HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Nisan 2022 Çarşamba - 10:14

AK Parti'den flaş iddia… İzmir'de 'zamsız' ulaşım mümkün müydü?

İzmir'de son dönemlerde yaşanan zamlar ile sık sık gündeme gelen ESHOT hakkında eleştirilerini yönelten İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, dizel araçlar yerine elektrikli araçlar alınması halinde yıllık 532 milyon TL kar edileceğini vurgularken, "Eğer dediğimiz gibi dizel yakıtlı araç yerine elektrikli araç alınsaydı yılda 532 milyon TL İzmirlilerin cebinde kalacaktı. ESHOT'un zarar etmesinin önüne geçildiği zaman, sene başından bu yana ulaşıma getirilen yüzde 90'lık zamma da zaten hiç ama hiç gerek kalmayacaktı" dedi

AK Parti den flaş iddia… İzmir de  zamsız  ulaşım mümkün müydü?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Mart ayında UKOME toplantısı sonrasında şehir içinde toplu ulaşımı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı araçlarda tam biniş ücreti 4 lira 70 kuruş tan 6,5 TL'ye öğrenci ücreti ise 1 lira 60 kuruştan 2 lira 20 kuruşa çıkarıldı ve biniş ücretleri enflasyona bağlanarak her ay zam gelmesinin önü açıldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir ise akaryakıtta yaşanan artışlar sonrası zammın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Mart ayı Üretici Fiyat Endeksi'nin açıklamasıyla birlikte de biniş ücretlerinin yüzde 9,19 artması bekleniyor. Yaşanan bu gelişmeler sonrası, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı Ege'de Son Söz'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

422 ELEKTRİKLİ ARAÇ İZMİRLİLERE KAZANDIRILABİLİRDİ
Ulaşıma ardı ardına gelen zamlar sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin satın aldığı elektrikli otobüsleri hatırlatan Mısırlı, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim döneminde açıkladığı vaatlerinde belirttiği ve 2020 Ocak ayı Meclis toplantısında duyurduğu 500 elektrikli otobüs için Cumhurbaşkanın onayının alındığı söyleyerek müjde vermişti. Ancak baktığımız zaman Sayın Soyer göreve geldiğinden bu yana 422 adet 'Solo' tipi ve körüklü araç alarak toplam 627 Milyon TL'lik bir yatırım yapıldı. Bunlara baktığımız zaman alınan dizel araçlar yerine toplamda İlave 1 milyar TL farkla 422 elektrikli araç İzmirlilere kazandırılabilirdi" diye konuştu.

ESHOT'UN ZARAR ETMESİNE GÖZ YUMULMASINI ANLAMIYORUZ
Elektrikli araç alınması halinde Büyükşehir'in yıllık 532 milyon TL kar elde edeceğini belirten Mısırlı, "ESHOT'un verilerine baktığımız zaman İzmir'de tekerlekli toplu ulaşımda yıllık mazot gideri 627 milyon TL'leri bulmuş durumda... Ancak verilen sözler tutulsaydı ve dizel araçlar yerine elektrikli araçlar alınsaydı mazottan yüzde 85 tasarruf edilecek ve 532 milyon TL İzmirlilerin cebinde kalacaktı. Bizler AK Parti grubu olarak her yıl 532 milyon TL'lik yakıt tasarrufu yapmak varken neden dizel yakıtlı araçlar alınarak  ESHOT'un zarar etmesine göz yumulduğunu anlamıyoruz. Bu kesinlikle anlaşılabilir değildir" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 90'LIK ZAMMA DA HİÇ GEREK KALMAYACAKTI
Tasarrufların edilmesi halinde yapılan zamlara gerek kalmayacağına da dikkat çeken Mısırlı, "Eğer dediğimiz gibi dizel yakıtlı araç yerine elektrikli araç alınsaydı zaten yılda 532 milyon TL İzmirlilerin cebinde kalacaktı. ESHOT'un zarar etmesinin önüne geçildiği zaman, sene başından bu yana ulaşıma getirilen yüzde 90'lık zamma da zaten hiç ama hiç gerek kalmayacaktı. Bu sayede hem çevreci bir ulaşım olacak hem de İzmirliler ucuz bir ulaşım kullanabilecekti. Ayrıca elektrikli araçların tercih edilmesi ile de KDV ve ÖTV alınmadığı gibi, devletin teşvikleri ile de 750 Milyon TL'den fazla tasarruf sağlamış olacaktık. Dünyada ve Türkiye'de yaşanan enerji fiyatlarının etkilerinin İzmir halkı olarak daha fazla hissetmemizin Sayın Başkan Tunç Soyer'in yanlış tercihleri daha fazla hissedilmesin den sorumludur" dedi.

 
Twitter müjdeyi verdi: Düzenleme butonu geliyor
 
Marble İzmir'e ithalatçı akını!
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayşegül 8 Nisan 2022 Cuma 02:34

Tunç söyler lütfen sesimize kulak verin bizi duyun biz sizin bu zamlarınizla baş edecek ne gücümüz nede kuvvetimiz kaldı turkiyede suya yapılan zamlarda masallah bir numarayız, toplu taşıma desek aynen ondada öyle ama olmaz biraz vicdan merhamet diyoruz, bir daha da siz bu başkanlığa zor gelirsiniz diyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Aysegul 8 Nisan 2022 Cuma 02:28

Tunç soyere artık yeter dur diyoruz, biz senin bu suya ,toplu taşımaya yaptığın zamlara yetişemiyoruz mafoluyoruz yeterrrrrr

Yorumu oyla      2      3  
Yok 7 Nisan 2022 Perşembe 05:00

İller bankasindan belediyelere gelen bütçeyi en azindan aciklanan enflasyona göre gönderseydiniz sorun olmazdi.dizel pahalida sanki elektrik ucuz. Mazota yuzde 300 otobus yedek parca servise yuzde 500 zam yap maliyetler 8 kat fazla olsun.ee elektrikli arac alsaydiniz ne iciyosunuz allah askina reis zam yapar onlar sadece bakar mi..cok merak ediyorum akepe li beledilerin sesi neden cikmiyo istedikleri kadar butceden para aldiklari icinmi elektrikli otobus filo larivar bizimmi haberimiz yok.

Yorumu oyla      3      3  
Bülent Işık 6 Nisan 2022 Çarşamba 23:19

Nazif Kocatürk kelin merhemi olsa önce kendi başına sürermiş. 25 sene önce Basmane garından Ankara'ya trenle 14 saatte gitmiştim şimdi de aynı yol 13 saat 45 dakika sürüyor. 25 senede bu kadar mı ilerleme olur. 1984 ile 1989 yılları arasında üç büyük şehirde niçin metro çalışması yapılmadı. Çünkü sizin gibi sağ zihniyete mensup kişiler aslında toplu ulaşıma karşıdır. Önün için tren yolu yerine köprü, tünel. Otoyola öncelik veriyorsunuz.Ankara ve Istanbul belediyelerini 25 yıl yönetenler kaç tane elektrikli otobüs aldınız?

Yorumu oyla      3      3  
Nazif Kocatürk'e 6 Nisan 2022 Çarşamba 21:41

Heykel açılında nasıl rant olabilir? Anlayamadım. Heykel bir rantiye midir? Heykel Özel sektör ile Yap İşlet Deveret olarak yapılabilr mi? Seyirci garantisi verilebilir mi?

Yorumu oyla      2      3  
Gamze Polar 6 Nisan 2022 Çarşamba 18:38

100 Km Mesafede Otobüsün Harcadığı Enerji Dizel 33,16 LT x 22 TL/LT Toplamı 730TL Elektrikli 65 Kw x 1.25 TL/Kw Toplam 81,25TL Hesabı kuvvetli olanlara Elektrikli ekonomik siyaset bunun neresinde

Yorumu oyla      2      4  
gezici 6 Nisan 2022 Çarşamba 18:13

Alt kısımda yazan "Nafiz KACATÜRK" isimli yorumcunun sokak röportajlarındaki "göster telefonunu yegenim" diyen dayılardan olduğuna yemin edebilirim ama ispatlayamam.

Yorumu oyla      3      3  
Bakar kör olmak 6 Nisan 2022 Çarşamba 16:40

Mazot fiyatları 20 lirayı geçmiş, elektrik fiyatları rekor kırmış adam ucuz seyahatten bahsediyor. Benzin, mazot, elektrik zammını dış güçler; toplu ulaşım zamlarını da CEHAPE'li belediyeler yapıyor. Siz ne işe yarıyorsunuz? Ekonomiyi belediye mi yönetiyor? Ayni tipler 200 lira ve üzeri geçiş ücreti olan köprüyü savunuyor, gelmiş burada gezi parkı diyor. Gezi Parkı eylemleri olmasa ortada park diye bir şey kalmayacaktı.O dönem FETÖ'nun ne halt yediklerini insanlar bilmiyor mu?

Yorumu oyla      2      3  
Nazif KOCATÜRK 6 Nisan 2022 Çarşamba 15:52

Sayın Fikret MISIRLI bey. CEHAPE''li belediyelerde şunu sizde çok iyi biliyorsunuz ki; Bir gezi parkı kaçak provakatörü ne demişti ? "Mesele sadece gezi parkı ağaç değil arkadaş sen hâla anlamadın mı ? Hadi gel." demişti... Burada da mesele vatandaşın ucuz zamsız seyehat etmesi değil ki ! Mesele uluslararası petrol zamlarını bahane göstererek nasıl bu durumu heykel açılışları gibi rant''a çevirebiliriz. Mesele bu. Dertleri tasaları vatandaş millet değil ki. Siz yazınızda tek tek tane tane ne güzel açıklamışsınız anlatmışsınız. Siz biz ne kadar anlatsak boş. Nafile. Dert başka. CHP''li belediyeler hangi işini doğru dürüst yapmış ki de; oturacak düşünecek hesap kitap edecek vatandaşa zam getırmeden ekonomik seyehat ettirecek. Geçin Allah aşkına. CHP bu. Ne beklenir CHP''den ? Vatandaşı yazınızla ve çalışmalarınızla aydınlattığınız bilgilendirdiğiniz için size ve "Durmak yok yola devam" diye canla başla çalışan dava arkadaşlarınıza ve arladaşlarımıza teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim. Daima CHP''nin vatandaşa uyguladığı zam oyun entrikalarıni gün yüzüne çıkarıp aydınlatmak boynumuzun borcudur. Biz adınlatalım da "balık bilmezse halk bilir." Saygılarımla... Nazif KOCATÜRK

Yorumu oyla      3      15  
Fikret ASLAN 6 Nisan 2022 Çarşamba 14:20

Öyle yalan söylüyorsunuz ki yalan ruhunuza işlemiş. Ülkede zam yapmadığınız ürün kalmadı bir de utanmadan sizden olmayan Belediyelere akıl veriyorsunuz. Zamanında AKP'ye oy veren ellerim kırılsın, Allah beni cehenneminde yaksın inşallah.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka Çocuk Festivali başlıyor!
Karşıyaka’da her yıl düzenlenen ve çok sayıda ülkeden çocukların katılımıyla ...
Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Hülya-Özdemir Nutku Uluslararası ...
Büyükşehir'den Ramazan seferberliği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ihtiyaç sahibi yurttaşlar için iftar ...
 
Menemen'den Külliyeye.... 'Çok yakışacak!'
İzmir'in Menemen ilçesinde yaşayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Çömlek Sanatçısı ...
Selçuk'ta kütüphane haftası dolu dolu geçti
58. Kütüphane Haftası sebebiyle “Kütüphanede Etkinlik Var” sloganı ile ...
Seferihisar'dan Ramazan dayanışması!
Pandemi süreci boyunca ihtiyaç sahibi ve Covid-19 dolayısıyla izolasyon ...
 
Karabağlar'dan camilere Ramazan temizliği
Karabağlar Belediyesi Ramazan Ayı boyunca. ilçede bulunan ibadethanelere ...
Bornova'da tarıma tam destek!
Yerelde kalkınma hedefiyle tarıma destek olan Bornova Belediyesi, verdiği ...
Sandal, 'Örnek bir belediyeyiz' dedi... Bayraklı'da 'faaliyet' gerginliği!
Bayraklı Belediyesi'nin 2021 yılı faaliyet raporu görüşmeleri tartışmalara ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva