HABERLER>POLİTİKA
11 Kasım 2020 Çarşamba - 14:31

AK Partili Kaya’dan CHP'ye deprem salvosu: Siyaset yaparsak altında kalırlar!

AK Parti MKYK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, deprem sürecinde CHP’nin siyaset yapmaya giriştiğini belirterek “Biz siyaset yapmaya kalksak altından kalkamazlar. Bunları daha sonra mutlaka konuşacağız. İmar barışından yıkılmış bir bina var mı?” dedi.

AK Partili Kaya’dan CHP ye deprem salvosu: Siyaset yaparsak altında kalırlar!

EGEDESONSÖZ- AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, SonSöz TV’de İzmir’de yaşanan deprem ve deprem sonrası yapılacaklarla ilgili olarak Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Kaya, Hazine ve Maliye Bakanlığında yaşanan görev değişikliğiyle ilgili, “Göreve gelen arkadaşlarımız tecrübeli ve uzun zamandır hizmet eden isimler. Baştan beri takip içindeydiler çok hızlı bir şekilde adapte olacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.

İzmir depreminden sonraki süreçte 12’nci güne gelindiğini ve bütün çalışmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından koordineli bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, “Deprem sonrası süreçte çok sevinçli olaylar da oldu; Elif ve Ayda’nın kurtarılması bizi umutlandırdı. Ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken binaların çalışmaları koordine edildi. Bu noktada Ankara’dan gelen ve İzmir’deki uzman arkadaşlarımız binaları inceliyor hemşerilerimizin eşyalarını ne kadar sürede alacakları konusunda çalışmalar yapılıyor” dedi.

“HEMŞERİLERİMİZİN İÇİ RAHAT OLSUN”
Kaya, depremin ilk anından itibaren bölgede bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Barış Sitesindeki binalar ağır hasarlar almıştı, Cumhuriyet Sitesindeki binalar çöktü buradan hiçbir şekilde eşya alınmasına tabi ki izin verilmedi. Diğer binalarda da üniversitelerdeki hocalarımızın, uzman ekibimiz tespitlerinden sonra rapordan çıkan neticeye göre zaman tanınıyor. Bu tabi bina bina farklılık gösteriyor. Saraçoğlu Sitesindeki tüm eşyaların alınması izin verilirken, incelemeler doğrultusunda Cumhuriyet Sitesindeki A blokta sadece 10 dakika izin veriliyor. Merdivenler kesinlikle kullanılmıyor, vinçler yardımıyla çalışma sürdürülüyor. Hemşerilerimiz içi rahat olsun; İzmir emniyet ekibi güvenlik tedbirlerini almış bulunmakta o noktada. Daha sonra bölüm bölüm, bakanımız da açıkladı ağır hasarlı 5 bin üzerinde bina var ve sadece Bayraklı’da değil, birçok ilçede hasarlı bina var. Emniyet bu noktada, valiliğimizin koordinasyonunda taşıma çalışmaları; sağlık ve sıhhatli çalışmalar devam ediyor. Acil yıkılacak binadan en ufak şeyin alınmasına izin verilmiyor. Bu binaların enkazları döküm noktalarına götürüldükten sonra emniyet kişisel eşyaları topluyor, emniyete teslim edildikten sonra müracaat halinde vatandaşların almaları sağlanıyor. 10 dakikalık zaman verilen veya binası yıkılan binalarda 30 bin lira veriliyor. Orta hasarlı binalarda ev sahiplerine, kiracılara yardımlar yapılıyor. Hemşerilerimiz müracaat ediyor, bakanlığın elinde tüm bilgiler var hızlı şekilde yardımlar hemşirelerimize ulaşıyor. Kimi zaman aynı gün bile para aktarımı sağlanıyor. Eşya yardımı konusunda büyük mobilya şirketlerinden de destek gelecek, cumhurbaşkanımız da bunu duyurdu. Taşıma asansörleri, nakliyat firmaları için de fiyatlar sabitlendi.”

“İZMİR’E ÖZGÜ BİNALAR YAPILMALI”
Binaların yerinde yapılması konusundaki çalışmaların hassasiyetle ilerlediğini açıklayan Kaya, “Şu gerçeği hepimizin görmesi lazım; yüksek bina noktasındaki değerlendirmelerden vazgeçmemiz lazım. Bu ağır hasar gören binaların yoğun olduğu bölgelerde yerinde dönüşüm yapılabiliyor ancak kapasite azalacak. Gönül ister ki her yerde yerinde dönüşüm sağlansın ama bunun güç olduğu noktalar var. 7 tane proje alanı çıkarıldı. 7-8 katlı binaların yerine zemin artı 5 kat yapılacak ve 2 artı 1 daireler olacak. Rezerv alan olarak şehir hastanesinin bulunduğu bölge uygun görüldü. Yıkım çalışmalarından sonra şimdi de proje çalışmaları bitmek üzere. Benim düşüncem, İzmir’e özgü binaların yapılması ama olağanüstü şartlar altındayız şu an önce can demeliyiz. Yıkılan ya da zarar gören binalarda hemşerilerimizin oturmuş olması çok acı. İzmir deprem kuşağı, bu vatandaşların bu kadar zamandır orada yaşaması bile çok kötü. Benim de gördüğüm çok büyük zararlar, açık kusurlar var. Bunlar adli inceleme ve hocalarımızın raporlarıyla daha da netleşecek. Valilik, bakanlık gibi çok koordinasyon numaraları var ama eğer hemşerilerimizden bu noktada açıkladığımız bu eşya yardımı, kira yardımı ya da taşınmadaki problemler için bizim 0505 042 35 35 numaralı telefondan da bize direkt ulaşabilirler gerekli konularda” diye konuştu.

“İZMİR CAN PAZARINDAYKEN SİYASET YAPTILAR”
Deprem sürecinden CHP’yi söylemleri üzerinden eleştiren Kaya, “İzmir adeta can pazarındayken siyasi, gerçek dışı açıklamalarda bulunuldu. Ben de bugüne kadar hiçbirine girmek istemedim. Öncelikle enkaz altındaki vatandaşlarımızın kurtarılması lazım siyaset yapılacak gündemde değildik. Şimdide daha sonraki aşamada da bir an önce vatandaşlarımızı, eşyalarını taşıyıp güvenli konut alanlarına taşınması bu nokta yapacağımız konteyner kente taşınması anlamında gayret gösteriyorduk. Çok net şekilde şunu ifade etmek lazım; İzmir’i yaklaşık 25 yıldır Cumhuriyet Halk Partili belediyeler yönetiyor. İzmir’deki bugün baktığımız zaman konut stokunun yüzde 65’i maalesef imarsız alan içerisinde. Kentsel dönüşüm, bina yenilenmesi konusunda hep değerlendirmeler, görüşmeler yaptık ama İzmir Büyükşehir Belediyesi neredeyse Türkiye’deki  bazı ilçe belediyelerin altındaki rakamlarda çalışmalar yaptı. Biz hep ifade ettik bu yüzde 65 konut stokunun imarsız alan dışındaki alanın bir an önce kentsel dönüşümünü gerçekleştirmek gerektiğini. Binaları yenilemek konusunda büyük gayret gösterdik” dedi.

“İZMİR’DEKİ ÇARPIK YERLEŞİM SON 25 YILDA OLDU”
Bayraklı Belediyesi’nin “Biz tespitleri yaptık, bakanlığa gönderdik” açıklamaları üzerine konuşan Kaya şu sözleri söyledi: “Bakanlık açıklama yaptı ‘Bize gelmiş olan böyle bir tespit yok’ dedi. Bu sefer hem Büyükşehir hem Cumhuriyet Halk Partisi işi değiştirdi. Bu sefer de dediler ki ‘Biz tespit yaptık ama bizim yıkım yetkimiz yok’. Kesinlikle bu noktada belediyenin yetkisi var. Hem imar kanunundan kaynaklanan hem de büyükşehir imar kanunundan gelen yetkileri var. Eski Bayraklı Belediye Başkanı açıklama yapınca gördük, dedi ki; ‘Ben bunları 2012 de tespit ettim, yöneticilere bildirdim’ sonra sormuş gazeteci arkadaşımız, ‘Bunu çevre şehirciliğe bildirmediniz mi?’ bakanlığa bildirmemiş. Bu açık bir itirafname… Belediye, kendince o noktada tespitleri yapmış ama hukuki ve teknik işlemleri başlatmamış. Neticede kendi yetkisi de var. Depreme dayanıksız riskli bir bina tespit etmişsiniz, neden yasal işlemi başlatmazsınız? Bu onların cevaplandırması gereken sorular. Bence siyasi bir kaygı var. Muhtemel olan oy kaybı yaşamamak, evi yıkan belediye başkanı olmak istememişler. Değerlendirmem o yönde. Bina riskli, imar kanunu sana yetki vermiş, ruhsatı veren sensin. Yapabilme yetkisi vardır, büyükşehir belediyesi kanununda da verilmiş yetkiler var. Soyer önce ‘Bizim yetkimiz yok’ dedi ama sonra da ‘Kanunlar çok karmaşık’ diye bir değerlendirme yaptı. Hiç karmaşık bir şey yok. Yetkiler net ama bu zamana kadar bu yetkileri kullanma konusunda bakın… 25 yıldır hep beraber burada yaşıyoruz. Bu şehirdeki çarpık yerleşim bu 25 yılda oldu. Ne gerek vardı böyle bir şey yaşamaya?”

“YÜKSEK BİNALARA İMARI KENDİLERİ VERDİLER”
Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı proje sonucunda Bayraklı bölgesinin imara açıldığını ifade ederek, “Meşhur Manhattan Projesi gibi bir proje var. Hiçbir uzaktan yakından bakanlığın bu noktada bir alakası yok. Tamamen Büyükşehir belediyesi bir yarışma yapıyor, bir Alman şirketi çıkıyor ve bugünkü orada yapılaşmaya müsaade eden durumu ortaya koyuyor. Yarışmada ikinci olan Bünyamin Bey, Göztepe stadının projesini de çizen iyi bir mimardır. O zaman bana demişti, ‘İzmir için doğru bir proje değil, yüksek kata müsaade edilmemesi gerekiyor.’ Şimdi görüyoruz ki burada yüksek katın ne kadar sıkıntılı bir durum oluşturduğunu. İmar noktasındaki düzenlemeler de ruhsat vermede 25 yıldır Cumhuriyet Halk Partili belediye ve yerel yönetimler döneminde oldu. Bizi üzen bir durum var. Ortada bir konu var ve bunu hep birlikte çözmemiz lazım. Daha beteri olabilirdi. Sorumluluk kendilerindeyken hiç alakasız biçimde sürekli o noktada kamuoyunu yanlış yönlendirmemeliydiler. Siyasi yaklaşımlar doğru yaklaşımlar değil. Bundan sonra yapılacakları hep beraber planlamamız, koordinasyonu sağlamamız lazım” diye konuştu.

 “BÜTÜN İZMİR DAYANIŞMA RUHU İÇİNDEYKEN BASINDA YER ALMAMAKTAN ŞİKAYETÇİ OLDULAR”
CHP’nin deprem sürecini siyasi kazanıma dönüştürmeye çalıştığını belirten Kaya, “Depremle karşı karşıya kaldığınızda uygulamanız gereken bir eylem planı var. Büyükşehir belediye başkanı da ilk toplantıya davet edilerek gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Ama daha sonra 2-3 gün katılmadığı dönemde hoş olmayan hadiseler oluştu. Bunu bir siyasi kazanıma dönüştürmek çok kötü… Çok sabrımızın zorlandığı noktalar oldu. Bütün İzmir dayanışma ruhu içindeyken basında yer almamaktan şikayetçi oldular. Ne kadar mağdur insana yardım etsek, ne kadar vatandaşımızı kurtarsak o önemli. Kim bilmiş kim bilmemiş önemli değil ki” dedi.

“SİYASET YAPARSAK ALTINDA KALIRLAR”
Eleştirilerini sürdüren Kaya, “Bu akış düzelecek ama siyaset yapmamak kaydıyla. Bizim hep beraber, sorumluluklarımızı bilerek planlama yapmamız lazımdı. Kamuoyunu yanıltıcı iddialarda bulunursanız olmaz. Biz siz suçlusunuz demiyoruz. Kabinenin nerdeyse tamamı buraya gelerek çalışmaları koordine ettiler. Büyükşehir de davet edildi genel sekreterle girdiler toplantıya ama ondan sonra 2-3 gün girmeyerek ne yaptılar anlamadık. Toplantılara çağırılmaması gibi bir şey olur mu ya? İlk andan itibaren hem sayın valimiz, AFAD’daki yetkililer mutlaka bilgi verilmiştir. Oluşan hadiseler var ama sayın bakanımız hem belediye başkanlarını hem milletvekillerini topladı bilgilendirdi. Bizim görevimiz sahayı görüp AFAD’a değerlendirme sunmak. Onlarda bunları yapsaydı, depremzedelere yardımcı olmaya çalışsalardı bir bölge seçip, aksaklıkları giderirlerdi. Biz siyaset yapmaya kalksak altından kalkamazlar. Bunları daha sonra mutlaka konuşacağız. İmar barışından yıkılmış bir bina var mı ya? Allah aşkına yıkılan binaların ruhsatlarını kim vermiş? Hasan Karabağ ben tespit ettim diyor ne yapmış ama sonrasında? Bunları sonrasında konuşalım. İzmirli neyin ne olduğunun farkında kimin ne yapmak istediğini İzmirli biliyor. Sabahlara kadar vatandaşlarımızlayız biz. Siyaseten yapacaklarıyla akıl karıştırmaya çalışanlar sonuç alamazlar enkaz belli, durum belli” diye konuştu.

“YURTLARIMIZ VE MİSAFİRHANELERİMİZ HAZIR”
Kaya, vatandaşın her konuda bilgilendirildiğini söyleyerek, “7 bin 500 yakın yurt ve misafirhaneler hazır bekliyor. Binası hasarsız olmasına rağmen geceleri çadırda kalan vatandaşlarımız var. Hemşerilerimizi yurtlara yerleştirecek kapasitemiz var ama hemşerimiz istemiyor şu anlık. 7-8 binlerden 4 binlere kadar düştü konut ihtiyacı. Yurtlarımızda misafirhanelerimizde yerler var istedikleri zaman geçebilirler. Konteyner kent çalışmalarda son 2 haftaya girdik. Bin konteyner kurulmuş olacak. Benim gözlemlediğim imkanı olan vatandaşlar kiralık bir ev bulup yerleşecektir. Kiralar da yükselme oldu ama onu da kontrol ettik, oraya geçmeyi planlıyorlar. Yapılan kira yardımlarıyla yeni binalara taşınmak isteyen vatandaşlarımız var” dedi.

“BÜROKRATİK NOKTADA BUCA İLE İYİ ANLAŞIYORUZ”
Karabağlar’daki kentsel dönüşümün uzun zamandır gündemde olduğunu ve artık bir çözüme kavuşması gerektiğini belirten Kaya, “Geçmiş olsun Muhittin Selvitopu’na acil şifalar diliyorum, 10 program konuştuk Karabağlar’ın kentsel dönüşümünü. Karabağlar’daki kentsel dönüşüm hemen başlayabilir ama belediyenin açmış olduğu davalarla uzadı süreç. Kentsel dönüşümün siyaseti olmaz, deprem var. Bakanlığın yapacağı kentsel dönüşüm dava sebebiyle iptal oldu. 7’inci plan ilan ediyor, hassasiyetleri anlıyoruz, Poligon’u zaten biz katacak, yeşil alan eksikleri gidereceğiz. Bürokratik hadiselere İzmir için takılıp kalmamız lazım. Narlıdere Belediye Başkanı’mızı ziyaret ettik onaylanıyor, bürokratik noktada biz Buca’yla da anlaşıyoruz. Dayanıksız bir noktada depremle gelecek olayın önüne geçebilmek için kentsel dönüşümü bir an önce yapmalıyız. Çok şeffaf çalışıyoruz, İnciraltı çalışmaları da sürüyor. Bütün herkesten ricam bizim doğru şekilde daha düşük katlı binalar yapacağımız yerlere doğru kaymamız lazım. İzmir’in zamanını kaybettirmemiz lazım. Şu an Türkiye’nin bütün bakanlıkları İzmir’de. Herkesin gündemi İzmir depremi ve yapılacak çalışmalar. Onlarda önermelerini yapsınlar bizim de değerlendirmemiz lazım. Vatandaşın tüm siyasetçilerden beklentisi bu” diye ifade etti.

Koronavirüs pandemi dönemi devam ederken depremle birlikte İzmir’in olağanüstü bir dönemden geçtiğine değinen Kaya, sözlerini “Tedbirleri elden bırakmamak lazım bir artış var. Bana bulaşmaz dememiz gerekiyor. Tedbir almazsanız bulaşıyor. Kovid hızını kesmedi. Tedbirlere bütün vatandaşlarımızı uymaya davet ediyorum. Maske, mesafe, hijyen kurallarına lütfen uyalım” diyerek sonlandırdı.

 
Dolar çakıldı: 8 liranın altına düştü!
 
Bakan Kurum'dan Soyer'e ziyaret ve teşekkür
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
12 Kasım 2020 Perşembe 08:37

Burhan Özfatura chp'limiydi? 25 sene demişsiniz. İmar barışı çıkardınız, binalar yıkıldı. Kendinize bşka iş arayın. İzmirden ekmek çıkmaz size.

Yorumu oyla      2      3  
yazık çok yazık 12 Kasım 2020 Perşembe 00:35

istanbula ihanet ettik diyen erdoğan.. gokdelen şampıyonu bir şehri 25 sene yonettiniz şimdi kalkıp chp yi suçlamayın

Yorumu oyla      2      3  
alo 11 Kasım 2020 Çarşamba 17:07

he vallah he şu billah akepe ne siyaset yaptı nede siyasetin adını konuştu yanlız inanan olmadı ilginç....

Yorumu oyla      4      3  
Komedi 11 Kasım 2020 Çarşamba 16:31

Basın, deprem bölgesinde sadece belediye ekiplerini gösterse acaba tepkisi ne olurdu? Böyle bir komedi var mı? Bu şehrin belediye başkanı, ekipleri yokmuş gibi davrananlar oldu. Bu şehrin başkanını takmamak, oy veren vatandaşı takmamaktır. Ülkenin ekonomi bakanı sosyal medyadan istifa ediyor, ulusal basının çoğu haberi giremiyor. Aman başımıza bir iş gelmesin diye bekliyorlar. Ha ha ha ... ülkenin geldiği hale bak! İmar affına da artık bir şey demiyorum. Zaten bu yüzden şehirler bu halde değil mi? "CHP enkaz altında kaldı." deyip de, "biz siyaset yapmıyoruz!" demek de ayrı bir komedi. Ülkeyi 50 yıldır sağ partiler yönetiyor ama suçlu hep CHP.

Yorumu oyla      9      4  
Gürkan 11 Kasım 2020 Çarşamba 16:15

Kimse kendini kandırmasın; geçen hafta olan 6,9'luk deprem, sizin 25 yıl yönettiğiniz İstanbul'da olsa sonuç daha ağır olurdu. 99 depreminden önce de siz yönettiniz, sonrasında da ... Değişen nedir? İstanbul depreme hazır mı, değil. Gökdelen projelerine karşı değilim, belli bir yerde yapıldıktan sonra problem değil ancak İzmir'deki gökdelen sayısı belli, İstanbul-Ankara'daki gökdelen sayısı belli. Bunlar kimin döneminde yapıldı? Ankara'da abuk sabuk yerlere gökdelen iznini kim verdi? Dağ başında bile gökdelen yapılmış. Bir tarafında gecekondu, diğer tarafında sıradan apartmaların ortasında gökdelenler var. Bu mu yatay mimariyi savunmak?

Yorumu oyla      11      3  
Mehmet79 11 Kasım 2020 Çarşamba 15:00

Sayın Bakan belediye başkanıyla çok iyi çalıştık diyor, teşekkür ediyor, siz ise başkan ilgilenmedi diyorsunuz.

Yorumu oyla      14      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'den yeni NAVTEX: Lozan ihlal edildi!
Türkiye, gayri askeri statükodaki Sakız, Semadirek, Sisam ve Limni adaları ...
'Atatürk yerinden kalksa bunları vura vura kovalar'
MHP Gelen Başkanı Devlet Bahçeli TBMM'deki MHP Grup Toplantısı'nda önemli ...
'Tarım Bakanı'nın TikTok'tan istifa etmesini bekliyoruz'
Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ...
 
CHP’li Kılıç’tan depremzede apartman görevlileri için çağrı
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, unutulan depremzedeler, ...
İzmir'de deprem zirvesi: Hasar tespit çalışmaları tamam!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkanlığında, İzmir'de deprem ...
Beko: Bir tarafta Korona riski, diğer tarafta iş cinayetleri!
Ekim ayında 207 işçinin iş kazalarında ölmesine tepki gösteren CHP’li ...
 
Bakan Kurum son durumu açıkladı: 506 bina acil yıkılacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de devam eden hasar tespit ...
Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı oldu
AK Parti Bursa Milletvekili, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Efkan ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Aliyev'e tebrik!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'i Dağlık Karabağ'da ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva