HABERLER>İŞ DÜNYASI
16 Mart 2022 Çarşamba - 13:21

Akaryakıtçıların önerilerini İZTO paylaştı

Sektörün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin bir toplantı gerçekleştiren Akaryakıt sektörü temsilcileri, kar paylarının düzenlenmesinden kredi kartı komisyonlarının düşürülmesine, KDV oranının indirilmesinden iskontolu satış maliyetlerinin dağıtıcılar tarafından karşılanmasına kadar pek çok konuyu içeren 8 önemli çözüm önerisini İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ile paylaştı. Sorunların çözümü için İzmir Ticaret Odası olarak yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Başkan Özgener, “Önerilerinizi Sayın Bakanlarımıza aktaracağız” dedi.

Akaryakıtçıların önerilerini İZTO paylaştı

İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) düzenlenen “Akaryakıt Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı”, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Yönetim Kurulu Üyeleri Serdar Gökhan Arıkan ve Şahin Çakan, Meclis Üyeleri Saffet Erdil ve Onur Yaman, 58. Akaryakıt, LPG ve Madeni Yağlar Grubu Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Meriç Değer, Komite Başkan Yardımcısı Berkant Gündüz, Komite Üyesi Ahmet Basut Katıksız, Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa Tanyeri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

SAYIN BAKANIMIZA AKTARACAĞIZ
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Özgener, akaryakıt sektörünün Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaştan en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade ederken, “Sizlerin sorunları hepimizin sorunu. Akaryakıt kullanan herkesin fiyatlarla ilgili endişeleri var. Akaryakıt sektöründe yaşanan sorunları çözme yönündeki girişimlerimiz, durumdan olumsuz etkilenen pek çok sektör açısından da fayda sağlayacaktır. Bunları her fırsatta Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’ye ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na aktarıyoruz. Sorunları dile getirmemizin yanında birlikte çözüm önerileri sunmamız çok önemli. En kısa zamanda Ankara’ya gidip tüm sektörleri yakından etkileyen fiyat artışları konusunda çözüm önerilerimizi Sayın Bakanımızla paylaşacağım” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SIRALANDI
Özgener’in konuşmasının ardından akaryakıt sektörünün sorunları dile getirildi; çözüm önerileri değerlendirildi. Sektör temsilcileri; akaryakıt sektöründe uygulanan yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi, nakliye giderlerinin artı maliyet olarak pompa satışlarına eklenmesi, ana dağıtım firmalarının araç tanıma sistemi gibi uygulamalar ile olanak sağladığı iskontolu satışların akaryakıt istasyonları tarafından karşılanmaması; bu maliyetin ana dağıtım firmaları tarafından üstlenilmesi ve sektörün yaşadığı sıkıntılı sürece ilişkin kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesini talep etti.

TEMİNAT MEKTUBU KOMİSYON ORANI BİNDE 5’İ GEÇMEMELİ
Akaryakıt sektöründe dağıtıcı ve bayilerin 31 Mayıs 2022 tarihine kadar teminat mektubu vermesi gerektiğini, bankalar tarafından söz konusu teminat mektupları kapsamında yüksek komisyon oranı talep edildiğini ifade eden sektör temsilcileri,  akaryakıt istasyonlarının maliyetlerini arttıran teminat mektubu komisyon oranının indirilmesini, oranın binde 5’i geçmemesini talepleri arasına ekledi. Ayrıca süreli teminat mektubu talep edilmesi gerektiği; süre sonunda teminat mektubunun yenilenmesinin uygun olacağı ifade edildi.

BANKALAR KOMİSYONU DÜŞÜRMELİ
Küresel kaynaklı yaşanan petrol fiyatlarındaki artışlara rağmen sektörün kar marjının aynı kaldığını belirten sektör temsilcileri, “Petrol fiyatlarındaki artışa rağmen kar marjı kuruşa endeksli olduğundan aynı kalmıştır. Maliyetler ise artmaktadır. Kâr paylarının yüzdesel oranda belirlenmesine yönelik düzenleme yapılması gerekmektedir” dedi. Akaryakıt istasyonlarında kredi kartı ile gerçekleştirilen akaryakıt satışlarından alınan yüzde 1 buçuk oranındaki komisyonun, yüzde1’in altına düşürülmesinin uygun olacağı ifade edildi.

 
Genç oyuncu kanseri yendi, programa geri döndü!
 
Altay'da forma giyemeyen Serge Aka kayıplarda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Polat: Yurt dışından getirilen ilaçlara vergi yükü geldi
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, kişisel kullanım amaçlı ...
Gazprom'un doğalgaz ihracatı yüzde 28 azaldı
Rus enerji şirketi Gazprom, doğalgaz ihracatının 1 Ocak-15 Mart tarihlerinde ...
Sanayiye kadın eli değecek!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulunun ...
 
İzmir ihracatçıları sandığa gidiyor
Türkiye’ye 2021 yılında 225 milyar doların üzerinde döviz kazandıran, ...
Resmi Gazete'de altın varlıklarına ilişkin tebliğ
Kur korumalı mevduat kapsamında altın varlıklarının finansal sisteme kazandırılmasına ...
Chelsea'ye talip olmuştu... Maille cevap geldi!
Roman Abramovich'in satışa çıkardığı Chelsea kulübüne talip olan, Rus ...
 
Finansal İstikrar Komitesi 3. kez toplandı
Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında ...
Varlık Fonu, Türk Telekom için sözleşme imzaladı
Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un ...
İstasyon sahipleri zamma isyan etti: Artık battık
Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva