HABERLER>POLİTİKA
12 Eylül 2022 Pazartesi - 12:49

'Yunan halen kaşımaya, kaşınmaya devam ediyor'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yunan halen kaşımaya, kaşınmaya devam ediyor. Başkalarının hesabına maceraya atılırsanız sonuçlarına katlanırsınız. Bu Yunanistan’a bir uyarıdır." dedi.

 Yunan halen kaşımaya, kaşınmaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı son günlerdeki tutumuna ilişkin "Biz Ege'nin iki yanında komşuluk haklarına saygı duyalım derken Yunan halen kaşımaya, kaşınmaya devam ediyor. Başkalarının hesabına maceraya atılırsanız geçmişte olduğu gibi bugün de sonuçlarına katlanırsınız. Bu komşumuz Yunanistan’a bir uyarıdır." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, başkentin Haymana ilçesinde düzenlenen "Milli Mücadelede Son Kale Haymana" etkinliği çerçevesinde Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana Sempozyumu'nun açılışında konuştu.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin Haymana'da devam ettiği sırada top seslerinin Ankara'dan duyulduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu yüzden milli mücadelede son kale, bu topraklardır. Kadim Türk diyarı Anadolu'yu Yunan mezaliminden kurtardığımız yer burasıdır. Şimdi bugüne geldiğimizde biz Ege'nin iki yanında komşuluk haklarına saygı duyalım derken Yunan halen kaşımaya, kaşınmaya devam ediyor. Başkalarının hesabına maceraya atılırsanız geçmişte olduğu gibi bugün de sonuçlarına katlanırsınız. Bu komşumuz Yunanistan'a bir uyarıdır."

Çavuşoğlu, yıllar süren savaşta Türk milletinin yorgun düşmesine rağmen Türk ordusunun milletiyle ve imanıyla bu büyük imtihanı başarıyla verdiğini ifade ederek, "Bugün şartlarımız bambaşka ama aynı sarsılmaz imana sahibiz. Bir asır önce Haymana'da ülkesine sahip çıkan bugün her iklimde milletine hizmet eden ruh işte bu ruhtur. Dolayısıyla herkes aklını başına alsın. Özellikle Yunanistan'a söylüyoruz. Başkalarının maşası olmayın. Tahriklere devam etmeyin çünkü Türkiye'nin dostluğu kadim, husumeti ise vahimdir. Bunu da aklınızdan çıkarmayın." diye konuştu.

"Altı asır önce kuruluşa can veren bu ruh, altı asır sonra bu kez kurtuluşa can verdi"
Konuşmasına başta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitleri rahmetle anarak başlayan Çavuşoğlu, "Haymana'da şehitliklerimizde yatan şanlı ecdadımızın ruhları şad olsun. Osmanlı Çınarı bu topraklarda kök saldı. Rivayete göre, Haymana adını Kayıboyu'nun büyük kadını Ertuğrul Gazi'nin validesi Hayme Hatun'dan aldı. Altı asır önce kuruluşa can veren bu ruh, altı asır sonra bu kez kurtuluşa can verdi. 13 Eylül 1683'te Viyana'da başlayan çekilme 13 Eylül 1921'de Sakarya zaferiyle bu topraklarda durdu." ifadelerini kullandı.

"Hasis planlara karşı her an teyakkuzdayız"
Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış politikasını kuruluşa ve kurtuluşa can veren bu ruhtan aldıkları ilhamla yürüttüklerini dile getirerek, "Diplomasimizi girişimci ve insani olarak nitelendiriyoruz. Girişimci dış politikamızla hak ve çıkarlarımızı her platformda arıyoruz ve koruyoruz. Etrafımız ateş çemberiyken biz kötü gözlere, hasis planlara karşı her an teyakkuzdayız. Kahraman ordumuz da savunma sanayimiz de uzaya gönderdiğimiz uydularımız da güvenliğimiz emin ellerde." diye konuştu.

Türkiye'nin yalnızca bölgesinde değil küresel düzeyde de barış ve refaha katkı sunacak projelerinin bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, dünyanın neresinde bir kriz olsa gözlerin Türkiye'ye çevrildiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Balkanlar'dan Orta Doğu'ya, Kafkaslar'dan Orta Asya'ya, Afrika'dan, Latin Amerika'ya krizlerin çözümünde Türkiye'nin akla geldiğine dikkati çekerek, "Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki çabalarımız, çalışmalarımız Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmasını sağladı. Bu proje dünyayı bir gıda krizinden koruyacak. Özellikle bu projeyi gerçekleştirirken medeniyetimizin değerlerinden ilham aldık. İnsani dış politikamız, kadim medeniyetimizin vicdani ve ahlaki değerlerinden besleniyor." diye konuştu.

"Her yerde varız, her yerde etkiniz"
Dışarıda güçlü olmanın yolunun içeride de güçlü olmaktan, birlik ve beraberlikten geçtiğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Milli mücadele bunu bize gösteren en güzel örneklerdendir. Bir olduğumuzda, birlik olduğumuzda, vatana sahip çıktığımızda neleri başarabileceğimizi gösterebiliyoruz. Daha bir asır önce ülkemiz üzerinde nasıl paylaşım planları olduğunu hepimiz biliyoruz. Düşmanın bin yıllık Türk yurdu Anadolu'nun içine bir hançer gibi sokulup Ankara'ya kadar geldiğini gördük. Aradan geçen zamanda ve en son 15 Temmuz'da da ülkemize diz çöktürmek için neler yapıldığını biliyoruz. Bu çabaların gideceğini zannetmeyin. Bu çabalar bugün de var yarın da olacaktır."

Çavuşoğlu, aradan geçen zamanda Türkiye'nin hem kendi hem de mazlum milletlerin hakkını savunacak güce kavuştuğunu vurgulayarak, "Libya'dan Suriye'ye, Kafkaslar'dan Balkanlar'a, Afrika'dan Latin Amerika'ya, Türk devletlerinden İslam İşbirliği Teşkilatına kadar her yerde varız, her yerde etkiniz. Cumhuriyetimizin 100. hariciyemizin 500. yıl dönümü olan 2023’e girerken tarihimizin güçlü noktasındayız." dedi.(AA)

 
Heyecan başladı... Okul yolunda 738 bin öğrenci
 
Başkan Gümrükçü, şantiye şefleriyle buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'den genç üye raporu: İzmir zirvede!
AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanlığı, Genel Merkez tarafından ...
'Velilerimizi kırtasiye gezmekten kurtardık'
Yeni eğitim öğretim yılı açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
CHP’li Yücel’den çarpıcı 12 Eylül mesajı!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel,  binlerce kişinin ...
 
AK Partili Kaya'dan 'HDP' çıkışı ve İYİ Parti'ye çağrı: Büyükşehir koridorlarında gezin!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İYİ Partili isimlerin ...
AK Partili Sürekli, Soyer'e o poz üzerinden yüklendi: İşine gelmeyince devletin işi!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir'in kurtuluşunun 100. ...
Mehmet KARABEL yazdı... Çarşı neden hep karışık?
Mehmet KARABEL yazdı... Çarşı neden hep karışık?
 
Gürsel Tekin: Genel Başkanlığa aday olabilirim
CHP milletvekili Gürsel Tekin, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı ...
Kılıçdaroğlu: Bayrak ve vatan kırmızı çizgimiz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da düzenlenen Kanaat Önderleri ...
Bahçeli: Zalimlere karşı aynı siperdeyiz
Partisinin Bursa mitinginde konuşan MHP Lideri Devlet Bahçeli, birlik ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva