HABERLER>İŞ DÜNYASI
5 Ocak 2023 Perşembe - 20:53

Başkan Işık kuru meyve ihracatını açıkladı: 1,5 milyar dolar

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık 2022 Değerlendirme Toplantısında sektöre dair önemli bilgiler paylaştı.

Başkan Işık kuru meyve ihracatını açıkladı: 1,5 milyar dolar

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ- Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2022 yılı değerlendirme toplantısında “Türkiye olarak ihracatımızı 2022 yılında geçen yıla kıyasla yüzde %13 artışla 254,2 milyar dolara, tarım sektörleri olarak ise %15,3 artışla 34,2 milyar dolara yükselterek başarılı bir yılı geride bıraktık.2022 yılı kuru meyve ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılaştırıldığında değerde %1 oranında artış kaydederek yaklaşık 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı toplam ihracatımızın 1 milyon 079 bin dolarlık kısmı çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatından elde edilmiştir. 2022 yılında en fazla ihraç geliri elde edilen ürünlerimiz yüzde 51 payla kuru üzüm, yüzde 15 payla kuru kayısı ve yüzde 14 payla kuru incir olmuştur. Kuru üzüm ihracatı 2022 yılında 2021 yılına göre %12 artış ile 254 bin tonluk üzüm ihracatı karşılığında %1 artışla 431 bin dolarlık gelir elde edilmiştir. Türkiye’nin kuru kayısı ihracatı 2022 yılı itibariyle bir önceki yıla göre %16 artarak 402 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Kuru kayısı ihracat miktarı ise 2022 yılında bir önceki yıla göre %18 azalarak 66 bin ton olarak gerçekleştirilmiştir. Kuru incir ihracatından 2022 yılı itibariyle bir önceki yıla göre %5’lik bir azalışla 246 bin dolarlık bir gelir elde edilmiştir. Kuru incir ihracat miktarı ise 2022 yılında bir önceki yıla göre %15 azalarak 76 bin ton olarak gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Işık sözlerinin devamında şöyle konuştu:

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 2022 yılında TÜBİTAK ile ortaklaşa Türkiye’de Kurutulmuş Meyve Sektörü ve Geleceği Çalıştayı düzenlenmiştir. Sürdürülebilirlik gündemde olan en öncelikli konulardan olup, kuru meyve sektörü olarak hem üretim hem de ticaretimizin sürdürülebilir şekilde devam etmesi için çok yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi, 35. Avrupa Ticaret Toplantısı, FRUCOM çalışma gurubu toplantılarına iştirak edilmiş, Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı Birliğimiz organizasyonunda düzenlenmiştir. Kuru incir, kuru üzüm ve kuru kayısı kurullarımızın yanısıra, Bilim ve Teknoloji Kurulumuz, Organik Ürünler Kurulumuz faaliyetlerine devam etmiştir. Sürdürülebilir bir gelecek için su kullanımı ve karbon ayak izi gibi konulara özen gösterilmekte olup, Birlik olarak uzun yıllardır yürütülen Aflatoksinli kuru incirlerin biyogaz tesislerinde bertaraf edilmesi projelerimize ilave olarak işletmelerde kullanılan suyun yeniden kazanımı projesi, Kuru Üzüm, Kuru İncir ve Kuru Kayısıda Kalite ve Gıda Güvenliği arttılıması projeleri, İngiltere ve Almanya’da tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi gibi çeşitli projeler ve faaliyetlerde gerçekleştirilmektedir

 
Ege'nin turşusu ihracat şampiyonu!
 
Durdurulan otomobilde silah ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'nin turşusu ihracat şampiyonu!
Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birlik Başkanı Hayrettin Uçak 2022 Değerlendirme ...
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Eskinazi’den ekonomi yorumu: 2023 kayıp yıl!
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2022 Değerlendirme ...
Bira devinden kapasite artışı!
İzmir’de üretim yapan Türk Tuborg Şirketi, 254 milyonluk yatırımla kapasitesini ...
 
Deri sektörünün duayenlerine ödül!
Türk deri sektörünün önemli merkezlerinden İzmir’de deri sektörüne bir ...
Hazır giyimciler gençleri sektöre kazandıracak
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon ...
Kıymada 230 TL beklentisi!
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, yeni yılın gelmesiyle birlikte ...
 
İzmir’in oda başkanı zamlardan dertli: Tekel bayi açmak artık zengin işi!
İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, ekonomide yaşanan ...
Mezar anıtına komşu taş ocağı!
Foça’da tarihi Pers Mezarı Anıtı’na yaklaşık 200 metre uzaklıktaki ormanlık ...
Bakan Özer duyurdu: Özel okul zamları belli oldu!
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okul zammının yüzde 65 olarak belirlendiğini açıkladı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva