HABERLER>POLİTİKA
1 Haziran 2021 Salı - 22:01

'Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliğine varız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili'yi resmi törenle karşıladı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

 Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliğine varız

Konuk Başbakan Garibashvili'nin bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önündeki caddede karşılayan süvariler, Garibashvili'ye protokol kapısına kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Garibashvili'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Garibashvili'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı.

Garibashvili, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Garibashvili, merdivenlerde Türkiye ve Gürcistan bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Baş başa görüşen Erdoğan ve Garibashvili, heyetler arası gerçekleştirecekleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Garibashvili ve heyetini Ankara'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Garibashvili'nin daha önce İçişleri ve Savunma Bakanlığı görevlerinde de bulunduğunu, Türkiye'yi yakından tanıyan bir lider olduğunu belirtti.

Erdoğan, bu yıl Ankara'daki ilk mukim diplomatik temsilcilik olan Gürcistan Büyükelçiliğinin açılışının 100'üncü, Gürcistan'ın bağımsızlığının ise 30'uncu yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.

Garibashvili ile iki ülke arasındaki konuları ikili anlamda ele alma fırsatı bulduklarını, daha sonra da heyetler arası değerlendirmelerini gerçekleştirdiklerini dile getiren Erdoğan, "Türkiye, son 14 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticari ortağıdır. Ticaret hacmimizde 2020 biraz daralma olsa da hedefimizi şimdi 3 milyar dolara ulaşma olarak belirledik ve buna göre de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Serbest Ticaret Anlaşmamızın kapsamının genişletilmesi amacıyla müzakerelerimizi sürdürüyoruz. Ticaretimizi kolaylaştıracak ve gümrük işlemlerini hızlandıracak düzenlemeler üzerinde de ayrıca çalışma kararlılığındayız." diye konuştu.

"BÜYÜK PROJELERE İMZA ATTIK"
Enerji alanındaki yatırımlar başta olmak üzere, Türk şirketlerinin Gürcistan'da yaklaşık 213 milyon dolar değerinde yatırımlarının bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Komşumuz Gürcistan'la bölgemizin çehresini değiştiren büyük projelere birlikte imza attık. Enerji güvenliği konusunda stratejik önemi haiz Güney Gaz Koridorunu oluşturduk. Bağlantı mekanizmalarının ve kombine ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi bölgesel kalkınma açısından çok çok önemlidir. Bu kapsamda, Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya'yı aşarak Çin'e kadar ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimini hayata geçirdik. Demir İpek Yolu güzergahının da parçası olan Bakü-Tiflis-Kars demir yolundan ihracat trenlerimiz, Rusya ve Çin'e sefer düzenliyorlar. Marmaray'la Avrupa'ya bağlayarak ticari potansiyelini artırdığımız bu tren hattının daha etkin çalışması için görüş alışverişinde bulunduk."

Garibashvili ile Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) başta olmak üzere, terör konusundaki mutabakatları da ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, "Türkiye olarak Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi her vesileyle vurguluyoruz. Abhazya ve Güney Osetya ihtilaflarının Gürcistan'ın toprak bütünlüğü içerisinde barışçıl yöntemlerle çözülmesi arzumuzu bu vesileyle tekrarlamak isterim. Komşumuzun Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefine desteğimiz tamdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Garibashvili ile bölgesel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulunduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye, Gürcistan'ı bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak görüyor. Bölgesel sahiplenme ve kapsayıcı bölgesel iş birliği zaviyesinden müşterek çalışmalar yapabileceğimize inanıyorum. Azerbaycan'la üçlü iş birliğimiz bu bakımdan önemlidir. Bunun yanında özellikle de Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan böyle bir üçlü iş birliği veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliği, bütün bunlara Türkiye olarak varız. Bu yıl içerisinde de Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızın Dışişleri Bakanlarımızın belirleyeceği bir tarihte yapma kararlılığını ortaya koyduk. Mevcut mekanizmalarımızı kararlı bir şekilde, ideal bir şekilde ortaya koyarak adımlarımızı atacağız."

Erdoğan, yapılan görüşmelerin Türkiye ve Gürcistan için hayırlara vesile olmasını diledi. (AA)

 
Başkan Soyer'den turizmcilerle zirve: Çeşme'nin 50 yıllık geleceğini yapıyoruz
 
ABD'nin BM Temsilcisi Türkiye'yi ziyaret edecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sandal’dan vatandaşa çağrı: ‘Çantalı müteahhitler Bayraklı’da’ uyarısı!
İzmir depreminde hasar gören binalara ilişkin olarak vatandaşlara çağrı ...
Gençlik Kolları Genel Başkanı İnan'dan, kendi şehrine ziyaret
AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Eyyüp Kadir İnan; doğup büyüdüğü, ...
AK Partili Kırkpınar, Ödemiş’te çiftçi ve üreticilerle bir araya geldi
AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar, ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan Ayasofya İmamı'na tepki
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ayasofya İmamı'na tepki gösterirken, "Ayasofya'yı ...
AK Parti İzmir'de yeni görev dağılımı
AK Parti 7. Olağan Kongresi sonrası Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı ...
CHP’li Bayır’dan flaş Muharrem İnce iddiası: Eski bir vekil referans oluyor
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır genel başkanlığını Muharrem İnce’nin ...
 
CHP'li Sındır: AK Parti getirdiği aflarla yasadışılığı özendiriyor!
Vergi yapılandırmasına ilişkin kanun teklifi üzerine konuşan CHP İzmir ...
Bahçeli'den Atatürk'e lanet okuyan imama sert tepki
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Atatürk'e hakaret iddiasına yönelik sert tepki ...
Ağaç katliamı yaptığı iddia edilmişti... O şirket belli oldu!
İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde orman alanında ağaç katliamı yaptığı iddia ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva