HABERLER>GÜNCEL
19 Haziran 2022 Pazar - 09:00

Bakanlıktan iki yeni SİT kararı daha... Tarihe ışık tutacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Urla Torasan Mahallesi ile Torbalı Dağkızılca Köy’ndeki arkeolojik SİT alanlarını genişletecek kararlara imza attı.

Bakanlıktan iki yeni SİT kararı daha... Tarihe ışık tutacak!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Urla Torasan Mahallesi ile Torbalı Dağkızılca Köy’ndeki arkeolojik SİT alanlarını genişletecek kararlara imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte her iki ilçedeki bazı bölgeler 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edildi.

URLA
Urla’daki Klazomenai antik kentinin hinterlandı içerisinde yer alan Torasan Mahallesi Pınardere Mevkiinde bir parselde Roma döneminden kaldığı düşünülen yönelik kaplar ve ticari amphoralara ait seramik parçalar ile pişmiş toprak Klazomenai lahitlerine ait parçalar ve çatı kiremidi parçalarından oluşan yüzey kalıntılarının bulunması üzerine harekete geçen bakanlık uzmanları rapor hazırladı. Rapor doğrultusunda 2963 ada 1 parsel ve çevresinin 3’üncü derece arkeolojik SİT olarak ilan edilmesine karar verildi.

Karar şu şekilde:

İzmir İli, Urla İlçesi, Torasan Mahallesi, Pinardere Mevkiinde bulunan, Klazomenai antik kentinin hinterlandı içinde tarımsal amaçla kullanıldığı düşünülen alanda; Roma dönemine tarihlenebilecek günlük kullanıma yönelik kaplar ve ticari amphoralara ait seramik parçalar ile pişmiş toprak Klazomenai lahitlerine ait parçalar ve çatı kiremidi parçalarından oluşan yüzey buluntuları doğrultusunda, özel mülkiyete ait taşınmazları kapsayan ve karar eki haritada sınırları ve koordinatları belirtilen alanın "3.derece arkeolojik sit' olarak tescil edilmesine; karar eki tescil fişinin uygun olduğuna, sit sınırları içinde kalan taşınmaların tapu kaydına "3. derece arkeolojik sir" şerhinin işlenmesine, 2863 sayılı Yasanın 17. maddesi gereğince ilgili idarelerce 3 (üç) yıl içinde koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak Koruma Bölge Kuruluna iletilmesine

TORBALI
Nif (Olympos) Dağı eteklerinde yer alan Torbalı’nın Dağkızılca Köyü’nde geçmiş yıllarda 1’inci derece arkeolojik SİT alan edilen bölgenin yanı başındaki bölgenin yüzeyinde seramik parçaları ile kiremit parçalarının bulunması üzerine Nif Dağı Kazısı Başkanı Doç Dr. Müjde Peker bakanlığa başvuruda bulunarak söz konusu alanın tescil edilmesini istedi. Kararı değerlendiren kurul yine uzman raporları doğrultusunda 172 ada 17 parseli 3’üncü derece arkeolojik SİT alan etti.

Karar şu şekilde:

İzmir İli, Torbalı İlçesi, Dağkızılca Mahallesi, Başpınar Mevkii, 1. Derece Arkeolojik sit alanına komşu olan, özel mülkiyete ait 172 ada, 17 (eski 1491) parselde İzmir İli Nif Dağı Kazısı Başkanı Doç. Dr. Müjde PEKER tarafından yüzeyde tespit edilen, taşınır kültür varlıkları (seramik parçaları ile çok sayıda kiremit parçası) nedeniyle, söz konusu alanda taşınmaz kültür varlıklarının bulunması olasılığı dikkate alınarak; kararımız eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın 2863 sayılı Yasanın 7. Maddesi hükümleri gereğince "3.derece Arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, taşınmazın tapu kayıtlarına "3.derece Arkeolojik sit alanı" şerhinin konulmasına, 2863 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince Koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine,

 
Kemal ANADOL yazdı... Kral çıplak!
 
Köprü bariyerine saplandı... Mucize kurtuluş!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil durağa daldı... Yaralılar var!
İstanbul'un Kadıköy ilçesi D-100 Karayolu'nda makas atarak ilerlediği ...
Mehmet KARABEL yazdı... Romana giren o aşk sahnesi!
Mehmet KARABEL yazdı... Romana giren o aşk sahnesi!
Ormana giden şahıs ölü bulundu
Yalova'nın Çınarcık ilçesinde ıhlamur toplamak için ormana giden kişinin ...
 
Bucaspor'un efsanesiydi... Akın Göksu vefat etti
Manisaspor, Altınordu ve Bucaspor'da uzun yıllar forma giyen, Bucaspor'da ...
Torbalı'da cinayet gibi kaza... 17'lik gencin öl(dürül)me anı!
İzmir Torbalı’da dün sabah saatlerinde Alpken Mahallesi 1035 sokakta bir ...
Bakanlıktan İzmirli çiftçilerin iddialarına yanıt!
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
 
Bakan Varank: Cari açığın azaltılması için teknolojik yatırımlar gerçekleştiriliyor
Güney Ege Kalkınma Ajansı Projeleri ve Muğla Teknopark Açılış Töreni'nde ...
Daha 16’sındaydı… Gümüldür'de acı son!
İzmir’in Menderes ilçesinde henüz kimliği belirlenemeyen 16 yaşındaki ...
İnönü'den sonra bir ilk... CHP Lideri Milli Kütüphane'de!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Milli Kütüphanesi’ni ziyaret ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva