HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
14 Şubat 2023 Salı - 11:26

Asrın felaketi endişeleri artırdı... Hayati teste talep patlaması!

10 ilde büyük yıkıma neden olan iki büyük depremin ardından herkesin oturduğu binanın dayanıklılığını merak ettiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “10 ilimizde gerçekleşen deprem felaketin ardından vatandaşlar binalarının dayanaklılığını ölçmek için yoğun bir şekilde başvuru yapıyor. İzmir depreminin ardından da talep artmıştı. Yıkıcı depremlerin ardından hassasiyet oluşsa da konu sıcaklığını kaybedince unutuluyor.” dedi

Asrın felaketi endişeleri artırdı... Hayati teste talep patlaması!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ-  Kahramanmaraş merkezli 10 ilde etkili olan, binlerce binanın yıkıldığı, şu ana kadar 30 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği iki büyük deprem, tüm Türkiye'yi yasa boğdu. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, 30 Ekim 2020 depreminde olduğu gibi bu deprem sonrasında da herkesin oturduğu binanın sağlamlığını merak ettiğini ve depreme dayanıklılık testi gibi konularda bilgi almak için vatandaşların yoğunluk oluşturduğunu söyledi.

FİYATLAR DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR
Egedesonsöz’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, binaların depreme dayanıklılık testi yapmak isteyen vatandaşlar için bu konuda izlenecek iki yolu anlattı. Ayatar, depreme dayanıklılık testi ücretlerinin, binanın niteliğine ve metre karesine göre bina başına değişiklik gösterdiğini söyledi.

RİSK VARSA YIKIM SÜRECİ BAŞLAR
Vatandaşların, oturduğu binanın sağlamlığını merak ettiğini ve depreme dayanıklılık testi gibi konularda bilgi almak için odaya başvurduklarını aktaran Ayatar, “İlk olarak, proje temin edilip inşaat mühendisinden ön rapor da alınabilir. Yapının depreme karşı güvenli olup olmadığı mevzusu bir analiz sonucu ortaya çıkar. Bunun da iki yolu var. Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli yapılar tespiti üzerinden yapıyı yıkıp yeniden yapmak gibi bir düşünce varsa doğrudan bakanlığın yetkilendirildiği riskli yapılar konusunda yetkili olan firmalara başvurup karot tespiti yapıp analiz üzerinden yapı riski çıkartılabilir. Bu şekilde riskli ya da risksiz olduğu ortaya çıkar. Riskli olursa yıkım süreci başlar. Analizde yapı riskli çıkarsa yıkım sürecinden geri dönüş mümkün olmaz.” dedi.



KONUNUN SICAKLIĞI BİTİNCE UNUTULUYOR
Oturduğu binanın dayanıklılığını merak eden vatandaşların mühendislik bürolarına başvurması gerektiğini kaydeden Ayatar, “Eğer maddi açıdan yenileme gücü olmayan vatandaşlar sadece dayanıklılığı merak ediyorsa bu konuda çalışan inşaat mühendisleri var, inşaat mühendislik bürolarına başvurmaları gerekiyor ve deprem yönetmeliğinin ilgili maddesi gereği yapıya performans analizi yaptırmaları gerekiyor . Bunu da odamızın (İMO’nun) web sayfasında tescilli iş yerleri bölümünden inşaat mühendislerine ulaşabilirler. Bir mühendislik bürosuna giderek daha önce performans analizi yapıp yapmadıklarını sorabilirler. 10 ilde yaşanan felaketin ardından İzmir’de de bina dayanıklılığı test talebi arttı. Her deprem sonrası böyle bir hassasiyet gelişiyor aslında. İzmir depreminde başvuru çok yoğundu. Şimdi de oldukça yüksek sayıda kişi odamıza başvuruyor bilgi almak için. Yıkıcı depremler sonrası genelde toplumda hassasiyet oluşuyor. İnsanlar buna yöneliyorlar ancak bir süre sonra  konunun sıcaklığı geçtiğinde ondan sonra tekrar eski halimize dönüyoruz. Maalesef binalarımızı tekrar sorgulama sorgulamıyoruz. Fiyatlar da bina başına değişiklik gösteriyor” diyerek sözlerini tamamladı.

KAROT TESTİ NEDİR?
Bina duvarlarından silindir şeklinde zarar vermeden delinerek alınan beton örneği, karot makineleri ile yapılıyor. Binaların deprem dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Beton analiz edilirken, basınç testlerine direnç ve kalite konusunda bilgi verir.

 
Karşıyaka özel maçlara çıkacak!
 
Göztepe hem çalışıyor hem yardıma koşuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de iyilik zinciri... Kiralık evler afetzedelere!
Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında İzmir’den dayanışma eli ...
12 bin 617 ağır hasarlı bina tespit edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca depremden etkilenen ...
Kiralık evler ücretsiz ilana dönüştü!
Türkiye'yi sarsan iki deprem sonrasında, ülke genelinde birçok kiralık ...
 
'İlk Evim İlk İş Yerim'de kura çekimleri başladı
 "İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi" kapsamında İzmir genelinde yapılacak ...
İzmir'de Ocak'ta kaç gayrimenkul satıldı?
Türkiye'de, geçen ay 249 bin 852 gayrimenkul satış işlemi gerçekleştirildi. ...
'İlk Evim Arsa'da ilk kura çekimi bugün!
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi “İlk Evim, İlk İş Yerim” ...
 
Buca'da yurt sorununa 400 milyonluk teşvik!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Eryapı İnşaat’ın İzmir’in Buca ilçesinde ...
Konut sektörü mercek altında!
Gayrimenkul sektöründe kira geliri elde edenlere ve emlakçılara yönelik ...
İzmirli emlak kralına aitti... İcradan satışa çıkarıldı!
Yakın zamanda hayatını kaybeden İzmirli emlak kralı Kasım Pırlant’a ait ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva