HABERLER>EKONOMİ
12 Nisan 2021 Pazartesi - 15:05

Başkan Erişen 'onların sattığını biz bedava dağıtırız' dedi... Pazarın marketle savaşı!

Pandemiyle birlikte artan gıda ihtiyaçları üzerine art arda gelen zamlar tüketicinin cebini yaktı. Son günlerde kamuoyunda büyük yankı uyandıran tek domates satışı hakkında konuşan İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Pembe domatesin fiyatı biraz daha yüksektir ama marketlerde birazcık değil aşırı yüksek. Bizim malımız hem günlüktür, hem tazedir hem de bütçeye uygundur. Marketlerde satılan malı bizim esnafımız hiç satmaz. Tezgaha dahi satmak için dökmez. İhtiyacı olana, vatandaşa ücretsiz dağıtır” dedi.

Başkan Erişen  onların sattığını biz bedava dağıtırız  dedi... Pazarın marketle savaşı!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Koronavirüs pandemisiyle birlikte toplum sağlığını korumak açısından dengeli beslenmenin önemi oldukça arttı.

Sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle evlere kapanan vatandaşlar gıda alışverişi konusunda hafta sonu yasaklarında açık kalan marketlere yönelirken, durumu fırsata çeviren zincir marketler yaptığı zamlarla vatandaşı da zor durumda bıraktı.

YÜKSEK DEĞİL AŞIRI YÜKSEK
Son günlerde sosyal medya gündemine düşen, Migros’ta pembe domatesin tekli satılması ve fiyatların çok uçuk olması üzerine konuşan İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

 “Pembe domatesin fiyatı biraz daha yüksektir ama marketlerde birazcık değil aşırı yüksek. Türkiye Cumhuriyeti bugün Rusya’ya 300 bin ton domates ihraç ediyoruz. 250 bin tondan 300 bin tona çıktı. İhracatın artmasıyla birazcık yükselme var ama herkesten rica ediyorum bir Pazar fiyatıyla market fiyatını karşılaştırsınlar. İlla oradan alışveriş yapmayın demiyoruz ama bir kontrollerini yapsınlar. Bu dönemde ekonomi sıkıntılı, para kazanmak çok zor. AVM’ler hep fırsat kolluyorlar. Biz esnafın vergileri hep Türkiye’de, bunların vergileri nereye gidiyor? AVM’ler kimlerin, hangi firmaların? Bizim esnafımıza sahip çıkmalıyız. Bugün Avrupa’da Almanya’da tek tek domates yok. O kadar pahalı ki vatandaş ne yapsın?” Bizim malımız hem günlüktür, hem tazedir hem de bütçeye uygundur. Ege Bölgesi’nin bütün çeşitli otları pazarımıza gelir. Örneğin marketlerde satılan malı bizim esnafımız hiç satmaz. Tezgaha dahi satmak için dökmez. İhtiyacı olana, vatandaşa ücretsiz dağıtır”

“MARKETLER VE PAZARLAR ARASINDA FİYAT KARŞILAŞTIRILMASI YAPILSIN”
Koronavirüs pandemisi sürecinde marketler ve pazarlar arasında eşitlik istediklerini belirten Erişen, “Saatimizi uzatmayın; onları kapatın bizi açın da demiyoruz. Zaten desek ne olur ki? Dinleyen mi var? Ama eşit yaşayalım. Ben hep hükümet yetkililerine sesleniyorum; Marketlerin fiyatlarıyla pazarın fiyatları karşılaştırılıp halka sunulsun. Pazarda şu ürün daha pahalı desinler, hay hay biz ona da müdahale ederiz. Marketler çok daha pahalı. Kısıtlamalarda pazarlar kapalıyken vatandaşlarımız mecburen gidip marketten alışveriş yapıyor. Ne yapsın adam belki misafiri var; ramazan da geliyor, insanın canı çekiyor… Vatandaştan ricam fiyatı karşılaştırsın; hangisi daha taze daha uygun. Marketlerde etiketle kasadaki fiyatın uyuşmadığına dair de vatandaştan tepkiler duyuyorum. Ben gitmediğim için bilmiyorum ama gidenlerden duyduğum bu. Marketler pazarlardan ucuzsa biz her türlü düzeltmeye razıyız” diye konuştu.

KURUŞ ALDATMACASI
Erişen, zincir marketlerin pazarcılık esnafı üzerinde büyük etkiler oluşturduğunu ve sektör üzerinde istedikleri gibi cirit attıklarını belirterek, kısıtlamalarla ilgili şu taleplerde bulundu:

“Bizim hemen hemen her mahallede pazarımız var. Bundan dolayı da bizler de AVM’ler gibi aynı saatte açıp aynı saatte kapatmayı istiyoruz. Çünkü burada bir haksız rekabet doğuyor. Kısıtlama günlerinde pazarlar kapalıyken AVM’ler, marketler açık. AVM’ler bizim sektörümüzün üzerinde istediği gibi cirit atıyor. Fiyatı artırıyorlar. Ben hep söylüyorum marketlerde 7,99 deniyor mesela fiyat için, bıraksınlar bunları 8 lira yazsınlar daha iyi olur. Pazarlarda yarım kilo yazıldığında zabıtalar hemen geliyor esnafı uyarıyor, bu yaptıkları doğru da. Yaşlı insanlar görmeyebilir, 1 kilo der sonra 1 kiloluk parası çıkmaz… Ama marketler bu fiyatları yazıyor. Bırakın bunları artık. Bir keresinde bir mağazadan ayakkabı almıştım 129,95 fiyatı. 130 lira verdim kasiyer kardeşimize ‘5 kuruşumu alayım’ dedim. Ya fiyat bu değil mi? Hani 5 kuruş? O zaman 130 yazın, ayıptır ya. Bu yetkililerin ilgilenmesi gereken bir konu.”

Marketlerde esnaf alışverişinde olduğu gibi anlayışlı bir alışveriş sistemi olmadığını vurgulayan Erişen, “AVM’de markette yaptığın 100 liralık bir alışverişte 1 lira eksik olursa, senin çocuğuna aldığın çikolatayı geri çeker. Biz de ise 22 lira tutan bir domatesi, salatalığı 20 liran varsa ‘ver abla Allah bereket versin’ derler. Bizde bugüne kadar para için kimsenin çantasından mal alınıp geri konulmamış. Paranı evde unutsan dahi, ‘haftaya verirsin abla’ derler. Çünkü biz Ahi Evran torunlarıyız” dedi.

 
Ramazan ayında sağlıklı uyku nasıl olmalı?
 
İzmir'de okullar S.O.S. veriyor: Korona patlaması!
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cetin Altay 14 Nisan 2021 Çarşamba 18:31

Başkanımız dogru şeylerin tespit etmis pazarcı gece12 de halle yada sabah 5 te bahceye gider 15 saat calısır karı bellidir her manavdan her marketten ucuz verır. Tazesını getır her keseye uygun mal verır. Ama bızim milletimize yaranamaz. Yok curuk koydu yok arkataraftan verdı diyorlar musterıler. Ama demiyorlar kiraz tek tek seçiyor domatesi mıncıklıyor bamyayı tek tek ekliyor bunları soylemiyorlar

Yorumu oyla      2      3  
izmir'li 13 Nisan 2021 Salı 08:51

nedense bu fiyat artışları zamlar hiç çifçiye gelmiyor her yıl kazanç aynı. ancak aracılar kazanıyor

Yorumu oyla      3      3  
bucalı 13 Nisan 2021 Salı 04:26

Pazar esnafı gözüme bakarak çürükleri dolduruyor siz önce pazarciya bunları anlatın sayın Başkan erişen. ...

Yorumu oyla      3      3  
Oktay HANO 13 Nisan 2021 Salı 00:55

Hasan gürsel aktuğ sen git marketten al senin bu zihniyetin delileri öpen yaranır

Yorumu oyla      2      3  
Kartal 12 Nisan 2021 Pazartesi 23:18

Pazara da çok gittik öne diziyorlar çürükleri paran la gidiyon rezil oluyon dolduruyorlar çürükleri pazarcı arkadaşların bunlara da biraz engel olun

Yorumu oyla      4      3  
Nuri 12 Nisan 2021 Pazartesi 23:13

Ağzına yüreğine saglık başkanım

Yorumu oyla      2      3  
Hayri Güller 12 Nisan 2021 Pazartesi 22:34

Büyuk marketleri Denetleyen yok Başkanım Ezilen Küçük Esnaf yeter Artık Hukümet birazda küçük Esnafin yanında olsum yetti Artık

Yorumu oyla      2      3  
ucuz etin ... 12 Nisan 2021 Pazartesi 21:55

Marketten seçerek alırsın, pazarda pazarcı ne verirse alırsın. Önlere iyileri dizerler, arkadan doldurular. Yav bu çürük dersen de poşeti sinirli bir şekilde geri döker.

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet79 12 Nisan 2021 Pazartesi 17:39

Sizin pazarcılar da kuruşla yazıyor. Üstelik bazıları tartılarını göstermiyor, ne kadar tartıyor az mı tartıyor çok mu tartıyor belli değil.

Yorumu oyla      2      3  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 12 Nisan 2021 Pazartesi 16:25

pazardan aldığımız domates yarısı çürük. önce esnafınıza ahi evranlığı öğretin. ahi evranlık senede bir kere kutlanacak bir durum değil. yılın 365 günü lazım. durum böyle olunca vatandaş büyük marketleri tercih ediyor.

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kilosu 10 TL… Karpuz tezgaha bomba gibi düştü!
Havaların ısınması ile birlikte yaz mevsimi ürünleri de tezgahta yerini ...
Tane ile satılan domateslerle ilgili açıklama
Sosyal medyada gündeme oturan tane ile satılan domateslerle ilgili Migros'tan açıklama geldi.
Sahurda ne yemeli?
Sahurda ne yemeli?
 
Şubat ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye'de şubat döneminde işsizlik oranı %13,4 olarak açıklandı.
Bazı işlemlerde imza sirküleri şartı kaldırıldı
Ticaret Bakanlığı bazı iş ve işlemlerde imza sirküleri şartını kaldırdı. ...
MODEKO’nun gözdesi bahçe mobilyaları
Bahçe Mobilyaları özel bölümü MODEKO 2021 Fuarında en çok ziyaret edilen ...
 
Oda Başkanı Türk açıkladı: İnciraltı için uyarı ve ‘yargı yolu’ mesajı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un önünde imza bekleyen İnciraltı ...
Emeklilerin bayram ikramiyesi için tarih belli oldu
13 milyon emekliye 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi mayıs ayının ...
İhsan Özbelge ÖZDURAN sordu... EBSO Meclis Başkanı Salih ESEN yanıtladı... İflah olmaz bir yatırımcı!
İhsan Özbelge ÖZDURAN sordu... EBSO Meclis Başkanı Salih ESEN yanıtladı... ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva