HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Ekim 2022 Çarşamba - 13:25

Başkan Selvitopu’ndan 'TOKİ Planı' önerisi ve bakanlığa çağrı: Siyasi ihtiraslarla yürümez!

Mahkemenin 3’üncü kez iptal ettiği Karabağlar’daki üniversite ve TOKİ alanına dair Karabağlar Belediyesi Başkanı Muhittin Selvitopu’ndan yeni öneri geldi. 77 hektarlık alanın 13-14 hektarlık kısmının konuta ayrılması önerisinde bulunan Selvitopu dönüşüm süreci Bakanlık tarafından yürütülen 540 hektarlık alanın yeni planlarına dair itirazlarını da ilettiklerini belirtti. Planlarda eksiklik dava açacaklarını dile getiren Selvitopu “Planları yapanlar değil ama siyasiler tanımıyor belediye başkanını. Devlet işleyişinde böyle bir şey olmaz. Yasalara göre yürür. Siyasi ihtiraslarla yürümez” dedi.

Başkan Selvitopu’ndan  TOKİ Planı  önerisi ve bakanlığa çağrı: Siyasi ihtiraslarla yürümez!

EGEDESONSÖZ - Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi sınırlarında ve imar planı bulunmayan alanda gerçekleştirmek istediği konut ve üniversite alanına dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planları Karabağlar Belediyesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Uzundere köylüleri tarafından pek çok kez yargıya taşınmıştı.

Üniversite alanına TOKİ konutları yapılmak istenmesi ise Karabağlar Belediyesi ile AK Parti’yi karşı karşıya getirmişti. Üniversitenin zamanla yeni fakültelere ihtiyaç duyacağını düşünen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 38 hektarlık alanın üniversite alanı olmasına itiraz ederek geri kalan 42 hektarın da üniversiteye verilmesi için dava açmıştı.

Son olarak Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği ve Uzundere köylüleri tarafından açılan davada İzmir 6. İdare Mahkemesi kararını açıklamıştı. Açıklanan kararda dava konusu 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı revizyonu ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı revizyonunun İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından 27 Nisan 2022 tarihinde ve bu planlara dayanak olan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin ise İzmir 4.İdare Mahkemesi tarafından 11 Kasım 2021 tarihinde iptal edildiği ifade edildiği belirtilmişti.  Öte yanda 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliği`ne ilişkin açılan dava Danıştay 6.Dairesi`nce görülmeye devam ediliyor. Danıştay’ın atadığı bilirkişi heyetinin raporunda dava konusu işlemin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı vurgulandı. Bakanlığın yakın zamanda bölgeye dair yeni imar planlarını askıya çıkarması bekleniyor. 77 hektarlık alanın 38’i üniversiteye ayrılırken geri kalanı toplu konutlar için tahsis edilmişti.

SELVİTOPU’NDAN YENİ ÖNERİ
Ancak alana dair tartışmalar ve yeni plan süreçleri devam ederken Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’ndan alana dair yeni bir öneri geldi. SONSÖZ TV’de Fatih Yapar’a konuk olan Başkan Selvitopu üniversite ve TOKİ alanına dair değerlendirmelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Müdürlüğü ve TOKİ’ye ilettiklerini açıkladı. Öneride yaklaşık 77 hektarlık alanın 60 hektarlık alanının üniversiteye,  17 hektarlık alanın ise konut ve diğer alanlara ayrılması yer aldı.

‘TOKİ MAĞDURLARI İLE GÖRÜŞTÜK’
Alana dair yeni bir planın devreye girmesi gerektiğini belirten Başkan Selvitopu “Bakanlık yapacak bunu. Kura çekenler geldi onlarla da görüştük. Çözüm önerilerimizi de ilettik. Teknik değerlendirmelerimiz var onları ilettik. Konut olabilecek yerleri ilettik. Değerlendirmeyi Mekansal Planlama Müdürlüğü ve TOKİ’ye ilettik.60 hektar üniversite alanı oluyor. 17 hektar kalıyor. Toplam 70 küsür hektar. 13 – 14 hektarlık bir alan, yamaç olan kısım konuta bitişik orası biraz daha uygun görünüyor. Kura çekenler için fazlasıyla yetiyor. Kimse açıkta kalmayacak.” dedi.

‘ASLINDA BU SUÇTUR’
Yapım sürecinin uzamasından kaynaklı hak sahiplerinin yaşadığı mağduriyetin sorumlusunun kendilerinin olmadığını ifade eden Başkan Selvitopu şunları söyledi “Sebebi biz değiliz. Dava açtığımızda kura çekimi yoktu, bile bile çekildi bu kuralar. Aslında bu suçtur. Bunun yapılmaması gerekir. Belediye yapsa 40 tane soruşturma açılır şimdi neden açılmıyor bilmiyorum. Vatandaş bilmez ki bunu. Devletin kurumu kura çekiyor. Burada böyle bir sorun varsa kura çekimi yapılmaması lazım. Sorun yaratılıyor. Sonra yalanla dolanla belediye suçlanıyor.”

540 HEKTARA İTİRAZLAR!
Bakanlar Kurulu kararı ile 2012 yılında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme ve Limontepe semtlerindeki 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alanın yeni imar planları geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ilan edilmişti.

Askıya çıkan planlarla birlikte ilk defa Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı, Şerafettin ve Devrim Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan 540 hektarlık “riskli alan”ın yaklaşık 151 hektarlık kısmına ilişkin İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği askıya çıkarılmış oldu.

‘TEKNİK KONULARI BELİRTTİK’
Askıya çıkarılan planlara dair itirazlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na itirazlarını sunduklarını ifade eden Başkan Selvitopu “Planlarda pazaryerlerinin başka amaçlara ayrılmış olduğunu gördük ve buna dair itirazlarımızı bildirdik. Kaba hatalar bunlar. 5000’lik ve 25 binlik gelişme alanı olarak değerlendirilmiş. Meskun bir alan olduğunu dile getirdik. Ulaşım akslarında çok büyük problem yok. Teknik konuları belirttik.” dedi.

‘SON ÇARE DAVA’
‘İtirazlarının yerine getirilmezse dava açar mısınız’ sorusunu üzerine Başkan Selvitopu “Gelişmeleri izliyoruz. Büyük bir ihtimalle düzeltmeler yapılır. Şimdilik dava açarız diye bir şey yok. Son çare dava. Gerekirse açacağız. Mahkeme bizi haklı buluyor diye neden alınganlık yapılıyor ki? Daha bunun ötesi yok ki haklı bulunuyoruz. Açık ve net yazılıyor kararlarda. Önerilerimiz ciddiye alınmıyor, yerel yönetimi tanımama gibi bir durum var. Belediye başkanı olarak kentin sorunları hakkında hassas davranmak zorundayım. Eksiklik görüyorsak elbette dillendireceğiz yeri gelirse dava açacağız. Planları yapanlar değil ama siyasiler tanımıyor belediye başkanını. Devlet işleyişinde böyle bir şey olmaz. Yasalara göre yürür. Siyasi ihtiraslarla yürümez.” ifadelerini kullandı.

 
'Antidemokratik uygulamalar kaldırıldı'
 
Hüseyin Baş'tan Millet İttifakı'na çağrı: Beni alın
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Metin kasap 31 Ekim 2022 Pazartesi 23:47

Bulun çaresinide başlatın şu inşaatı yeter artık bıktık artık bu işlerden sadece ikili görüşmelerde çözülecek basit şeyler için 3buçuk senedir bekliyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Ramazan yağız 31 Ekim 2022 Pazartesi 23:01

Bıktık kaç yıl oldu sebep olanları Allah’a havale ediyoruz Allah işlerini rast getirmesin

Yorumu oyla      2      3  
Aynur 31 Ekim 2022 Pazartesi 22:48

bizi madur ettinız kendini bizım yerimize koy

Yorumu oyla      2      3  
Bu çok net! 26 Ekim 2022 Çarşamba 14:21

Ortada plan yok, konut yok ama kura çekiliyor. Amaç, belediye ile vatandaşı karşı karşıya getirmek.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın Sanayi Odası'ndan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret!
Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan ...
İzmir'de üç gün üç gece bayram kutlaması
İzmir Büyükşehir Belediyesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için üç gün üç ...
Buca Belediyesi'nden Cumhuriyet coşkusuna davet
Buca Belediyesi Cumhuriyet’in 99'uncu yaş gününü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.
 
İzmir’in mimari tarihine ışık tutan sergi
Karabağlar Belediyesi ve İFOD işbirliğiyle düzenlenen “Kurtuluşunun 100. ...
AK İcraatlar Sergisi, Menemen'de açıldı
AK Parti Menemen İlçe Başkanlığı ev sahipliğinde Menemen Cumhuriyet Meydanında ...
İzmir'de yılların sorununa neşter... '1 yıl içinde kazma vuracağız'
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Cengizhan- Alpaslan ve Fuat Edip ...
 
Karşıyaka'da Parkinson hastalığı konuşuldu
Türkiye Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği ve Karşıyaka Belediyesi iş ...
Başkan Eriş’ten Lider’e ziyaret!
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve CHP Ödemiş İlçe Örgütü, CHP Genel ...
Belediyenin otopark sistemini kırdı!
Selçuk'ta belediye otoparkının geçiş sistemini kırarak zarar veren bir ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva