HABERLER>TARIM
23 Ağustos 2023 Çarşamba - 21:09

Ege’nin bereketli topraklarına JES tehdidi!

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’ndaki Salihli’de Sanko Holding tarafından kurulmak istenen jeotermal santral kuyularının iptali için çağrıda bulunulurken şirketin bölgede iki adet kaçak kuyu açtığı iddia edildi.

Ege’nin bereketli topraklarına JES tehdidi!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Manisa’da jeotermal santral kurulumu için verilen izinlerin ardı arkası kesilmiyor. 2021 yılında hazırlanan Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri Raporu’na göre Manisa’da 17 jeotermal enerji santrali bulunuyor

Yakın zamanda Gaziantep merkezli Sanko A.Ş. tarafından Manisa’nın Salihli ilçesindeki tarım arazilerinde jeotermal elektrik santralı (JES) için açılan 17 adet kuyu hakkında 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verilmiş, kararın iptali yönünde dava açılmıştı.

KAÇAK KUYULAR İDDİASI
Dava devam ederken Salihli Çevre Derneği kuyuların açıldığı Yılmaz Mahallesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamada Sanko Holding’in ruhsat sahasında kaçak iki kuyu açtığı ifade edilerek ÇED sürecinin iptal edilmesi için birlikte mücadele edilmesi çağrısında bulunuldu.

‘SALİHLİ YEŞİL KALACAKTIR’
Dernek adına basın açıklamasını okuyan Avukat Yıldıray Çıvgın “Bildiğiniz gibi Sanko şirketi Salihli’nin toprağına saldırmaya devam ediyor. Hukuku dolanmaya çalışarak kaçak yollarla, mahkemeden, kurumlardan ve halktan habersiz Sanko’nun iki adet kaçak kuyusu Yılmaz beldesinde bulunmaktadır. Salihli’nin toprağı dünyanın en değerli ve verimli topraklarından biridir. Bu toprağı ve çevremizi korumak hepimizin görevidir. Aynı zamanda kamu kurumlarının görevidir ancak bugüne kadar kamu kurumları halktan, doğadan yana değil Sanko şirketinden yana tavır almıştır. Mahkemeden habersiz bir şekilde Sanko Şirketi Manisa İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden aldığı yazıyla iki adet kaçak kuyu dikilmiştir. Bu mahkeme kayıtlarında vardır. Biz buna dair suç duyurusunda bulunduk ve süreç devam etmektedir. Tüm sorumluların yargılanması için elimizden geleni yapacağız. Sanko Şirketi başta Salihlimizi kirletmek, çölleştirmek isteyen, göllerimizi kurutmak isteyen tüm şer odaklarına karşı birlikte mücadel edelim. Biz varolduğumuz sürece Salihli yeşil kalacaktır.” dedi.

SÜREÇ HAKKINDA
SANKO A.Ş. şirketinin Salihli’de açmak istediği 17 adet jeotermal santral (JES) kuyusu için Valilik tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararına karşı vatandaşlarca ve Salihli Çevre Derneği’nce iptal davası açılmıştı. İptal davasında 12 Haziran 2023 tarihinde mahkeme heyeti ve bilirkişilerce keşif yapılmıştı.

ÇED Raporu’nda bulunmayan iki farklı yerde çoktan JES kuyusu çalışması başladığı görülmüştü. Yapılan keşif sırasında, raporda bulunan iki kuyunun yerinin değiştirildiği, bu yer değişikliğinin ÇED raporunda ve mahkemeye sunulan belgeler arasında bulunmadığı ve ayrıca değişikliğe ilişkin resmi makamlarca herhangi bir ilanın yapılmadığı tespit edilmişti. Bu iki noktada SANKO şirketi tarafından JES kuyusu çalışmalarının başladığı, kuyuların açıldığı da tespit edilmişti.

 
Buca Belediyesi'nde mutlu son... En düşük 21 bin 100TL!
 
Çanakkale Boğazı tek yönlü trafiğe açılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın'da sezonun ilk kuru inciri 350 TL'den alındı
Aydın Ticaret Borsası (ATB), sezonun ilk kuru incirini temsili olarak ...
TMO açıkladı: Mısırın tonu 6 bin TL!
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır alım fiyatını açıkladı. TMO, mısır ...
İklim değişikliği geldi, üretici ilaca sarıldı… Sofrada zehir var!
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı bu yıl tarımda üretim ...
 
İktisat uzmanı tarımdaki darboğazı anlattı ve ekledi: Ucuz gıda ufukta yok!
Gıda maddelerinin pahalılığını değerlendiren Prof. Dr. Yaşar Uysal, “Köylerde ...
İlk hasat sevinci... Hedef 200 milyon dolarlık ihracat!
Ege’nin önde gelen tarımsal ihraç ürünlerinden Sultani cinsi sofralık ...
'Borsakarası'nda ilk hasat!
İlklerin öncüsü İzmir Ticaret Borsası’nın T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ...
 
Sezonun ilk kuru inciri kilosu 330 liradan alındı
Aydın'ın Nazilli ilçesinde 5 üretici, sezonun ilk kuru incirini Ticaret ...
Çaya bir zam daha geldi: 3 ayda 3'üncü!
Çaykur, çaya yüzde 4.5 oranında bir zam daha yaptı. Böylece Çaykur'un ...
7,7 milyonluk ek gelir... Küçük Menderes'e yeni can suyu!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva