HABERLER>GÜNCEL
18 Mart 2022 Cuma - 13:34

Karaburun'a GES tehdidi... Firma halkın kantarına çıkmadı!

Karaburun’da özel çevre koruma bölgesine yapılmak istenen GES projesinin halkın katılımı toplantısı firma yetkililerinin katılmaması nedeniyle gerçekleşmedi. Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada Karaburun’da yok oluşun yeni adının GES olduğu belirtilirken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da "Karaburun’u neden ÖÇK ilan ettiniz, Karasal Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesini neden yürütüyorsunuz?’ sorusu yöneltildi.

Karaburun a GES tehdidi... Firma halkın kantarına çıkmadı!

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Karaburun ilçesindeki kurulu bulunan Fiba Grubu'na bağlı Öres Elektrik Şirketi’ne ait Salman Rüzgar Enerji Santrali’nin yanı başına kurulmak istenen güneş enerji santralinin halkın katılım toplantısı yapılamadı.

Karaburun Kent Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre toplantı firma yetkililerinin toplantı saatinde, toplantı yerinde bulunmamaları sebebiyle yapılamadı. Firma yetkililerinin toplantı alanına gelmemesi üzerine Parlak Köyü halkı ve Karaburunlu vatandaşlar; firma yetkililerinin halkın katılımı toplantısını düzenlemek üzere belirtilen saatte ve belirtilen yerde bulunmadıklarını ve toplantının yapılamadığını imzalı tutanak ile kurumlara göndermek üzere kayıt altına aldılar.

GES GİRİŞİMİ YENİ BİR FELAKETİN BAŞLANGICI’
‘Karaburun’da yok oluşun yeni adı GES!’ başlığı ile yapılan açıklamada, “Parlak’ta yapılması plananan GES girişimi bir felaketin başlangıcı. Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde ve Elektrik Piyasasında Ön lisans veya Lisanslara Konu Üretim Tesislerinin Santral Sahalarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esasların ilgili maddesinde yapılan değişikliklerle ‘’Birleşik Elektrik Üretim Tesisi’’ adında yeni bir talan kılıfı uydurarak Rüzgar Enerji Santralleri için tahsis edilen alanlarda uygun gördükleri bütün boşluklara GES yapabilecekler. Karaburun yüz ölçümünün yüzde 89’u 6 proje sahası olarak RES firmalarına tahsisli.” denildi.

Açıklamanın devamı şu şekilde:
Bütün firmaların ÖRES’in yaptığı gibi türbinlerin altlarını Güneş panelleriyle doldurması durumunda yaklaşık 350-400 hektarlık mera, orman ve tarım alanının yok edilmesi anlamına geliyor. Bu yok oluştan ilk olarak Yayla, Sarpıncık, Parlak, Salman, Hasseki, Küçükbahçe gibi geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köyler etkilenecek. Bütün meralar yok edilecek küçükbaş hayvancılık bitecek, yok edilecek biyolojik çeşitlilikle birlikte ekosistem hizmetleri büyük tahribata uğrayacağı için bölgede tarım yapılamaz hale gelecek. Devlet onayıyla yürütülen bu süreç, bilinçli olarak bölgede yaşayan insanları göçe zorlamak, tehcir etmek demek. Doğanın yok edilmesiyle birlikte yaşanan tehcirle temel insan hakları ihlalleri de gerçekleşmiş olacak.

Çok değil, 20 gün kadar önce T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkilileri Karaburun’a gelip hiçbir sivil toplum örgütünü davet etmeden, sadece ilgili olduklarını düşündükleri resmi kurumları davet ederek ÖÇKB sürecinde Karasal Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi’nde elde edilen verileri ve bulguları paylaştıkları bir toplantı düzenlediler. Toplantıda kendi uzmanlıklarıyla ilgili veri ve bulguları paylaşan uzmanlar ve bakanlık yetkilileri Karaburun-Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Alanı’nın sadece İzmir ya da Türkiye için değil, özellikle Akdeniz Havzası ve Yeryüzü için çok önemli, çok kritik ve kıymetli ekosistemleri barındırdığını, nesli küresel ölçekte tehdit altına ya da azalış gösteren pek çok bitki ve hayvan türü bulunduğunu; ÖÇKB alanının sadece kendi sınırlarında değil alanla ekosistem ve kültürel açıdan ilişkili, çevresindeki bölgelerle birlikte mutlak korunması gerektiğini dile getirdiler. Örneğin Yarımada’nın IUCN kategorisine göre 11 tanesi hassas (VU), 2 tanesi tehlikede (EN), 5 tanesi ise küresel ölçekte hassas (VU) olmak üzere toplam 259 kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirttiler. Yine örneğin 3 tanesi lokal endemik tür olmak üzere 269 omurgasızın Yarımada’da yaşadığını belirttiler. Bir başka örnek: 1962-2018 yılları arasında Tüm Türkiye’de yapılan Kış Ortası Su Kuşları Sayımlarında 2018 yılına dek en fazla 102 birey Gri Balıkçıl, 107 birey Büyük Ak Balıkçıl görülmüş iken 2021 yılında Sadece Karaburun’da görülen Gri Balıkçıl sayısı 376, Büyük Ak Balıkçıl Sayısı 62. Yüzlerce kuş, onlarca memeli, binlerce omurgasız ve bitki türleri, Akdeniz çanağının en değerli ekosistemleri…

T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soruyoruz: Karaburun’u neden ÖÇKA ilan ettiniz, Karasal Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesini neden yürütüyorsunuz? Açıkladığınız bu biyolojik çeşitlilik verileri sizler için sadece rakamdan mı ibaret? Bir yandan bu araştırmayı yürütürken diğer yandan tespit ettiğiniz tüm bu bitkilerin, canlıların, ekosistemlerin yok olmasına sebep olacak RES, GES gibi yatırımlara neden izin veriyorsunuz? Biyolojik çeşitlilik verilerinin bulunduğu dosyayı ‘’Yaşamına son verdiklerimiz sıralı tam liste'' şeklinde mi kaydettiniz? Son bitkiyi sökene, son kuş gidene kadar, son çoban yılana, son köylü göçene kadar devam mı edeceksiniz?

Yarımada’yı rahat bırakın, bu katliama son verin!

 
İZSU'dan dikkat çeken atıksu hamlesi... Zeytinliklerin tam ortasında!
 
Kremlin'den Ukrayna'ya müzakere suçlaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İklim değişikliğiyle mücadelede düzenleme
İklim kanunu ile ulaşımdan sanayiye kadar birçok alanda yeni düzenlemeler ...
Konak’ta, Çanakkale Zaferi’nin 107. yılı kutlandı
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 107. yılı Konak’ta ...
Boşandığı eşini tandırda yakmıştı... Ömür boyu hapis cezası istendi!
Isparta’da boşandıktan sonra dini nikahla birlikte yaşamaya devam ettiği ...
 
Yaşlı nüfus 5 yılda yüzde 24 arttı
Türkiye, en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülkeler sıralamasında 167 ...
Yargıtay firmayı haklı buldu... Satıcıyı terleten yatak!
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, terlemeye neden olduğu iddia edilen yatağın ...
Çanakkale şehitlerine saygıyla...
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in katılımıyla İzmir'deki Kadifekale Şehitliği'nde ...
 
Mahkemeden maske kararı: Kanunda yok!
Antalya'da yüzde 96 engelli Mustafa Keser'e (35), geçen yıl sokağa çıkma ...
Dr. Berna Bridge, Edward Erickson’la Atatürk’ü konuştu… Böyle bir lider bu yüzyılda yok!
Dr. Berna Bridge, Edward Erickson’la Atatürk’ü konuştu… Böyle bir lider bu yüzyılda yok!
DEAŞ operasyonu: 8 kişiye gözaltı
Ankara'da terör örgütü DEAŞ'e yönelik operasyonda yabancı uyruklu 8 şüpheli, gözaltına alındı.
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva