HABERLER>GÜNCEL
30 Mayıs 2021 Pazar - 09:13

5 kez iptal edilen orkinos çiftliğinde yeni perde: Bas parayı, al raporu!

Seferihisar'da yapımı planlanan orkinos çiftliği için Başaran Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şirketi, mahkemenin 5 kez iptal kararına rağmen ÇED olumlu raporu verilmesi ile ilgili konuşan Avukat Şehrazat Mercan, "Bu ÇED olumlu kararına da itiraz ederiz ve iptal ettiririz. Asıl sorun mahkeme kararlarının ülkemizde uygulanmaması " dedi. Mercan ayrıca, “Hocalara veriyorsunuz parayı, veriyorlar raporu size… Şimdiye kadar orkinos çiftliği ya da balık çiftlikleri konusunda bütün her yere raporu veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi” dedi.

5 kez iptal edilen orkinos çiftliğinde yeni perde: Bas parayı, al raporu!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -Mahkeme tarafından tam 5 kez iptal edilen ve iptal kararı Danıştay 14. Dairesi tarafından da onaylanan Sığacık mevkiindeki orkinos çiftliği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı flaş bir kararla çiftlik için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı vermişti.

Bakanlık tarafından verilen karara vatandaşlardan tepkiler gelirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yeniden yargı yoluna gideceklerini açıklamış ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise tsunami sonrası zarar gören balıkçıların zararlarının karşılanması için devlet tarafından dağıtılan ağlarla ilgili devlet yetkilileri ile şirketin birlikte hareket ettiğini iddia etmişti.

Yaşanan gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan ve doğayı korumak için yürüttüğü çalışmalar ile tanınan Avukat Şehrazat Mercan, iddialar ve süreç hakkında konuştu.

İPTAL NEDENİ SADECE 'KAPASİTE' DEĞİLDİ
ÇED olumlu kararının verilmesini eleştiren Avukat Şehrazat Mercan, alana şimdiye kadar yapılan itirazların tek bir nedene dayanmadığını belirtti. Mercan, "Niye veriyorlar ÇED raporunu? Demişler ki 'koyun kapasitesi şu kadar ve firmanın kapasitesi bu' diye olur demişler. Bizim itirazlarımız için sadece kapasite meselesi yok. Orada turizm olumsuz etkilenir dedik, deniz habitatı olumsuz etkilenecek dedik, bir de Akdeniz Fokları'nın yaşam alanları ile örtüşüyor denildi. Yani buradaki mahkeme kararlarının iptal yönünde olması sadece 'kapasite' ile ilgili değildi" diye konuştu.

-SONUNDA BAŞARDILAR... ŞİRKETİN FENDİ YARGIYI YENDİ!

HUKUK MU KALDI ÜLKEDE?
Orkinos çiftliğinin daha açık bir alana yapılması gerektiğini belirten Mercan,"Hukuk mu kaldı artık ülkede? Bu çiftliği başka yere taşımaları lazım. Bu Sığacık Koyu’nda olmaz. Daha açık koylara gitmesi lazım… Bu tür kararlar sadece bizlere karşı da verilmiyor… Aliağa altın madenlerini… Yani diğer kararlarda benzer durumdayız" ifadelerini kullandı.

MAHKEME KARARLARI UYGULANMADIĞI SÜRECE…
Bakanlık tarafından verilen karara itiraz edeceklerinin de altını çizen Mercan, "Bu ÇED olumlu kararına da itiraz ederiz ve iptal ettiririz. Burada sıkıntı yok. Asıl sorun mahkeme kararlarının ülkemizde uygulanmaması. Çünkü kararlar uygulanmadığı sürece biz iptal ettirsek de giderler ve yeni kararlar aldırırlar. Hiçbirimiz hukuki güvence altında değiliz. Bir mahkeme kararı, bu kadar açık bir şekilde ortadan kaldırılamayacak bir gerekçeye dayandırılarak karar vermişse ne diyebiliriz? Sen bin tane de proje yapsan o bölgenin turizmin etkileneceğiniz, yaşamı etkileyeceğini, Akdeniz Fokları'nın yaşam alanlarını etkileyeceğini bile bile bu ÇED olumlu kararını  veriyorsan, demek ki sen mahkeme kararlarını uygulamıyorsun demektir" dedi.

BU TÜR RAPORLARI VEREN HEP AYNI ÜNİVERSİTE
ÇED raporu içinde yer alan ve olumlu görüş veren üniversitelere de yüklenen Mercan, kendilerinin savundukları raporun 20 yıllık raporlar olduğunu belirtti. Mercan, "Hocalara veriyorsunuz parayı, veriyorlar raporu size… Şimdiye kadar orkinos çiftliği ya da balık çiftlikleri konusunda bütün her yere raporu veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi… Üniversitede akademi kaldı mı? Üniversitede bağımsız akademi parmakla gösteriliyor artık. Turizmden alabiliyorlar mı raporu? 20 yıllık raporlara dayanıyor bizim raporlarımız. Alaçatı'dan Sığacık'a kadar olan bölgeye 1989'dan 2019'a kadar yapılan çalışmaya dayanan rapor bu. Yani biz haksız olsak zaten şimdiye kadar kaç defa mahkemeden böyle iptal kararları çıkmazdı" diye konuştu.

ISRARLA BU KARAR VERİLİYORSA…
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in 'devletin tsunami sonrası balıkçılara vereceğini söylediği ağları şirket dağıttı' ifadelerinin sorulması üzerine de yanıt veren Mercan, "Devletin turizm bakanlığı var. Tabiat Varlıklarını Koruma müdürlüğü var... Devlet burada bakması lazım istenen talep burada olur mu diye. İsmail Başkan'ın dediğine göre devletin dağıtması gereken ağlar şirket tarafından dağıtılmış… Başkanın iddialarına bakarsak ve mahkeme kararlarına rağmen ÇED raporu veriliyorsa bu kadar, siz de burada 'devlet şirketi koruyor' demez misiniz? Bu kadar ısrarla böyle kararlar verirse insanların böyle düşünmesi normal" ifadelerini kullandı.

 
Güzelbahçe'de yaz temizliği
 
Konser biletleri aşı olana 18 olmayana bin dolar!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Ali 30 Mayıs 2021 Pazar 17:38

imzası olanları ifşa etmezseniz asla bitmez bu talan bu yağma bu rüşvet bu yolsuzlık. yazıklar olsun..<

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan Salda Gölü açıklaması!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Salda Gölü kıyısındaki renk değişikliğinin ...
Mehmet KARABEL yazdı... Sırada hangi 'Devrim' var?
Mehmet KARABEL yazdı... Sırada hangi 'Devrim' var?
Eren- 15 Operasyonu'nda bir asker şehit oldu!
İçişleri Bakanlığı, "Eren- 15 Operasyonunda çıkan çatışmada jandarma personelimiz ...
 
'Cinsel terapi' bahanesiyle kadınları istismar etti!
Adana'da, E.M., sosyal medya hesabı üzerinden S.K. isimli kişinin kendisine ...
O ilçede vakalar sıfırlandı!
İzmir'in Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, ilçede bugün koronavirüs vakasına ...
Ekipleri bile şaşkına çeviren saklanma!
Kilis'te, çimento yüklü kamyonun gizli bölmesinde, Suriye'den Türkiye'ye ...
 
2 milyon TL'lik gümrük kaçağı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, gümrük kaçağı olduğu tespit edilen bir ...
Tünele ters yönden girdi: Faciaya neden oldu!
Giresun’un Tirebolu ilçesinde, tünelde ters yönde ilerleyen kamyonetin ...
Salda Gölü'ndeki görüntüye ilişkin açıklama geldi
Burdur'un Yeşilova ilçesinde Salda Gölü'nün kıyısındaki bir bölgede oluşan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva