HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Ağustos 2022 Salı - 12:48

Başkan Sandal'dan deprem sonrası eleştirilere yanıt: Devletin rakibi değil parçasıyız!

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası Bayraklı Belediyesi’ne yöneltilen hizmet eleştirilerine yanıt veren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Biz devlet ile rekabet içinde bir kurum değiliz. Biz devletin bir parçasıyız. Yerimizi de haddimizi de biliriz. Bugün merkezi hükümet tarafından idare ediliyor olabilir bakanlıklar ancak yarın değişebilir. Bugün olan sorun, siyasi iktidarın kendini devlet yerine koyması. Partiye aidat veren arkadaşların parası ile mi TOKİ o işleri yapıyor? Bu konuda ciddi bir haksızlık var” ifadelerini kullandı.

Başkan Sandal dan deprem sonrası eleştirilere yanıt: Devletin rakibi değil parçasıyız!

EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar açıklarında yer alan Samos Fay Hattı’nda 6,9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremde 117 vatandaş hayatını kaybederken, yaşanan afetten en fazla etkilenen ilçe ise Bayraklı olmuştu.

Deprem anında binaların çöktüğü ve ağır, orta ve az hasarlı olmak üzere binlerce konut için hasar tespiti yapılmıştı. Enkazların kalkması sonrası konutların yeniden dönüşümü süreci başlarken, ilçede yapılan/ yapılmayan birçok icraat ise yerel yönetim ile iktidarı karşı karşıya getirmişti.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise süreç içinde kendisine ve partisine yöneltilen eleştirilere SONSÖZ TV’den yanıt verdi.

BİRİNCİ DERECEDE SORUMLU DEVLET
‘Belediye yeteri kadar çalışmadı’ yönündeki eleştirilerin bilimsellikten uzak olduğunu dile getiren Başkan Sandal, “Bilimsel bir işte kıyas olur. Van depreminden, Elazığ’dan, Malatya’dan mı geri kaldı? Nedir onlardan eksik kaldığımız? Hem enkaz hem geçici konutlarda onların yaptığından 100 kat ilerideyiz. Yetmedi K planlarını emsal artışını ilk biz geçirdik. Kredi için Cumhurbaşkanına yüzlerce defa çağrıda bulunduk. Bu eleştiriyi yapanlar kendi belediyeleri ile bizi kıyaslasınlar. Burada belediye ile kamu karşılaştırılıyor. Vatandaş deprem vergisini ödüyor. Bunu devlet topluyor. O zaman bir işlem olduğunda bundan birinci derecede sorumlu devlet. Karadeniz de afet bölgesi ilan edildi bir gece de. Peki Bayraklı’daki sorun neydi? İyi ki orayı afet bölgesi ilan ettiniz ona bir şey demiyoruz. Biz devlet ile rekabet içindeki bir kurum değiliz. Biz devletin bir parçasıyız. Yerimizi de haddimizi de biliriz. Bugün merkezi hükümet tarafından idare ediliyor olabilir bakanlıklar ancak yarın değişebilir. Bugün olan sorun siyasi iktidarın kendini devlet yerine koyması. Partiye aidat veren arkadaşların parası ile mi TOKİ o işleri yapıyor? Bu konuda ciddi bir haksızlık var” dedi.

ELİNE ÇEKİÇ ALINIP VERİLEN RAPORLARIN HEPSİ TEHLİKELİ 
Kamu kaynakları ile yapılan işlerin siyasi parti tarafından yapılmış gibi lanse edildiğini de vurgulayan Sandal, “Devlet herkesin devleti… Devlet CHP’linin de, AK Parti’nin de, MHP’nin de HDP’nin de Saadet Partisi’nin de diğer tüm partilerin de devleti. Burada kamunun yaptığı işi siyasi parti işi gibi anlatılması söz konusu… Haydar bey (İZDEDA Başkanı) bazı açıklamalar yaptı umarım bunlar pozitif yansır. Vatandaşın kredi talebi var. Verin bunu insanlar evini yapsın. Nasıl müteahhitlere, ticaretle uğraşanlara ayrıcalıklar tanıyoruz, burada da bir şey tanıyalım. İkinci konu evin hasarlı olup olmadığı… Burada hasar kademesi oluşturmak siyasi bir bakış açısıdır. Az hasarlı binalar yıkılmadı mı depremde? Yıkıldı. Bunlar sıkıntılı durumlar. Yeni yaptığımız binalar ile bunları kıyasladığımızda az hasarlılar sağlıklı bir durum mu? Ben güçlendirmeye karşı çıktığımda beni topa tuttular. Az hasarlı olunca DASK’tan yırtıyor. Orta ve ağır hasarlılarda hükümlülük varken az hasarlıda yükümlülüğü yok. Biz binanın orta ve üstü depremde binanın durumunu ortaya koyan bir rapor hazırlanmalı. Eline çekiç alınıp verilen raporların hepsi tehlikeli. Depremde evi hasar görmüş ve yıkılmış yurttaşlarımızın emlak vergilerini silelim. Belediye olarak zorlamıyoruz ancak kanunu yükümlülük olduğu için almamız gerekiyor. Bakanlık böyle bir karar alırsa bizde bunu almayız” ifadelerini kullandı.

KREDİNİN BELLİ KRİTERLERİ OLMALI
Deprem mağdurlarına yönelik kredi konusunda da bahsi geçen oranların yeterli olup olmadığı yönündeki soruya yanıt veren Sandal, “Evin maliyeti belli. Bu işin orta yolu yok. Bu bardak 100 TL ise size 90 TL versem alabilir misiniz? O zaman veriyor gibi davranma. Şu an 800 bin TL ila 1 milyon arası rakamlar konuşuluyor. Bir standart getirilmeli. İşin fiyatı belirlenip müteahhit karı konup kredi verilmeli. Bu kredinin de belli kriterleri olmalı” diye konuştu.

TOKİ GELSİN BAŞLASIN
Süreçte tarafların sorumluluğu birbirine bıraktığına da dikkat çeken Sandal, “İki yıldır top geziyor. Topun kimin ayağında olduğu belli değil. Biz belediye olarak üstümüze düşeni yaptık. Çok da gaz verdiler arkadaşlara, dönem dönem bizi de eleştirdiler. TOKİ gelsin başlasın. Biz elimizden ne geliyorsa o desteği de veririz” dedi.

ELEŞTİRENLER DE ÇABANIN FARKINDA
Eleştirenlerin bile verilen çabanın farkında olduğunu dile getiren Sandal, “Arkadaşlar bizim ne kadar emek ve çaba verdiğimizin farkındalar. Zihinlerinde doğruyu biliyorlar. Belediye bir kamu kurumu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı da bir kamu kurumu. Herkesin sorumluluğu farklı. Kendi işlerini niye bize söylüyorlar. Belediye kredi mi verebiliyor? İstersem krediyi faizini sıfırlayabiliyor muyum? Belediye neyi yapmadı? Mağdur mu ettik? Çadırları mı zamanında kurmadık, ihtiyaçlarımı karşılamadık?” ifadelerin kullandı.

RESMİ AÇIKLAMA YAPILSA TARTIŞMA BİTER
Rezerv alandaki fazla konutların depremzede olmayan kişilere satılacağı yönündeki iddiayı de değerlendiren Sandal, “Bizimde bu konuda duyumlarımız var. Orası rezerv alan ve deprem ile ilgili yapılan binalar var. Önce ağır ve orta hasarlı... Az hasarlı binalarda depremde mağdur olan kiracıların sorunları çözülsün. Bunlar da çözüldükten sonra oluyorsa duruma bakarlar. Bizim duyduğumuz üçüncü şahıslara verileceği iddiasının şişirildiği yönünde. Ancak durum hala net değil. TOKİ yada bakanlık resmi açıklama yaparsa bu tartışma biter. İlgili kurumlardan açıklama gelmemesi bizi endişelendiriyor” diye konuştu.

TELEFONUM BELLİ
Müteahhitlerin suçu belediyeye attığını da vurgulayan Sandal, “Depremzedelerimiz  bazen planlarımız belediyenden geçmiyor diyorlar. Böyle bir şey yok. Böyle bir şey olduğunda telefonum belli. Planlar geçmiyor diye bir şey yok. Gelirler belediyeye bizzat benle görüşürler. Buradaki sorun müteahhitler zemin etüdünü geciktiriyor yada bir evrağı bilerek eksik veriyor piyasa dalgalı diye ama vatandaşlara belediyeden izin çıkmadı diyor. Bize böyle 10 şikayet geldi biz vatandaşları çağırdık ve hepsinde bu sorun çıktı” dedi.

OFİSİMİZE RAĞBET OLMADI
Bazı sözleşmelerin ise iptal edildiği yönündeki bilgilerin de gerçeği yansıttığını belirten Sandal, “Art niyetli işlemler de var. Müteahhittin de haklı olduğu yerler var. 400 bin TL’den imzalamış ancak şimdi 1 milyona gelmiş rakamlar. Biz yardım ofisi kurduk gelin danışın diye ancak çok rağbet görmedi” ifadelerini kullandı.

 
Karşıyaka'nın yeni transferinden iddialı açıklama
 
Kübra Ece'nin ölümünde şok gelişme!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 3 Ağustos 2022 Çarşamba 08:55

Sayın başkan büyük depremde yıkılan binaların altında açılan işyerlerine kim kullanma ruhsat verdi?...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Çerçioğlu vatandaşlarla bir araya geldi
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin halka kazandırdığı Aydın Tekstil Park, ...
Başkan Soyer'den 'sıcak' mesai... İki ilçede asfalt seferberliği
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Bayraklı’daki asfalt çalışmalarını ...
Bayraklı'da parklar yenileniyor!
Bayraklı Belediyesi, ilçeye; yeşili bol, modern oturma alanları, yürüyüş ...
 
Buca'da trafiği rahatlatacak hamle!
Türkiye'de 38 ilden daha fazla nüfusa sahip olan Buca’da trafik altyapısı ...
‘Barış’ karikatürleri Selçuk’ta sergilenecek
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde,  barışı anlatan karikatürler Selçuk’ta buluşacak.
Güzelbahçe’den Kemerhisar’a kırtasiye desteği
Güzelbahçe Belediyesi, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin kırtasiye ...
 
Menemen Çömlek Festivali'ne hazırlanıyor
Menemen Belediyesi’nin Ekim ayında ilkini gerçekleştireceği Uluslararası ...
Bornova tarlalarında kurban bereketi
Yükselen maliyetlerin üstesinden gelemediği için üretimi bırakma noktasına ...
Kınık Belediyesi'nden öğrencilere tercih rehberliği
Kınık Belediyesi Sağlıklı Yaşam ve Eğitim Merkezi, üniversite sınavına ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva