HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Ekim 2022 Çarşamba - 12:40

Başkan Eriş krizin boyutunu anlattı: Ödemiş'te 35 bin inek kesime gitti!

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, girdi maliyetlerinin artması sebebiyle ilçede devam eden süt ve süt üreticiliğinin kriz içinde olduğunu belirtti. Bu yıl sadece Ödemiş'te 35 bin süt ineğinin kesime gittiğini söyleyen Başkan Eriş, "Süt veriminin olduğu dönemde ineğini besleyemediği için insanlar bıçağa gönderiyorsa büyük sorun var demektir. Ödemiş’te 35 bin inek bu yıl kesime gitti. Bunun Tire’si, Kiraz’ı var. Bu veriler mezbahadan geliyor. Kesime gönderenler arasında küçük aile üreticileri ve orta büyüklükte olanlar var. Hamile ineklerimiz de gidiyor maalesef kesime" dedi.

Başkan Eriş krizin boyutunu anlattı: Ödemiş te 35 bin inek kesime gitti!

EGEDESONSÖZ- Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Başkan Eriş programda girdi maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle özellikle süt ve süt üreticilerinin yaşadığı sorunların derinleştiğini belirtti.

GELECEĞİMİZİ KESİYORLAR
İzmir’de sütün yüzde 10’unun Ödemiş’te üretildiğini kaydeden Bakan Eriş, “Süt konusu bizim çiftçimizin 24 saatini harcadığı bir alan. İneği sağımında, bakımına, sağlığı ile ilgilenilmesine kadar önemli bir mesai. İnsanlar gece gündüz yaptığı bir işten iyi para kazanmalı, geleceğe umutla bakmalı. Gelecek için ineğin iyi beslenmesi, bakılması önemli. Düvesi olur geleceğe umutla bakar üretici… Üretici kar edebilmek için onu iyi beslemesi gerekiyor. Üretici alacağı verim durumuna göre değerlendirme yapar daha sonra bıçağa gönderirir. Süt veriminin olduğu dönemde ineğini besleyemediği için insanlar bıçağa gönderiyorsa büyük sorun var demektir. Ödemiş’te 35 bin inek bu yıl kesime gitti. Bunun Tire’si, Kiraz’ı var. Bu veriler mezbahadan geliyor. Kesime gönderenler arasında küçük aile üreticileri ve orta büyüklükte olanlar var. Hamile ineklerimiz de gidiyor maalesef kesime. İki hayvanımız gidiyor bu sebeple. Üretici birkaç ay daha bakacak güçte olsa, düvesini alsa yapmaz. Durum o kadar kötü ki hayvanın hamile olmasına bile bakılmıyor. Aslında geleceğimizi kesiyorlar” dedi.

3 LİRALIK SÜBVANSE KESİMLERİ ENGELLER
Artan gıda enflasyonuyla beraber yükselen maliyetine rağmen sütün litresinin 7,50 lirada kalması ile ilgili olarak İzmir KÖY KOOP Başkanı Neptün Soyer'in yaptığı sübvanse çağrısının önemine dikkat çeken Başkan Eriş, “Sütü 7,5’ta tutarsanız bunun maliyeti var ve kesime gidiş artar. 3 lira maliyeti var. Arada kalan 3 TL’yi devlet sübvanse etmeli. Ödemiş’te sayın Neptün Soyer öncülüğünde bir toplantı yapıldı, ben de o toplantıdaydım. Talebimizi dillendirdik. Gayri safi milli hasılanın yüzde 1’inin tarıma ayrılması gerekiyor. Afet olur, sel olur, don olur, bu oran artabilir. 8 ayda tarım desteklemesinde çiftçiye verilen 26 milyar TL. Olması gereken 60 milyar TL. İki katı destek için 3 lira daha sübvanse edilirse sütçü mutlu olur. Dün verilen 1 lira sütçüyü mutlu etmedi. Yem fiyatlarının da desteklenmesi gerekiyor. Akaryakıt artıyor, maliyet artıyor ama gelir artmıyor. Süt ürünleri ayağında aradaki 3 lira farkı devlet sübvanse ederse tüketiciye yansımaz. Mandıralarımız var binlerce, onların da yaşaması gerekiyor. Ödemiş Tulumu bir yıllık üretilmeli, deposunda tutabilmeli. Onun da maliyeti var. Üreticiyi düşünürken tüketiciyi de kurtaracak biçimde devlet desteği lazım” dedi.

DAM KAPATAN SAYISI ARTTI
Kesimlerin yanı sıra damlarını kapatanların olduğunu hatta üretime küsen üreticinin damı komple söktürüp sattığını da kaydeden Başkan Eriş  “Hayvancılıktan vazgeçen, damını kapatanlar var. Ve kapatanlar kurtulduk diye seviniyor. Hayvanların satılmasında bir sorun da yok üretim devam eder ancak her gün zarar ediyorum diyen üretici hayvanlarını mezbahaya gönderirse sıkıntı derinleşir. Gelecekte sorun yaşamamak için ineklerin kesilmemesi gerekiyor, bunun da yolu üreticiye desteklemekten geçiyor. Sütün üretimi ineğe bağlıdır. Bir kestane, domates değil. Çocuğuna bakmayıp ineğine bakıyor insanlar. Yem almak için hayvan satıyor, elektrik borcunu ödemek için hayvan satıyor. Her şeyi satıyor. Damı bile satıyor. Üretici tekrar devam ederim demiyor. Damları da satar haldeler. İneğin olmadığı yerde dama da gerek yok deniyor. Borcun kapatmak için satıyor yada lanet ederim böyle işe deyip de satabiliyor”

BÖYLE GİDERSE DIŞARIDAN İNEK GETİRİLİR
Kesimlerin devam etmesi durumunda karşılaşılacak problemlerden bahseden Eriş, Böyle giderse et açığı büyür, süt açığı büyür, tonaj olarak düşüş başlar. Bu sefer dışarıdan, Uruguay’dan inekler getirelim denecek. Sırbistan’dan dana ya da karkas et getirelim diyeceğiz. Biz de hükümete seslenerek oraya vereceğimiz parayı kendi çiftçimize verelim diyoruz. Aradaki farkı üretici kurtulur, hayvanlar kesime gitmez” ifadelerini kullandı.

 
Bakan Bozdağ uygulama başlattı: 17 bin 500'ü silindi
 
‘Yargı’, İspanya’da reytinglerde birinci oldu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sübvansiyon 12 Ekim 2022 Çarşamba 13:30

onların sübvanseleri ancak kendi enerji şirketlerine var.Çiftçiye olmazzzzzz

Yorumu oyla      7      3  
SOKAK 12 Ekim 2022 Çarşamba 13:23

Tüm bu yaşananlar ve yapılan açıklamalardan sonra; Mevcut İktidar, tarihe adını " Süt Veren İnekleri Kesime Gönderen" iktidar olarak yazdırmıştır. NOKTA

Yorumu oyla      6      3  
Giritli... 12 Ekim 2022 Çarşamba 13:14

Kasım ekimden daha güzel olacak uçuyoruz...

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer'den 'üst düzey' tarım brifingi... Brüksel'de İzmir zirvesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Birliği kentlerinin ...
Bayraklı’da dönüşümün parolası: Kooperatifleşme modeli
Mahalle ziyaretlerini sürdüren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ...
Bornova'da milyarlık bütçe onay aldı... İduğ'dan 'yatırımlar uzaydan gelmedi' çıkışı!
2023 yılı bütçe görüşmelerini gerçekleştiren Bornova Belediyesi'nde AK ...
 
Ahmet Güneştekin'in 'Gâvur Mahallesi' sergisi İzmir'de
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark’ta ressam Ahmet Güneştekin’in “Gâvur ...
Karabağlar'da 'kız çocukları'na psikolojik destek
Karabağlar Belediyesi Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu, 11 Ekim ...
Karşıyaka'da miniklere çağrı: Birlikte yönetelim!
Karşıyaka Belediyesi tarafından, ilçe yönetiminde çocuklara doğrudan söz ...
 
Konak’ta 'Güçlü kadın, güçlü anne, güçlü çocuk' konuşuldu
Konak Belediyesi, '11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde ‘Güçlü kadın, ...
İlkine istekli çıkmamıştı... İZBAN ihalesi sil baştan!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasındaki tahsis krizinin çözülmesinin ...
Bornova'ya cimnastik gururu!
Bornova Belediyesi sporcusu Sıla Karakuş ve Yaren Cesur, Bolu'da düzenlenen ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva