HABERLER>POLİTİKA
3 Kasım 2015 Salı - 07:49

AK Parti'nin 'yüzde 49'unun 10 nedeni!

7 Haziran seçimlerinde 9 puan düşen AK Parti, 1 Kasım’da kendisinin bile beklemediği bir başarıya imza atarak kaybettiği oyları geri aldı. AK Parti, 7 Haziran’da sandığa gitmeyen partilileri yeniden oy vermeye ikna ettiği gibi yurtdışındaki seçmenlerinin katılımını da arttırdı.

AK Parti nin  yüzde 49 unun 10 nedeni!

İşte AK Parti’yi 7 Haziran hayal kırıklığından yeniden yükselişe taşıyan faktörler:

1-GÜÇLÜ İSİMLER
Parti Kongresi 12 Eylül’e alındı, yönetim değişti. 3 dönem kuralı nedeniyle Ali Babacan, Binali Yıldırım, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Faruk Çelik, Taner Yıldız, Mehdi Eker gibi 7 Haziran listelerine giremeyen isimler hem partide güçlü bir konum kazandı hem de yeniden sahaya döndü.

2-EKONOMİK VAATLER
7 Haziran’dae en çok ilgiyi CHP’nin ekonomi vaatleri çekmişti. AK Parti de yeni seçim bildirgesinde bu vaatlere geliştirerek yer verdi. Ali Babacan, Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi güçlü bir ekonomi yönetimi sinyali de etkili oldu.

3-ERDOĞAN HAMLELERİ
7 Haziran sonrası muhalefet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin oyun planına karşı hamle geliştirmekte yetersiz kaldı. Bu, AK Parti’ye istediği oyun planını hayata geçirme fırsatı sundu.

4-İSTİKRAR TALEBİ
Muhalefet partilerinin 7 Haziran’da yüzde 60 oy almasına karşın, başta TBMM Başkanlığı seçimi olmak üzere birçok konuda uzlaşamaması AK Parti açısından avantaj sağladı. Koalisyon ihtimalleri azaldı. Bu durum 13 yıldır tek parti iktidarına alışan kesimlerde yeniden ‘istikrar’ arzusunu tetikledi.

5-SÜRECE MOLA
Kürt sorununa barışçı bir çözüm amaçlayan Çözüm Süreci toplumun bir kesiminde destek bulmamıştı. Erdoğan’ın süreci rafa kaldırması, PKK ve IŞİD’e operasyonlar AK Parti’ye oy olarak döndü.

6-PKK VE IŞİD TERÖRÜ
PKK saldırıları, halkın tepkisini çekti. HDP, PKK’nın halkı rahatsız eden bu baskısına karşı net tavır koyamadı. PKK ve IŞİD terörünün tırmanması, yarattığı tedirginlikle birlikte toplumda güvenlik açısından da istikrar arayışlarını güçlendirdi. AK Parti, koalisyonun güvenlik konusunda da istikrarsızlık unsuru olacağı mesajı verdi.

7-BAŞKANLIK RAFTA
AK Parti 7 Haziran’da başkanlık tartışmasını kampanyanın ana hedefi yapmıştı. Halkın çoğunluğunun başkanlığa karşı olması, AK Parti’nin aleyhine işlemişti. AK Parti bu kez başkanlığı bildirgesine koydu ama gündeme getirmedi. Bu da ekonomik vaatlerin öne çıkmasını sağladı.

8-ETKİLİ KAMPANYA
AK Parti, diğer partilere kıyasla daha etkili ve daha sistematik bir seçim kampanyası yürüttü. Başbakan Ahmet Davutoğlu diğer liderlerden daha çok çalıştı. Yaygın bir organizasyon vardı.

9-BELEDİYE VE MEDYA
AK Parti’nin belediyeler ve devlet imkânlarından yararlanabilmesi ve TRT gibi kendisine yakın çok sayıda medya kuruluşu olması, geniş bir erişim avantajı yarattı.

10-KÜSKÜNLERİ İKNA
AK Parti, 7 Haziran’da önemli sayıda seçmenini sandığa götürememişti. AK Partili seçmenlerin önemli bir bölümü de değişik nedenlerle geçersiz oy kullanmıştı. AK Parti, yurtiçinde katılımı artırdığı gibi, yurtdışı oylarda da üstünlük elde etti.(Deniz Zeyrek/Hürriyet)

 
Diyarbakır'da 3 mahallede sokağa çıkma yasağı!
 
Flaş iddia: Bayramın 2. günü baş başa görüştüler
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
3 Kasım 2015 Salı 20:19

Muhalefet ne yazık ki zayıf kalıyor. Doğru düzgün projeleri yok. Kalkınma planları yok. Sadece emekliye, şuraya buraya para vereceğim diye seçime mi girilir? Merkez Türkiye projesi diyorsun ne olduğu belli değil. Nereye yapılacak belli değil. Görseller yok. Ulaşım projeleri yok yok ... 80 model para dağıtacağız diye seçime girerseniz kaybederseniz.

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 3 Kasım 2015 Salı 13:01

Bu durumun baş mimarı Devlet Bahçelidir.Çünkü halk muhalefete bir şans verdi ve Devlet Bahçeli bunu geri çevirdi tabanı dahi bu tavrın mantıklı olmadığını görüp adeta Akp'ye dümen kırdı çünkü olası bir aynı tabloda ufukta yine seçim görünüyordu. Hdp ise aldığı emanet oyların farkında olmadan zafer sarhoşluğuna kapıldı ve bu terör eylemlerine karşın pkkya destek olup kınama cesaretini dahi gösteremedi.CHP ise adeta yerinde saydı Akp'nin hamlelerini göremeyecek kadar ileri görüşten yoksundu Akp'nin ekonomik vaatler vereceğini ve bunu hemen hemen diğer vaatlerle eşitleyeceğini düşünemedi ve hatta mazot fiyatı vaadinde geri adım atıp fiyatı 1,5 TL'den 1,80 TL'ye çıkararak inandırıcılığını yitirdi yeni vaatler ve projelerle halkın karşısına çıkamadı. Özetle halk değişime gitmek istiyor ama karşısında güven verecek bir parti göremiyor bunu 7 Haziranda denedi ve muhalefet halkın isteğini adeta reddetti bu seçimde de muhalefet halk nezdinde cezalandırıldı ve halk belirsizlik istemediğini siyasete duyurdu ve adeta "kötü olsun ama ne olacağını en azından bilelim" dedi. Bundan sonra çözüm süreci falan olmaz alınan milliyetçi oylar gider, yolsuzluk ve hukuksuzluk kaldığı yerden devam eder çünkü bu seçimle halk bunun onayını vermiş oldu, emekli ve asgari ücretli yine aynı çileyi çekmeye devam eder büyük ihtimalle zam yapılmaz yapılsa da bir şekilde geri alınır. Sonuç olarak Devlet Bahçeli eğer milliyetçiyim ülkemi seviyorum ülkem her şeyden önce gelir diyorsa acilen siyaseti bırakır, Kemal Kılıçdaroğlu demokrasiyi lafını hala ağzına alıyorsa genelbaşkanlıktan derhal MKYK ile birlikte istifa edip genel kurula gitmelidir. CHP ve MHP örgütleri çok zayıf sadece seçimden seçime çalışıyormuş gibi görünüyorlar seçim kazanmak istiyorsanız 365 gün gönülden ve halkı gerçekten dinleyerek çalışmanız lazım.

Yorumu oyla      11      5  
3 Kasım 2015 Salı 12:08

İyi bir analiz. Muhalefet partileri okumalı.

Yorumu oyla      11      5  
selman 3 Kasım 2015 Salı 08:32

gerekçeleri özetleyen güzel bir analiz olmuş. chp ve mhpnin başarısızlığı için de liste yaparsanız faydalı olur

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti MYK sonrası açıklama: Rövanş partisi değiliz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik seçim sonuçlarına ...
AK Partili Berber'den Bahçeli'ye teşekkür
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, MHP'ye oy veren birçok kişinin ...
AK Parti, MHP ve HDP'den kaç vekil aldı?
Resmi olmayan sonuçlara göre, 7 Haziran seçimlerine kıyasla, parlamentodaki ...
 
AK Partili Kaya’dan zafer konuşması: Herkesin vekiliyim
İzmir'in 1. bölgede AK Parti'nin birinci olduğu tek ilçe Torbalı oldu. ...
Siyaset bilimci Tosun’dan İzmir analizi: Kazanan AK Parti, Kürtler…
Siyaset bilimci Prof.Dr. Tanju Tosun, İzmir'de 1 Kasım seçimlerinde 100 ...
Denizli’de en ağır kaybı CHP yaşadı!
Denizli’de AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde oyunu yüzde 45.7'e çıkararak ...
 
Ak Parti'den 'çözüm süreci' açıklaması!
Ak Parti Milletvekili Beşir Atalay, çözümün ve huzurun partisi olduklarını ...
Delican’dan flaş ‘şehit sözü’ açıklaması
AK Parti İl Başkanı, Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamada sarf ettiği ileri ...
Kılıçdaroğlu'ndan Davutoğlu'na '1 Kasım' telefonu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva