HABERLER>EKONOMİ
13 Mayıs 2022 Cuma - 08:22

Altın, Fed prangasından kurtulmaya çalışıyor

Kıymetli metal, şahin Fed’in baskısıyla 1.850 dolarda tutunmaya çalışıyor. Fakat bazı uzmanlara göre Fed borsalardaki düşüşe kayıtsız kalamayarak faiz artışlarını yavaşlatmak zorunda kalacak. Bu da altını güçlendirecek.

Altın, Fed prangasından kurtulmaya çalışıyor

Uluslararası piyasalarda ons altın yeniden Fed’in faiz artıracağı beklentisiyle sendeledi. ABD'de beklentilerin üzerinde gelen enfl asyon rakamları Fed'in daha agresif faiz artırımına gitmesi olasılığını artırarak ons altını baskılamaya devam ediyor. Çoğu uzman ise Fed’in faiz artışlarının enfl asyonu dizginlemeye yetmeyeceği ve resesyon riskinin altını yeniden alım bölgesine sokacağını düşünüyor. Emtia stratejisti Mike McGlone, altının Fed’in prangasından kurtularak 2.000 bin dolara çıkmayı başarması halinde arkasına bile bakmadan yükselmeye devam edeceğini savunuyor. ABD’de enfl asyonun yüzde 8.3 çıkmasının ardından altın 1.832 dolara kadar baskılandı. Sonrasında ise kıymetli metal, yüksek enfl asyondan destek bularak 1.850-1.860 dolar seviyelerine geri geldi.

1.887 dolar/onsun aşılması kritik önemde
Uzmanlara göre teknik açıdan değerlendirildiğinde, ons altında 200 günlük hareketli ortalamaya işaret eden 1.858 dolar seviyesi kritik. Bu seviyenin üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştiği takdirde yukarı yönlü hareket 1.887 dolar seviyesine kadar gelebilir. Buranın üzarinde ise 1.900 doların üzerine hamle beklenebilir. Aşağıda 1.832 dolar seviyesi ise kritik ana destek konumunda. Burası kırılırsa 1.800 dolara kadar satışların sürebileceği belirtiliyor.

Ancak bu seviyenin altın fiyatları için güçlü bir destek oluşturacağını ve yönünü yukarı çevirmek için fırsat yakalayacağını savunan uzmanlar var. Bloomberg Intelligence'a göre, mayıs ayında hayal kırıklığı yaratan altın, rotayı 2.000 doların üzerine kırmanın eşiğinde olabilir. Bloomberg Intelligence kıdemli emtia stratejisti Mike McGlone, yaptığı açıklamada, altının artık dip yapmaya yakın olduğunu ve ons başına 1.800 doların fiyatlar için taban oluşturduğunu söyledi.

McGlone, "Altının onsu 2.000 doların üzerine çıkarsa ardından bakmadan yükselişe geçecek. Bu direnç seviyesi desteğe dönüşecek ve fiyatlar arkasına bakmadan yükselecek” değerlendirmesinde bulundu.

Borsalardaki düşüş altın için zemin hazırlıyor
Stratejist bu beklentisine neden olarak borsaların kötü performansını gösterdi. ABD borsalarındaki zayıfl ama nedeniyle Fed’in vites değiştireceğini düşünen analist, ABD’de fonlama faizinin yüzde 3.4 civarında zirve yaptıktan sonra yüzde yüzde 3'e düşmesini bekliyor. Hisse senedi piyasalarındaki düşüşün, Fed’in sıkılaştırma hamlelerini yavaşlatıp, enfl asyonun yükselmesine izin verecek noktaya vardığını söyleyen McGlone, benzer bir durumun 2015 ve 2018 yıllarında altının yükselmesine zemin hazırladığını hatırlatıyor.

Faiz artışına karşı hassas
Altın, siyasi ve ekonomik kriz zamanlarında enfl asyona karşı bir koruma ve güvenli bir değer aracı olarak görülse de, sıfır getirili ons altını tutmanın maliyetini artıran kısa vadeli ABD faiz oranlarının yükselmesine karşı oldukça hassas. Dolayısıyla Fed’in son gerçekleştirdiği toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı, bununla beraber önümüzdeki toplantılarda da 50 baz puanlık artışın gündemde olduğunu söylemesi ons altın fiyatları üzerinde baskı unsuru yaratarak geri çekilmesine neden oldu. ABD 10 yıllıkları yüzde 3 seviyesinin altına gerilese de dolar endeksindeki kuvvetli seyir ons altını baskılıyor. Savaş prim getirmeye devam ediyor. Bu arada Fitch Solutions, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin altında prim getirmeye devam edeceğini ve 2022-23 döneminde ortalama fiyatın 1.900-1.800 aralığında kalmaya devam edeceğini tahmin ediyor. (Dünya)

 
İzmir'in trafik raporu: Kaç kaza yaşandı?
 
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Pembe erkek mayosu’nun ne işi var mecliste?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL yazdı... Dananın kuyruğu koptu!
Muhittin AKBEL yazdı... Dananın kuyruğu koptu!
TÜİK verileri yayımladı... İzmir en yüksek gelire sahip ikinci il oldu!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye'de yıllık ortalama ...
İşsizlik sigortasından 4,3 milyar liralık ödeme
İşsizlik Sigortası Fonu'nun bu yılın ocak-nisan dönemindeki gelirleri ...
 
Dikkat: Emekliliğiniz, sigortanız iptal olabilir!
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemli uyarı geldi. İnternetten ya da ...
Hava yolu firması İzmir hedefini çizdi: 8 yeni rota, 3,6 milyon yolcu!
İzmir'deki bir otelde 2022 yaz sezonu İzmir uçuş planı ve yeni eklenen ...
Stokçulara hapis cezası artırılıyor
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, stokçulara verilecek cezaların, tutuklamayı ...
 
3600 ek gösterge için son viraj
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge çalışmasının ...
Başkan Öztürk'ten ‘acil önlem’ çağrısı: Yeni zam yüzleri güldürmedi!
1 Nisan’da çiğ sütün litre fiyatının 5,70 liraya çıkarılmasının ardından ...
Haziran enflasyonu maaşlarda belirleyici olacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, hükümetin, çalışanları, ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva