HABERLER>YAŞAM
26 Mart 2018 Pazartesi - 12:04

60 yıldır yaşlanmayan gazeteci çocuk!

Gazetecilik tarihinin en meşhur fotoğraflarından biridir gazeteci çocuk. İstanbul’un tarihi bir sokağında, elindeki gazeteleri gösterip “Yazıyor!” diye bağırırken, arkada 1950 model bir Plymouth otomobil ve cumbalı evler görünür. Zihnimize hep aynı yaşta, hep o sokaktayken kazınan gazeteci çocuk...

60 yıldır yaşlanmayan gazeteci çocuk!

Yıl 1958. Küçükayasofya’daki Şehit Mehmet Paşa Sokağı’ndan bir çocuk elinde gazetelerle koşturarak geçiyor. “Yazıyor, yazıyor” diye bağırırken sol elinde gazeteler, sağ elinde ise müşterilerine gösterdiği tek bir gazete var.

60 yıldır yaşlanmayan çocuk... İşte o fotoğrafın öyküsü Bu sırada sokaktan Babıâli’nin ünlü foto muhabiri, İstanbul Belediyesi Fotoğrafhanesi’ni kuran Hilmi Şahenk geçiyor. Büyük usta o anı tek kare fotoğrafla ölümsüzleştiriyor. Çocuk Küçükayasofya Meydanı’na doğru koşturarak, Hilmi Şahenk ise Sultanahmet’e doğru yavaş yavaş yoluna devam ediyor. Hilmi Şahenk’in İstanbul’u her açıdan gören fotoğraflarının yanı sıra, gazeteci çocuk fotoğrafı da meşhur oluyor. Hatta gazeteci çocuğun fotoğrafı yıllar geçmesine rağmen o siyah-beyaz haliyle bile güncelliğini koruyor. Hilmi Şahenk 1972 yılında, ardından binlerce kare fotoğraf bırakarak hayatını kaybediyor.

O fotoğrafı çekenin Hilmi Şahenk olduğu biliniyordu ancak gazeteci çocuğun kim olduğu yıllarca sır olarak kaldı. Ta ki kendisi tam 40 yıl sonra, 1998’de fotoğrafı Hürriyet gazetesinde fark edene kadar. Fotoğraftaki çocuk 1949 doğumlu marangoz Hayreddin Baş’tı. Fotoğraf henüz 9 yaşındayken, Küçükayasofya’daki evlerinin yan sokağında çekilmişti. Hilmi Şahenk’in üzerine giydiği krem trençkotunu, fötr şapkasını, bir de kocaman fotoğraf makinesini çok iyi hatırlıyordu. Plymouth da komşuları İbrahim Amca’ya aitti.

GAZETELERİ SATINCA EKMEK ALIRDIM
Hayreddin Baş 60 yıl sonra aynı sokakta, hem kendisini hem de fotoğrafın öyküsünü anlattı:

“Babam 1949’da Samsun’dan İstanbul’a göçmüş. İyi bir marangozdu. Ben o zaman 5 yaşındaydım göçtüğümüzde. İstanbul’a gelince babam bir radyocunun yanında işe girdi. Radyoların ahşap bölümlerini yaparlardı. Ben de yanlarında çalışır, radyolara vernik sürerdim. Boş zamanlarımda da gazete satardım. Gazeteleri satınca 30-35 kuruş verirlerdi. Bir ekmek ederdi. Alıp anneme götürürdüm.”FOTOĞRAFIMI ÇEKTİĞİNİ BİLİYORDUM
“Fotoğrafın çekildiği yıl 1958. O zaman Kadırga İlkokulu’na gidiyordum. Sabahları ve öğleden sonra gazete satıyorum. Fotoğrafın çekildiği yer bizim evimizin yan sokağı olan Şehit Mehmet Paşa Sokağı. O sokak biraz meyillidir. Yukarıdan aşağı doğru geliyorum. Aşağıdan yukarıya doğru, başından fötr şapka, krem trençkotlu birisi geliyordu. Boynunda da fotoğraf makinesi. Benim fotoğrafımı çekti. Çekerken fark ettim ama herkes yoluna gitti.”

40 YIL SONRA GÖRDÜM
“1998 yılında Sultançiftliği’nde bir tanıdığımızın marangoz dükkânına gittim. Orada Hürriyet gazetesinin bir ilavesinde fotoğraflar vardı. Gazeteyi inceleyince önce arabayı gördüm fotoğrafta. Tanıdım. İbrahim Ağabey’in arabası bu dedim. Sonra kendimi fark ettim. O fotoğrafı oradan kesip aldım. Kendi dükkânımın duvarına astım. O zamana kadar fotoğrafın varlığından haberim yoktu. Sonra fotoğrafı her yerde gördüm. Bazen söylüyorum arkadaşlarıma, bu çocuk benim diye.”

“O fotoğraf çekildikten 1 yıl sonra Zeytinburnu’na taşındık. Ben okulum bitene kadar eski mahallemiz Küçükayasofya’ya trenle gittim geldim. Sonra baba mesleğini seçtim, marangoz oldum. Galatasaray Lisesi’nde, Boğaziçi Üniversitesi’nde işler yaptım. Her yeri gezdim bu iş sayesinde. Marangozluktan emekli oldum ama bırakmadım. Atölyemi de kapatmadım. Şimdi eşe, dosta çalışıyorum. İnsan hayattan emekli olmuyor ki.”

İSTANBUL ÇOK DEĞİŞTİ
“İstanbul çok değişti. Her yıl yeni bir şeyler yapıldı. Eskiden sahildeki yol yoktu mesela. Kumkapı Tren İstasyonu’nun oradaki duvara oturunca ayaklarını denize sokardın. Şimdi kocaman yol var. Eski binaları da yıktılar. Eski İstanbul’u özlüyorum.” 

“O fotoğraf çekildikten 1 yıl sonra Zeytinburnu’na taşındık. Ben okulum bitene kadar eski mahallemiz Küçükayasofya’ya trenle gittim geldim. Sonra baba mesleğini seçtim, marangoz oldum. Galatasaray Lisesi’nde, Boğaziçi Üniversitesi’nde işler yaptım. Her yeri gezdim bu iş sayesinde. Marangozluktan emekli oldum ama bırakmadım. Atölyemi de kapatmadım. Şimdi eşe, dosta çalışıyorum. İnsan hayattan emekli olmuyor ki.”

İSTANBUL ÇOK DEĞİŞTİ
“İstanbul çok değişti. Her yıl yeni bir şeyler yapıldı. Eskiden sahildeki yol yoktu mesela. Kumkapı Tren İstasyonu’nun oradaki duvara oturunca ayaklarını denize sokardın. Şimdi kocaman yol var. Eski binaları da yıktılar. Eski İstanbul’u özlüyorum.”(Eyüp Serbest-Hürriyet)

 
Başkan Özen’den Tire’deki o uygulamaya isyan: Haraç misali para toplanıyor!
 
Porno yıldızından Trump açıklaması:Tehdit edildim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de yeni haftada hava nasıl olacak?
Bahar etkisinin hakim olduğu Mart'ın son haftasında İzmir’de hava sıcaklıkları ...
İzmir'e uyarı üstüne uyarı! Çamur yağacak
İzmir'de cumartesi gece saatlerine kadar kuvvetli yağış görülecek. Bugün ...
Rektör Hoca'dan türkü resitali: Uzun ince bir yoldayım
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak herkes tarafından çok ...
 
İTÜ Geliştirme Vakfı Özel İzmir Okulları'na TÜBİTAK Ödülü
İTÜ Geliştirme Vakfı Özel İzmir Okulları, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek ...
İzmir'de hafta sonu hava nasıl olacak?
İzmir'de hafta sonuna yağışlı havanın etkisiyle girecek.
Karşıyaka'da öğrenciler Çanakkale Şehitleri anısına koştu
Karşıyaka Zeki Şairoğlu Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesinin ev sahipliğinde ...
 
Hasan Celal Güzel hayatını kaybetti!
Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesinde ...
İzmir'de öğretmenin acı ölümü: 3 hastaya can oldu!
Ödemiş ilçesinde, eski öğrencisinin kullandığı motosikletin çarpması sonucu ...
İzmir'de karanlık çöktüğünde ortaya çıkıyorlar: Yürekleri ısıtan iyilik!
İzmir'de bir süre önce hayatını kaybeden üniversite öğrencesi Sibel Arslan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva