HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Mart 2016 Cumartesi - 12:27

7 ilçenin yol haritası görücüye çıktı: Kocaoğlu’ndan kooperatif çağrısı

Kentin iki büyük tarım havzasını ve 7 ilçeyi kapsayan kırsal kalkınma planı görücüye çıktı. Gediz ve Bakırçay’ın yol haritasını tanıtan Başkan Kocaoğlu üreticiye kooperatifleşme çağrısı yaptı.

7 ilçenin yol haritası görücüye çıktı: Kocaoğlu’ndan kooperatif çağrısı

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - 7 ilçeyi kapsayan Yarımada Stratejik Planı’nda eyleme geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Gediz ve Bakırçay havzalarındaki 7 ilçe için benzer bir çalışma yürütüyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen ve Kemalpaşa’nın yer aldığı Gediz-Bakırçay Havzaları için hazırladığı sürdürülebilir kalkınma stratejisini tanıttı.

Toplantıya Kocaoğlu’nun yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Tacettin Bayır, İlçe Belediye Başkanları ve çok sayıda bürokrat katıldı. 

HEPİMİZİN ORTAK GÖRÜŞÜDÜR
Toplantı, Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Koray Velibeyoğlu, kırsal kalkınma ile ilgili gerçekleştirdiği sunumla başladı. Velibeyoğlu, yapılan araştırmalarda su kaynaklarının, meraların ve doğal imkanların en verimli şekilde kullanmayı hedeflediklerini söylerken bölgenin turizm çalışmalarına hız verileceğini ifade etti.  Hazırlanan projelerde ortak akıl ile çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Velibeyoğlu, “Burada yapılanlar, anlatılanlar, hepimizin ortak görüşüdür” dedi.

AYAĞI YERE BASAN PROJE  
Sunumun ardından kürsüye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çıktı. Kırsal kalkınma modeliyle ilgili çalışmalardan söz eden Kocaoğlu, “Projelerimizi bir demet haline getirip, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gediz ve Bakırçay’ın kalkınma yol haritasını belirledik. Bölge insanı ile beraber çalışılarak değerlendirilen, katılımcı demokrasiyle somut, ayağı yere basan, ihtiyaçları gidermeye yönelik bir çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışma, üreten insanımızla beraber yürüttüğümüz çalışmamızdır. Biz bu bölgede hızlı bir şekilde çalışmalarımızı Yarımada’da olduğu gibi sürdürüleceğiz” diye konuştu. 

KÜÇÜK MENDERES’İ DAHA İYİ BİLİYORUZ
Tahtalı Havzası ve Küçük Menderes’i en sona bırakmalarının nedeninin bölgedeki birlik ve kooperatiflerle ortak çalışmanın nedeni olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Orada zaten Büyükşehir var. Yarımada’dan ve Bakırçay’dan bölgeyi daha iyi biliyoruz. 2007'den beri Küçük Menderes’te Büyükşehir var. Ama burada da bu sene sonuna kadar çalışmaları bitireceğiz” dedi.

PAZARLAMA OLMADAN ÜRETİM BİR İŞE YARAMAZ
Kocaoğlu, “Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i kalkındırma yolunda kanaat önderlerinin kentin dinamikleriyle birlikte hareket ederek kentte birlik beraberlik ruhu yaratarak kenti kalkındırmak için 2005'te koyduğu hedefin kırsaldaki uzantılarını görüyorsunuz. Aynı çalışmalar bütün sektörlerde devam ediyor.  Gediz ve Bakırçay bağlamında İzmir’in kırsalını masaya yatırıyoruz. Benim üzerinde durmak istediğim konu; ne üretirsek üretelim, nasıl üretirsek üretelim iş pazarlamaya geliyor. Mutlaka iyi tarım yapmamız lazım. İyi tarım yapmadan tarım hedefine ulaşmak imkansız. Pazarlama ağlarıyla görüşüyoruz. Bir sene bakıyorsunuz soğan çok pahalı. Bir sene bakıyorsunuz soğan çürüyor.  Bir sene para eden ürün öbür sene etmiyor. Plansızlık var. Bunları aşmamız lazım” şeklinde konuştu.

KOOPERATİFLEŞME ÇAĞRISI
Kırsalda kalkınma için bölgedeki üreticilere kooperatifleşme mesajı veren Aziz Kocaoğlu, “Miras hukukundan dolayı araziler bölünüyor. Arazileri birleştirmek mümkün değil... Sanayicilerden ticaret erbaplarından sera ve hayvancılık konusunda girişimler oldu. Ama bunlar Türkiye üretiminde yüzde 1 bile olmuş değil. O zaman bizim küçük üreticiyi, aile ziraatını desteklememiz gerekiyor. 8-10 oymaklı köyde Türkiye’de söz sahibi barbunya yetişiyor. Herkes topluyor pazara getiriyor. Toptancı alıp götürüyor.  Hacim yakalanamadığı için, üreticiler kendi başına hareket ettiği için tüketicinin ve üreticinin korunması mümkün durmuyor. Bizim burada bir şey yapmamız lazım. Ürettiğimizi pazarlayamadıktan sonra bitti. O zaman birleşmemiz gerekiyor. Örgütlenmemiz gerekiyor. Bunun adına kooperatif derseniz. Adı rahatsız ediyorsa birlik dersiniz. Ama birlik olmamız lazım. Hem üretimde hem satışta birlik olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

AKLIN YOLU BİR!
Kooperatifleşme hakkında konuşan Kocaoğlu, “Biz pazarlama zincirleriyle sürekli görülüyoruz. Belli potansiyeli olan kooperatiflerimizin ürünlerini market zincirlerinde satmaya çalışıyoruz.   Bir market zincirinin üç çuval oradan, beş çuval oradan alma imkanı yok. Bir kurumun muhatap olması gerekiyor. Bunu da dünyadaki gibi kooperatifin dışında başka bir yöntemi ortaya koymamız mümkün değil. O zaman aklın yolu bir biz bunu ortaya koyacağız. Bu yöntemle üreticinin daha riski az üretim yaparak kazanç sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

KÜÇÜK MENDERES’TE KOOPERATİFLER OLMASA BAŞARAMAZDIK
Çalışmaların, desteklerin ilçelerde sürdürülmeye devam ettiklerini söyleyen Kocaoğlu bölgelerde sektörlere göre küçük birliklerin kurulmasının yerine her bölgede daha donanımlı birliklerin kurulması gerektiğini söyleyerek, “ Örgütlenme seferberliğine katmak zorundayız. Bu da her köyde bir birlik kurulsun değil. Kooperatif modelini, ziraat odalarımızla, kanaat önderleriyle oturup bu modeli oluşturmamız gerekiyor. Küçük Menderes’teki başarımızın alt yapısında bu kooperatifler vardır. Bunlar olmasaydı. Biz Küçük Menderes’teki çalışmaları sürdüremezdik. Bunun gibi bir masaya yatırılıp model geliştirilmesi lazım” diye konuştu. 

TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK
Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz yerel ürünlerin etin sütün İzmir’de kullanılmasını, tanıtımını gerçekleştireceğiz. Yarın kooperatifler birleşip güçlenip, belli mağazalar kurup pazarı dengeleyebilecekler. Üretimden satışa kadar bir mevcut olan organik bağı güçlendirmemiz gerekmektedir. Biz buna inanıyor ve başarmaya çalışıyoruz. Bütün taraflardan, üreticiden de destek talep ediyoruz. Emin olun bu örnek çalışmalar önce Ege’de sonra Türkiye’nin kırsal kalkınmasına model olacaktır. Zaten şimdiden bu yaptıklarımız model olmaya başladı. İnanırsak örgütlenirsek başaracağımıza inanıyorum.  Hedefimiz olan kırsal kalınmayı gerçekleştirebiliriz.”

PROJEDE NELER VAR?
Kocaoğlu’nun projesinde 6 stratejik ana tema, 12 stratejik gelişme ekseni ve 39 alt eksen altında toplam 215 varlık-odaklı kalkınma fikri yer alıyor.  Gıda ormancılığı, hayvancılık, paylaşan tarım havzası, destekleyici tarım havzası, tematik kamp-park alanları, sanat ve tasarım, endüstri mirası turizmi, jeoturizm, mesleki eğiti ve ekolojik bölgeler öncelikli 10 tema olarak belirlendi.

MADDE MADDE KALKINMA ROTASI
-
Bölgede hayvancılık ve bağlı sanayinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak.

- Bakırçay Havzasında gıda ormancılığını geliştirilecek, fıstık çamı desteklenecek.
- Gediz Nehri etrafında bitkisel ürünler canlandırılacak, bal ve ürünleri üretimi teşvik edilecek.

- Yerel ürün çeşitleri teşvik edilecek ve markalaştırılması desteklenecek.

- Menemen Çömlek Köyü Seramik Projesi gibi Yöresel Ürün Atölyeleri Dikili Atatürk Botanik Bahçesi yenilenecek.

- Bergama Kozak Yaylası Kırsal Turizmi geliştirilecek.

- Çok-işlevli aile tarımı model işletmeleri kurulması için tarımsal kalkınma kooperatifleri ile işbirliğine gidilecek.

- Kooperatiflere ait satış yerleri oluşturulacak. Tarımsal eğitim ve pazarlamada genç ve kadın çiftçilere öncelik verilecek.

- Yenilenebilir enerji destekli soğuk hava depoları  ve yeni tarımsal kurutma tesisleri yapılacak.

- Öncelikli olarak Bergama ve Yeni Foça’da kentsel dokular restore edilerek havza yerleşimlerinde çekim merkezleri yaratılacak

- Özellikli doğal ve kültürel alanlar için kentsel ve kırsal tasarım rehberlerinin hazırlanacak.

- Bölgedeki doğal varlıkların bütünlüklü olarak korunup deneyimlendiği tematik parklar oluşturulacak

- Gediz Deltası için Ekolojik Tasarım Stratejisi hazırlanacak.

- Eurovelo rotası (Dikili, Bergama, Sasalı, Seferihisar, Menderes, Selçuk) ve Tarih Turizm Aksı (Bergama to Selçuk, UNESCO, Foça başvuru) yapılacak.

- Yeryüzü pazarı, yerel ürün festivalleri etkinlik organizasyonlarının sürekliliği sağlanacak.

 
Independent 30 yıl sonra veda etti
 
Bu mağazada robotlar çalışıyor!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kahraman Cengiz 27 Mart 2016 Pazar 22:26

İzmir Büyük Büyükşehir Belediye Başkanımız sn Aziz Kocaoğlu yedi ilçemizin yol haritasını açıklamış,bu ilçelerde kooperatifleşmeye ihtiyaç var demiş. Bana göre bu haber bir kırılma noktasıdır? Neden kırılma noktasıdır: Üretme azminde olan insanlar üretmek istiyorlar ama maddi ve manevi destek görmedikleri için düşündüklerini ürüne dönüştüremiyorlar. Sn başkan katılımcı demokrasinin gereği olarak üreticilere ben yanınızdayım diyerek ellere ve beyinlere vurulan kilidi kıtıyor, artık evde oturmak yok tarlalarda üretimin başlamasını istiyor. Somut ve samimi bir adım atıyor. Bu konuda en canalıcı soruna parmak basarak pazarlama konusunda, planlama konusunda gerekenin yapılacağını belirtiyor. Ben otuz(30)yılı aşkın bir süredir koooeratifcilik konusunda kafa yoran bir insan olarak ve de bulunduğum yerde on(10)yılı aşkın Kooperatifler Birliği Genel Başkanlığı yapan biri olarak bu girişimi yürekten destekliyorum, başarılar diliyorum.

Yorumu oyla      11      5  
Prof Dr Ertuğrul Erdin 27 Mart 2016 Pazar 11:05

Mükemmel tüm kalbimle aklimla destekliyorum ve katkıda bulunanları da kutluyorum. Devrim niteliğinde . devrim dinamiktir. Durmak yok yola akıl mantık bilim ve teknik araçlarla devam...çağdaş düzey ve yarınlar için çok önemli adım ve yol.yolumuz açık olsun... Sevgiler selamlar

Yorumu oyla      11      5  
26 Mart 2016 Cumartesi 21:43

Çöp tesisi için 15. onay bugün yapılan açıklama ile anlaşılan gelmeyecek.

Yorumu oyla      11      5  
Tayfun 26 Mart 2016 Cumartesi 18:13

Avrupa ve Amerika nin tarımında soz sahibi sadece ve sadece KOOPERATIFLER dir.Sole ornek vereyim Almanyanin bugday ureticileri tek kooperatif altında toplanmıslar ve bir de dunya capında DIS TICARET Şirketi kurmuslar, Almanya da üretilen bütün bugdayın alıcıs bir tek Kooperatif ve tum urun onların silo larında toplanmakta ve oradan tum dunyaya pazarlanmakta buyuk tonajlı gemilerle ( 30000-80000 gibi ) tum dunyaya limanlarına gondermekteler. Bu Kooperatif sayesinde Almanlar yum dunya bugday borsasında fiyat belirleyici durumundalar , bugdayı hangii ulkeye kac ton vereceklerin daha yılın basında yaptıkları anlasmalarla belirliyor ve ALMAN Ciftcisi Kooperatiflesme sayesinde dunyanın en mutlu ciftcisi cunku hepsi tek vucut olmus ve kooperatiflesmisler. Peki Almanlar kooperatiflesiyorda biz neden kooperatiflesemioruz yoksa uretici tuccarların elinde oyuncak olmaya devam mı etsin isteniyor. Turkiye de en guzel ornegi Tire Sut kooperatifi vermekte umarız Ege nin her yerinde adam gibi kooperatiflesme olur aksi durumda koyden kente goc devam eder durur koylerde calısacak genc bulamayız...

Yorumu oyla      11      5  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 26 Mart 2016 Cumartesi 16:15

Mesele kooperatifleşme değil mesele kurulan kooperatifleri yönetme meselesi.Tariş,Fiskobirlik,Çukurova Birlik ,Trakya Birlik kooperatif değilmiydi.Bunlar neden battı .Mevcut yasalar değişmeden ,kurulacak kooperatifler yürüyemez batar.Bunlar belli bir siyasi görüşün arka bahçesi olur çıkar.Bunlar tribüne oynanan vaatler.Aziz bey kendini herhalde Başbakan görüyor.Siz asli göreviniz olan hizmetleri doğru düzgün yapın önce.

Yorumu oyla      11      5  
cemal yıldız 26 Mart 2016 Cumartesi 14:34

Başkanı alkışlıyorum. Çerçekten çiftçimize, küçük üreticimize müthiş bir öneri getirmiştir. Şimdi ilgililer bu çağrıya kulak vermelidirler. BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR. Zaman geçirmeden hemen harekete geçilmelidir. KAZAN-KAZAN bir proje. Tüketici de kazanır, üretici de...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vali Toprak Hindistan Büyükelçisi’ni ağırladı
İzmir’e bazı görüşmeler ve ziyaretler için gelen Hindistan Ankara Büyükelçisi ...
Karşıyaka’nın yeni arenası hazır!
Karşıyaka Belediyesi; Girne Kültürpark’taki açık basketbol sahasını çok ...
Bornova’da temizlikten taviz yok: Bir yılda 171 bin ton atık!
2015 yılında ilk kez yapılan bahar temizlikleri önümüzdeki hafta Bornova ...
 
Dikkat: Buca susuz kalacak!
Buca 278/2 Sokak içerisinde yer alan içme suyu hattının yerini değiştirilecek. ...
İzmir’de mesailere ‘yaz saati’ ayarı!
Valilik saatlerin ileriye alınacak olması nedeniyle mesai saatlerinde düzenlemeye gitti.
Büyükşehir’de personele internet denetimi!
Büyükşehir Belediyesi, personele tahsis edilen internetin kamu yararı ...
 
Kocaoğlu: ‘Yanağında bir beni eksik’ diyorlarsa...
Gündemi değerlendiren Başkan Kocaoğlu, ‘EGİAD tartışması’na neden dahil ...
Başkan Atilla müjdeyi Yaşlılar Haftası’nda verdi
Başkan Olgun Atila, bu özel organizayonda Bornova’nın çınarlarını yalnız ...
Alsancak'a emek verenler ödüllendirildi
Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nce geleneksel olarak düzenlenen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva