'deki ÖTV vergilerinden kaynaklandığını söyledik. Meseleye baktığımızda İzmir'de 2 ilçe ortaya çıkıyor. Aliağa ve Torbalı. Büyükşehir’e gelen paylar vergiler üstünden geliyor. Büyükşehir yatırım planlaması yaparken Aliağa'nın vergi getirisi yüksek diye battı çıktıyı ben yapayım dedi mi? Torbalı Belediyesi'ne bir meydan projesi yaparken 'ben yapacağım' dedi mi? Demedi aksine mülkünü aldı. Meseleye böyle yaklaşırsanız doğru bir sonuçla karşı karşıya kalmayız. Hakan Bey'in bugün vergi meselesinden bu konuşmayı yapmasının temel amacı İzmirlileri doğru bilgilendirmekti. Merkezi hükümetin 2021 yılında İzmir'e neler yaptığı ve sizin hangilerini engellemeye çalıştığınızı tüm İzmirliler biliyor. Bugün Çeşme'deki toplantılarda neler söylediğinizi, toplantı sonrasın da miting yaptığınız Çeşme Projesi ile ilgili… Görüşlerinizin neler olduğunu biliyoruz. Şurada kaldı 1 yılınız. 4 yıl geçti. Burada bir meclis üyesi olarak benim vicdanım çok rahat. Ben İzmir'e dahil bir şeyin altına imza attıysam, siz ne kadar eleştirirseniz eleştirin bir yerlere ulaştırabilsem ne mutlu bana.Hamza Bey bu kentin milletvekili. İzmir için ne yapabileceksek onun mücadelesini veriyor. Bu konuda siyaset üstü hareket etmeye özen gösteriyor. Tüm bunlar varken önümüze liste geliyor ve şunları şunları engellediniz diyorsunuz. Siz daha vaatlerinizin yüzde 95'ini yapamadınız. Keşke yüzde 95'ini yapsaydınız da yüzde 5'ini neden yapmadınız diye konuşsaydık” dedi.

SOYER: BURADA ALTERNATİF BİR DEVLET YOK
Son olarak söz alan ve AKParti'den gelen eleştirilere tek tek yanıt veren Başkan Soyer, “Karışan iki konu var. Birincisi İzmir ne kadar yatırım alıyor meselesi ve bununla ilgili şikayetimiz. Bu Büyükşehir Belediyesi ile ilgili değil, İzmir ile ilgili konuşuyoruz. İzmir'in hak ettiğini almadığını söylüyoruz. Maliyet Bakanlığı ekim sonu rakamlarında hangi il/ne kadar yatırım almış yayınladı. Bu konu ile ilgili sıkıntı var. İzmir toplandığı vergilerden hak ettiği yatırımı almıyor. Bu Türkiye genelinde illerin tek tek toplanan vergileri ve verilen yatırımlar ile ilgili bir vergi. Gönül ister ki devletimiz daha çok işin içinde olsun ve daha çok yatırım yapsın. Ben Hamza Dağ'a teşekkür etmek istiyorum. Sayın Dağ, Çiğli Meselesi ile ilgili önemli bir engeli kaldırdı ortadan. Biz o gün 3 başlıkta zararları sıralamıştık. Bunların hepsi ile ilgili bir yığın şey sıraladım. Beydağ’da PTT binası var. Satılığa çıkarıldı ve belediyemizin ihtiyacı var, onu almak istedik, rakam yükseldi, onu da kabul ettik ancak 1 sene geçti dönüş yok. Büyükşehir’in bugün talep ettiği ancak yapılmadığı işler ile ilgili 3 ayrı kategoride zararları sıralamıştık. Hakan Bey ve tüm meclis üyelerimizden rica ediyorum, serçe misali ne kadarını taşıyabilirse taşısın. İzmir'in mağduriyeti var. Sığacık yat limanının açılışı bize nasip olmuştu. Yap-işlet-devret modelinde yapıldı ve bir firma işletiyor. Bu devlet yatırımı içinde sayılıyorsa doğru değil. Bizim belirttiğimiz kamu yatırımı meselesi. Burada alternatif bir belediye yok. Biz neler yaptık bu şehre diye başlayan cümleler var. Sen devletsin, tabii ki yapacaksın. Benim belediye olarak yaptıklarım ile devletin yaptıklarını karşılaştırdığımda sınırda kalıyorum. Bu normal. Devlet tabii ki daha fazlasını yapmak mecburiyetinde. Artık teşekkür etmeyin yapın. Bir metre metro hattını da devletimiz yapsın İzmir'e. İzmir bunu hak etmiyor mu? Halkapınar Metro hattı 9 yıldır yatırım bekliyor” ifadelerini kullandı.

BAZI ŞEYLERİ ENGELLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Söz verilen vaatlerin de arkasında olduklarını vurgulayan Soyer, “Vaatler konusunda da bütün vaatlerimizin arkasındayız. Vaat denince, 2023'de kişi başı milli gelir 25 bin dolar olacaktı. Ben böyle bir vaat hatırlıyorum. İhracatımız 500 milyar dolar olacaktı.Bu vaatlerin yerine getirip getirmediğini de sizlerin vicdanına bırakıyorum. Biz bazı şeyleri engellemeye devam edeceğiz. Buca Cezaevinin yerine yapılacak imalatı engellemek için elimden ne gelirse yapacağım. Çok net!” dedi.

 
KYK burs ve kredi ücretine zam!
 
Erdoğan: İstismar iddiaları tam bir faciadır
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ağam 13 Aralık 2022 Salı 15:59

Hanginiz engelliyorsa çıksın açık açık söylesin.sessiz kalan seçimi kaybeder.

Yorumu oyla      2      3  
Vergilerimiz nerede? 12 Aralık 2022 Pazartesi 23:46

Belediye eleştireceğim diye konuşan kişiler ne anlatıyor insan hayret ediyor. Öyle bir anlatılıyor ki sanırsın Türkiye'deki diğer şehirlerin altyapısı mükemmel, bir tek İzmir sorunlu. Burada akıl verenlerin yıllarca yönettiği şehirleri de görüyoruz, biliyoruz. Çok biliyordunuz da niye yapmadınız? Bakanlık Ankara'da, İstanbul'da şu an metro yapıyor mu, yapıyor; İzmir'de neden yapılmıyor? Yok sigara fabrikası, yok bilmem ne! Ne anlatıyorsunuz siz! bu kadar vergi veren şehre her yıl 5 km bakanlık yeni metro ihale etse şu an 100 km den fazla metro olurdu. 20 yılda yapıla yapıla 200 yıldır var olan İZBAN hattına elektrik çekildi, uydurma bir sinyalizasyon yapıldı. Devamlı bozuluyor. TCDD, bakanlık yıllardır şu sistemi 5 dakika ve altına indiremedi. Metro yapmıyorsun, bari bunu yap!

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hazine Avı’nda ödüller sahiplerini buldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı ...
'Unutan değil ders çıkaran bir şehir olmak istiyoruz'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Kent Konseyi tarafından ...
Karşıyaka'da çocuk istismarına tepki
Karşıyaka’da faaliyet gösteren kadın dernekleri ve bazı sivil toplum kuruluşları, ...
 
Büyükşehir'den STK’larla eğitim için işbirliği
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir’de eğitim alanında ...
Torbalı Belediyesi’nden istihdam ofisi
Torbalı Belediyesi 2019 yılından bu yana ilçede işsizliği azaltmak adına ...
Yüksek İstişare Kurulu zirvesi... Soyer'den İktisat Kongresi mesajı: Geleceğe bırakılacak ortak iz!
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi etkinlikleri kapsamında uzman toplantılarının ...
 
İzmir'in tiyatro günleri kapalı gişe!
9 kentin şehir tiyatrolarının katılımıyla yapılan “Büyükşehir Belediyeleri ...
İzmir'in kalbindeki ihale sil baştan!
Konak Belediyesi’nin ana hizmet binasının ihale sürecini değerlendiren ...
İzmir yağmur sınavından başarıyla geçti!
Hafta sonu İzmir’i etkisi altına alan şiddetli yağışlarda kent genelinde ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva