HABERLER>GÜNCEL
19 Aralık 2015 Cumartesi - 12:21

2 büyük üniversitede rektörlük heyecanı. Adaylar birer birer…

İzmir’deki Ege ve Dokuz Eylül üniversitelinde ağustos ayında boşalacak rektör koltukları için arka arkaya adaylık açıklamaları gelmeye başladı.

2 büyük üniversitede rektörlük heyecanı. Adaylar birer birer…

2016 Haziran'da yapılacak rektör adaylarını belirleme seçimi için “adayım" diyenlerle “nabız yoklayanlar" iki üniversitede aylar öncesinden sandık ve kulis heyecanını başlatırken, üniversite patronluğunda tıp egemenliğinin sona erip ermeyeceğini adayların performansı gösterecek.
 
EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE KİMLER ADAY
Ege Üniversitesi'nde (EÜ) Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'dan, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Prof. Dr. Mehmet Füzün'den boşalacak rektörlük koltuğu için adaylar sahneye çıkmaya başladı. EÜ'de adaylığını ilk açıklayan, Tıp Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu oldu. Kumanlıoğlu Eylül 2011'de yapılan dekan adaylarını belirleme seçiminde 261 oy alan Prof. Dr. Serhat Bor'un ardından 126 oyla ikinci olmuştu. YÖK'ün seçimi kazanan yerine kaybedeni olan Kumanlıoğlu'nu dekan ataması fakültede krize ve protesto eylemlerine yol açmıştı. Bu atama dayatma kabul edilerek meslektaşlarınca çok sevilip sayılmasına karşın, Kumanlıoğlu tepki görmüştü. 3 yıl dekanlık yapan Kumanlıoğlu, ikinci dönem için tekrar aday olacağını deklare ederken, aynı krizin bir daha yaşanmaması için gelenek haline gelmiş olan aday belirleme seçimi yapılmamıştı. Kumanlıoğlu'nun görev süresinin dolmasının ardından Rektör Yılmaz'ın önerdiği isimlerden atama yapmayan YÖK, uzunca süre bu koltuğu boş bırakmıştı. 10 aya yakın süre atama yapılmayıp Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı tarafından vekaleten yönetilen EÜ Tıp Fakültesi'nde nihayet geçen ekimde atama yapıldı. Prof. Dr. Cemil Gürgün dekanlığa getirilirken, ilk rektör adayı da bu koltuktan çıktı. Önemli bir süre yaşanan krizin kahramanı olan Kumanlıoğlu'nun adaylığını üniversitenin ajansı aracılığıyla açıklaması dikkat ve ilgi çekti. EÜ'de henüz resmi adaylık açıklaması yapmayanların başında dekanlığı döneminde 3 yıl Kumanlıoğlu'nun yardımcılığını yürüten Prof. Dr. Tahir Yağdı var. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı'nın adı ise kulislerde Rektör Yılmaz'ın desteklediği aday olarak geçiyor. Daha önceki seçimlerde de aday olan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun'un yine aday olacağı konuşuluyor. EÜ'de ikinci kadın aday olarak da Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı'nın adı geçiyor. Rektörlerin genelde tıp fakültesinden çıktığı EÜ'de tıp dışı adayların nasıl varlık göstereceği merak ediliyor.
 
DEÜ'DE TIP GELENEĞİ DEĞİŞİR Mİ?
DEÜ'de Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün yerine il aday öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas oldu. Başhekimlikte üç yıllık süresini geçen ağustos ayında tamamlayıp rektörlük çalışmaları için bu görevi bıraktığını açıklayan Mas'ın karşısında, Füzün'ün kurmaylarından Prof. Dr. Halil Köse var. Prof. Dr. Köse, Füzün'ün ilk döneminde rakibiydi. Seçimden önce en fazla oy alanın atanması kararıyla adaylıktan çekilmiş, atama sonrasında Füzün'ün yardımcılarından biri olmuştu. Rektör Füzün'ün ikinci kez aday olup sandıktan yüksek oyla çıkmasında, Köse'nin oylarının etkili olduğu konuşulurken, yeni yarışta Köse'nin en büyük desteği Füzün'den aldığı belirtiliyor. Köse'nin rektörlük yönetimindeki deneyimi, daha önce girdiği seçimde sahip olduğu oy potansiyeli adaylığını güçlendirirken, “rektörler tıptan çıkar" geleneğini de bozacak isim olarak gösteriliyor. Mas'tan sonra başhekimliğe getirilen Prof. Dr. Can Karaca'nın adı da rektör adayları arasında geçiyor. Adaylıklarını resmen açıklayan diğer iki öğretim üyesi ise İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Ömer Dumlu ile Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Çelik.
 
Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri'nde şu anda resmen açıklama yapan, nabız yoklayan 5'er aday var. Takvime göre Haziran ayı içinde aday belirleme seçimleri yapılacak. İlk 6 adayın ismi YÖK başkanlığı'na bildirilecek. Eğer seçime 6 adaydan daha az kişi katılırsa prosedürü tamamlamak için adaylar birer isim yazıp sandığa atacak. Temmuz ayında YÖK'ün aday sayısını 3'e indireceği listeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan atama yapacak. Yeni rektörler ağustos ayında görevi devralacak. (dha)

 
Ara Güler istedi, Erdoğan poz verdi!
 
TGS’den Kubilay yasağına: Anlamakta…
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİRLİ 19 Aralık 2015 Cumartesi 22:30

DOKUZ EYLÜL'ÜN ÇALIŞKAN HOCALARINDAN SAYIN HALİL KÖSE.KEŞKE İNSANLAR SİZİ DAHA YAKINDAN TANIYABİLME FIRSATLARI OLABİLSEYDİ.BU SEÇİMİN GALİBİ OLMAK SİZİN HAKKINIZ.YARIM KALAN SEÇİMİ SİZİN KAZANACAĞINIZI VE TABULARI YIKACAĞINIZI BİLİYOR VE İNANIYORUZ.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ara Güler istedi, Erdoğan poz verdi!
Fotoğraf sanatçısı Ara Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarını çekti.
Flaş! Sur’da çatışma: 1 uzman çavuş şehit
Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağı bulunan merkez Sur İlçesi’nde çıkan ...
İki ilçede 4 günde 68 terörist öldürüldü
Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik ...
 
Obama'dan Erdoğan'a telefon: Irak'taki Türk askeri...
ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla aradı. Beyaz Saray'dan ...
Soma’da çarpıcı ifade: Ocakta çökme vardı!
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ...
16 yaşında katil oldu!
Balıkesir’in Altıeylül ilçesi'nde, tartıştığı kendi ailesi gibi köftecilik ...
 
Duruşmaya yine pompalı tüfeklerle geldiler!
İzmir Adliyesi'nde, polisin, hakim ve savcıların dinlenme tesislerinin ...
İzmir-Aydın yolunda dehşet: Yoldan çıkan TIR...
İzmir’in Torbalı İlçesi'nde kontrolden çıkan TIR, karşı şeride geçerek ...
Flaş! NATO'dan Türkiye'nin destek planına onay
NATO ittifakın güney kanadını güçlendirmek amacıyla Türkiye'nin hava güvenliğine ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva