HABERLER>EKONOMİ
1 Ağustos 2022 Pazartesi - 08:46

Başkan Öztürk ‘holding değiliz’ dedi… Tire Süt’e ‘250’ engeli!

Tire Süt Kooperatifi’nin 435 çalışanı olması nedeniyle kooperatif kategorisinden çıkarıp holding statüsüne sokmaya çalışılmasının doğru olmadığını belirten Başkan Osman Öztürk, “Devlet, 250’nin üstünde çalışanı olan kooperatiflere holding gözüyle bakıyor. Tesislerimizi büyütmek için devlet teşviki istiyoruz ancak bu kural nedeniyle destek alamıyoruz. Biz küçük üreticinin sütünü değerlendiren bir kuruluşuz. Tarım Bakanlığı’nın desteğini bekliyoruz” dedi.

Başkan Öztürk ‘holding değiliz’ dedi… Tire Süt’e ‘250’ engeli!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Tire Süt Kooperatifi’nin son genel kurulunda hizmet bayrağını Mahmut Eskiyörük’ten devralan Başkan Osman Öztürk, kooperatifin yeni tesislere ihtiyacı olduğunu, bunu kendi imkanlarıyla yapmalarının pek mümkün görünmediğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan destek istedi. Yasal düzenleme nedeniyle kooperatifin çalışan sayısı 250’yi geçtiğinde devlet desteğinden faydalanamadığını hatırlatan Başkan Öztürk, “Biz sonuçta küçük üreticinin sütünü değerlendiren bir kooperatifiz. Bizim 435 çalışanımız var ama biz holding değiliz, kooperatifiz. Bakanlığın, bu gerçekten yola çıkarak, yeni tesisler açmaya çalışan Tire Süt Kooperatifi’ne teşviklerden yararlandırmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

BİZİM GİBİ BÜYÜYEN KOOPERATİFLERE HOLDİNG GÖZÜYLE BAKILMASI DOĞRU DEĞİL
Tire Süt Kooperatifi’nin büyümek yönünde bir sıkıntısı olmadığının altını çizen Başkan Öztürk, “Kooperatifimizi, kooperatif kategorisinden çıkarıp holding kategorisine sokmaya çalışıyorlar. Sonuçta küçük üreticinin sütünü değerlendiren bir kuruluşuz. Bir kooperatifin çalışan sayısı 250’yi geçtiği zaman, yasal düzenleme gereği desteklerden mahrum kalıyorsunuz. Bizim de 435 çalışanımız var. Çalışan sayısınız fazla, kooperatif olmaktan çıkmışsınız, devlet olarak size destek veremeyiz, deniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda bize destek vermesini bekliyoruz. Önceki başkanımız Sayın Mahmut Eskiyörük’ten sonra biz de bu konuda girişimlerde bulunduk. Tire Süt Kooperatifi’nin önünün açılması gerekiyor. Yeni tesisler, yeni üretim merkezleri açmak için devletin desteğine ihtiyacımız var. Yeni üretim merkezleri için milyon dolardan söz ediliyor. Devlet yardımı olmadan bunları yapmamız zor, hatta mümkün değil. Bizim gibi kooperatiflere büyüseler de holding gözüyle bakılmaları doğru değil” diye konuştu.

ÜRETİM ALANIMIZI GELİŞMEK ZORUNDAYIZ
Tire Süt Kooperatifi olarak, içinde bulunduğumuz ekonomik krize rağmen küçülme değil, büyüme eğilimi içinde olduklarını anlatan Başkan Öztürk, bu çıkışının sebebini şu sözlerle özetledi:

“Yoğurt satışı için pazar ağımıza bir iki bölge daha eklesek, bize yeni bir süt işleme merkezi gerekecek. Dondurmaya başladık, bu bir yatırım. Yatırımdan kaçmıyoruz. İstiyorum ki, kendimize ait yem depomuz olsun. Aylık 3 bin 500- 4 bin ton civarında yem satışı yapıyoruz. Kullandığımız yer kiralık.  Böyle bir yerin kendimize ait olmasını istiyorum. Süt işleme merkezinin yanına bir fabrikayı genişletecek bir yer istiyorum. Bunları yapamıyoruz şu an itibariyle. Devletten teşvik almadan bu hayallerimizi gerçekleştirmemiz zor.”

HAYVANINI BESLEYEMEYEN ÜRETİCİ, KESİME GÖNDERİYOR
Her yaz olduğu gibi bu yaz da üreticilerin yoğun bir şekilde hayvanını kesime göndermeye başladığını belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, ödemelerde de sıkıntı yaşamadıklarının altını çizdi. Üretimin bir ara düştüğünü ancak kısa zamanda yine üst seviyelere çıktıklarını dile getiren Başkan Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sılajlar bitti, yeni sılajlar geliyor. Haliyle üretici, hayvanını yeterince besleyemiyor. Günde aldığımız 245 ton süt, şu an itibariyle 205 tona düştü. Üretici tek üyemiz bile ortaklıktan ayrılıp süt vermeme, verememe gibi bir durum söz konusu değil. Tam aksine 30 yeni ortak katıldı aramıza. Her yaz yaşanan bir durumdur, süt veriminin düşmesi, hayvanların kesime gönderilmesi. Ödemeler konusunda da sorun yaşamıyoruz. En başta, çok büyük yatırım yapmayacağım, demiştim. Yatırım anlamında bazı şeyleri kısıyoruz ama özellikle ortaklarımıza yapmamız gereken ödemeler ve maaş ödemelerinde en küçük bir sorun yaşamıyoruz. Dört ay oldu göreve geleli. Bu süreçte hiç kimsenin maaşında, ödemede sıkıntı yaşanmadı. Ette de sıkıntı yaşamıyoruz. Karkas olarak piyasada 97 liradan kesiliyor hayvanlar. Biz Tire Süt olarak 98 liradan kesiyoruz. Kesim bekleyen 350 civarında hayvan var sırada. Tüketici kısmından bakacak olursak, ürettiğimiz ürünlerin satılması anlamında belli bir daralma olduğu doğrudur. Özellikle süt ürünlerinde yaşadık bunu. Geçen yaz, günde 33 ton yoğurdu piyasaya sürüyormuşuz. Kış aylarında 20 tona kadar düşmesi doğaldır. Ancak bu yaz başında bir ara 23 tona kadar düşen yoğurt üretimimiz, şu günlerde yeniden 30 tona ulaştı. O daralmayı da bitirme noktasına geldik.”

KALİTEMİZDEN ASLA ÖDÜN VERMİYORUZ
Göreve gelmesinin ardından Tire Süt bayi sayısını 7’den 10’a çıkardıklarını anlatan Başkan Osman Öztürk, sözlerini şöyle değerlendirdi:

“Ürünlerimizi pahalı bulanlar var ama kalitemizden ödün vermiyoruz; bunun bilinmesini istiyorum. 7 bayimiz vardı, 10’a çıkardık.  Daha geniş bir kesime ürünlerimizi göndermeye başladık. Ürünlerimiz son derece sağlıklı ortamlarda hazırlanıyor. Sütümüz, dört ayrı analiz sonrası üretime gönderiliyor. Veteriner hekimlerimiz kesimlik hayvanların sağlık kontrollerini yapıyor. Zayıflamış veya sakat hayvanların kesilmesi mümkün değil. Hal böyle olunca, tüketici de kalitemizi bildiği için Tire Süt ürünlerini tercih ediyor. Bu da bizi gururlandırıyor, gelecek adına umutlandırıyor. Üreticilerimize her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Tire  Süt Kooperatifi’nin en büyük özelliklerinden biri, ortaklarının yemden mazota, gübreden market malzemesine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılıyor olmasıdır. Ay başında, mahsuplaşıyoruz. Bu büyük bir kolaylık üreticiler açısından. Ekside olan üretici çıkarsa, bir ay, iki ay idare ediyoruz. Artısı olanların hesaplarına alacakları para anında yatırılıyor. Mesela ortaklarımıza yemi ucuza veriyoruz. Piyasanın altında fiyata satıyoruz yemi. Çuval bazında arada 30 liraya yakın fiyat farkı var. Aldığımız fiyatın üzerine yüzde 4-5 gibi bir fark koyuyoruz. Bu da nakliye ve hamaliye giderini ancak karşılıyor. Ayda 3 bin 500-4 bin ton arasında yem satıyoruz.”

 
CHP'de görev değişimi iddiası... Böke'ye yeni görev!
 
Şampiyonluk golünü attı formayı çıkardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gözler kabinede... Gündemde kredi borçları var!
Kabine toplantısında takibe düşen kredi kartı borçları ele alınacak. Üzerinde ...
Mahkeme tahsisi iptal etmişti... Proje bakanlık önünde!
Bergamalıların mera tahsislerini yargıya taşıyarak iptal ettirdiği ‘Tarıma ...
Açlık sınırı asgari ücreti ezdi!
TÜRK-İŞ tarafından yapılan araştırmaya göre, temmuz ayında 4 kişilik bir ...
 
Bakan Kurum'dan 'kredi' açıklaması... Dönüşümde yeni hamle!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümü ...
Kuralar iki yıl önce çekilmişti... Aliağa TOKİ'de üçüncü ihale!
2020 Şubat ayında gerçekleşen kura çekimlerine katılarak Aliağa’da yapılması ...
Akkuyu NGS'de fesih tartışması
Tamamlandığında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak ...
 
Bakan Kirişci, yeni tohumluk fiyatları açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "Tohumluk fiyatları makarnalık ve ekmeklik ...
Rusya, Türkiye'ye "Akkuyu" için 15 milyar dolar kaynak aktarıyor
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nde ...
EYT çalışmalarında sona doğru!
Ek gösterge düzenlemesi ve asgari ücrete ara zam sonrası şimdi sırada ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva