HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Nisan 2021 Cuma - 17:30

17 yıl sonra bir ilk: Buca'da çöp devrimi!

Buca’da 2004’ten bu yana taşeron şirkete ait araçlarla gerçekleştirilen temizlik hizmetlerinde, tarihi bir değişim yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 28 temizlik aracını Buca Belediyesi’ne devretmesi ile birlikte, 17 yıl sonra tüm çöp toplama ve temizlik hizmetleri belediyeye ait araçlarla yapılacak ve elde edilecek tasarruf Buca halkına daha nitelikli hizmet için sunulacak. Devir teslim töreninde ilk marşı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte basan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, birlikte bastı

17 yıl sonra bir ilk: Buca da çöp devrimi!

Kentin temizlik sorununa neşter vurmak için temizlik devriminin başlatan Buca Belediyesi,  kendi araçlarıyla temizliğe başladı.

Buca’nın temizliği için 17 yıldır hizmet alımı usulüyle kullanılan temizlik araçlarının belediye bünyesine katılması için göreve geldiği günden beri çalışma başlatan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, ilk adım olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Buca Belediyesi’ne devri gerçekleşen 28 adet aracın anahtarını Başkan Tunç Soyer’den teslim aldı. 

Buca Belediyesi Temizlik İşleri Şantiyesi’nde salgın koşullarına uygun olarak gerçekleştirilen törene, Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Bedri Serter, CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş Gültepe, İYİ Parti Buca İlçe Başkanı Gamze Bilgen Torun ve temizlik işçileri katıldı.

17 YILLIK HASRETLE ÇİFTE BAYRAM
Sözlerine Buca’nın temizliği için alın teri döken emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayarak başlayan Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “Yarın 1 Mayıs. Sizin için çifte bayram arkadaşlar. 17 yıldır beklediğiniz kendi araçlarınızla Buca’yı temizleme sevdanıza en sonunda ulaştınız.  Hepimize hayırlı uğurlu olsun.  Bu çifte bayramı doya doya kutlayın. 2018 yılında iş hayatının en büyük prangalarından bir tanesi olan taşeron sistemi belediyelerde, kamu kurumlarında sonra erdi. Bununla beraber aynı şekilde araç kiralamalarına da son vermek gerekiyordu. Bu konuda göreve geldiğimiz ilk günden beri kararlıydık. Tabi ki her şey imkân meselesi. Ben burada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e hiç düşünmeden vermiş olduğu destekten dolayı bütün Buca halkı adına teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun. İnşallah bu aşamadan sonra daha temiz bir Buca, daha yaşanabilir bir Buca hayaliyle geleceğe hep beraber yürüyeceğiz “ şeklinde konuştu.

İZMİR'DE ÇÖP VE ATIK KAVRAMI DEĞİŞİYOR
İzmir’in tertemiz ve doğayla uyumlu bir şehir olması için tam bir irade ortaya koyduklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çöp ve atık kavramı artık kentimizde değişmek mecburiyetinde. Yeni dönemde çöpü bir atık olarak görmüyoruz.  Ekonomik bir kaynak olarak değerlendiriyoruz. Bütün dünya çöpü artık hammadde olarak değerlendiriyor. İzmir’de çöpün toplanmasından bertarafına kadar uzanan yeni bir döngüsel anlayışı yaratmaya başladık” dedi.

ÇÖPTEN ELEKTRİK VE GÜBRE ÜRETİYORUZ
İzmir’in çöp ayrıştırma döngüsünün iki ucu olduğunu, bunlardan birinin katı atık ayrıştırma ve depolama yatırımları, diğerinin çöpün bulunduğu yerden toplanması olduğunu dile getiren Soyer, şunları söyledi:

“Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nde depolanan atıklardan elektrik enerjisi üretmeye başladık. Buradaki Biyogaz Tesisi ile yılda yaklaşık 100 milyon metreküp metan gazını bertaraf ediyoruz ve 200 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu miktar 100 bin hanenin enerji kullanımına tekabül ediyor. Ödemiş ve Bergama’da kurduğumuz katı atık yönetim tesisleriyle Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarının hem katı atık sorununu çözüyoruz hem de atıklardan elektrik ve gübre üretmeye başlıyoruz. Günde 800 ton atık işleme kapasiteli Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ile günlük bin 600 ton atık işleme kapasiteli Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde üretimimiz başladı.  Harmandalı, Bergama ve Ödemiş atık bertaraf tesislerimiz artık şehrin çöpünü enerjiye, gübreye dönüştürmeye başladı. Mevzuatımıza göre çöplerin sokak ve mahallelerden toplanma sorumluluğu ilçe belediyelerimize ait. İzmir’in tertemiz bir şehir olması için çöplerin mahallelerden toplanması konusunda ilçe belediyelerimize yoğun destek verme kararı aldık. Şehrimizin temizlik altyapısını güçlendirmek için ilçe belediyelerimize 6 bin çöp konteyneri dağıttık. Bu yıl 6 bin konteyner daha dağıtacağız”.

BUCA'YA 28 ARAÇLIK HİBE PAKETİ
Nüfus oranıyla çöp yönetim sistemi konusuna öncelik verdikleri ilçelerden birinin Buca olduğunu belirten Soyer, “Bu konudaki zor ve önemli görevi daha da iyi yerine getirmelerini sağlamak için ilçeye dev ekipman desteğinde bulunuyoruz. 28 araçlık destek paketinin toplam bedeli 23 milyon 500 bin lira. 23 adet çöp kamyonu, 3 adet moloz kamyonu ve 2 adet yol süpürme aracından oluşuyor. Yaptığımız bu yatırımın her bir kuruşunun, şehrimize sağlık ve refah olarak geri döneceğini çok iyi biliyorum. Doğa insanın en berrak aynasıdır. O hastaysa, biz de hastayız. O iyiyse, biz de iyiyiz. Pandemi bize şu gerçeği bir kez daha gösterdi: Bir tarafımızla doğanın sağlığını bozarken diğer tarafta sağlıklı bir yaşam süremeyiz. Bu nedenle İzmir’in tertemiz ve doğayla uyumlu bir şehir olması için tam bir irade ortaya koyuyoruz. Hedefimize yürürken bizlerle çalışan ilçe belediyelerimize çok teşekkür ediyorum. Bucamıza ve Bucalı kardeşlerime hayırlı uğurlu olsun!”

13 ARAÇ DAHA HİBE EDİLECEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 adet çöp kamyonuna ilave olarak satın alma işlemlerinin tamamlanmasının ardından Buca Belediyesi’ne önümüzdeki günlerde 13 temizlik aracı daha hibe edecek. 8 adet çöp kamyonu, 3 adet moloz kamyonu ile 2 adet yol süpürme aracı daha Buca’nın temizlik filosuna katılacak.

TEMİZLİK ARAÇLARINA İLK MARŞ BAŞKAN KILIÇ’TAN
Konuşmaların ardından Başkan Soyer,  ilk etapta temizlik işlerine getirilen 15 çöp kamyonunun anahtarını Başkan Kılıç’a verdi. Anahtarı teslim alan Kılıç, Soyer ile birlikte ilk aracı çalıştırarak Buca sokaklarına sürdü.  Törenin ardından temizlik işleri araçları Buca’nın sokaklarını boydan boya turlayarak çalışmaya başladı.

 
Selçuk'ta doğa katliamına set!
 
CHP'den Torbalı'ya 'hayırlı olsun' ziyareti
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BUCALI 1 Mayıs 2021 Cumartesi 05:35

17 yıldır belediye çöp kamyonu alamamış kendine izmirin en yoğun nüfuslu ilçesi!!Sokaklar pislik içinde kaldırımlar köpek pisliği dolu maalesef çöp konteynerleri leş gibi buca pislik içinde yaşayıp gidiyor hibe edilen çöp kamyonlarına tören yapıyoruz bravo çok sevindik....

Yorumu oyla      6      3  
İzmirli 1 Mayıs 2021 Cumartesi 00:19

Bucaya çöp depolama tesisi açılsın o halde

Yorumu oyla      2      4  
Gürkan 1 Mayıs 2021 Cumartesi 00:15

"Çöp devrimi" ülkeye lazım. Mahalle aralarındaki konteynerlere, her türlü çöpü gidip, karma bir şekilde dökme devri bitmeli. Dünya çöpten enerji üretmeyi, evlerden itibaren ayrıştırmayı yıllardır yapıyorken, biz daha çöp kamyonu sorununu yeni çözüyoruz. Katı atık bertaraf tesisi konusuna hiç girmiyorum bile. O konu tam bir çıkmazda. İstemezükçüler yüzünden 10 yıldır yapılacak.

Yorumu oyla      4      3  
Vatandaş rıza 30 Nisan 2021 Cuma 23:18

Çöp toplama işi yerel yönetimlerin görevidir bu kadar tören bu kadar gösteri yaparak halka hizmet etmek nereden nereye gösteri ve sosyal medyada olan başarılı görünümleri alanda hiç yok susuz yoğurt ezme boş zaman diliminde göstermelik etkinliklere artık halk dikkate almıyor...

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta doğa katliamına set!
Selçuk’ta TCDD’ye ait Çamlık Tren İstasyonu bölgesinde sabah saatlerinde ...
Kemalpaşa'da hizmet filosuna 7 takviye
Kemalpaşa Belediyesi halka daha etkin ve hızlı hizmet sunmak amacıyla ...
Çiğli’de vatandaşlara HES kodlu anahtarlık dağıtıldı
Çiğli Belediyesi, vatandaşların kamu kurumları, bankalar, AVM’ler ve pazar ...
 
Balçova esnafına tam kapanma desteği
Balçova Belediyesi,  Koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan 18 günlük ...
Başkan Eriş’ten Ödemiş Mezbahası’nda inceleme
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş ...
Başkan Sengel, çocuklara verdiği sözü tuttu
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Çamlık’ta yaşayan Eylül’e ...
 
Karşıyakalı milli tenisçi Başkan Tugay’a ziyaret
Karşıyakalı küçük tenisçi Esila Toklu, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. ...
Kemalpaşa Belediyesi’nden tam kapanma öncesi fırınlara denetim
Kemalpaşa Belediyesi, özellikle pandemi günlerinde halk sağlığını korumak ...
Bayraklı Belediyesi'nde 1 Mayıs kutlaması
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, belediye emekçileriyle birlikte ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva