HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Nisan 2012 Pazartesi - 15:50

Gemi ihalesi yeniden: KİK yolu göründü!

Büyükşehir Belediyesi’nin tartışmalara neden olan gemi ihalesi ikinci kez yapıldı. Altı firmanın teklif verdiği ihalede 4 firma teşekkür etti. İhalede, iki firma geçerli teklif verdi. Tahmini bedeli 304 milyon olarak belirlenen ihaleye KİK yolu göründü.

Gemi ihalesi yeniden: KİK yolu göründü!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez taşımacılığında kullanmak için alacağı son teknoloji 15 adet gemi ve 28 adet yedek parça ihalesine yeniden çıkıldı. Daha önce yapılan ihalede sadece bir firmanın geçerli teklif sunması nedeniyle iptal edilmesinin ardından çalışma başlatılmıştı. Gemilerin yapılacağı malzemelerin yerli firmalar tarafından üretilemeyeceği, yabancı şirketler için cazip olduğu yönündeki tartışmalar İzmir gündemini uzun süre meşgul etmişti. Gemi Mühendisleri Odası ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) karşı çıktığı şartname ve koşullar tekrar gözden geçirildi ve yeni ihale yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu’nda Destek Hizmetleri Daire Başkanı Aysel Özkan başkanlığında toplanan ihale komisyonu ihaleyi gerçekleştirdi.
 
Büyükşehir Belediyesi’nin 304 milyon 612 bin 523,52 TL muhammen bedel belirlediği ihale için 15 firma dosya aldı. Toplam 11 firmanın istekli olduğu ihaleye 6 firma teklif verdi. 

İhale başladıktan sonra teklif zarfları komisyon üyeleri ve katılımcıların huzurunda açıldı. İlk teklif zarfı açılan Avusturya firması Autsall Pty Ltd. Şirketi ihale şartnamesinin kendilerine uymadığını ifade ederek ihaleden çekildi.

İlk ihalede de aynı gerekçeler ihaleden çekilen şirketin zarfında gerekçe olarak, “Autsall Dünya çapında iş yapan bir şirkettir. Daha önce yaptığımız başvuruda gemilerin yapılacağı malzeme olan kompozitin dezavantajını anlattık. Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesine konulan şartnamede yine ihaleye ‘kompozit’ malzeme olarak çıkılacağı yazıyordu. Biz bu durumu anlamakta zorlanıyoruz. Alüminyum kullanımı bakım, onarım ve maliyet açısından daha avantajlıdır. Dünya’da hızlı feribot üreten şirketler alüminyum malzeme kullanıyor” dedi.
 
İhalede ikinci olarak Öz Ata Tersanecilik’in verdiği mektup açıldı. Şirketin evrakları incelenirken bir pürüzün çıkmadığı ifade edildi. Öz Ata, ihaleye 117 milyon euro yani bu günün koşullarıyla 270 milyon 855 bin TL teklif verdi. Gemi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven’in sahibi olduğu şirket Yalova’da hizmet veriyor.
 
İhalede Öz Ata ile birlikte geçerli teklifi veren şirketlerden birisi ise Brodrene AAAS oldu. Norveç firması ihalede 149 milyon 428 bin 628 euro yani 345 milyon 927 bin 274 TL teklif verdi.
 
İlk ihaleye Hollandalı firma Damen Shipyardds Gorinchem ile birlikte ortak giren ve 185 milyon 192 bin Euro teklif veren Sirena Marine Şirketi bu kez ayrıldı. İki firma ihaleye ayrı ayrı girerken sonrasında teşekkür mektubu verdi ve teklifini sunmadı. Koç Ailesi’nin ikinci kuşağından olan Suna Kıraç ve Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç’a ait olan şirket geçtiğimiz aylarda İtalyan Azimut-Benetti Grubu ile anlaşarak yat motoru üretimine başlamıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesine daha önce de giren İndeks Denizcilik Elektrik Mak. San. Tur. Otomasyon. Mak. San. Tic. AŞ. de sipariş yoğunluğu sebebiyle teklif veremediğini dile getirdi.
 
İhale komisyonunun ön incelemesinden geçen teklifler ayrıntılı olarak incelendikten sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun önüne konulacak. Kocaoğlu’nun onayının ardından herhangi bir problem olmazsa ihaleye çıkılacak.
 
“KİK’E GİDECEĞİZ”
İlk ihaleye de daha önce şartname nedeniyle itiraz eden Avusturya Şirketi Autsall Pty Ltd Türkiye Temsilcisi Murat Birecik, konuyu Kamu İhale Kurumu’na (KİK) taşıyacaklarını söyledi. Biricik yaptığı açıklamada, “İlk ihalede de KİK’e gidecektik ama zaten ihale kendiliğinden iptal oldu. Biz şartnamenin rekabet şartlarına uygun olmadığını anlatmak istiyoruz. Biz yaptığımız toplantılarda alüminyumun kompozite göre avantajlarını tekrar tekrar söyledik fakat dikkate alınmadı. İhale mevzuata uygun oldu ama yine malzeme ‘kompozit’ olarak çıktı. Dosyamız hazır. İtirazımızı yapacağız” dedi. Birecik, KİK’in aynı mantıkla yapılan itirazlarda defalarca kez iptal kararı verdiğini de söyledi.
 
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
İhale yapılıp sözleşme imzalanmasının ardından ilk gemi 550 gün sonra, diğer gemilerse her 90 günde bir tane olmak üzere teslim edilecek. Yeni alınacak gemiler, hafif özgül malzeme (karbon kompozit) ile üretilecek. Yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlayabilecek katamaran gövde tipinde olacak. Katamaran yüksek ve konforlu manevra kabiliyetiyle yolcu salonlarının ferahlığı, konforu ve iniş biniş kolaylığı sağlaması gibi ergonomik kriterleriyle de öne çıkıyor. Çevreci özellikleri bulunan gemilerde televizyon yayını ve internet, engelli tuvaletleri, görme engelliler için kabartmalı uyarı ve yönlendirmeler, bisiklet parkları, evcil hayvan kafesleri, rahat ve ergonomik koltuklar olacak. Düşük yakıt tüketimi, işletme verimliliği, sürati ve yüksek ses ve ısı izolasyonuyla dikkat çekecek. Egzoz gazı emisyonu asgari seviyede olacak. İskeleler, yeni gemilere göre yeniden yapılandırılarak modernize edilecek.
 

Mevcut yolcu gemileriyle Konak-Karşıyaka ve Konak-Bostanlı arası, yanaşma ve ayrılma manevraları dahil 18-20 dakikada katediliyor. Yolcu iniş binişinin 5 dakika olarak eklenmesiyle toplam 25 dakikada sefer tamamlanıyor. Yeni gemilerde ise yanaşma ve ayrılma manevralarıyla iniş biniş süreleri dahil bir seferin 15 dakikada tamamlanması hedefleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HAMDİ 1 Mayıs 2012 Salı 12:18

bunlar hala uslanmadılar,hala bildiklerinde israr ediyorlar.neyazıkki cemerisini CHP çekiyor.

Yorumu oyla      11      6  
Sabır 30 Nisan 2012 Pazartesi 19:29

Sabret İzmir'li bu beceriksizlerden işi ehline bırakmayan, bilgiye değer vermeyen , inatçılığı meziyet sananlar yakında tarih olacak. Soru ; İstanbul ve Kocaeli Belediyeleri niye apar topar ellerindeki katamaranları sattılar?

Yorumu oyla      16      24  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çınartepe’de mutlu sona yaklaşıldı
İzmir’in yeşil alan oranını 3 yılda 5 katına çıkaran Konak Belediye Başkanı ...
Karşıyaka’da bahar konseri mest etti
Karşıyaka Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu bahara muhteşem bir konserle “merhaba” dedi.
1 Mayıs coşkusu Uzundere’de Onur Akın’la yaşanacak
Karabağlar Belediyesi, İzmir’in yeni yaşam merkezi olmaya hazırlanan, ...
 
Tartan: Çağdaş toplum kadınsız olmaz
7. Ege Kadın Buluşması’nda kadın dernekleri iki gün boyunca kadınların, ...
Karşıyaka Zübeyde Ana için koşacak
Karşıyaka Belediyesi’nin geleneksel Zübeyde Hanım Koşusu için geri sayım başladı.
Gaziemir’de ‘Rusça aşkı’
Şenliğe gelen yabancı çocukları evde misafir etmek isteyen ailelerin talebi ...
 
KKTC Başbakanı’nın Bornova ilgisi
Bornova Belediyesi’nin proje, hizmet ve yatırımları Kuzey Kıbrıs Türk ...
Ata’nın ve Balçova’nın izinde…
On yıllardır Ankara’ya giden aileler çocuklarını Anıtkabir’e götürerek ...
Çiğli’de ders: Aile olma
Çiğli Belediyesi, eylül ayına kadar evlenecek çiftleri nikah öncesi, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva