HABERLER>EKONOMİ
15 Kasım 2022 Salı - 09:49

Bankalar Birliği'nden kredi raporu… En borçlu il İzmir!

Vatandaşlar ekonomik darboğazdan çıkışın yolunu kredi ve kredi kartlarında ararken İzmirliler son bir ayda kredi kartlarına 1.4 milyar, ihtiyaç kredilerine ise 1,1 milyar daha borçlandı. Yine rapora göre ortalama bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında İzmir liderliğini korudu.

Bankalar Birliği nden kredi raporu… En borçlu il İzmir!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler Eylül 2022 ayı itibarıyla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 69 artarak 7 milyar 155 milyon TL’ye yükseldi. Tasfiye olunacak alacaklar ise 2022 yılı Eylül ayı itibarıyla 199 milyar TL oldu.

Ticari krediler yüzde 78 artarak 5.8 trilyon TL olurken ticari kredilerin toplam içindeki payı yüzde 81 düzeyinde gerçekleşti. Ticari krediler içinde imalat sanayii yüzde 30 ile en yüksek paya sahip. İmalat sanayisini toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörleri takip etti. Eylül 2022 itibarıyla tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör; yüzde 5,8 ile inşaat sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 5,7 ile enerji sektörü ve yüzde 4,4 ile turizm sektörü takip etti.

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 42 artarak 1.389 milyar TL oldu. Bireysel kredilerin yüzde 43’ünü ihtiyaç kredileri, yüzde 26’sını konut kredileri, yüzde 25’ini kredi kartları ve yüzde 6'sını taşıt kredileri oluşturdu.

Bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2 milyon kişi artarak 36,7 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 38 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

Eylül ayında 303 bin kişi ilk defa kredi kartı, 113 bin kişi tüketici kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 12 bin oldu. 187 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullandı.

İZMİRLİLER 2,7 MİLYAR DAHA BORÇLANDI
Eylül 2022 ayı itibarıyla İstanbul’da 465 milyar TL, Ankara’da 132 milyar TL ve İzmir’de 88 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor. İzmirliler son 1 ayda yaklaşık 2,7 milyar TL daha borçlandı. Bu miktarın neredeyse tamamını kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredi oluşturdu. İzmirliler, 2022’de 19 milyarlık kredi kartı ve kredi kullanmış oldu.

Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla, İzmir, Ankara ve Tekirdağ bulunuyor. Kredi ve kredi kartı kullanan İzmirlilerin ortalama 32 bin 214 Türk Lirası borcu bulunuyor. İzmirlilerin ortalama borcu ise son bir ayda 770 lira daha yükseldi.

Bireysel kredi kartı borçları sırasında da 3’üncü olan İzmirlilerin kredi kartı borcu son 1 ayda 1,4 milyar daha artarak 20 milyar TL’ye çıktı. Kredi kartı kullanan İzmirlilerin ortalama borcu ise son bir ayda 8 bin 552 liradan 9 bin 92 liraya yükseldi.

Ayrıca İzmirlilerin ihtiyaç kredilerine olan borcu ise Eylül ayında 38.5 milyar  TL’den 39.5 milyar TL’ye yükseldi. Ortalama ihtiyaç kredi kredi borcu ise son bir ayda 18 bin 518 liradan 19 bin 30 liraya çıktı. İzmirliler son bir ayda 200 milyonluk taşıt ve konut kredisi çekti. Konut kredisi borcu 26,9 milyar lira civarında kalırken, taşıt kredisi ise 1,9 milyara çıktı.

 
İzmir'in iki vekilinden 'COP27' çıkarması ve 'iklim' mesajları!
 
CHP’li Sındır'dan işçi hakları çıkışı: En kötü 10 ülke arasındayız
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
16 Kasım 2022 Çarşamba 08:28

İzmirde iş yok. İş olanakları çok az olduğu için millet para kazanamıyor ve borçlanıyor. İzmirin bu kadar borçlu olmasına neden şaşırıyorsunuz? İzmirde iş yok.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Simge noktalarda 2022 panoraması… İzmir’in ‘Sevinç’i nasıl ayakta kaldı?
1957’den beri Alsancak’ta hizmet veren tarihi pastane Sevinç’in yeni nesil ...
E-ticaret hacmi ilk 6 ayda 348 milyar liraya ulaştı
Türkiye'nin e-ticaret hacmi bu yılın ocak-haziran döneminde geçen yılın ...
Kripto para piyasasında çöküş sürüyor!
Kripto varlık piyasasında FTX'in yarattığı depremin artçı sarsıntıları ...
 
İzmirli meşrubat ve su firması iflas etti!
Doğal kaynak suyu, maden suyu ve meşrubat üremi alanında faaliyet gösteren; ...
Dolar yeni haftaya nasıl başladı? İşte son rakamlar...
Dolar/TL, ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin ...
İzmir’in simge mekanlarında 2022 panoraması… Kordon’da en düşük kira dudak uçuklattı!
Ege Bölgesi’nde eğlence sektörünün vazgeçilmez adresi olan ve bacasız ...
 
İnternetten alışverişte indirim oyununa dikkat!
Kasım ayı, e-ticarette, “Bekârlar Günü”, “Efsane Cuma-Black Friday” ve ...
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıta indirim geliyor
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları ...
JED'den EİB'e yenilenebilir enerji desteği!
 Son 5 yıldır sürdürülebilirlik eksenli projelere odaklanan Ege İhracatçı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva