HABERLER>GÜNCEL
29 Aralık 2014 Pazartesi - 10:22

3. havalimanında 4,5 milyarlk harfiyat piyangosu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın, inşaat sahasının dörtte üçünün bataklık olduğuna yönelik açıklamaları ile tekrar gündeme gelen “3. Havalimanı Projesi”nde, 4.5 milyar liralık hafriyat piyangosu çıktı.

3. havalimanında 4,5 milyarlk harfiyat piyangosu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın, inşaat sahasının dörtte üçünün bataklık olduğuna yönelik açıklamaları ile tekrar gündeme gelen “3. Havalimanı Projesi”nde, 4.5 milyar liralık hafriyat piyangosu çıktı. Hesaplamalara göre, sahanın havaalanı hâline getirilmesi için 1 milyar metreküplük bir dolgu malzemesine ihtiyaç duyuluyor. Bunun da, İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerinden çıkan hafriyat ile sağlanması planlanıyor. Bu da, inşaatı üstlenen konsorsiyum ortaklarına hafriyat işinden 4-4.5 milyar liralık bir rantın kapısını aralayacak.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; hafriyat piyangosunun ayrıntıları şöyle: 22 milyar euro bedelle Limak-Cengiz-Kolin-Mapa-Kalyon Konsorsiyumu tarafından üstlenilen 3. Havalimanı Projesi ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın, inşaat sahasının dörtte üçünün bataklık olduğuna yönelik açıklamaları, gözlerin bir kez daha projeye çevrilmesine yol açtı. Bakanın açıklamasının ardından, ilginç bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre, bataklık gerekçesiyle alan yeni hafriyat sahası ilan edilecek ve bu yolla konsorsiyum ortaklarına milyarlarca liralık bir gelir kapısı açılacak.

KAMYON KAMYON KAYNAK GELECEK
Üçüncü hava limanı inşaatında hâlen sondaj ve fizibilite çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmaların ardından, “bataklığın kurutulması”, “tepelerin tıraşlanması” ve “çukurların doldurulması” işlemlerine başlanacak. Sahada, 150 metreye ulaşan tepeler ve 40 metreyi bulan çukurlar var. Bataklık tespiti ile birlikte, çukurların doldurulması için gerekli hafriyat ihtiyacı daha da arttı. Yapılan hesaplamalara göre, sahanın doldurulması için en az 1 milyar metreküplük bir hafriyata ihtiyaç duyuluyor. Bir kamyonun ortalama olarak 20 metreküp hafriyat taşıdığı dikkate alınırsa, sahanın doldurulması için yaklaşık 50 milyon kamyon hafriyat dökülmesi gerekecek. İhtiyaç duyulan dolgu malzemesinin bir kısmı da İstanbul’da hâlen devam eden kentsel dönüşüm projelerinden karşılanması planlanıyor. İddiaya göre, İstanbul’daki hafriyat sahalarında şu anda yüzde 100 oranında doluluk oranı bulunuyor. Bu nedenle hafriyat kamyonlarının havalimanı sahasına yönlendirilmesi öngörülüyor. Bu yöntemle hem hafriyat alanı sıkıntısı çözülecek hem de havaalanı için ihtiyaç duyulan dolgu malzemesi karşılanacak. Ancak burada, hafriyat dökümünden alınan ücret ise konsorsiyum ortaklarına verilecek. Bu da, şu anda kamyon başına 90 lira alındığı baz alınırsa, konsorsiyum ortaklarına 4 milyar lira ile 4.5 milyar lira arasında bir ek gelir elde etme imkanı sağlanmış olacak. Hava limanının temeli atılmadan, ortaklar milyarlarca liralık gelir elde etmiş olacaklar.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Esen Yurt 30 Aralık 2014 Salı 11:35

O hafriyat o parayla başlar ama sonunda iki veya üç misline çıkar..! "Ye memed ye!"

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul 3 gündür liseli Ant’ı arıyor!
İstanbul Çekmeköy'de, okul dönüşü evinin bulunduğu sokakta yürürken kaybolan ...
Bayrak dalgalanırken dondu!
Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı ve Balkanlar'dan gelen soğuk havanın ...
Şok plastik mermi raporu: Biraz öldürücüdür
Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanan raporda; Gezi eylemlerinde ...
 
PKK'dan yeni uygulama: Ya çoçuk ya para!
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 kişinin de yaralandığı ...
Uyuşturucudan hükümlü, müdür dövmekten zanlı hala görevde!
Eğitim-Sen Bergama Şubesi Başkanı İrfan Toksoy, uyuşturucu imal edip, ...
200 kaçak ölümden döndü
Mersin'de 200 kaçağın bulunduğu tekne aşırı yük nedeniyle batma tehlikesi ...
 
Ağca'nın İtalya yolculuğunda şok eden detay
1981 yılında suikast düzenleyerek yaraladığı Papa 2. Ioannes Paulus'un ...
Yılbaşında hava nasıl olacak?
Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı ve Balkanlardan gelen soğuk havanın ...
İzmir'in RES kulesi ihracatında kadın eli!
Türkiye'de Rüzgar Enerji Santrali (RES) kulesi üreten dört şirketten biri ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva