HABERLER>GÜNCEL
24 Nisan 2022 Pazar - 10:04

Artık sahipsiz değil... Denizimiz Büyükşehir korumasında

İzmir Büyükşehir Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu, aralarında bürokrat ve akademisyenlerin de olduğu 40 kişilik ekibin katkılarıyla, yeni kurulan Deniz Koruma Müdürlüğü’nün çalışma usul ve esaslarıyla, görev, yetki ve sorumluluklarını belirledi; yönerge Meclis’ten geçti. Büyükşehir, artık deniz ve kıyılarımızı korumak adına daha etkin mücadele ortaya koyabilecek.

Artık sahipsiz değil... Denizimiz Büyükşehir korumasında

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin Foçalı üyesi Hakan Barçın’ın başkanlığını yaptığı Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu’nun önergesiyle, deniz ve kıyıların korunması çalışmalarını yürütmek üzere Deniz Koruma Müdürlüğü kurulmuştu. Aynı komisyon, aralarında çok sayıda bürokrat ve akademisyenin de olduğu 40 kişilik ekiple, dört ay süren hummalı bir çalışma sonunda müdürlüğün çalışma usul ve esaslarıyla, görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen yönergeyi Meclis’e sunmuştu. Meclisten geçen yönergeyle, Büyükşehir, İzmir’in denizinde ve binlerce kilometrelik kıyı şeridini koruma anlamında daha etkin çalışmalar yürütecek.

BARÇIN: BU OLUŞUMUN, TBMM YASA ERKİNE ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUZ
Tüm bu çalışmaların önünü açan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başta olmak üzere Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, komisyon ve Meclis üyelerine, ayrıca Dokuz Eylül, Ege, Katip Çelebi üniversitelerinden hocalara, katkı koyan diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu Başkanı Hakan Barçın, “Şeffaf, demokratik bir anlayışla, konunun tüm bileşenlerini, bilim çevrelerini, sektörün temsilcilerini, kamu kurumlarını bir araya getirdik, ihtiyacı tam olarak tanımayarak çalışma yönergesini oluşturduk. Konu ile ilgli tüm bileşenlerin katılımı ile ortak bir çalışma yaptık. Ayrıca, denizlerimize, kıyı alanlarımıza, balığına, balıkçısına sahip çıkan bir yerel yönetimin, birleştirici, bir araya getirici bir şekilde elini taşın altına koyduğunu gördük” dedi. Bu oluşumunla, deniz ve kıyılardaki biyolojik çeşitliliğin, yaşamsal önemdeki sosyal ve ekonomik değerlerin korunması için alınan bu sorumluluğun, TBMM Yasa erkine bir örnek olmasını diliyoruz” dedi.

İZMİR, 629 KİLOMETRE KIYI ŞERİDİNE SAHİP
Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen Denizcilik Bakanlığı olmadığını, bir ara Ulaştırma Bakanlığı’na eklenen Denizcilik Bakanlığı’nın kısa bir süre sonra kaldırıldığını hatırlatan Hakan Barçın, şunları söyledi:

“Türkiye, 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip bir ülke. Ege Denizi’ndeki sahil şeridinin uzunluğu 2 bin 805 kilometre. İzmir’in 30 ilçesinin 18’inde toplam 629 kilometrelik kıyı şeridi bulunuyor. Denizcilik Bakanlığı gibi Denizcilik Müsteşarlığı da kaldırıldı fakat 16 bakanlıktan 6’sının denizle ilgili görevleri olduğunu görüyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı, denizlerin bir ucundan sorumlulukları olan bakanlıklar. Bu dağınık yapıyla denizlerimizi, kıyılarımızı korumak, ne kadar mümkündür, bunu tartışmamız lazım.”

DENİZ ZABITASI KURULMASI GÜNDEMDE
Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu Başkanı Hakan Barçın, İzmir Büyükşehir Deniz Koruma Müdürlüğü’nün kurulmasıyla nelerin değişeceği, nasıl bir fark yaratılacağı ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Deniz Koruma Müdürlüğümüz, tüm bu merkezi idarelerin dağınık yapısına, tek elden, bir yerel yönetim ve yerinden yönetim anlayışı getirmeye çalışacak. Bunu da ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, kooperatiflerle koordinasyon içerisinde yapacak. Belediyenin yetki alanında bulunan deniz ve kıyılardaki biyolojik çeşitliliğin, ekosistem ve hizmetlerin, sosyal ve ekonomik değerlerin korunması ve sürdürülebilirliği için çaba harcayacak. Deniz ve iç sularla su ürünleri stoklarının sürdürülebilir avcılığının sağlanması ve yasadışı balıkçılığı engellemek için mevzuatın izin verdiği yetki dahilinde koruyucu önlemler alacak. Yasak avcılık ve aşırı avcılığın önüne geçmek için uğraş verecek. Yasa dışı av ve aşırı avlanmaya karşı, Zabıta Dairesi Başkanlığı bünyesinde deniz zabıtası kurabilecek. Yasal balıkçılığı destekleyen su ürünleri kooperatiflerini destekleyecek.”

 
TOBB sayıları açıkladı: İzmir'de kaç tane şirket kuruldu?
 
Karşıyaka Çocuk Festivali’ne muhteşem final
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 24 Nisan 2022 Pazar 19:16

iZMİR BÜYÜK ŞEHİRE KALDIYSA OLAN DA GİDECEK DESENE...

Yorumu oyla      2      3  
24 Nisan 2022 Pazar 10:54

40 kişilik ekip leş kokan Halkapınar'da 1 saat vakit geçirsin, işi bırakırlar.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Park halindeki otomobil alev alev yandı
İstanbul Arnavutköy'de akşam saatlerinde park halindeki bir otomobil alev ...
Kafasına taş atılan polis memuru şehit oldu!
Fatih’te bir şüpheliyi yakalama çalışması sırasında yaralanan polis memuru ...
Mehmet KARABEL yazdı... Çocukla çocuk olan dünya lideriydi!
Mehmet KARABEL yazdı... Çocukla çocuk olan dünya lideriydi!
 
İzmir'deki Bulgaristan göçmenleri iftarda buluştu
İzmir'de yaşayan Bulgaristan göçmenleri, iftar programında bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocuklarla iftar yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çocuklarla iftar yaptı.
Otomobil sulama kanalına düştü: 4 ölü
Kilis'in Elbeyli ilçesinde sulama kanalına düşen hafif ticari araçtaki ...
 
Eren Kış-23 operasyonu: 5 sığınak imha edildi
Tunceli'nin Ovacık ilçesi kırsalında düzenlenen operasyonda, teröristlerce ...
Trafik kazası: 1 kişi ağır yaralı
Tire ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı.
Durdurulan otomobilde esrar bulundu
Bayındır ilçesinde bir otomobilde 20 gram esrar ele geçirildi.
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva