HABERLER>GÜNCEL
15 Haziran 2020 Pazartesi - 12:26

16. yıl vefası: Ahmet Piriştina Konuk ve Yazar Evi açıldı

İzmir’in eski Büyükşehir Belediye BaşkanıAhmet Piriştina,ölümünün on altıncı yıl dönümünde Aşağı Narlıdere Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Anma törenin ardından Piriştina’nın anısına Piriştina Konuk ve Yazar Evi’nin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Başkan Soyer, “Bugün onun efsanesini sonsuzluğa taşımak için bir adım atıyoruz” dedi.

16. yıl vefası: Ahmet Piriştina Konuk ve Yazar Evi açıldı

İzmir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın on altıncı ölüm yıl dönümü nedeniyle Aşağı Narlıdere Mezarlığı'nda anma töreni düzenlendi. Ahmet Piriştina’nın hayatını kaybettiği ve Büyükşehir Belediyesince Ahmet Piriştina Konuk Yazar Evi olarak düzenlenen Karşıyaka’daki ev de törenle açıldı. Duygusal anların yaşandığı törende Başkan Soyer, “Bugün onun efsanesini sonsuzluğa taşımak için bir adım atıyoruz” dedi.

Ahmet Piriştina'nın mezarı başındaki anmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ahmet Piriştina’nın eşi Mine Piriştina, kızı Zeynep Piriştina, oğlu Levent Piriştina, gelini Ahu Piriştina, torunları Arya ile Damla Piriştina, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel ile Tacettin Bayır, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve çok sayıda yurttaş katıldı. Törene katılanlar Piriştina'nın mezarına karanfiller bıraktı.Törende Kur'an-ı Kerim okundu ve vatandaşlara helva dağıtıldı.


Hayatını kaybettiği ev konuk evi oldu
Mezarlıktaki anmanın ardından Karşıyaka’da bulunan Ahmet Piriştina Konuk Yazar Evi’ne geçildi. Buradaki törende konuşan Levent Piriştina, tam 16 yıl sonra ilk defa bu eve geldiğini ve çok heyecanlı olduğunu söyledi. Piriştina, “Onu ebediyete uğurladığımız yer, onun adı ile ölümsüzleşti. Ülkenin entelektüelleri artık bu konuk evinde, bu kente, yaşadıkları ülkeye güzel şeyler üretecekler. Bu evde bu kent için çok fazla şey konuşulmuştu. Şimdi inanıyorum ki onun kat be katı bu kent için üretilecek. Piriştina ailesi olarak bu vefaya teşekkür ederiz” dedi.

“Mazbatamı aldığım gün onun anısını yaşatmak için söz vermiştim”
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de 8 Nisan’da, Ahmet Piriştina’nın doğum gününde mazbatasını aldığını anımsattı. Soyer, “Ve o gün onun anısını yaşatmak için söz vermiştim. Gerçekten onunla çalıştığım dönemler, onur duyduğum dönemlerdi. Bugün onun efsanesini sonsuzluğa taşımak için bir adım atıyoruz. Bu adım aslında tohum ekmek gibi. Türkiye’nin, belki de dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek yazarlara ev sahipliği yapacak bir mekanın açılışını yapıyoruz” dedi. Burada üretilecek kültür sanat ürünlerinin, aslında bir deniz feneri olacağını söyleyen Başkan Soyer, “O nedenle Ahmet Piriştina’nın ismi de onlarla beraber sonsuzluğa taşınmış olacak. İzmir, batının bildiği ilk eserlerin yazıldığı yer. Bizim kıdemli hemşehrimiz Homeros’un memleketi aynı zamanda. Diliyorum ki İzmir Batı Anadolu medeniyetlerinin nasıl merkezi olmuşsa yine insanlık için aydınlanmanın merkezlerinden biri olmaya devam edecek” diye konuştu.



“Ahmet Piriştinaların doğmasına vesile olsun”
Yazarları konuk evinde misafir edeceklerini de belirten Soyer şunları söyledi: “Bu konuk evi, yazarları burada misafir ederek hem İzmir’in dünyada daha çok bilinmesini, hem İzmir ile onların yarattıkları eserlerin harmanlanmasını mümkün kılacak. Ben de bugün büyük bir heyecan duyuyorum. Onun efsanesini yaşatacak bir adım atmış olduğumuz için de çok mutluyum. Diliyorum ki bu mekan da, onun adını yaşatacak her türlü girişim de bu coğrafyadan yeni Ahmet Piriştinaların doğmasına vesile olsun. İzmirliler yeni Ahmet Piriştinalarla buluşsun. O bir başkandan fazlasıydı. O aslında halkın başkanıydı. Belki de sosyologların araştırma yapması gereken bir konu Ahmet Piriştina. Nasıl olurda bir insan bu kadar çok sevilebilir? Nasıl olur da insanlar bu kadar çok kendisini ona bağlı hissedebilir? Bence sosyologların, tarihçilerin araştırması gereken bir konu.”



Konuşmaların ardından konuk evinin açılışı yapıldı. Tören Başkan Soyer ve davetlilerin konuk evini gezmesiyle sonlandı.

 
Milli elektrikli tren 30 Ağustos'ta raylarda
 
Altınordu'nun kritik sınavı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Misafir 15 Haziran 2020 Pazartesi 14:49

Nur içinde uyu büyük başkan.

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
8 bin 610 ilaç geri ödeme listesinde
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 6 bin 653'ü ...
Sokağa çıkma yasağı yeniden geliyor mu? Bilim Kurulu üyeleri konuştu
Sokağa çıkma yasağının yeniden gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Koronavirüs ...
Pençe-Kartal Operasyonu: 81 hedef imha edildi
Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine yönelik başlatılan ...
 
Yargısal duruşmalar yarından itibaren başlıyor
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, koronavirüs nedeniyle durdurulan yargısal ...
Bingöl'de bir deprem daha! 5,5 büyüklüğünde...
Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre saat 09:51'de Bingöl Karlıova'da ...
Başak Demirtaş'a çirkin paylaşıma 2 gözaltı
HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak ...
 
İzmir'de manzara değişmedi: Ne maske ne mesafe!
İzmir'de manzara değişmedi: Ne maske ne mesafe!
Kandilli'den deprem uyarısı: 10 gün sürecek!
Bingöl'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından Boğaziçi ...
Pençe-Kartal Operasyonu başladı
Milli Savunma Bakanlığı, "Pençe-Kartal Operasyonu başladı. Uçaklarımız ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva