HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Mayıs 2012 Salı - 08:58

İnciraltı Başbakan’dan onay aldı Meclis’e gitti

EXPO 2020 Organizasyonu’na adaylık sürecinin en önemli aşamalarından biri olan İnciraltı ile ilgili kanun teklifi meclise gönderildi.

İnciraltı Başbakan’dan onay aldı Meclis’e gitti

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir’in EXPO 2020 ile ilgili hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken organizasyonun yapılacağı yer olan İnciraltı ve bölgede yaşayan mülk sahiplerini yakından ilgilendiren kanun tasarısı meclise sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldıktan sonra kabinenin onayından geçen EXPO’nun alanı ilgilendiren yasası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Meclis'e gönderildi. Kanun 'İzmir EXPO Alanı Hakkında' adıyla meclise gönderilirken ilgili komisyonların onayının ardından genel kurulda kabul edilecek. Önümüzdeki günlerde tüm işlemleri bitirilmesi beklenen kanununun ayrıntılarına Egedesonsöz ulaştı.

 
EXPO’nun gerçekleştirileceği alan için yer belirlenmesi, belirlenen alanların planlanması ve alanda yapılacak imar uygulamaları amacıyla hazırlanan kanun teklifinin kısa zamanda yasalaşması bekleniyor. Yapılan çalışmada EXPO alanı olarak, İzmir-İnciraltı Turizm Merkezi’nin İnciraltı Kesimi’nde 17.08.2011 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda büyük kentsel yeşil alan olarak planlanan ve İmar Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında düzenleme ortaklık payı ile elde edilecek olan sınır ve çizilen yer EXPO alanı olarak belirlendi.
 
ÖZEL KANUN, SINIRSIZ YETKİ
Kanun teklifinin planlama ve uygulamaya ilişkin esaslar bölümünde ise, “EXPO alanında imar uygulaması, İzmir-İnciraltı Turizm Merkezi’nin İnciraltı kesiminde 1/5 bin ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/ 1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın ilgili mevzuat kapsamında onaylanmasına müteakip İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi’nce yapılır. Bu planın EXPO alanı dışında kalan kısımları, sağlık, turizm ve nitelikli konut alanı amaçlı planlanır. İmar planlarında ihtiyaç duyulan yol düzenlemeleri için yeterli alan ayrılır. Yapılaşmaya esas inşaat hakkı 0.80 ve dört katı geçmez.



EXPO alanında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi’nin görüşü alınarak EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu tarafından hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygun görülen vaziyet planları doğrultusunda sabit olmayan, sökülüp takılabilir nitelikte geçici yapı elemanları kullanılarak ihtiyaç duyulan kullanım alanları oluşturulur. Organizasyon bitimini takip eden bir yıl içinde bu yapılar kaldırılarak EXPO alanı büyük kentsel yeşil alan olarak düzenlenir. Ancak EXPO alanının yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla EXPO’ya ilişkin simgesel yapılar konulabilir.
EXPO alanına ilişkin ruhsat işlemleri, jeolojik ve jeoteknik etütler ile zemin etüt raporları esas alınarak mahalli idareler tarafından tanzim ve takip edilir.
EXPO alanında yapılacak olan planlama, imar uygulamaları ve düzenlemeler diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara ve prosedürlere tabi değildir” ifadeleri kullanıldı.
 
GEREKÇE: İMAJI ETKİLEYECEK
Kanun uygulama alanı, özelliği, niteliği ve bağımsızlığı ile İzmir’in önünü açarken Türkiye turizmi için genel gerekçeler de sunuldu.

Türkiye turizminin giderek ilerleme kaydettiği vurgulanırken termal, sağlık ve kıyı turizminin potansiyelini sürekli arttırdığının altı çizildi. Dünyanın en eski ve en büyük organizasyonlarından biri olan EXPO’nun İzmir’in imajına ve gelişmesine katkı sağlayacağı vurgulanırken “EXPO organizasyonları yapıldığı kente büyük katkılar ve kalıcı eserler sağlamaktadır. Organizasyon ile büyük dönüşümler ve gelişimler yaşanırken şehirleri daha yaşanılır hale getirmiştir” denildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
rasim 1 Mayıs 2012 Salı 19:46

Yasadan sonra sosyal belediyeciliğe layık bir uygulama yapılmalı,Yasadan etkilenen arazi sahipleri,işyeri sahipleri,çalışanlar mağdur edilmeden izmir kazanmalı, bu çok önemli bir konu binlerce insanın şu düzende geçiniyor...

Yorumu oyla      16      5  
Deniz 30 Nisan 2012 Pazartesi 22:51

Expo alanı olarak planlanan alanda yerimiz olmasına rağmen hala akibetimizi bilemiyoruz, istimlak olacak diyen var, arsanızı farklı yere kaydıracaklar diyen var... İnşallah EXPO mağduriyetler ve haksızlıklar üzerine kurulmaz...

Yorumu oyla      27      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gemi ihalesi yeniden: KİK yolu göründü!
Büyükşehir Belediyesi’nin tartışmalara neden olan gemi ihalesi ikinci ...
Çınartepe’de mutlu sona yaklaşıldı
İzmir’in yeşil alan oranını 3 yılda 5 katına çıkaran Konak Belediye Başkanı ...
Karşıyaka’da bahar konseri mest etti
Karşıyaka Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu bahara muhteşem bir konserle “merhaba” dedi.
 
1 Mayıs coşkusu Uzundere’de Onur Akın’la yaşanacak
Karabağlar Belediyesi, İzmir’in yeni yaşam merkezi olmaya hazırlanan, ...
Tartan: Çağdaş toplum kadınsız olmaz
7. Ege Kadın Buluşması’nda kadın dernekleri iki gün boyunca kadınların, ...
Karşıyaka Zübeyde Ana için koşacak
Karşıyaka Belediyesi’nin geleneksel Zübeyde Hanım Koşusu için geri sayım başladı.
 
Gaziemir’de ‘Rusça aşkı’
Şenliğe gelen yabancı çocukları evde misafir etmek isteyen ailelerin talebi ...
KKTC Başbakanı’nın Bornova ilgisi
Bornova Belediyesi’nin proje, hizmet ve yatırımları Kuzey Kıbrıs Türk ...
Ata’nın ve Balçova’nın izinde…
On yıllardır Ankara’ya giden aileler çocuklarını Anıtkabir’e götürerek ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva