HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Aralık 2021 Salı - 10:04

Başkan Batur’dan Şehir Plancıları’na eleştiri: Dava açmaya ne gerek vardı?

Beştepeler planları için olumlu yaklaşımından dolayı Mimarlar Odası’na teşekkür, Şehir Plancıları Odası’na sitem eden Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ŞPO yönetimini kast ederek, “Arkadaşlar gittiler, sunum yaptılar. Her konu dört dörtlük olmak zorunda değil. Biz düşünce olarak farklı bir yapıda değiliz ki. Şu nedenlerle doğru değil, şunu yapabilirdiniz, demek varken dava açmaya ne gerek vardı. Bizim davadan önce konuşma şansımız yok mu? Düzeltme şansımız yok mu? Masada bir araya gelme şansımız yok mu?” sözleriyle çıkıştı.

Başkan Batur’dan Şehir Plancıları’na eleştiri: Dava açmaya ne gerek vardı?

EGEDESONSÖZ – Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, SONSÖZ TV’ye konuk oldu Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Başkan Batur, Gültepe ve Beştepeler planlarına yapılan itirazları değerlendirdi, Şehir Plancıları Odası’nın katı tutumunu eleştirdi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yönetimini kast ederek, “Dava açmaya ne gerek vardı? Dava açmadan önce konuşma şansımız yok mu? Masada bir araya gelme şansımız yok mu?” diye çıkıştı.

BAŞKAN TUNÇ SOYER’DEN RANDEVUYU ALACAĞIZ
Ballıkuyu’daki kentsel dönüşüm projesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile muhtarlar arasında görüşme sağlamak için talepte bulunduğunu söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Tunç Bey’e talebi yaptık. Tahmin ediyorum yakın zamanda randevuyu alacağız. 4 muhtarımızla beraber gideceğiz. Son detayları muhtarlarımızla paylaşacağız. Orada Büyükşehir’in kamulaştırması devam ediyor. Yeni kazı yapılan Amfitiyatro’nun ön bölgesi, İzmir Körfez’e bakan kısmındaki kamulaştırma devam ediyor. Hızlı olan bir olay değil. En iyi kamulaştırma 1 seneden önce bitmiyor. Ballıkuyu ve dediğimiz bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesi ile vatandaş arasında anlaşmazlık var. Kentsel dönüşümle ilgili olarak verilenlerin yetmemesi noktasında bir sıkıntı var. Bunu çözmek ancak emsal artışı ile olabilir. Onu da başkanla görüşeceğiz” dedi.

TÜM AMATÖR KULÜPLER BİZİM İÇİN EŞİTTİR
Atillaspor Tesisleri’nin hem amatör kulüpler tarafından kullanılmasına hem de halı saha olarak kiraya verilmesi konusuna açıklık getiren Başkan Batur, şu bilgiyi verdi:

“Orayı sadece halı saha olarak değil, bölgede ki amatör kulüplerin de hizmetine açtık. Bizim saatlerimiz dışında amatör kulüpler rahatlıkla kullanabiliyorlar. O halı saha sadece bir kulübün malı değil. Konak’ta 22 tane kulüp var. Biz tüm kulüplerin kullanımına açtık. Halı sahadan kazanacağımız para, Konak Belediyesi için önemli değil. Boş kaldığı saatlerde halı saha olarak kullanıyoruz. Diğer zamanlarda kulüplere, spor okullarına açık. Sadece kulüplerin kullanımına ait değil. Boş kaldığı saatlerde halı saha olarak kullanıyoruz. Atillaspor’un spor okullarına da verdik. Tamamını istiyorlar ama tamamını vermemiz mümkün değil. 22 kulüp var, hiçbir kulübe ayrıcalık yapamayız. Hepsine malzeme ve nakit yardımları yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde her birine 28 bin liralık nakit yardımı yaptık. Tüm amatör kulüpler bizler için eşittir, aynı değerdedir.”

MAZERETİN ARKASINA SIĞINAN ADAMLAR DEĞİLİZ
Başkan Batur, Gültepe ve Beştepeler planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu:

“Gültepe için yürütmeyi durdurma kararı almıştık. Sonrasında Bölge Mahkemesi’ne itiraz ettik. Mahkeme 1/25 binlik ile 1/5 binlik arasındaki uyumsuzluk nedeniyle iptal etti. Büyükşehir’in ilk meclis toplantısında gündeme getireceğiz. Detaylı bir şey yok, belli yerlerde bölgesel lekelemeler yapılmış. Bu leke bazı yerlerde 5 binlikle uymuyor. Onları düzelteceğiz. Mahkemeye sunacağız. Kesin karar da daha çıkmadı zaten. Biz bunu düzelttik diyeceğiz, devam edeceğiz. Sadece vakit kaybediyoruz. Konuştuk, görüştük biz işin peşini bırakmıyoruz. Biz mazeretin arkasına sığınan adamlar değiliz. Biz bu işleri gelir gelmez yapmaya başladık.”

MAHKEMELERLE BU İŞLER YÜRÜMEZ
Beştepeler planlarıyla ilgili tüm odalara görüş bildirmeleri için yazı gönderdiklerini ancak sadece Şehir Plancıları Odası’ndan cevap alamadıklarını belirten Başkan Batur, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Beştepeler’le ilgili 4 kurum ve 700 vatandaşımızın itirazı oldu. Onların itirazlarını da bu mecliste reddediyoruz. Bazı kurumların itirazları doğru, onları değiştiriyoruz. Vatandaşlarımızın kıstası aynı. Yeşil alanda kaldı, yolda kaldı, gibi. Onlara da izah ediyoruz. Beştepeler de 25 binlik, 5 binlik uyumsuzluğu yok. Çünkü Şehir Plancıları Odamızın oraya da itirazı vardı. Onlarla mahkeme süreci yine olacak. Yine de Beştepeler daha hızlı yürüyecek gibi görünüyor. Emsal artışı burada daha az. Beştepeler planı için tüm odalara yazı yazdık. ‘Görüşünüz nedir?’ diye... Tüm odalardan cevap geldi, sadece Şehir Plancıları Odası’ndan gelmedi. ‘İtirazınız, değişiklik talebiniz var mıdır? Lütfen buna bir bakın, bize de cevap verin’ dedik. Yazıya cevap bile vermemişler. Kenti değiştirmek, bu kentin dönüşümünü sağlamak belediye başkanlarının görevi olduğu kadar, odaların da görevidir, diye düşünüyorum. Onlar da kamu görevi yapıyor. Uzlaşmak varken, mahkemelerle bu işler yürümez. Mimarlar Odası’na teşekkür ediyorum. Hem oda başkanına hem de yönetimine. Gittik, sunumlar yaptık, düşüncelerini söylediler. Kamuoyuna da açıkladılar. Beştepeler planı için ‘Kentin görünümünü değiştirecek, kente değer katacak, oradaki vatandaşın daha iyi bir yerde yaşamasını sağlayacak bir plan’ dediler, itiraz da etmediler. Vakitle beraber ekonomik açıdan sıkıntı çıkıyor. Bir sene önce başlasaydık iyiydi. Şimdi müteahhit bulamayacağız. İhaleye kimse girmeyecek. İnsanların ekonomiye, geleceğe bakış açısıyla ümitli bir ortam yok. Aksine karamsar bir ortam var. ‘Bu işe girersem ne olur?’ diye düşünüyor. Burada da inşaat yapmak zor, meseleleri çözmek zor. Bunu da düşünüyoruz. Zaman kaybı dediğim bu... Bir an evvel başlamamız lazım.”

YAN YANA OLMANIN FAYDASINI GÖREMİYORUZ
Şehir Plancıları Odası’nın Beştepeler planına karşı aldığı tavrı ‘Anlamak mümkün değil’ sözleriyle ifade eden Başkan Batur, “Kaç sefer gittik. Bizim arkadaşlarımız, hepsi doktorasını yapmış arkadaşlar. Bu işleri yapan arkadaşlarımız odalardaki arkadaşlardan alt seviyede değil. Kalite, bilgi, deneyim olarak aşağıda değil, üstte olan arkadaşlarımız. Gittiler sunum yaptılar, anlattılar. Daha ne yapacaklar ki? Biraz olumlu bakacaksınız. Her konu dört dörtlük olmak zorunda değil. Burada bir kamusal görev yapıyorsunuz. Biz düşünce olarak farklı bir yapıda değiliz ki. Yıllardan beri beraber iş yapıyoruz. Ben de oda mensubuyum. Odayla anlaşıp bilerek mahkemeye verdirdiğim söylentileri çıkmıştı. Demek ki yan yanayız hep ama yan yana olmanın da faydasını pek görmüyoruz. Odaya karşı bir demecimiz yok. Projelerin hızlıca yürümesini istiyoruz. Onlar da katkı sunsun istiyoruz. Talebin karşılığı yok. Şu nedenlerle doğru değil, şunu yapabilirdiniz gibi desin, dava açmaya ne gerek var. Bizim davadan önce konuşma şansımız yok mu?, Düzeltme şansımız yok mu? Masada bir araya gelme şansımız yok mu? Yaptığımız işte değişiklik talebi haklı olduktan sonra düzeltiyoruz. Hata varsa düzeltilir ama bir masanın etrafına oturamıyoruz” şeklinde konuştu.

TMSF YER BEĞENMİYOR
Kültürpark konusuyla ilgili son gelişmelere de değinen Başkan Batur, “Tunç Başkan, odalarla 11 kere toplantı yaptı. Şimdi yeniden itiraz ediliyor. Onu da anlaşmış değiliz. Yeniden meclise gelecek, değerlendirildikten sonra oradan tekrar askıya çıkacak. Sonra da herhalde hukuksal boyutta itirazlar olacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu. Hollerle ilgili tek hol kalacak şekildeydi. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet binasına ihtiyacı var. Şuan tüm hizmetleri oradan yürütüyor. Bir arayışı da var. Basmane çukurunun orada Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yer gösterdi ama TMSF yer beğenmedi. Bir uğraşı var. İzmir halkının hizmet beklentisi var. Peki nerede yapacak bu hizmeti? Şu anda orada yapıyor. Mevcut yer orası, başka yere de taşıma şansı yok ki. Bir karar alınır, yeni hizmet binası yapıldıktan sonra yıkılır. Bunlar konuşarak, uzlaşarak halledebilir. Büyükşehir’in orayı apar topar yıkma şansı yok” ifadelerini kullandı.

Yeni planın imar artışına izin verdiği yönündeki açıklamalara da yanıt veren Başkan Batur, “Kültürpark içerisindeki inşaat alanı yüzde 40 azalıyor. Bize verilen bilgi mevcut inşaattan yüzde 40 düştüğü şeklindeydi. Bana göre yapılan çalışma olumlu. Çok fazla tartışıldı ama bir neticeye ulaşmak gerekiyor. Çünkü koruma planı yapılıyor” dedi.

BURAYI BİZİM İKTİDARIMIZDA YAPACAĞIZ
Basmane çukuruyla ilgili bir uzlaşıya varılmadığı için sürecin 2050- 2070’i bulacağını söyleyen Başkan Batur, şu görüşlere yer verdi:

“Bir uzlaşı yok. TMSF belli bir kalıp içerisinde duruyor. Yerini de satmıyor. Yerini Büyükşehir’e devretse, Büyükşehir de hizmet binasını oraya alsa, önüne de büyük bir yeşil alan yapsa kente değer kazandıracak bir çalışma olur. İnşallah bu işleri bizim iktidarımızda yapacağız. Her yerden kar edecek diye bir şey olur mu? Kentin temel yerlerinden bir tanesi. Eskiden Belediye ESHOT garajı, terminal binası olarak kullanılan yer. TMSF büyük ortak. Bir çözüm arayışında olmadıkları için böyle kalmaya devam edecek. Ama burası CHP iktidarında, dostlarımızla beraber ilk çözülecek yerlerden bir tanesi.”

KALMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİLMELİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nın yıkılıp yıkılmaması konusunda düşüncelerini dile getiren Başkan Batur, “Binayla ilgili daha önce fikrimi söylemiştim. Bina bir yarışma neticesinde yapılan Büyükşehir binamız. O dönemin İzmir kent mimarisine estetik açıdan katkıda bulunan Cumhuriyet dönemi binalarından. Bence binanın kalması noktasında odanın görüşüne katılıyorum. Kente iz bırakan bina güçlendirilerek ayakta kalması gibi bir durum olursa böyle olmasında fayda var diye düşünüyorum. Yanında başbakanlık binası vs. var. Hepsini birden yıkarsak güzel bir meydan olur. Ama sadece Büyükşehir Belediyesi’nin yıkılmasıyla olmaz. Kalması için son noktaya kadar çaba gösterilmeli diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 
Türkan Bebek Bornova’da anıldı
 
Bergama’da parklar baştan aşağı yenileniyor
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak-Adem-i Irak 28 Aralık 2021 Salı 20:23

Halktan kopuk olduğunuz için binayı yıkmayın. Seçimlerde trafo kedilerini içine doldurursunuz. Seçimler de şaibesiz geçmiş olur. Hayvan barınağı da bu binaya taşınsın. Bir de mezarlıklar şube müdürlüğü.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 28 Aralık 2021 Salı 20:18

İzmirin melih gökçek'i yine çamur savurmuş ortalığa. İşinizi düzgün yaparsanız kimse dava açmaz. yaptığınız hataları küçük göstererek göz yummalarını istemiş ama yarın öbür gün yapılacak aynı hata veya hatalara ya da art niyetli yaklaşımlara kapı aralarsınız, yaptıklarınız emsal niteliği taşır. Ayrıca şu yazıyı ve demeçleri okuyan sanır ki başkan Gültepe için var gücüyle gece gündüz çalışıyor, yahu gidin bir bozuk yollarını düzeltin de oradaki yaşayanlar iş yaptığınızı görsün. Farkındaysanız başkanın tek işi imar ile ilgili. ya zorlunun gökdelenine siper olur ya da Gültepede yaptığı hataları savunmaya çalışıp suçu hep başkalarına atar. mühendis isimli yorumcu arkadaşım, madem bu iki oda TMMOB'un saygınlığını zedeliyor peki neden TMMOB bu iki odanın her zaman yanında? Madem bu kadar iş bilmez bu iki oda neden açtıkları davalar her zaman sonuç veriyor? Bu iki odadan hangisi hukuka, yönetmeliklere, mesleki ilke ve esaslara ne gibi aykırı işlemler yapmışlar bunları anlat önce de yazdıklarının altı dolsun boşa çamur atmak kolay.

Yorumu oyla      3      3  
Öğrenci 28 Aralık 2021 Salı 17:10

Şpo mahkeme açmadan duramaz bi nevi hobi onlar için. Halkçıyız derler ama halkı bir gram düşünmezler

Yorumu oyla      2      4  
Gecekondu Şehri İzmir 28 Aralık 2021 Salı 13:58

-cek, -cak; itirazlar, mahkeme süreçleri; istemezekçülük; iş bilmezlik; vizyonsuzluk derken olan şehre oluyor.

Yorumu oyla      8      6  
mühendis 28 Aralık 2021 Salı 12:05

bu spo ve mimarlar odası denilen iki oda kendileri ile kavgalı, benlik savaşı veren temel amacı meslek ve meslektaş haklarını savunmak geliştirmek gibi asıl işi dışında herşeye çomak sokan tuhaf oluşumlardır. çok düşük oy adetleri ve çok düşük yüzdesel seçim katılımları ile görev alıp, kentlerin başına faydaları olduğu kadar saplantıları ile dertte olmaktadırlar. bu iki oda yüzünden tüm tmmob saygınlığını kaybetmekte vatandaş ve kamu önünde tüm mühendislerin ve odaların değeri düşmektedir. Umarım biraz olsun akıllanırlar, bu mantıkla giderlerse zaten pusuda bekleyenler tarafından tüm yetkileri traşlanacak...

Yorumu oyla      8      6  
fl 28 Aralık 2021 Salı 10:54

Başkanım şu Yeşildere ve Kocakapıyada bir el atın. İzmirin ana arteri harabe gibi

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkan Bebek Bornova’da anıldı
Bulgaristan'da, 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda ...
Başkan İduğ 'tehdit' ve 'şiddet' iddialarına müdahale etti... Görevden uzaklaştırıldılar!
Bornova Belediyesi’nde çalışan bir erkek ve bir kadın personel arasında ...
Güzelbahçe'de ‘Defne’ye Umut ol’ sergisi
Güzelbahçe Belediyesi ilçedeki sivil toplum kuruluşları, gönüllü kurs ...
 
Başkan Batur'dan yeni yıl mesajı: Sarılmayı özledik!
Konak Belediyesi’nin semt merkezlerinde kurslara katılan kadınlar için ...
Çeşme yeni yılda ışıl ışıl
Yılbaşı’nı bir dizi etkinlikle kutlayan Çeşme Belediyesi eğlenceyi sokağa ...
Selçuk'ta ekmek dayanışması
Selçuk Belediyesi, sosyal destek dayanışması kapsamında vatandaşların ...
 
Başkan Soyer'den sokak hayvanları için teminat: Yaşam alanlarından koparmayacağız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "‘Kent yaşamına uyum sağlamış’ ...
Başkan Gümrükçü ameliyat oldu
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü solunum rahatsızlığı sebebiyle operasyon geçirdi.
Başkan Batur’dan Zorlu yorumu: Bu iş mahkemede biter!
Yükseklik tartışmaları ile kent gündeminde yer tutan Zorlu Konak’la projesiyle ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva