HABERLER>POLİTİKA
14 Şubat 2024 Çarşamba - 13:15

Bakan Yerlikaya faciaya ilişkin son durumu anlattı

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında dün meydana gelen toprak kaymasında 9 işçi için kurtarma çalışmaları sürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaya ilişkin son bilgileri paylaştı. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu söyleyen Yerlikaya toplam 827 personelin görev yaptığını açıkladı. Bakan Yerlikaya bölgede yaptığı son açıklamada da, "Aradığımız arkadaşlarımızın 5'inin bir konteynerin içinde 3'ünün bir araç içinde bir şoförün de bir iş makinesi içinde olduğunu değerlendirdik. Bu noktada metal tespit cihazlarıyla tarama yapıyoruz" dedi.

Bakan Yerlikaya faciaya ilişkin son durumu anlattı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'da maden ocağındaki toprak kaymasının ardından bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 1708 personelin görev yaptığını söyledi.

"KONTEYNER VE İKİ ARAÇ İÇERİSİNDE OLDUKLARINI DEĞERLENDİRDİK"
Bakan Yerlikaya bölgede yaptığı son açıklamada da, "Şu an itibariyle 1708 personel görev yapıyor. İnsan kaynakları ve personel açısından hiçbir ihtiyacımız şu an için yok. Aradığımız arkadaşların 5'inin bir konteynerin içinde, 3'ünün bir araç içinde bir şoförün de kamyon içerisinde olduğunu değerlendirdik. Araç içinde ve konteyner içinde olmaları nedeniyle metal dedektörleriyle tarama yapmaya başladık. Bir iz alır almaz o noktalara bakacağız. Arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam edecek. Bir ihlal var yok meselesinin izahıyla ilgili idari ve adli soruşturmalar devam ediyor. Bunların her biri açıklığa kavuşacak. Savcımızın 4 gözaltı açıklaması var ben de onu biliyorum."

Yerlikaya, önceki açıklamasında Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında 13 Şubat Salı günü saat 14.28'de toprak kaymasının meydana geldiğini anımsattı.

"KAYAN KÜTLENİN HACMİ 10 MİLYON METREKÜP"
Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten Bakan Yerlikaya, "Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor." dedi.

İlk belirlemelere göre 9 işçinin kayan kütlenin altında kaldığını ve işçileri arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam etiğini ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi:

"Olayın ilk dakikalarından itibaren bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli, İl AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayı takiben sahadaki çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılarımız, Erzincan ve Sivas Valimiz, Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız, kaymakamlarımız, il jandarma komutanı, il emniyet müdürü, ilgili kurum ve kuruluşlardan, genel müdür ve daire başkanları, her biri buraya intikal ettiler."

"827 PERSONEL GÖREV YAPIYOR"
Bölgede görev yapan personel sayısı hakkında da bilgi veren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Şu an itibarıyla bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer aracı yani KBRN dediğimiz araçlar. 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle birlikte arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede hem yeni gelişebilecek bir kaymayı izlemek hem de göçük altındaki kişileri, araçları saptayabilmek amacıyla mobil takip sistemleri ve yer radar gibi ekipmanlar kuruldu. Sahada dekontaminasyon ve mobil koordinasyon tırları görevlendirildi. AFAD koordinasyonunda üniversitelerimizden gelen bilim insanları bölgenin önceki ve güncel haritalarını kullanarak stabil alanları tespit ediyor ve bu alanlara izleme cihazları yerleştirmeye başladılar. Bununla birlikte uydu radar verilerinden sahadaki hareketlerin geçmişe yönelik davranışları inceleniyor ve yapılacak çalışmalarda olası riskli bölgeler belirleniyor. Ayrıca bölgede gece boyunca arama kurtarma çalışmalarını sürdürebilmek için 40 jeneratör ve 40 aydınlatma kulesi bulunuyor."

Bakan Yerlikaya, arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam edeceğini dile getirerek, "Madencilerimize, Erzincan'ımıza ve milletimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. En büyük duamız buradan güzel haberleri milletimizle buluşturmak olacaktır." ifadelerini kullandı.

 
Bakan açıkladı: Turizmde hedef 60 milyar dolar gelir!
 
Altınordu'da 6 oyuncu ceza sınırında
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SOKAK 14 Şubat 2024 Çarşamba 13:47

Siyasilerin bu rahatlığına bayılıyorum(!). Sorumluluk almadan ve hiç bir istifa olmadan yola devam... Bırak Ülke Dünya yerle bir olsa yine bizimkiler istifini bozmaz...

Yorumu oyla      2      2  
14 Şubat 2024 Çarşamba 13:30

yabancı şirketlerden bu ülkenin demiryollarını madenlerini limanlarını geri aldık siz yeniden onlara veriyorsunuz. kendi medenini çevreye zarar vermeden siyanürsüz çıkarabiliyorsan çıkar ekonomik değer ve para hırsı İnsan hayatından önemli yaşadığımız çevreden önemli değildir. Orada yaşayanları yok saymak Rant uğruna bölgede Kanser vakaları patlamış

Yorumu oyla      2      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akşener'den İliç'teki maden faciası tepkisi!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında açıklamalarda ...
İzmir’de meclis üyeliği hareketliliği… Yazıcı yolda, fermuar sistemi masada!
AK Parti İzmir’de meclis üyelerini belirleme süreci belli olmaya başladı. ...
CHP'li Arslan'dan sert tepki: Memleketi maden şirketlerine peşkeş çektiler
CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Erzincan İliç’te yaşanan toprak kayması ...
 
İYİ Parti İzmir’in yeni divanı belli oldu
İYİ Parti İzmir İl yönetiminde yeni il divan listesi belli oldu.
CHP'nin adayı Mutlu’dan esnafa güvence!
CHP Konak Belediye Başkan Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, İzmir Lokantacılar ...
CHP'li Kılıç'tan Bakan Tekin'e tepki: MEB çocukların menfaatini sağlayamıyor mu?
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e ...
 
CHP Bornova Adayı Eşki: Her zaman STK ile birlikte olacağız!
CHP Bornova Belediye Başkan Adayı Ömer Eşki, sivil toplum kuruluşlarını ...
Büyükşehir adayı Özlale’den Küçük Menderes çıkarması
İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Ümit Özlale, Küçük ...
Büyükşehir Adayı Tugay: Aliağa bizim, geliyoruz
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, Aliağa Belediye ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva