HABERLER>EKONOMİ
10 Mayıs 2022 Salı - 12:52

Başkan Öztürk'ten ‘acil önlem’ çağrısı: Yeni zam yüzleri güldürmedi!

1 Nisan’da çiğ sütün litre fiyatının 5,70 liraya çıkarılmasının ardından zammın süt ürünlerine yansıtılmasıyla Tire Süt Kooperatifi’nin ürünlerinin satışında yüzde 30’luk bir azalma olduğuna dikkat çeken Başkan Osman Öztürk, “Şimdi yüzde 31.6’lık zamla sütün litresi 7.50 lira oldu. Önceki zamda üçte birlik satış daralması daha da büyürse, ürünümüzü tüketiciye satamazsak, yaptığımız işin ne anlamı kalır? Devletin acil önlem alması lazım” dedi

Başkan Öztürk ten ‘acil önlem’ çağrısı: Yeni zam yüzleri güldürmedi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ulusal Süt Konseyi, 19 Mart’ta aldığı kararla, 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere çiğ sütün litre fiyatını 4,70 liradan 5.70 liraya çıkarmıştı. Ayrıca üreticiye 1 lira da destek primi verilmişti. Geçen hafta çiğ sütün litre fiyatı 7.50 liraya çıkarılırken, destek primi de 20 kuruşa indirilmişti. 1 liralık destek priminin ömrü 1,5 ay olurken, çiğ süte yapılan yüzde 31.6’lık son zam, üreticide buruk bir mutluluğa yol açtı. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, Nisan ayındaki zammın ardından satışlarda yüzde 30’luk bir daralma olduğunu, bu kez satışların daha da azalacağından endişe ettiklerini söyledi.

1 LİRALIK DESTEK GÜZEL, YÜKSEK BİR DESTEKTİ
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, 1 liralık destek priminin 1,5 ayın sonunda 20 kuruşa düşürülmesini, “1 liralık destek, çok iyiydi; güzel bir destekti, yüksek bir destekti. Devlet, tüketiciye de faydalı olmak adına bunu yapmıştı. Devamlılığı olmayacağı düşünülmüş olsa gerek, eskiye dönüş yaptılar” sözleriyle yorumladı.

Başkan Öztürk, en büyük korkularının yem fiyatlarının artması olduğuna dikkat çekerek, “Süte zam yapıldığını aman yemciler duymasın!” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Üretici olarak, şu andaki süt fiyatından, yani 7.50 liradan memnunuz. İnşallah yem üreticileri, uyanıklık yapıp yem fiyatlarını artırmaz. Böyle bir temennide bulunuyorum ama süte zam olmadığı dönemlerde bile peş peşe yeme zam yapan yem firmaları, süt fiyatındaki 2 liralık artışın ardından zamları gündeme getireceklerini düşünüyorum. Sütün litresi 5,70 olduğunda, birbiri ardına yeme zam gelmişti, tecrübeliyiz o konuda. Üretici, yeni tarifeden sütünü daha satmadan, zamlı yem almak zorunda kalmıştı. 290 lira olan 50 kiloluk süt yemi, geçen hafta 310 lira oldu, şimdi 330 lira. Bakalım nereye kadar çıkacak?”

BU ZAM, SÜT ÜRÜNLERİNE MECBUREN YANSITILACAK
Çiğ süte yapılan 2 liralık zammın, süt ürünlerine yansıtmak zorunda olduklarını anlatan Başkan Osman Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoğurda, peynire, işlenmiş süte, lora zammın yansıtılmaması mümkün değil. Peki biz ürettiğimiz ürünü ne kadar satabileceğiz? Çiğ süt fiyatı 5.70 lira olduğunda yaptığımız zammın ardından satışlarımız yüzde 30 oranında düştü. Yani müşterilerimizin üçte biri, pahalı bulduğu için ürünlerimizi almaz oldu. Sütü 7,5 liradan alıp üreteceğimiz süt ürünlerine de yüzde 35’lik zam yapsak, tüketiciye de yazık. O zaman müşterilerimizin yüzde 60’ı ürünlerimizi almaktan vazgeçerse, biz ne yaparız? Bunları düşünmek bile istemiyoruz ama ortada gerçekler var. Tüketiciyi de düşünmek zorundayız, üreticimizi de korumak zorundayız. Biz onca ürünü üretip tüketiciye satamazsak, yaptığımız işin ne anlamı kalır?”

KIRMIZI ETTE DE BÜYÜK SIKINTI YAŞANIYOR
Süt verimi azalmış hayvanların kesime gönderildiğini ve süt veren hayvan sayısında önemli bir azalma olduğunu doğrulayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Özdemir, kesimlik hayvan bulmakta da zorlandıklarını anlattı. Başkan Özdemir, bu konuda şu bilgileri aktardı:

“Kırmızı et sorununu, yakın bir zamanda çok daha fazla büyüyecek. Kırmızı et fiyatı, altınla yarışır hale geldi. Akşam yatıyoruz bir fiyatla, sabah kalkıyoruz başka bir fiyatla. Kesimlik hayvan sayısında azalma var. Bir litre organik süt  30 lira olursa kimse şaşırmasın. 1 litrelik paket süt, 15 liraydı. Yüzde 30 zam geldiğini düşünürsek, 4,5 lira zam demektir, 20 lira olacak demektir. Üretici artık verimi düşük hayvanları beslemek yerine kesime gönderiyor. Eskiden pastırmaya camdan baktığımız gibi kırmızı ete de camdan bakmayız umarım. Devletin acilen bu işe dur demesi lazım. Özellikle hayvansal et konusunda önlem almalı.”

 
Kahve kokusu tüm İzmir'i saracak!
 
Göztepe'ye Trabzonlu talip!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haziran enflasyonu maaşlarda belirleyici olacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, hükümetin, çalışanları, ...
Mart ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. ...
Bilişim sektöründe faaliyet gösteren 7 şirkete soruşturma
Rekabet Kurulunca bilişim sektöründe faaliyet gösteren 7 teşebbüs hakkında soruşturma açıldı
 
Milyonlarca memurun gözü bu toplantıda!
Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisinin gözü yarın üçüncüsü yapılacak ...
Altın ve dolar neden yükseliyor? Sebebi belli oldu!
Gram altın 900 lira sınırı aşarken, Dolar/TL kuru 14.97 TL seviyesinde ...
Süt ürünlerine zam geliyor... 'Tüketim düşebilir!'
Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt fiyatını 15 Mayıs’tan itibaren geçerli ...
 
İzmir'in turizm kredisi düştü!
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun açıkladığı verilere göre; ...
Bitcoin 3.5 ayın dibine geriledi
Bitcoin yeni haftaya düşüşle başladı. 33.400 doların altını görerek 3.5 ayın dibine geriledi.
Bu zamanda kaldı mı böylesi... Kafesine iki yıldır zam yapmıyor!
Yaşanan ekonomik krizle beraber yaşam koşulları iyice zorlaşan öğrenciler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva