HABERLER>POLİTİKA
20 Ocak 2023 Cuma - 09:11

'Türkiye ile ABD arasındaki temasları artırıyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Küresel sistemin çoklu krizden geçtiği bir dönemde, Türkiye ile ABD arasındaki temasları artırıyoruz." dedi.

 Türkiye ile ABD arasındaki temasları artırıyoruz

Texas'ın Houston kentindeki Türk Başkonsolosluğunun yeni hizmet binası, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun katıldığı törenle açıldı.

Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, "Küresel sistemin çoklu krizden geçtiği bir dönemde, Türkiye ile ABD arasındaki temasları artırıyoruz." dedi.

Bir gün önce Washington'da ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ile yaptığı ikili görüşmeye değinen Çavuşoğlu, "Görüşmelerimizin son derece verimli ve ikili ilişkilerin gelişmesi bakımından faydalı olduğunu söylemek isterim. ABD ile PYD-PKK, FETÖ ve yaptırımlar gibi bazı yaşadığımız sorunlar var. Bunları aşmak için de çalışıyoruz. Houston bölgesinde mevcut olan FETÖ üyeleriyle mücadelenin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Vatandaşlarımızla birlikte bu örgüte karşı mücadelemizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 32 milyar doları aştığını, hedefin ise 100 milyar dolar olduğunu belirten Çavuşoğlu, Houston Başkonsolosluğunun bulunduğu Texas eyaletinin enerji alanında çok önemli bir potansiyeli olduğuna ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin yükselmesindeki katkısına vurgu yaptı.

Çavuşoğlu, Houston'daki Türk akademisyen ve girişimcilere de dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Uzay şehri, dünyanın enerji başkenti olarak tabir edilen Houston, sağlık, savunma sanayi ve havacılık gibi alanlarda ABD'nin önde gelen şehirlerinden biridir. Bu sektörlerde, üniversitelerde eğitim veren hocalarımız dahil çok değerli vatandaşlarımız görev yapmaktadır. Bunlar sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda Houston ve ABD'nin de beyin gücüdür. Her alanda yüz akı çalışmalar yapan vatandaşlarımızla gurur duyuyoruz. Bu hem Türkiye hem Houston içi büyük bir şanstır."

Konsolosluk sayısı 260'a ulaşacak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açılış töreninde, Houston yerel yetkililerinin de dahil olduğu davetli grubuna hitabında, Türkiye'nin, bu sene açacağı iki başkonsolosluk binasıyla beraber dünyada 260 temsilciliğe ulaşacağı bilgisini paylaştı.

Bakan Çavuşoğlu, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza en kaliteli hizmeti en etkin şekilde verebilmek bizim önceliğimizdir. Bugün açılışını yapacağımız bu kançılarya binamız Houston bölgesine yaşayan 30 bin civarında vatandaşımıza büyük bir mutluluk içinde en güzel hizmeti verecektir. Bugün yeni hizmet binamızın açılışını yapıyoruz ama Houston'daki başkonsolosluğumuz 1985'ten bu yana açık." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin yeni temsilcilikler açarak sadece diplomatik ağını genişletmediğini, aynı zamanda altyapısını güçlendirerek, yapay zeka dahil, yeni teknolojileri de uygulamaya koyduklarını ifade etti.

Türk basketbolcu Alperen Şengün ve Houston yetkililerine özel teşekkür
Houston Başkonsolosluğunun yeni hizmet binasının açılışı için destek veren ABD Dışişleri Bakanlığına ve özellikle, Houston'daki yerel makamların yöneticilerine teşekkürlerini sunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yerel yetkililerle birlikte salonda hazır bulunan Houston Rockets'lı Türk basketbolcu Alperen Şengün'ün başarısına da atıfta bulundu.

Bakan Çavuşoğlu Şengün'le ilgili, "Sporu da ihmal etmememiz gerekiyor. Bu noktada milli basketçimiz gururumuz Alperen Şengün'ü anmazsam olmaz. Alperen sayesinde Houston Rockets Türkiye'de de çok popüler bir takım haline geldi. Şimdiden rekor üstüne rekor kırarak Rockets tarihine geçen Alperen kardeşimi canıgönülden tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, açılışa katılan Türk vatandaşlara da "Burası sizin eviniz. Kapılarımız her zaman sonuna kadar size açık. Sizlerin emrinde ve hizmetinizdeyiz." dedi. (AA)

 
Uzmanından ara tatil uyarısı: Ekran süresine dikkat!
 
Kıvanç Tatlıtuğ hastanelik oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fahrettin Altun'dan The Economist'e tepki
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, The Economist dergisinin Cumhurbaşkanı ...
İbrahim Kalın'dan John Bolton'a tepki!
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John ...
Bakan Bozdağ'dan 'seçim yasası' açıklaması!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçim yasasıyla ilgili, "1 yıllık süre seçim ...
 
CHP İzmir'de yeni yönetimle ilk toplantı... Neler konuşuldu?
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de 16 Ocak tarihinde gerçekleştirilen atama ...
'İHA'larla SİHA'larla mücadele etmiyoruz'
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, doğruları desteklediklerini ...
CHP’li Sındır’dan AK Parti'ye yaylım ateşi ve Sürekli’ye yanıt: 35 İzmir, 35 lay-lay-lom!
2023 Yatırım Programı’nda yer alan İzmir kamu yatırımlarının bütçeleri ...
 
Yolsuzluk çağrısı: Komisyon kurulmalı!
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Madem ki ortada bir yolsuzluk ...
İYİ Parti’de kongre ateşi… Dervişoğlu’nun açıklaması sonrası dikkat çeken poz!
İYİ Parti İzmir İl Teşkilat yaşanan il başkanlığı adaylığı krizinde süreç ...
MHP İzmir'den flaş transfer!
Zafer Partisi Kurucular Kurulu Üyeliğinden istifa eden Ayla Ülük, MHP'ye katıldı.
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva