HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Aralık 2021 Pazartesi - 17:30

Başkan Batur’dan Zorlu yorumu: Bu iş mahkemede biter!

Yükseklik tartışmaları ile kent gündeminde yer tutan Zorlu Konak’la projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Konak Belediye Başkanı Batur, “İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinden geçen karar onaylanırsa aynen uygulayacağız. Başka yapacağımız bir şey yok. Ama karşı tarafında bir itirazı var, onlarında itirazı değerlendirilecek. Hukuki bir süreç çalışacak gibi geliyor. Bu iş yüzde yüz, garanti mahkemeye gider” dedi.

Başkan Batur’dan Zorlu yorumu: Bu iş mahkemede biter!

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Konak İlçesi’ndeki Zorlu Holding’e ait gökdelen projesinin yüksekliğiyle ilgili yaşanan tartışmalı süreç kent gündeminde yer edinmeye devam ediyor. Eski başkan Sema Pektaş döneminde verilen 146,5 metrelik ruhsat Abdül Batur’un Konak Belediye başkanlığına seçilmesinin ardından Zorlu Holding ile de anlaşma yapılarak, estetik kurul kararı ile 134 metreye indirildi. Daha sonra sürece dahil olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Kadifekale ‘Pagos Tepesi’ yüksekliğini baz alarak 84 metrede karar kıldı.

KARŞILIKLI İTİRAZLAR
TMMOB’a bağlı odalar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar geçtiğimiz aylarda Konak Belediyesi’ne dilekçe vererek projenin askıda olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine itirazda bulundu. Projenin kent siluetini bozacağının ve mevzuata aykırı olduğunun ileri sürüldüğü dilekçede ruhsatın iptal edilmesini istedi.

Zorlu Holding’in inşaat ve gayrimenkul şirketi olan Passtel A.Ş’ de Konak Belediyesi’ne dilekçe vererek kazanılmış hakkını geri almak için başvurdu. Ruhsatın kesildiği ilk yükseklik olan 146,5 metreyi talep eden şirket imar hakkı olan “serbest yükseklik” uygulamasının geçerli olması talebinde bulundu.

KONAK TOPU BÜYÜKŞEHİR’E ATTI
Karşılıklı itirazları değerlendiren Konak Belediyesi Meclisi İmar-Hukuk Komisyonu ise karar veremedi. Konak Belediyesi’nin daha önce vermiş olduğu ‘134 metrelik’ ruhsatın kazanılmış bir hak doğurduğunu belirten komisyon son kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne bıraktı. Hazırlanan rapor önümüzdeki ay gerçekleşecek olağan büyükşehir meclis oturumunda gündeme gelmesi bekleniyor.

‘BÜYÜKŞEHİR’E İTİRAZ ETMELERİ GEREKİYORDU’
SonSöz TV’nin konuk olarak, Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karara Konak Belediyesi’nde itiraz edildiğini belirten Başkan Batur “Bizim meclisimiz öyle bir karar almadı. Büyükşehir Belediyesi bu kararı aldı. Onlar yanlış yere itiraz ettiler, Büyükşehir’e itiraz etmeleri gerekiyordu. Biz de Büyükşehir’e gönderdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinden geçen karar onaylanırsa aynen uygulayacağız. Başka yapacağımız bir şey yok. Ama karşı tarafında bir itirazı var, onlarında itirazı değerlendirilecek. Hukuki bir süreç çalışacak gibi geliyor. Bu iş yüzde yüz, garanti mahkemeye gider” dedi.

‘RUHSATI İPTAL EDECEĞİZ DEMEDİM’
Ruhsatı iptal edilmesi için gerekçelerin olması gerektiğini hatırlatan Başkan Batur “Masanın başında oturup bunun kararı doğru vermek lazım. Ruhsatı iptal et diye bir şey yok. Tadilat ruhsatı var zaten. Neticede biz elimizde bulduğumuz bir olayı çözmeye çalışıyoruz. Bizden önce ruhsatları verilmiş, 2008 yılından bu yana planlamalara itirazlar olmuş, Büyükşehir yeniden plan yapmış, odalar itiraz etmiş... Bir süreç var. Bunun sonucunda da arsa sahibi davayı kazanmış. 2019’un Şubat ayında, seçimlere 1 ay kala Konak Belediyesi de ruhsatı vermiş. Bizim başından beri dediğimiz, ‘kentin siluetine uygun hale getireceğiz.’ Ruhsatını iptal edeceğiz diye cümlem oldu mu? En yüksek bina 131 metreyle Hilton’du. 156 metreden 131 metreye çektik. Mülk sahipleri kabul etmişti; Büyükşehir silüet dedi, komisyon indirdi. Neticede bir hak var. Bu hakkın kimin yararına kullanılacağına mahkeme karar verecek gibi gözüküyor. Kesilmiş ruhsatı iptal etme yetkisi yok. Yetki olması için de gerekçesi ve mahkeme kararı olması lazım. Hukukla çözülecek bir konu.” ifadelerini kullandı.

‘BAŞTAN DOĞRU BİR KARAR DEĞİLDİ’
Yüksek binalar kentin merkezinde olmaması gerektiğini dile getiren Batur şunları söyledi:

 “Daha önce kent için odalar, ilçe belediyeler, Büyükşehir arasında ortak fikir oluşturulmuştu. Bu da; liman arkası ve Bayraklı’ya kadar uzanan bölge... Kentin başka bir yüksek bina yapmasına gerek yok. O bölgeler zaten yüksek bina olarak tüm odalarca, kamu kurumları ve belediyeler tarafından onaylanan bölge. O bölgelerde olması lazım. Bu aradan çıkan bir konu olmuş. Bana göre baştan beri doğru bir karar değildi.”

 
Ödemiş'in 'yeşil' raporu: 2021'de 996 kg pil toplandı
 
81 ile sokak hayvanları genelgesi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gecekondu Şehri İzmir 28 Aralık 2021 Salı 14:01

Merkez yoğun olmayacak da neresi yoğun olacak? Bu kafa yüzünden ovalara siteler yapılıyor.

Yorumu oyla      2      3  
ibrahim Yüncü 27 Aralık 2021 Pazartesi 20:37

Akıl dışı bir proje. Kent yoğunluğunu dışarıya itmek yerine kent ortasına beton yığını... Sakıncaları saymakla bitmez 1- Trafik 2- kentte hava kirliliği 3- kenti karanlığa gömme 4- kent estetiği her bakımdan sakıncalı, ancak bir nokta hariç! Ruhsat harcları, hazır parayı kim sevmez ...

Yorumu oyla      2      4  
Tuhaf işler! 27 Aralık 2021 Pazartesi 19:18

Yüksek binaların kentin merkezinde olmaması gerektiğini belirten başkan 3 yıldır hangi projeyi yapmış? Gökdelen bölgesinde yükseklik neden sınırlandırıldı? Gökdelen bölgesi ilan edilen alan şehir merkezi değil mi? Dağ başı mı?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ödemiş'in 'yeşil' raporu: 2021'de 996 kg pil toplandı
Ödemiş Belediyesi’nin “Sıfır Atık Projesi” kapsamında düzenlediği Birinci ...
CHP'li başkanlardan Anıtkabir ziyareti
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı (ABB) Mansur Yavaş "Belediye başkanlarımız ...
Başkan Soyer'den İmamoğlu'na destek: Yanınızda olmaya devam edeceğiz!
İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'ne yönelik ...
 
Çiğli’de 33 sporcu birincilik için mücadele etti
Çiğli Belediyesi ile İzmir Satranç İl Temsilciliği ve Gençlik ve Spor ...
Başkan Batur’dan o polemiğe yanıt: Devlet, personel alım sistemini değiştirmeli!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve buna bağlı kuruluşlarda terör örgütü ...
İkizdere'nin fidanları İzmir'de yeşerecek
Rize’nin İkizdere ilçesinde köylülerin HES proje alanından kurtardığı ...
 
Bayraklı’da ‘kadının gücü’ var!
Kadın Gücü Derneği Bayraklı Şubesi, yeni yıl öncesi birlik ve dayanışma ...
İstihdam sorununa çözüm olacak... 'Çeşme Kariyer'
Çeşme Belediyesi ilçedeki istihdam sorununu çözecek “Çeşme Kariyer” portalını ...
Yeni yıl kutlamaları Kiraz'dan başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, umut dolu bir yıl için kutlamalara Kiraz’dan ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva