HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Temmuz 2023 Pazartesi - 08:55

Büyükşehir askıya çıkardı… İzmir’e füniküler hattı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Üçkuyular - Karataş Bölgesi imar planlarıyla bölgenin tarihi ve kültürel mirası ile birlikte kent turizmine kazandırılması amaçlanıyor. Güzelyalı ve Karataş’taki bazı sokaklar için yayalaştırma kararlarının da alındığı imar planlarının en dikkat çeken yönü ise Karantina Meydanı ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında bir füniküler hattının belirlenmesi oldu.

Büyükşehir askıya çıkardı… İzmir’e füniküler hattı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak 2. Etap (Üçkuyular - Karataş Bölgesi) 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu’nu yayımladı. Mehmet Emin Akman, Güzelyalı, Göztepe, Çankaya, Mithatpaşa, Murat Reis, Piri Reis, Kemal Reis, Kılıç Reis, Turgut Reis, Akın Simav, Barbaros, Altıntaş, Atilla ve Güneşli mahallelerini kapsayan planlar askıya çıkarıldı.

Son olarak 2017 yılında bu bölgeye dair hazırlanan imar planlarının iptal edilmesinin ardından mahkeme kararında belirtilen iptal gerekçelerini giderecek şekilde hazırlandığı ifade edilen yeni planlar duyuruldu. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan davada plan, sosyal ve teknik donatı alanı yetersizliği gerekçesiyle iptal edilmişti.

‘ESKİ İLE YENİNİN HARMANLANMASI’
Konak ilçesinin en yoğun nüfusuna sahip 370 hektarlık bölgeyi kapsayan imar planın vizyonu “İzmir'in kentsel kimliğini oluşturan tarihi ve kültürel mirasını koruyarak; Kemeraltı kent merkezinden başlayarak kıyı boyunca ‘Eski’ ile ‘Yeni’nin harmanlandığı, kent merkezinde toplu taşıma, bisiklet ve yaya ulaşımının etkinliğinin arttırıldığı, kent estetiğinin yer oluşturma ilkeleri ile birlikte ele alındığı çağdaş kentsel mekânlar yaratmak.’’ olarak belirlendi.



KENT TURİZMİNE KAZANDIRMA VURGUSU
Planın hedefleri arasında kentlinin rekreatif, sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılayan donatılara, kent ile mahalle ölçeğinde erişilebilirliğin arttırılması, Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı çevresindeki mekanların kent turizmine kazandırılması, tescilli ve tarihi yapıların bulunduğu bölgenin kalkınması, yenilenmesi, estetik duyarlılığın arttırılması ve canlandırılması ve kentsel yenileme ve restorasyon projeleri ile bölgenin eskimiş konut dokusunun yenilenmesi yer alıyor.



YAYALAŞTIRMA KARARLARI
Planlarda yaya odaklı düzenlemeler yer alıyor. Bu düzenlemeler kapsamında Güzelyalı Parkı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Göztepe Stadyumu arasında yaya yolu oluşturulması planlanıyor. Planlara 39. Sokak, 19. Sokak, 39. Sokak, 29. Sokak, 18/3 Sokak. ve 13/1 Sokak güzergâhının yayalaştırılması işlenmiş durumda. Ayrıca orta-uzun vadede Güzelyalı bölgesinin yaya öncelikli alan ilan edilmesi de planlarda yer alıyor.

MİTHATPAŞA-KEMERALTI ARASINDA KÜLTÜR ROTASI
Planlarda Ayrıca Üçyol Metro, Mithatpaşa Kentsel SİT alanı, Tarihi Asansör ve Kemeraltı Kentsel SİT alanı arasında yaya odaklı yeni bir ‘Kültür Rotası’ oluşturulması da amaçlanıyor. 185. Sokak, 268/1. Sokak, 305. Sokak, 358. Sokak ve 351. Sokak güzergahının yayalaştırılması da planlara işlendi.



Kültür Rotası ile ilgili planlarda şu ifadeler yer aldı:

“Mithatpaşa Caddesinden cephe alan imar adalarının zemin katlarında günübirlik ticaret alanlarının (dükkan, kuaför, terzi, eczane, gibi) bulunduğu, üst kat kullanımlarının ise konut kullanımına ayrıldığı, güzergâh üzerinde ve çevresinde Tarihi Asansör, Dario Moreno Sokağı, Müzeler, ibadet alanları, eğitim alanları, sağlık alanlarının bulunduğu, ayrıca Mithatpaşa Caddesi üzerinde kamu misafirhaneleri, butik otel ile kafe ve restoranların da bulunduğu tespit edilmiştir. Tarihi Asansör ve çevresinde deniz manzarasına sahip bölgelerde ticari kullanımların (restoran ve kafe) yer seçmeye başlamış olduğu, bu bölgede ticari fonksiyonlara doğru eğilimin artmaya başladığı dikkate alındığında seçilen güzergahın bölgede bir çekim alanı oluşturması hedeflenmiştir.”

BİSİKLET YOLU ÖNERİSİ
Planlarda, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile İnönü Caddesi arasında bisiklet ulaşımını kuvvetlendirmek için ilave bisiklet yolu önerildi.



YENİ HAFİF RAYLI SİSTEM HATTI
Planın en dikkat çeken noktası ise Mithatpaşa Meydanı ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında bir hafif raylı sistem hattı güzergahı belirlenmesi oldu. Bu hattın ‘Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Karantina Tramvay İstasyonu ve Mithatpaşa Kentsel Sit Alanı’ başlangıcı olmak üzere kuzey-güney yönünde Şehit Ceysu Ceylan Sokak güzergahından; İnönü Caddesini geçerek Gazeteci Hasan Tahsin Caddesi üzerinden İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlanması öngörülüyor. Bu hattın füniküler şeklinde yapılması bekleniyor.

Bölgeye turistik bir değer kazandırmak amacıyla önerilen bu proje ile ilgili plan açıklama raporunda “Raylı toplu taşıma sistemleri, planlama alanının kuzeyinde ve güneyinde doğu-batı aksı boyunca hayata geçirilmiş olup; kuzeyde altı istasyonuyla tramvay hattı, güneyde dokuz istasyonuyla İzmir Metro hattı bulunmaktadır. Ancak alanın kuzey-güney aksı doğrultusunda topoğrafik olanaksızlar ve yapılaşmasını tamamlamış yoğun özel mülkiyet dokusunun oluşturduğu meskun konut alanları nedeniyle mevcutta raylı sistem bağlantısı kurulamamıştır. Planlama alanı bütününde önemli bir ulaşım projesi olan raylı toplu taşıma ulaşım sistemi bu alanda ulaşıma ve erişilebilirliğe çözüm bulmak, ayrıca bölgeye turistik bir değer kazandırmak amacıyla önerilmiştir. Hem planlama alanı içerisinde hem de çevresindeki toplu taşıma sistemleri ile bütünleşerek kent geneline hizmet vereceği değerlendirilmektedir.” ifadeleri yer aldı.

 
Anadolu Efes, Micic ile yollarını ayırdı
 
Komşuda hava sıcaklığı 50 dereceyi gördü!
YORUMLAR
Toplam 26 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kskli 5 Temmuz 2023 Çarşamba 10:57

Zor zamanlarda Tunc baskan goreve geldi tamam baskan olmadi bu is buyuk geldi sanirim

Yorumu oyla      2      3  
Ricardo 4 Temmuz 2023 Salı 21:01

Ne bu şimdi, palavralarinizla,yalanlarınızla,anca kendiniz gibileri kandırırsıniz burhan ozfaturadan sonra izmire belediye olarak hicbirsey yapmadınız, yapmayacaksınız da ama maalesef Atatürk maskesi altında yine seçimi kazanacaksınız ve olan yine izmirliye olacak

Yorumu oyla      2      3  
Ricardo 4 Temmuz 2023 Salı 21:01

Ne bu şimdi, palavralarinizla,yalanlarınızla,anca kendiniz gibileri kandırırsıniz burhan ozfaturadan sonra izmire belediye olarak hicbirsey yapmadınız, yapmayacaksınız da ama maalesef Atatürk maskesi altında yine seçimi kazanacaksınız ve olan yine izmirliye olacak

Yorumu oyla      2      3  
Mahmut Gün 4 Temmuz 2023 Salı 19:41

Birazda fakir ilçelere hizmet götürün

Yorumu oyla      2      3  
Kenya 4 Temmuz 2023 Salı 12:48

Evet, evet, evet. Kesinlikle. İzmir çok kötü, bataklık, her yeri çöp götürüyor. Her yer hayvan barınağı gibi. çorumlu, konyalı, yozgatlı, nevşehirli, niğdeli, aksaraylı kardeşlerim sakın gelmeyin buraya. Çok kötü burası. Sizin oralar cennet, valla. Sakın ha gelmeyin, yaşanmaz böyle yerlerde, en şanslı sizsiniz. İzmirde bir körfez kokusu var, bir sivrisinek var anlatılmaz yaşanır. Hem 1. seviye deprem bölgesi. Ha bire sallanıyor. Siz Konya çöllerinde otlamaya... Yani oturmaya devam edin. Hem deprem de yok. Gelmeyin.

Yorumu oyla      2      3  
Mahmut açıkkar. 4 Temmuz 2023 Salı 11:30

Ben, Mahmut Açıkkar, yaptıığmız araştırmalar sonucu ve halkın isteği üzerene,İzmir kent konseyi başkan vekili olarak konseyimizde vermiş olduğum önerge ile günlük 50-60 bin insan sirkülasyonunu, binlerce araç,yüzlerce belediye otobüsünü ilgilendiren yeşilyurt araştırma hastanesine ulaşımın sağlanması, hastanenin çevresindeki trafiğin rahatlaması açısından hastane personeli, ziyaretçiler, hastalar, hasta yakınları ve orada bulunan halktan yüzlerce imza toplanmış, İzmir Büyükşehir belediyesinin ulaşım daire başkanı mert yaygel’e teslim edilmiş, karabağlar belediyesi ile işbirliğine gidilip, karabağlar belediye başkanı Sn.Muhittin Selvi topu’nun ilgilenmesiyle Füniküler ulaşımı yapılması için projeler hazırlanmış ,ihaleye çıkılmış , sanıyorum üç ihale yapılmasına rağmen ihaleye talep olmadığı için ulaşıma rahatlatacak bu çalışmaya ara verilmişti… hatta, bazı yerlerde kod farkından dolayı füniküler ulaşım yerine, yürüyen merdiven ve yürüyen bantlarla projeye devam edilmesi de karar verilmesine rağmen. araya seçimin girmesi ve belediye başkanının değişmesi (Aziz KOCAOĞLU-Tunç Soyer)ile ara verilmişti. Trafik ve ulaşımın da, halkın ve ulaşımın nefes alması adına yapılan bu çalışmalar kaydadeğer olarak görülmekte ve dikkate alınması gereken bir konudur…

Yorumu oyla      2      3  
Mualla 4 Temmuz 2023 Salı 10:20

İzmirde yıllardır yaptıklarınız ve de becerinizde ortada. Seçime hazırlık yalanları başladı. Çekilinde bari, yapabilecek insanları engellemeyin...

Yorumu oyla      2      3  
Fatih 4 Temmuz 2023 Salı 08:27

Önce sokakları temizleyin her yer pislik içinde sokaklar yeterince temizlenmiyor!

Yorumu oyla      2      3  
Gurbetçi 4 Temmuz 2023 Salı 00:13

Seçim yaklaştı yapılmayacak projeler ortaya atılır bundan sonra 4 sene ne yaptılar bir eser bitiripte Kılıçdaroğlu nu çağırıp ta açılışını yaptılarmı. 2 hafta önce feribot la Üçkuyular dan Bostanlı ya geçtim körfez suyu yemyeşil yazık

Yorumu oyla      2      3  
49 50 3 Temmuz 2023 Pazartesi 22:04

Abbas sen ekmeğe mama çubuğa kama derken biz buradadır doğma büyüme izmirliyiz böyle kötü ve ırkçı bir CHP yönetimi görmedik Özfatura''nın yaptığını hangi belediye başkanı yaptı ama siz Atatürk çünkü geçinip cebinizi doldurursun anca lale seni

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer’den Kemeraltı müjdesi: Taşkınlar maziye karışıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in tarihi Kemeraltı ...
İzmir'de 'tek'... Matematik ve Zeka Oyun Parkı Bayraklı’da!
Bayraklı Belediyesi, İzmir’in ilk Matematik ve Zeka Oyunları Parkı’nı ...
İzmir’in su kaynakları emin ellerde... İklim krizi için önemli adım!
İZSU Genel Müdürlüğü’nün kentin su kaynaklarını korumak için başlattığı ...
 
Sasalı’nın göçmen misafirleri!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, yerli kuş türlerinin yanı ...
İzmir’in atık pil toplama şampiyonu Karşıyaka! 
Karşıyaka Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TAP iş birliğinde ...
Çalıkuşu Semt Merkezi hizmete açılıyor
Karabağlar Belediyesi'nin, özellikle kadınları toplumsal yaşama katma ...
 
Koltuktan, beyaz eşyaya... Başkan Soyer'den İzmirlilere Körfez çağrısı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Deniz Koruma Şube Müdürlüğü ...
Halk Taşıt'la 241 milyonluk tasarruf... İzmirlinin parası cebinde kaldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm toplu ulaşım araçlarında başlattığı ...
Gençler enerjisini güneşten alacak... Buca'da örnek proje!
Buca Belediyesi, çevresel sürdürülebilirlikle ilgili örnek projelerini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva