HABERLER>EKONOMİ
23 Eylül 2017 Cumartesi - 15:06

İzmir'de çiftçilerin başına talih kuşu kondu!

Türkiye'nin yemlik dane mısır üretimi; özendirici devlet politikaları, etlik piliç endüstrisinin gelişmesiyle sürekli artan yem talebi dolayısıyla 10 yılda yüzde 81 arttı. Torbalı'da 2 bin çiftçi 54 milyon TL'yi cebine koydu.

İzmir de çiftçilerin başına talih kuşu kondu!

Türkiye'de özellikle etlik piliç endüstrisinin gelişmesiyle artan yem talebini karşılamak için yaygınlaşan dane mısır üretimi, son 10 yılda yüzde 81 artarak 6,4 milyon tona yükseldi. 

Geçen yıl yaklaşık 6 milyon dekar arazide ekimi yapılan dane mısırda Adana, Mardin, Şanlıurfa, Sakarya, Osmaniye, Manisa, Mersin, Kahramanmaraş, Konya, Bursa, Aydın ve İzmir öne çıkan iller oldu. 

Akdeniz, geçen yıl 2 milyon 148 bin tonla en fazla mısır üretiminin gerçekleştiği bölge olurken, bu bölgeyi 1 milyon 656 bin tonla Batı Anadolu ve Ege, 1 milyon 630 bin tonla Güneydoğu Anadolu izledi. 

Yılda ortalama 200 bin ton dane mısır üretimin yapıldığı İzmir'de üretim, erken hasat avantajı ve dekar başına yüksek verimi dolayısıyla Küçük Menderes Ovası'nda yoğunlaşıyor. 

Bölgenin önemli üretim merkezlerinden Torbalı ilçesinde 10 yıl önce 30 bin dekar arazide yaklaşık 29 bin ton gerçekleşen mısır üretiminde ekilen arazi miktarı, aradan geçen sürede neredeyse iki kat artarak 59 bin dekara, üretilen mısır ise yüzde 146 artarak 72 bin tona yükseldi.

Hasadın başladığı Torbalı'nın uçsuz bucaksız tarlalarında sabahın erken saatlerinde biçerdöverlerle kesilen mısırlar, tane haline getirildikten sonra kamyonlara yüklenerek kırmızı ve beyaz et sanayisi için yetiştirilen hayvanlara yem olmak üzere işleme tesislerine gönderiliyor.

Türkiye genelinde ise özellikle etlik piliç endüstrisinin gelişmesiyle artan yem talebini karşılamak için yaygınlaşan dane mısır üretimi, 10 yılda yüzde 81 artarak 6,4 milyon tona yükseldi.

ÜRETİLENİN YÜZDE 85'İ YEM SANAYİSİNE
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye'de mısır üretiminin 2003 yılından bu yana düzenli bir şekilde arttığını, bunda mısır üretimini özendiren devlet politikaları ile sürekli büyüyen yem sektörünün etkili olduğunu söyledi. 

Yem sanayisinin de beyaz et sektörüne paralel büyüdüğüne işaret eden Karakuş, "Şu an Türkiye'de üretilen ve 6,5 milyon tona yaklaşan yemlik mısırın, 1 milyon tonu nişasta sanayisinde kullanılıyor. Üretimin neredeyse yüzde 85'ine denk gelen 5,5 milyon tonu ise yem sektöründe kullanılıyor. Buna rağmen geçen yıl ihtiyacımızı karşılamak için 1,5 milyon ton mısır ithal ettik." dedi. 

Karakuş, mısırın daha çok tavuk yemi olarak kullanıldığına dikkati çekerek, "Beyaz et sektörünün talebi sürekli artıyor. Bu sene de talep artışı var. Bu taleple sektörümüz yüzde 10 civarında büyüyecek. Yem sektöründe yüzde 10 büyüme demek 500 bin ton mısır ihtiyacı demek." diye konuştu. 

İLÇEYE 54 MİLYON LİRALIK KATMA DEĞER 
Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin de yem sanayisinin talebinin artması, yüksek verimli tohumların kullanılması, mısırın pamuğa alternatif olması, prim, gübre, mazot gibi desteklerle üretimin özendirilmesi gibi nedenlerle ilçede yemlik mısır üretiminin hızla yaygınlaştığını kaydetti. 

Girgin, ilçede tarım yapılan 250 bin dekar arazinin 47 bin dekarında dane mısır, 25 bin dekarında ise silajlık mısır yetiştirildiğini belirterek, "Dekar başına bin 500 ila bin 600 kilogram arasında değişen miktarlarda mısır elde edilmektedir. Değer olarak Torbalı'nın ürettiği mısır, ilçedeki 2 bin üreticiye toplam 54 milyon 300 bin liralık bir katma değer sağlamaktadır." dedi. 

"ERKENCİ HASAT AVANTAJI VAR"
Torbalı'nın Türkiye'de diğer mısır yetiştirilen alanlara göre bazı avantajları olduğunu vurgulayan Girgin, "Torbalı'da mısırın en önemli özelliği ülke bazında en erkenci hasadın burada başlamasıdır. Kalite anlamında da yüksek bir seviye yakalanmıştır. Dekar başına verimde de diğer bölgelere yüksek bir seviye yakaladık." diye konuştu. 

Pancar Mahallesi'nde yemlik mısır üreten Özkan Burgaz ise bu yıl geçen seneye göre yüksek verim elde ettiklerini belirterek, "Verim de fiyatlar da bu yıl çok güzel. Geçen yıl dane mısırın kilogram fiyatı 68 kuruştu, bu sene 77 kuruşa yükseldi. Üreticiler olarak memnunuz." ifadelerini kullandı. (AA)

 
Duyun bu sesi! Emiralem yok olmasın!
 
CHP İzmir’in patronu o seçimler için konuştu: Ben göz yumsam Ankara yummaz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 ile daha hızlı tren müjdesi! İlk adım atıldı...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık: "Malatya-Elazığ-Diyarbakır hızlı ...
Karaburun'da Ahilik Haftası heyecanı
Ahilik Haftası nedeniyle Karaburun ilçesinde tören düzenlendi.
TMO, İzmir Ticaret Borsası’nda ilk üzüm alımını yaptı
TOPRAK Mahsulleri Ofisi (TMO), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet ...
 
İhracatçı devlet desteklerinden ışık hızında yararlanacak
Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşması için Ekonomi Bakanlığı ...
Herkesin beklediği karar açıklandı: Dolar yükseldi!
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıladı. Fed faizleri sabit bırakma kararı aldı.
Saat 21:00'e dikkat!... Dolar nasıl etkilenir?
FED kararı bugün saat 21.00'de açıklanıyor.
 
TOKİ Başkanı İzmir'de konuştu: Kentsel dönüşümde...
İzmir'de düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı'na ...
İzmir'de girişimcilerden dev zirve: Gündem yeni model
Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi, İzmirli girişimciler ile bir araya ...
Fatih YAPAR yazdı... Orda bir köy var uzakta
Fatih YAPAR yazdı... Orda bir köy var uzakta
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva