HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Mayıs 2012 Cumartesi - 12:47

İzmir’in süper lüks gemilerini kim yapacak?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez yolcu taşımacığında kullanacağı 15 adet vapur için çıktığı ihaleyi Türk Firması Öz Ata kazandı.

İzmir’in süper lüks gemilerini kim yapacak?

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir gündeminin en tartışmalı konuları arasında yer alan vapur ihalesinde beklenen gelişme yaşandı. Geçtiğimiz hafta ikincisi yapılan 15 adet vapur ve 28 adet yedek parça ihalesine 6 firma katılmış sadece iki firma geçerli teklif vermişti. Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen ihale sonuçlandı. İhale Komisyonu’nun yaptığı ayrıntılı incelemeden geçen ve ihalede ikinci düşük teklifi veren Öz Ata Tersanecilik Şirketi ihaleyi resmen kazandı. Komisyonun incelemesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, imzayı attı.
 
Yapılan ilk ihale öncesi ortaya çıkan şartnameye Gemi Mühendisleri Odası ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) karşı çıkmıştı. Türkiye’de kompozit malzemeden yolcu vapuru yapılmadığını, şartnamede belirlenen sürenin yeterli olmadığını, ayrılan kaynağın yabancı şirketlere gideceğini ifade eden kuruluşlar Büyükşehir Belediyesi’ni eleştirmişti. AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da koşullar nedeniyle eleştirdiği İlk ihale rekabet şartlarının oluşmaması üzerine iptal edilirken ikinci ihale yapılmış bu ihaleye de iki firma geçerli teklif vermişti. Büyükşehir Belediyesi’nin 304 milyon 612 bin 523,52 TL muhammen bedel belirlediği ihaleye Norveç Firması Brodrene AAAS 149 milyon 428 bin 628 euro yani 345 milyon 927 bin 274 TL teklif verirken Yalova’da faaliyet gösteren Gemi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özdemir Ataseven’in sahibi olduğu Öz Ata Tersanecilik 117 milyon euro yani bu günün koşullarıyla 270 milyon 855 bin TL teklif vermişti. İhale, yapılan inceleme sonrasında yerli firmada kaldı.
 
“ADRESE TESLİM” DEDİLER
Çiğli’de Arıtma Tesisi Temel Atma Töreni’nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, müjdeli haberi İzmirlilere verdi. Kocaoğlu, “İhale resmen sonuçlandı. İhaleyi yerli sanayici kazandı. Para Türkiye’de kaldı. Bizi eleştirenler ‘adrese teslim ihale yapılıyor’ dediler. Paranın yurt dışına gittiğini söylediler. Adrese teslim Türk sanayicisidir” ifadelerini kullandı.
 
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Sözleşme imzalanmasının ardından ilk gemi 550 gün sonra, diğer gemilerse her 90 günde bir tane olmak üzere teslim edilecek. Yeni alınacak gemiler, hafif özgül malzeme (karbon kompozit) ile üretilecek. Yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlayabilecek katamaran gövde tipinde olacak. Katamaran yüksek ve konforlu manevra kabiliyetiyle yolcu salonlarının ferahlığı, konforu ve iniş biniş kolaylığı sağlaması gibi ergonomik kriterleriyle de öne çıkıyor. Çevreci özellikleri bulunan gemilerde televizyon yayını ve internet, engelli tuvaletleri, görme engelliler için kabartmalı uyarı ve yönlendirmeler, bisiklet parkları, evcil hayvan kafesleri, rahat ve ergonomik koltuklar olacak. Düşük yakıt tüketimi, işletme verimliliği, sürati ve yüksek ses ve ısı izolasyonuyla dikkat çekecek. Egzoz gazı emisyonu asgari seviyede olacak. İskeleler, yeni gemilere göre yeniden yapılandırılarak modernize edilecek.
 
Mevcut yolcu gemileriyle Konak-Karşıyaka ve Konak-Bostanlı arası, yanaşma ve ayrılma manevraları dahil 18-20 dakikada kat ediliyor. Yolcu iniş binişinin 5 dakika olarak eklenmesiyle toplam 25 dakikada sefer tamamlanıyor. Yeni gemilerde ise yanaşma ve ayrılma manevralarıyla iniş biniş süreleri dahil bir seferin 15 dakikada tamamlanması hedefleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dört duvarı kalmıştı, şimdi dört dörtlük oldu
Konak Belediyesi yıllardır atıl durumda olan Ballıkuyu Sağlık Ocağı binasını ...
Bornovalı genç kaşifler bilim keşfi gezisine çıktı
Bornova Belediyesi’nin ilköğretim 7. ve 8. Sınıf öğrencilerinin yaratıcılığını ...
İzmir'de yılın otobüs şöförü ESHOT'tan
İzmir’de “yılın otobüs şoförü” seçildi, sihirli formülü üç kelimeyle özetledi: ...
 
Bayraklı Meclis'inde 'erteleme' tartışması
Çarşamba günü yeterli çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle gerçekleştirilemeyen ...
Bayraklı’daki pideci Başkan dahil 30 kişiyi savcılığa taşıdı
Bayraklı sınırlarında bulunan restoranının kaçak bölümlerini yıkmadıkları ...
Bademler Kooperatifçiliğinin 50. yılını kutluyor
Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 50.nci kuruluş yılını, düzenlediği ...
 
Tartan'a gençlerden büyük moral
İlk kez İzmir Ekonomi üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen geleneksel ...
Bergama son kez süt dağıttı
Milli Eğitim Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak ...
Dikilili çocuklar deniz şenliğinde doyasıya eğlendi
Dikili Belediyesi ile Deniz Ticaret Odası’nın birlikte düzenledikleri, ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva